zoli73 írta: ↑2025.01.06., hétf. 18:11
Azért erről az Audio Origami Enhancer-ről írhatnal valamit, még nem is hallottam róla.
Nos ígértem, hogy beszámolok, ha már kipróbáltam.
Miután szó volt róla, nagy nehezen rávettem magamat és beszereltem az Enhancert (Nálam a hi-fi bütykölése egy nemkívánatos tevékenység. A hangszedő beállítás meg aztán pláne, én csak a végeredményt szeretem élvezni.).
A változás sokkal nagyobb, mint amire számítottam. A hatása kb az, hogy egy csomó zajt lepucol, amiről eddig nem tudtuk, hogy van. Ez legpregnánsabban a középsávban és attól felfelé jelentkezik. Így aztán eltűnnek magasfrekis torzítások, javul a térérzet és úgy általában a hallgathatóság. Mindezt úgy, hogy semmit nem vesz el, sem dinamikát, sem mélyet, semmit.
Meglepően olcsó volt az általa okozott pozitív változásokat tekintve, szóval bátran merem ajánlani mindenkinek. Mikor év végén vettem akciósan kb 10e Ft-ra jött ki az ára, de ha 80-at kérnének érte még azt is simán hozná!
És akkor még idevarrnám a Collaro Audio Mat lemezalátét beszámolómat is, mert igazából arra voltam nagyon kíváncsi. E mellé rendeltem tulajdonképpen "miért ne?" alapon csak az Enhancert.
Ezzel szerencsére pont ugyan ilyen pozitív végeredményt kaptam. Meglepően sokat javított az előtte használt 5mm-es Achromat-hoz képest. Régóta nagy megelégedéssel használtam az Achromatot, de feltűnt, hogy az angoloknál a Sondekeken kb 80%-ban a Collaro-t használják. Kipróbálva gyorsan megértettem, hogy miért. A Collaro sokkal természetesebb, levegősebb hangot produkál, jobb mélytartománnyal. Az egész "hihetőbb", emberibb ahogy megszólal ezzel. Ehhez képest az Achromatnak loudness hangja van, mosottabb összképpel, miközben nem megy olyan mélyre (itt mindenki értse megfelelően, kontextusban az egészet. Szándékosan kisarkítom a hatásukat a könnyebb magyarázat érdekében, még véletlenül sem szeretném lehúzni az Achromatot.)
Azért is volt számomra meglepő, mert ránézésre nem bíztam ebben. A Collaro egy elég vékony (ám ahhoz képest meglepően nehéz), elméletileg több rétegű gyapjúból készült textil valami (természetesen antisztatikus). A végeredmény mindenesetre remek, szintén ajánlom. Elsősorban természetesen azoknak, akiknek a lemezjátszóján a Linn-hez hasonlatos fém lemeztányér van. A gyártó is kiemeli, hogy leginkább ilyeneknél jön ki az előnye. Plusz másról nem is tudok nyilatkozni, nem próbáltam semmilyen más lemezjátszón. Egyébként kb 50e Ft volt, nagyjából mint egy Achromat.
Jómagam egyébként a Lennart Svensson-tól rendeltem a fent említett dolgokat (
https://www.linnarts.se/). Svéd kereskedő, így onnan nincs vám+áfa.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Zu Varial
Hf.: Zu Mission