Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Tunerek, rádióhallgatás

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Tunerek

Hozzászólás Szerző: avl2 »

2 minutes ago, tamagaba said:

...Tegnap kipróbáltam - jelszintek OK, Asio driver müxik Audition CS6. Nem volt szép látvány, ahogy 16k-nál véget ért a dalolászás....

feltehetnel olyan kepet (ahol jol latszik, hogy "16k-nál véget ért a dalolászás").   hallasod tudod most meddig "megy" (kortol erösen függ a magasban) ?

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 733

Tunerek

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Az Accuphase cég mindig is nagyon innovatív volt. Egyik nagy dobásuk az ún. DGL Detector.

Ez egy FM demodulátor, hangolóelemek nélkül. TTL inverterek és XOR kapu segítségével PPM

jelet csinál. Ebből aluláteresztő szűrővel kinyerhető a moduláció. Zseniális.

Ezt is tovább gondolták. Előszedték a komplex függvénytant, a szükséges műveleteket - osztás,

arctg, deriválás - beprogramozták egy DSP-be, aztán hadd szóljon. Zseniális 2.  

Szerintem a frontendek rezgőköreinek hangolása az analóg, legyen az forgókondi vagy varicap.

A hangolófesz meg a mixerekbe jutó freki előállításánál válnak szét a módszerek. A forgókondi

bármekkora bemenőjelet elvisel, a varicap nem, kinyit. Ezért van az ilyen hangolású tunerek

bemenetén attenuátor.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

19 hours ago, tamagaba said:

Ez egy új kapcsolási módszer?

Bővebben lehetne, kipróbáltad összehasonlítottad .. átverés az egész

Amúgy jó, hogy beírja valaki az esti műsort, legalább itt megnézem, hogy mi lesz.

igen, kicsit uj, de az elözö T-1100 is errefele tartott mar.

termeszetesen nem tudom kiprobalni, irgalmatlan aron vannak.

esetleg "vitakorbacsolo": sokan "hisznek" az analog hangolasu tunerek "felsöbbrendüsegeben", jobbságában.  en nem (müszaki ervek es sajat hallasu tapasztalasu dolgok miatt sem).  Illetve a belinkelt gep egy pelda: az uj es talán (?) vagy nyilvan (?) nem csak sznobizmust megcelzo erösen felsö kategorias ceg es tuner sem analog. pedig ugye regen azt csinaltak.

szerintem nem az analog hangolasu vs. nem analog hangolasu elv dönt, hanem a kivitelezes minösege. többfele elv alapjan lehet igen jo es kevesbe jo keszüleket is csinalni. es ez persze nem csak tunerre, nem csak hifire igaz

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

nekem volt egy idöben ennek megfelelö (csak masik elölapszinnel) Kenwood is es a ReVox A76 is ...es persze több, ami a hirdetesemben megvolt az elejen. noha a Kenwoodom jart Takacs Jenönel beallitason, nekem a ReVox jobb tuner (vetelkeszsegben biztosabban, de hangban is, ergonomiaban is).

Kenwood KT-6040-et egyet eladtam, de aztan vettem egy masik peldanyt, ...nem azert mert gyengenek tartom  (es azt nem is hirdetem)

ha nem 1 helyen es 1 idöben vannak összevetve tunerek, akkor az értéktelen, semmitmondo (elsösorban a különbözöseg a veteli körülmenyekben es adasminöseg miatt)

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

8 minutes ago, BLX said:

Itt az AVX-en sajnos nem találtam meg. Egyet találtam a jófogáson, de az árban eléggé kiesik.

50e Ft körül valami szóba jöhet?

esetleg ajanlhatom a hirdetett ReVox A76-omat.  vagy Onkyo T-4711-et.  vagy sokkkal olcsobban a Sony-t.   elörehoztam ahirdetest, hogy könnyü legyen megtalalni. Szentendren vannak (igaz en most nem ott).  akar elvihetsz többet otthon kiprobalni.  antenna minden tunerhez fontos !!!

de ezt is nezheted: 

de várhatsz több velemenyt is, olvashatsz fmtunerinfo.com -on is, es probald meghallgatni, hogy Neked mi mit jelent

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1066

Tunerek

Hozzászólás Szerző: BLX »

21 minutes ago, tamagaba said:

Ott egy Marantz 2130, épp ma néztem.

Itt az AVX-en sajnos nem találtam meg. Egyet találtam a jófogáson, de az árban eléggé kiesik.

50e Ft körül valami szóba jöhet?

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1066

Tunerek

Hozzászólás Szerző: BLX »

Tudnátok kérlek nekem néhány analóg radiót ajánlani, amivel már élvezetes a zenehallgatás és használtan fel-fel bukkanhat az apróban?

Köszönöm!

