Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Hozzászólás Szerző: audioline »

sutemenyx írta:
2022.11.06., vas. 14:37
fapaci írta:
2022.11.06., vas. 14:13
Szerintem figyelemre méltó teljesítmény, hogy pár óra alatt, csupán néhány hozzászólást ellőve meggyőztétek magatokat a szimmetrikus jeltovábbítás és jelfeldolgozás értelmetlenségéről. Vidám vasárnap.
Egyetlen kivétel, ha a hangszóróig teljesen szimmetrikus az áramkör, mondjuk 2db végfok van, amik hídba kötve hajtják a hangszórót.
De azt itt gyorsan érdemes figyelembe venni, hogy ez a megoldás finoman fogalmazva sem gyakori.
Megnyugodtam. Nálam emígyen üzemel a cájg. :D
.

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

Hifis pályafutásom egyik legemlékezetesebb minőségi ugrásra volt kb. 3 éve, amikor a Mark Levinson 328s előfokot (szigorúan xlr-el) kivettem, és bekötöttem a Convergent Audio SL1-et rca-val. Pedig ATC-k voltak akkor, minden xlr-el összekötve.
Nyilván nem az rca miatt történt ez :) .
Szóval csak annyit akartam ezzel mondani, hogy nem ezen fog múlni.
(a Convergent azóta is alapkő nálam )
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

sutemenyx írta:
2022.11.06., vas. 14:37
Tessék megcáfolni!
Az érvelésed ingatag, de reménytelen szócsata helyett javaslom neked, gyere el valamikor egy rendezvényre, amit hangosítok és ott prezentálom neked, mi a gyakorlati különbség, ha a színpadon egy hangszert aszimmetrikus és szimmetrikus megoldással kötök be a mixerbe. Garantálom neked, hogy hallani fogod a különbséget, illetve egyik esetben csak a hangszer hangját fogod hallani, másik esetben meg nagyjából mindent, ami a színpad pár száz méteres környezetében történik az elektromágneses térben. Hogy otthon kinek melyik "szól jobban", az egy teljesen más történet és nem is műszaki téma, de ebből semmiképpen sem következik, hogy a szimmetrikus jeltovábbításnak nincs értelme, előnye.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2726

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

A Chord Company írta:

"....The most important thing though is sound quality, and this is harder to be certain about. Our experience is that there are systems where the XLR connection sounds better than the RCA connection, and there are systems where the opposite is true.
So with any system that has both XLR and RCA connections, we would recommend that you try both connections and decide for yourself which is the better sounding connection for you...."

De van még pár teszt a neten ahol adott készülékek esetén az XLR összeköttetés minőségben alulmarad az RCA val szemben...
Szóval próba minden esetben. Nem kell automatikusan elhinni semmit.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2526

Hozzászólás Szerző: supravox »

sutemenyx írta:
2022.11.06., vas. 14:40
supravox írta:
2022.11.06., vas. 14:17
Hàt mivel "szakmailag" nem tudnék olyan "meggyőzően" :fekverohog: érvelni mint Süti,ezért csak a partvonalról figyeltem ezt a diskurzust .
Azonnal vàltanék asszimmetrikus drótozásra de az ATC-be nem tudom begyugni :smile51:
Bedugsz az ATC-id seggébe egy Cardas RCA/XLR átalakítót és már nyomathatod is.

https://atc.audio/wp-content/uploads/20 ... 814web.pdf

6D8A1BFA-A13A-4715-B5F8-6BBC2B849BF8.pngD5A80467-CFB7-4DB2-935B-E506045808CC.png
Holnap màr megyek is a Kàcsába.
De azt hiszem mindenhova veszek.
Az lesz a tutti.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

supravox írta:
2022.11.06., vas. 14:17
Hàt mivel "szakmailag" nem tudnék olyan "meggyőzően" :fekverohog: érvelni mint Süti,ezért csak a partvonalról figyeltem ezt a diskurzust .
Azonnal vàltanék asszimmetrikus drótozásra de az ATC-be nem tudom begyugni :smile51:
Bedugsz az ATC-id seggébe egy Cardas RCA/XLR átalakítót és már nyomathatod is.

