Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Tunerek, rádióhallgatás

57verses
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 44

Tunerek

Hozzászólás Szerző: 57verses »

Na, nem is volt olyan vészes.
Gondoltam tudományos alapokra teszem a tárolást. Windows számológép dec-bin konverzió, de nem stimmelt, mert nem nulláról indul a balhé, hanem 87.5-ről
Aztán parasztosan odamentem kapcsolgatni és csak kisakkoztam a 7 adót.

.. hogy mikre nem képes az ember !

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3130

Tunerek

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Ügyes vagy
Sikerült megvenni a valaha készült legnehezebben kezelhető bináris program memóriás tunert?

Frekvencia - tizedek                                                      Frekvencia - egész

A    B    C   D  E                                                             F    G    H    I    J
0    0    0    0   0    .00 MHz                                           1     1     0    1    0   87 MHz
1    0    0    0   0    .05 MHz                                           0     0     1    1    0   88 MHz
0    1    0    0   0    .10 MHz                                           1     0     1    1    0   89 MHz
stb.                                                                                stb.

A DIP kapcsoló tologatásához való acél rudacskát a lenyitható ajtó alatt találod...ki kell húzni a tartójából.
Üdv. TJ.

LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1642

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Indy »

Közben meg is érkezett a Stereomaster 312-D. Túlzás nélkül állíthatom, hogy az eddigi legjobb tunerem ez a Scott. Fülemnek nagyon kedves, telt, meleg hangzás, és dinamikában sem szenved hiányt. 

Igaz, a merítés sem volt túlságosan nagy, talán az eddig birtokolt típusok voltak túl gyengék:

- Kenwood KT-313
- Kenwood KT-5500
- NAD 412
- Aiwa AT-9700
- Revox A76
- Cyrus FM7

Legjobban a 312-D után a receiverem tuner része tetszett, az is egy Scott, a Stereomaster 386.  
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Kedves TJ!

A véleményedet szeretném kérni a H.H. Scott Stereomaster 312D Broadcast Monitor rádióról. Köszi!

A '60-as évek második felétől piacra került félvezetős/hibrid H.H. Scott analóg tunerek között közepesnek számít, voltak hozzá képest jobban kidolgozottak (4312, 312). Az FM középfrekvenciás erősítő egysége kétféle kivitelű volt, a korai tisztán tekercseket, a későbbi változat kristály filtereket használt...a tekercses gyengébb szelektivitást, viszont jobb hangot eredményezett.
A '70-es évek elején voltak a H.H. Scott cégnek High End FM vevői (431 tuner, R74S, R75S, R77S receiverek), ez után a japánok megvették a márkanevet és ez alatt erősen középszerű készülékeket forgalmaztak.
Üdv: TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Indy
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Kedves TJ!

A véleményedet szeretném kérni a H.H. Scott Stereomaster 312D Broadcast Monitor rádióról. Köszi!  

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Hervic HR150 (SAE OEM) nixie display touch control!

A különleges készülékek még különlegesebb megoldásainak a kedvelőjének szól a következő történet...
A nemrégen bezsákolt Hervic HR150 receiverem több konstrukciós problémáját sikerült fokozatosan felszámolni, de egy totális műszaki blamázs utamat állta. Az igen látványos nixie csöves kijelzésű frekvenciamérő panelja rádiófrekvenciás szempontból nincs árnyákolva!
A rajta lévő digitális áramkörök, de különösen az 5 MHz-es quartz kristály órajele igencsak megszórta az egész FM sávot. Gyakorlatilag az 5 MHz-es quartz felharmonikusai a 90/95/100/105 MHz-es frekvenciákon lehetetlenné tették az FM vételt...adók helyett a beépített zavarjelet vette a Front End
A megoldásokon gondolkodva végül a legkevesebb beavatkozás érdekében egyetlen dolog jöhetett szóba - hallgatás közben nem működhet a nixie csöves digtális panel.
Mivel szerencsére a hangoló gomb tengelye szigetelő műanyag perselyekben fut, egy érintős (touch control) áramkört terveztem ès építettem be. Amikor megfogom a hangológombot, akkor kapcsol be a frekvencia kijelzés, az állomás beállítása után elengedve szépen lekapcsol.
Így az FM vételt nem zavarja az amúgy igen látványos, de sajnos zavarjeleket termelő nixie csöves frekvenciamérő panel.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Abban a 70-80-as években legyártott nagyvasak (nem az alapmodellek) tudtak olyan jók lenni, mint pl. egy mai viszonylag kommersz házimozi erősítő.
Van ebben a felvert árban valami érdemleges, vagy csak kofalárma?