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

a heten szepen megszaporodtak az elö közvetitesek, 24.-en es 25.-en is az volt, ma is lesz:

018.04.27  19:35 - 22:00  Bartók Rádió   

Koncert - Külső felvételek

Kobajasi Kenicsiró és az MR Szimfonikus Zenekara hangversenye - MÜPA 2018.04.27. 

holnap is, majus 1.-en is

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

erdekessegkepp fmtuners yahoo csoportbol, külteri tetöantenna es földeles, villamharitas kapcsan:

One grounding rod might have been sufficient for all 3 antennas, or maybe 2. The distance between the farthest antennas is only about 15 feet. I just somehow liked the idea of one grounding rod for each one.
...Neither grounded antennas nor lightning rods prevent lightning...as I now understand it they are basically neutral in neither attracting nor repelling. More sophisticated measures attempt to direct the lightning away from the building altogether, used by big data centers, and they are very expensive.

...Then many sources recommended the opposite, putting the arrestor as close as possible to where the wire enters the house. I can now see many reasons for this. When a lightning event occurs, the entire outside nearby will be filled with energy. The longer the wire AFTER the arrestor, the more of that energy might be picked up. So once again, the better plan would be to have two arrestors, one mounted directly to the rods, as I had originally planned, and a second one where the cable enters the house. Once again, I decided for the simpler approach, basically the conventional approach, where the arrestors are mounted to the side of the house. 
I wouldn't put up ANY outside antenna without protection. And to even have protection, it needs to be done right. The conventional approach I have now taken is basically the minimum. The ground bonding is on a day-to-day basis the most important part. I've been in houses before where you'd get big sparks between the antenna ground and the house ground. 

...All this copper in the soil also, to some very small degree, makes for a better RF ground, which could also improve reception. This would be more a factor in my 44 foot wire antenna which goes above about 15 feet of the bonding wire in the back yard. I'm thinking of upgrading that antenna also, possibly making an L shaped or circular antenna. I chose 44 feet as that is the maximum depth of my yard from the house. The best way to improve RF ground is with many buried wires at a somewhat shallower depth. There are amateur radio books written on that. 
Rebar is an acceptible ground if you can verify it is bonded to the house ground. There is NO exposed rebar around my house. I'm not fond of the idea anyway, as it is potentially directing the lightning energy under your house. I like the idea of directing it somewhat away from the house, as the 90 foot semi elipse does. 

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3138

Tunerek

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Az avataron a Sequerra model 1 "panoramic display" fotója látható - az egy 2 MHz-es szelet az FM sávból.
A multipath jelek a betett szkóp ábrák legalsó sorában láthatók.
Üdv: TJ.

LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Az a multipacc kimenet verti horizonti tunerság hátoldalán hogy muxik vaj?
Oszcilloszkóp bemeneteire (vertical + horizontal) kell csatlakoztatni, segítségével az antenna a venni kívánt adó írányába állitható. A neten találhatók fotók a szkópon látható "multipath" jelekről...
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Úgy tudom, hogy az átjátszó adók mikróhullámú láncon kapják meg az adást. Ami pedig az átjátszó adók hangminőségét illeti - mitől lenne ugyanolyan mint a budapesti Bartók Rádió adása?

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Tunerek

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Egy kisugárzott adást, az adó után hogyan lehet utólag digitálisan butítani? Ez érdekes.
Jenő szerintem majd leírja, hogy az adótornyok között hogyan van a kommunikáció.  Sajnos hallom, ha Budapesten járok, hogy az autómban jobban szól a Bartók, mint Kabhegy vagy Nagykanizsa esetleg Hegyhátsál vételkörzetében.

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 733

Tunerek

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Át éppen tudna, de a rádióadásokat nem olyan minőségben nyomják sajnos. Állítólag a Bartók is 16bites wav fájlokról megy, de az adó után digitálisan vissza van butítva.
Egy kisugárzott adást, az adó után hogyan lehet utólag digitálisan butítani? Ez érdekes.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

57verses
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 44

Tunerek

Hozzászólás Szerző: 57verses »

Ja, persze...tudtad, hogy időben és térben a rádiózás verhetetlen
Nem tudsz sem a Metropolitan Concert Hall opera közvetítéseire, sem a Carnegie Hall jazz concertjeire csak úgy elmenni.
Viszont a megfelelő minőségű tunerrel hallgatva talán a helyszínen érezheted magad (még a több évtizeddel ezelőtt készült felvéteknél is).

Pedig a Dunántúlhoz közel van Pest, Buda, Bécs, sőt még Pozsony is !
A helyszínen lenni az igazán élvezetes !
Tisztelettel V.S.

57verses
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Tunerek

Tessék koncertekre járni !

... ha már a bit-es adatfolyam nem jó !