https://atc.audio/wp-content/uploads/20 ... 814web.pdf
6D8A1BFA-A13A-4715-B5F8-6BBC2B849BF8.png
6D8A1BFA-A13A-4715-B5F8-6BBC2B849BF8.png (787.31 KiB) Megtekintve 1235 alkalommal
D5A80467-CFB7-4DB2-935B-E506045808CC.png
D5A80467-CFB7-4DB2-935B-E506045808CC.png (215.87 KiB) Megtekintve 1235 alkalommal
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fapaci írta:
2022.11.06., vas. 14:13
Szerintem figyelemre méltó teljesítmény, hogy pár óra alatt, csupán néhány hozzászólást ellőve meggyőztétek magatokat a szimmetrikus jeltovábbítás és jelfeldolgozás értelmetlenségéről. Vidám vasárnap.
Tessék megcáfolni!
Nincs különbség abban a tekintetben a szimmetrikus és az asszimetrikus jelkábel között, hogy mindkettőben 2db vezeték viszi a jelet. Annyi a különbség, hogy az aszimmetrikus kábelben az egyik az egyben a jelföld is, ami jellemzően a készülék földje. Míg a szimmetrikus kábelben “elvileg” nincs kapcsolata egyik jelvezetőnek sem a készülékfölddel, hanem az egy külön szálon megy. Ez pedig azt eredményezi, amit leírtam. Mindegy, hogy milyen 2 vezetőn megy a jel, a zajkioltás az asszimetrikuson is működik -as long as a vezetékgeometria szimmetrikus-, mert az útközben felszedett zaj ugyanúgy mindkét vezetőre rákerül, tehát közös módusú zaj lesz. Az asszimetrikus készülék pedig a két vezeték különbségét értékeli hasznos jelnek, a mindkét vezetőn megjelenő ugyanakkora zajt nem, mert nincs “mihez képest”. És ez a “mihez képest” a fontos összetevő. Mert ha másik útvonalon csatlakoznak a készülékek jelföldjei, akkor mégiscsak lesz “mihez képest” zajt érzékelni. Ezért találták ki a szimmetrikus kábelezést, hogy ez a mihez képestség ne valósulhasson meg, a hasznos jel teljesen független legyen a földelésektől. Trafós ki/bemenettel ez valóban meg is történik. Azonban az újkeletű szimmetrizáló áramkörökkel nem.
Egyetlen kivétel, ha a hangszóróig teljesen szimmetrikus az áramkör, mondjuk 2db végfok van, amik hídba kötve hajtják a hangszórót.
De azt itt gyorsan érdemes figyelembe venni, hogy ez a megoldás finoman fogalmazva sem gyakori.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára sutemenyx 2022.11.06., vas. 14:45-kor.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2526

Hozzászólás Szerző: supravox »

AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11003
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Hozzászólás Szerző: lehoako »

sutemenyx írta:
2022.11.05., szomb. 21:13
diagnet írta:
2022.11.05., szomb. 20:35
fülelek írta:
2022.11.05., szomb. 17:35

A komolyabb készülékeknél eleve natív szimmetrikus bemenet van, ott nem kell semmilyen átalakítás, ott a szimmetrikus jelvezetés az abszolút nyerő természetesen.
viewtopic.php?p=2591201#p2591201
Ellenjegyzésre került, hogy a készülékek felépítésétől és a szimmetrizáló fokozat minőségétől függetlenül _=MINDEN=_ esetben jobb XLR-t használni.
Miközben egyébként egy asszimetrikus, csavart érpáron pontosan ugyanúgy oltódik ki a zavar, mint a szimmetrikuson, ahol magát a hasznos jelet pontosan ugyanúgy két vezeték viszi. Ez a szimmetrikus továbbítás zajelnyomása jobbság ez mese habbal. A lényeg nem ez, hanem, hogy ha földfüggetlen a két jelvezeték -ami egyébként kizárólag trafós szimmetrizálás/asszimetrizálásnál valósul meg-, az opampos átalakításnál nem. Előbbinél az az előny, hogy a harmadik szálon keresztül összetestelhetők a készülékek, így nem lesz köztük potenciálkülönbség, mégis a földfüggetlen, szimmetrikus átvitel okán nem alakulhat ki földhurok és ezzel zaj. Tehát a szimmetrikus átvitel egyetlen előnye akkor valósul meg, ha trafós leválasztású, egyébként egy marhaság az egész, mert a földhurok kikerülhető azzal is, ha a láncban csak 1 elem van védőföldezve, a többi földeletlen, duplaszigetelésű táppal ellátott.
Ennyit a szimmetrikus összeköttetés rendkívüli fontosságáról. Kb annyira volt értelme end-user szintű elvárások közé emelni, mint a DSD-t meg az MQA-t.
Részemről nagyon köszönöm ezt az információt. :smile32:

Soha nem értettem, miért plusz feature egy home audio erősítőn/komponensen, hogyha van rajta XLR-csati, persze, lehet PA-nak használni, meg stúdióban meg lagziban tömegoszlatásra. Nyilván, hogy klasszikust idézzek, féltollú indiánok és kóbor apácák megtévesztésére minden jó, amit rá lehet írni a cuccokra, Pl az általad említett dolgokat.

prando
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: prando »

sutemenyx írta:
2022.11.05., szomb. 22:50
diagnet írta:
2022.11.05., szomb. 22:39
sutemenyx írta:
Ennyit a szimmetrikus összeköttetés rendkívüli fontosságáról.
Rossz címzett
mailto:whywewerescammed@myfavoritedealer.com
Tudom. A hozzászólásom eleje az, ami illeszkedik a tiédhez.
Ha jól olvasom vissza, a csavart kábeleiden nem is használsz árnyékolást....köszi!
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

diagnet írta:
2022.11.05., szomb. 22:39
sutemenyx írta:
Rossz címzett
Tudom. A hozzászólásom eleje az, ami illeszkedik a tiédhez.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

sutemenyx írta:
Rossz címzett

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

sutemenyx írta:
diagnet írta:
fülelek írta:

A komolyabb készülékeknél eleve natív szimmetrikus bemenet van, ott nem kell semmilyen átalakítás, ott a szimmetrikus jelvezetés az abszolút nyerő természetesen.
Ellenjegyzésre került, hogy a készülékek felépítésétől és a szimmetrizáló fokozat minőségétől függetlenül _=MINDEN=_ esetben jobb XLR-t használni.
Miközben egyébként egy asszimetrikus, csavart érpáron pontosan ugyanúgy oltódik ki a zavar, mint a szimmetrikuson, ahol magát a hasznos jelet pontosan ugyanúgy két vezeték viszi. Ez a szimmetrikus továbbítás zajelnyomása jobbság ez mese habbal. A lényeg nem ez, hanem, hogy ha földfüggetlen a két jelvezeték -ami egyébként kizárólag trafós szimmetrizálás/asszimetrizálásnál valósul meg-, az opampos átalakításnál nem. Előbbinél az az előny, hogy a harmadik szálon keresztül összetestelhetők a készülékek, így nem lesz köztük potenciálkülönbség, mégis a földfüggetlen, szimmetrikus átvitel okán nem alakulhat ki földhurok és ezzel zaj. Tehát a szimmetrikus átvitel egyetlen előnye akkor valósul meg, ha trafós leválasztású, egyébként egy marhaság az egész, mert a földhurok kikerülhető azzal is, ha a láncban csak 1 elem van védőföldezve, a többi földeletlen, duplaszigetelésű táppal ellátott.
Ennyit a szimmetrikus összeköttetés rendkívüli fontosságáról. Kb annyira volt értelme end-user szintű elvárások közé emelni, mint a DSD-t meg az MQA-t.
Milyen rettenetes, iszonyatos szörnyűség is már, hogy az ethernet összeköttetés 4db analóg kommunikációs vonalát is sikerül megoldani szimmetrikusan, trafóval, mindössze 4db csavart érpár használatával :D

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

diagnet írta:
fülelek írta:

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2754

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Arra azért felhivnám a tisztelt nagyérdemű társaság figyelmét, hogy az aszimmetrikus elektronikákhoz hozzászerkesztett szimmetrizáló fokozatok "tetteit" semmilyen XLR kábelcsatlakoztatás nem fogja meg nem történtté tenni :smile29:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó

fülelek írta:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Talán Neiro, nem? Két hónapig éltem együtt vele sok évvel ezelőtt, nem sírom vissza, az biztos. Nagyon megválogatta a hangsugárzókat, amivel hajlandó volt többé-kevésbé jól szólni. Az ár/minőség a létező legrosszabb, agresszív marketing nélkül nem lenne sehol. Persze, elhiszem, ha valaki szereti a nem elhanyagolható mértékű torzításokat, én nem. A kábelezésére nem volt érzékeny a jó nagy bemeneti impedancia miatt, ez egy kis plusz pont neki.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1373

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Nem is kell már Niero és Ongaku sem. Nincs rajtuk XLR... :D