A mai kommersz házimozi erősítőknél a '70-'80-as években gyártott "nagyvasak" nagyrészt jobbak, de csak abban az esetben, ha fel vannak újítva. Ez az esetlegesen szükséges elektrolit kondenzátorok, relék és potméterek cseréjét, valamint a kontaktusok tisztítását jelenti.
Ami a világpiaci árakat illeti - azt a kereslet/kinálat alakítja ki, itt a személyes véleménynek nincs jelentősége...bárcsak lenne

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Köszi a választ, már lassan intézhetem az oktatási hozzájárulást
multipath?? több út van értem az jó
a tone mode, gyro touch és a filter sem tiszták mit takarnak

Borzalmas mennyi pénz kérnek egy kifejlett példányért - 2025-ig van időm spórolni

Korábban már írtam, hogy a gugli a barátod
A multipath (többutas-hamis vétel) kijelzése az antenna helyes írányba állitásánál segíthet.
A "gyro touch" a hangoló gomb megérintesekor lekapcsolja a "quartz lock" üzemmódot, hogy egy másik adóra tudjunk hangolni.
Az "mpx noise filter" a távolabbi sztereó vételnél jelentkező zajt csökkenti.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

A Marantz oszcilloszkóp audio üzemmódjának a működése:
- függőleges eltérítés mutatja a bal csatorna kivezérlését
- vizszintes eltérítés a jobb csatorna kivezérlését
- monó jel esetén a kettő jel eredőjét, egy 45°-os vonalat láthatunk
- sztereónál a sugár folyamatosan rajzolja fel a jeleket, ami jó csatorna elválsztásnál nem tartalmaz 45°-os kitérést
Az oszcilloszkóp további funkciói:
- tuning
- signal
- multipath

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Tunerek

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Tessékmondani az miaz:
analóg hangolású tuner és rajta a quartz locked felirat? 3-5 gangos forgókondi?
Marantz 2600
Ha mono az FM adás, akkor egy függőleges vonalat látunk a szkópon?

Úgy szokták csinálni, hogy egy quartz oszcillátor frekijét leosztják 100kHz-re. (Raszter frekvencia)
Egy PLL összehasonlítja a helyi oszcillátor és a raszter fázisát. Ha nem egyezik, hibajel keletkezik,
egy segéd varicap elvégzi a pontosítást. 
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Rotox
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1387

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Rotox »

Annak a Marantznak a celldömölki tulaját ismeri valaki közülünk?
Dobtam rá egy licitet. Ha megnyerem vagy nagy balhé lesz vagy verekedés vagy megveszem

Balhé volt, vagy verekedés? Úgy látom, a licit lejártát követően ismét eladó...   : http://www.vatera.hu/marantz-2285b-ster ... 85003.html

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6570

Tunerek

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Nem tudom - de mindegy is, mert én csak a vételi oldalért vagyok a felelős:)

Sajnos csak azért...
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Nem tudom - de mindegy is, mert én csak a vételi oldalért vagyok a felelős:)

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Tegnap este külön meghallgattam a Hervic HR150 tuner egységét az Accuphase P260 végfokkal ...a Bartók késő esti jazz műsorában Fábián Juli (RIP) énekelt. Igazi amerikai hangzást adott a tuner, nagy dinamika, telt közepekkel. A JBL 2115 szélessávú hangszóró többször megremegett a megjelenő mélyek hatására

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Tunerek

Hozzászólás Szerző: avl2 »

...mitől jó egy tuner?

kinek mitöl.  ez sem egyszempontos dolog mint oly sok mas az eletben

(hangminöseg, vetelkeszseg, ergonomia, megbizhatosag, ar, ....)

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

1. A gugli a barátod, mindennek utána lehet olvasni
2. Az FM tunerek megépítésének a szinvonala erősen rádiózás technikai kérdéskör
3. A SAE 1971-ben piacra került Mark VI analóg tunerjének nixie csöves, digitális frekvencia kijelzése akkor újdonság volt
4. Az FM tunereknek több fontos paramétere van, pl. vételi érzékenység, jel/zaj viszony, áthallás, szelektivítás...egy felhasználónak persze a hangminősége a legfontosabb