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Ja, persze...tudtad, hogy időben és térben a rádiózás verhetetlen Nem tudsz sem a Metropolitan Concert Hall opera közvetítéseire, sem a Carnegie Hall jazz concertjeire csak úgy elmenni.
Viszont a megfelelő minőségű tunerrel hallgatva talán a helyszínen érezheted magad (még a több évtizeddel ezelőtt készült felvéteknél is).

57verses
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Tunerek

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 730

Tunerek

Hozzászólás Szerző: tollact »

aha
és ott a beállításokról mit tudni?
mintha olvastam már volna csak visszakeresni kicsit bonyi, ezért kérdezgetünk vissza
flacot nem tud átvinni a zinternet?

Át éppen tudna, de a rádióadásokat nem olyan minőségben nyomják sajnos. Állítólag a Bartók is 16bites wav fájlokról megy, de az adó után digitálisan vissza van butítva.
LP: Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD: Philips CD100, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő: AN OTO PHONO
Hangfal: AN-E/Hemp+Townshend supertweeter, AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1642

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Indy »

A streamelős részt nem vágom, hogy történt. Az fm tunert gondolom rádugtad egy jó antennára. A piot is egy dvb-t antira ???

A streamelés a Zinterneten közlekedik.  
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

Indy
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Ugye nem joint stereo volt az mp3?
Nem tudom, ennyit írt csak ki hogy: MP3 320 kbps

Indy
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Ha valakit érdekel, pénteken összehallgattam a Bartók élő stream adását a Scott tunerrel. Jó hírem is van, meg rossz is. Kinek hogy jön majd le.

A digitális streamelt adás egy Pioneer N50-A szolgáltatta (Kondo KSL SPC I tápkábel és vdH Waterfall összekötő). A stream 320 kps MP3. A Pioneer tisztességesen helytállt a Scott-al (Belden 8402 IC) szemben, teljesen hallgatható, élvezhető a stream-elt Bartók, de hallani rajta, hogy digitális az adás és érdekes módon a stream zajosabb volt. A Scott nyugodtabb, hallani rajta hogy simább és folyékonyabb, amolyan analógos a hangja. Amiben viszont egyértelműen a Scott a nyerő, az a térinformációk közvetítése. A Pioneer nagyon 2D-ben szólt, főleg a közönség reakcióin lehetett ezt tetten érni. A Scottnál a köhögést (lehet röhögni a hülye hifistán    ) pontosan meg lehetett mondani, szinte sorra pontosan, honnét jött, ilyet a digitális forrás nem tud. Hehe. 

Én szívesebben hallgatom a Scottot, de itt, közülünk is lennének olyanok, akiknek a Pioneer jobban tetszene. A véleményembe kalkuláljátok bele, hogy jelentősen eltértek a jelszintek, amiket folyamatosan korrigálnom kellett.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Érdekes, hogy ilyen filozófiájú, kivitelezésű tárolással kereskedelmi forgalomba tudott kerülni ez a rádió.Ismerni kell a '70-es évek elejétől forgalmazott korai digitális tunerek lehetőségeit az adók frekvenciájának a tárolására...nagyon drágák voltak a memória IC-k, ezért aztán a gyártók próbálkoztak egyszerű megoldásokkal.A H.H. Scott cégnél előre kilyukasztott műanyag lapokat (200 db lyukkártya, 100 kHz-es kiosztással!) adtak a digi tunerjeikhez - a 433-hoz és a T33S-hez.

http://www.thevintageknob.org/scott-T33S.html

Az Onkyo " dip switch memory " megoldása elképesztően unpraktikus ugyan, de nagyon olcsó kivitelű mechanikus(!) memória tárolási lehetőség volt

venomer
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Tunerek

Hozzászólás Szerző: venomer »

Érdekes, hogy ilyen filozófiájú, kivitelezésű tárolással kereskedelmi forgalomba tudott kerülni ez a rádió. Ma az ilyen elképzelhetetlen lenne: 2 „tekerőnél” többel bíró eszköz már ördögtől való. Gyakorlatilag önmagát hülyíti el a nép, a kereskedelmi dömping persze még rátesz. Személy szerint szeretem egy tuneren/receiveren a sok beállítási lehetőséget. Amit előszeretettel kevernek még az emberek, az az átgondolatlan/logikátlan, így ténylegesen bonyolultnak mondható kezelés, szemben egy olyannal, ami szimplán csak sokat tud, ami ugye előny.

Volt már olyan élményetek, hogy nagy név nagy tunerje felé nagy elvárással voltatok, s az hozta is zeneileg az elvártakat, ellenben vételkészségeben valami eggészen kritikán aluli volt? Megengedhető-e ez? Érvként az itt most nem játszik, hogy á, úgyis csak a Bartók értékelendő/értékelhető.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”