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 354

Hozzászólás Szerző: shany »

fülelek írta:
...
A komolyabb készülékeknél eleve natív szimmetrikus bemenet van, ott nem kell semmilyen átalakítás, ott a szimmetrikus jelvezetés az abszolút nyerő természetesen....
Nézegetve a legdrágább végerősítőket, nekem úgy tűnik, a legtöbbje aszimmetrikus felépítésű, csak a bemenetén van egy átalakító, a kategóriában kötelező szolgáltatásként alkalmazott XLR bemenet jelét aszimmetrikussá alakítani. Persze meg lehet oldani azt is, hogy a plusz áramkör ellenére a hifistának jobban tessék a XLR bemenet "hangja"...
Nem tudom pl. ez mennyire komoly készülék, de a gyártó, a darTZeel kimondottan nem ajánlja pont emiatt a plusz áramkör miatt a végerősítője szimmetrikus bemenetét, inkább aszimmetrikust ajánl ( de leginkább egy egészen egyedi aszimmetrikust )
"darTZeel recommends using the single-ended input with non-darTZeel components, if possible. If not, the performance loss due to the extra circuitry is claimed to be "slightly reduced . . . but extremely small."
https://www.stereophile.com/content/dar ... -amplifier

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

diagnet írta:
2022.11.05., szomb. 12:08
fülelek írta:
2022.11.05., szomb. 11:47
Nem a csatlakozásnál alakítják ki, hanem a bemeneti/kimeneti elektronikával, ami általában picit ront az eredményen.
Mit merészelsz?
viewtopic.php?p=2591163#p2591163
A komolyabb készülékeknél eleve natív szimmetrikus bemenet van, ott nem kell semmilyen átalakítás, ott a szimmetrikus jelvezetés az abszolút nyerő természetesen. A mai komolyabb dac csipek de az analóg lemezjátszó korrekciós erősítők is mind eleve szimmetrikus be és kimenetűek, ha ezt tarjuk végig a rendszerben egészen a hangsugárzóig (a hangerőszabályzást is beleértve), akkor járunk a legjobban, ezen kár vitázni, mindegy, milyen hosszúak az összekötő vezetékek. Az más kérdés, hogy a szimmetrikus rendszer önmagában nem garantálja a hangminőséget, tehát, ha nem elég jó egy szimmetrikus végfok vagy előfok, akkor a végeredmény sem lesz jó, hiába full szimmetrikus a rendszer.

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

fülelek írta:
Nem a csatlakozásnál alakítják ki, hanem a bemeneti/kimeneti elektronikával, ami általában picit ront az eredményen.
De a szimmetrikus kábel elrendezés valóban több szempontból is előnyös. Rövid kábeleknél ez az előny kisebb, tehát az aszimmetrikus összekötéssel is lehet jó hangot csinálni.

Ez a "tisztességes" kifejezés, ami elég gyakori itt az avx-en mit jelent? Jó, de annyira mégsem? gondolkodik.gif
Szerintem kb. azt, mint a "igazán gondosan megépített készülékek" :D
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7573

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2022.11.05., szomb. 10:27
asebestyen írta:
2022.11.05., szomb. 09:59

,,, Csak hát ha az a kérdés, hogy egy igazán tisztességes drót az milyen, hát az szimmetrikus. ..
Ez totális tévedés. Az XLR csatikkal szerelt készülékek jó része alapvetően aszimmetrikus szerkezetű, csak a csatlakozásnál alakítják ki a szimmetrikus csatlakozás lehetőségét. De még ettől eltekintve sem igaz a mondat. Nemhogy tisztességes, de kiemelkedően jó, high-end színvonalú RCA IC kábelek készíthetők elfogadható áron.
asebestyen írta:
2022.11.04., pén. 17:20

A tisztességes IC drót úgy kezdődik, hogy szimmetrikus, XLR dugók vannak a végein és 2 valódi szimmetrikus felépítésű elektronikát köt össze. 4m-es távolságra meg főleg. A többi ... :rolleyes:
Ugye így indult....
Te ebből élsz, a félremagyarázásból meg a ködösítésből.
A szimmetrizálás sem ördögtől való, arra kell használni, amire való. Igen, a szimmetrizáló áramkörök tudnak picit vagy kicsit többet rontani, ahogy Zoli írja. Hogy ez a pici rontás megéri-e, az attól függ milyen a setup. Alapvetően akkor éri meg, ha egy asszimmetrikus kijáratú hangszerből kijövő jelet messzire kell vinni analóg módon (ez ma már nem divat), ilyenkor több előnye van, mint hátránya. Ha 50cm-re van 2 készülék egymástól és optimálisan lehet elvezetni a kábeleket (aki tudja miről van szó annak nem kell leírni, a többieknek meg úgyis mindegy), akkor nem éri meg szimmetrizálni.
Valóban lehet magas minőségű RCA kábelt is készíteni, azonban annál mindig lehet jobb valódi szimmetrikus XLR-t. :) Kívánom, hogy 1x neked is sikerüljön. :D
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó

fülelek írta:
Mit merészelsz?
viewtopic.php?p=2591163#p2591163

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”