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Ez a Hervic HR-150 (SAE as an OEM) többek között arról hires, hogy az egyetlen, nixie csöves kijelzésű receivere a SAE cégnek. Elvileg a SAE Mark VI FM tuner főbb egységeit tartalmazza, persze az oszcilloszkóp nincs benne

http://www.jims-sae-site.com/sae_as_an_oem.htm

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 121

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

Éppen most árulnak az ebay-en egy Kenwood 600T tunert.
Jelenleg - félórával a licit vége előtt - 296 EUR az ára. 
https://www.ebay.com/itm/Kenwood-Model- ... L#shpCntId

408 EUR-ért (126,140.52 HUF) cserélt gazdát.

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 121

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

Beszámolnék egy nagyon friss összehasonlítós fülelésről, PC + Teac UD-503 DAC vs. Kenwood Model 600T analóg FM tuner.
A digi rendszeren angol, svájci, svéd és német adókat komolyzenén hallgattunk meg, majd a budapesti  Bartók adóra (105 MHz) tekertünk...tény, hogy néha meglepő dolgok jöttek elő a PC-s rendszerből, de a nem nagyon acélos Bartók Rádió mindegyiknél zeneibb, hallgathatóbb volt az analóg  csúcs Kenwood tuneren.

Éppen most árulnak az ebay-en egy Kenwood 600T tunert.
Jelenleg - félórával a licit vége előtt - 296 EUR az ára. 
https://www.ebay.com/itm/Kenwood-Model- ... L#shpCntId

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Tunerek

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Arra gondoltam, hogy csokorba gyűjthetnénk az összes távos tunert. A cél a jó távolsági-vételi készség ami nem egyenlő "a helyi adókat befogja" kategóriájával. Receiverek is jöhetnek, amennyiben hallottatok olyat, ami jó ebben. Ami miatt felmerült az igény: a mai műsorstruktúra és vállalható tartalmak hektikus felbukkanása nem teszi lehetővé a hosszanhallgatást (kivéve Bartók). Zenére megvan már a tuner, itt a táv és minél több adó a cél. Sokfunkció, nem fárasztó hang előny természetesen.
Revox B261 rendszertávval és két 5-elemes Yagival. Az egyk Kab-hegy (80km), a másik Graz felé (100km) fordítva. Ezzel a kér iránnyal kb 20 adót tudok fogni.  A magyarokon kívül az osztrák, szlovén és horvát adók jönnek be oldaról véve is.  A hangja kimagaslóan jó, a táv peig nagyon kényelmessé teszi. A gond az egy antenna bemenet.  Opcionálisan volt B antenna bemenet is, de ritkán. Korábban volt egy másik revox, azt hiszem B260-as két bemenettel, utólagos RDS beépíthetőséggel, de azt eladtam, ennek jobb hangja van.  Hiába a sok csatorna, a Bartókot hallgatom rendszeresen.  Néha osztrák vagy horvát klasszikus csatornákat is hallgatok. A teljesítményéhez képest tűrhető ára van ha szerencsénk van távval 3-400 Euro ebayről hibamentesen. Ez most már marad, amig az FM létezik.

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Tunerek

Hozzászólás Szerző: venomer »

Arra gondoltam, hogy csokorba gyűjthetnénk az összes távos tunert. A cél a jó távolsági-vételi készség ami nem egyenlő "a helyi adókat befogja" kategóriájával. Receiverek is jöhetnek, amennyiben hallottatok olyat, ami jó ebben. Ami miatt felmerült az igény: a mai műsorstruktúra és vállalható tartalmak hektikus felbukkanása nem teszi lehetővé a hosszanhallgatást (kivéve Bartók). Zenére megvan már a tuner, itt a táv és minél több adó a cél. Sokfunkció, nem fárasztó hang előny természetesen.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2167

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Csak baromira idegesít ha mások akarják bebeszélni nekem, hogy amit hallok, az nem lehet jó.

Igazad van. Én heti szinten (hétvégenként) hallgatok Bartókot a hülye társasház miatt nem is annyira jó a vétel, de így is élvezem az összes műsort. Egyáltalán nem érdekel, hogy tömörített-e vagy nem... Persze emlékszem még az analógos időkre, de akkor más zene érdekelt.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Indy
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Indy.... nemá.
Csak baromira idegesít ha mások akarják bebeszélni nekem, hogy amit hallok, az nem lehet jó.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2167

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Én nem azt hallgatok. Hanem Bachot, Bartókot, Debussyt...

Indy.... nemá. 
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

Indy
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Arra gondolt, hogy a sugárzott adást legjobb esetben is (nem is hiszem, hogy van kivétel) tömörített digitális forrásból kapjuk.
Én nem azt hallgatok. Hanem Bachot, Bartókot, Debussyt...

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”