Én történetesen árulok Audio Research erősítőket. Az a DS széria nem volt egy sikertörténet, gyorsan meg is szüntették, talán két évet ha megélt. Érdemes megnézni a külföldi fórumokon, hogy mekkora ellenérzést váltott ki a vevőik körében, oldalakon keresztül háborognak és értetlenkednek, hogy erre mi szükség volt. Járt nálam is egy ilyen, hát nem voltam tőle elájulva, sőt. Nem is fogyott egyátalán, így mára már csak egy rossz emlék, egy csúnya folt a gyártó múltjában.feket663 írta: ↑2025.02.22., szomb. 12:34Én csak a magam nevében tudok nyilatkozni, senkit nem sznobozok le, biztos mindenkinek megvan a magyarázata, hogy mit és miért vásárol meg. Olyan eszköz nincs, ami mindenkinek megfelelne, legyen az hifi komponens, autó, mobiltelefon, stb., mindig lesznek olyan igények, amit egy dolog nem tud kielégíteni. Pl. egy 2 wattos 45 triódás SE erősítőt hallgató embert se nagyon lehet meggyőzni, hogy a McIntosh mennyivel jobb és ez fordítva is igaz.zoli73 írta: ↑2025.02.22., szomb. 11:40Lehet akkor én értettem felre, de mintha éppen arról menne a vita, hogy ezek a "D" osztályú csodák, akár a legfelső ligában játszó erősítőkkel is felveszik a versenyt. Gomolaci talán éppen arra célzott az árcédula emlegetésével, hogy ha ezek tudják ugyanazt a minőséget gombokért, akkor minek adnak itt legtöbben százezreket, netán milliókat erősítőért? A másik oldalról meg többen sugallni próbálják, hogy mivel Ők sem ellenségük a pénzüknek, így már rápróbaltak erre a vonalra is, de valahogy mégsem győzte meg őket.feket663 írta: ↑2025.02.22., szomb. 09:58
Azokban is lehet kondenzátorokat, akár ellenállásokat cserélgetni, akinek igénye van rá, a kapcsolóüzem frekvenciáját is meg tudja változtatni, Post Filter Feedback-et ki-be kapcsolni, a tápot is lehet cserélgetni kapcsolóüzeműről transzformátoros szabályozatlanra, vagy akár kapacitássokszorozós vagy egyéb szabályozott tápra. Természetesen szerintem senki sem állította, hogy egy ilyen filléres panelke partiban lenne mondjuk egy Mark Levinson vagy ARC vagy hasonló erőművel, de átlagos zenehallgatási igényeket bőven kielégít, emellett sok régi nagynevű géppel partiban van, emellett megbízhatóan teszi a dolgát (ha nincs tele hamisított alkatrésszel). Egyet viszont nem tud, lenyűgözni a látványával a zenehallgató szentélybe belépő embert, legyen az tulajdonos vagy vendég. Nekem volt tranzisztoros A osztályú erősítőt kivéve szinte mindenféle elvű erősítőm, SE, PP, tranzisztoros ilyen-olyan, nyilván nem a legfelső ligából, de most boldog vagyok egy TPA3255-el is.
Egyébként meg meg lehet venni csak az erősítő IC-t is, aztán a panelt, az egyéb körítéseket le lehet gyártani hozzá SK is, ha valakinek arra van ingerenciája.
Biztosra veszem, hogy ezen technikáé a jövő, és idővel tényleg a legfelső ligában is meg fogják állni a helyüket, de amíg ez nem így van, addig nem nem túl elegáns sznobnak titulálni azokat, akik más utat választanak.
Valahogy nekem mindig is érthetetlen volt ez a mások győzködése, a saját igazunkról.
Majd eldönti mindenki a saját tapasztalata alapján, hogy neki mire van szüksége.
Szerintem.
Egyébként már a viszonylag jó nevű Audio Research is gyárt D osztályú erősítőket, nyilván nem TPA3255 IC-vel, és van olyan ismerősöm, aki lecserélte a csöves ARC-jét egy DS szériásra (a pontos típust nem tudom), és boldog vele, pedig egy másik fórumtárs anno kinyilatkoztatta, hogy a D osztállyal nem lehet hallgatható erősítőt készíteni.
Mindenki más stílusban adja elő a véleményét, az, hogy az említett kolléga ezt és így mondta, ez csak az ő habitusát tükrözi, én próbálom mindenki álláspontját elfogadni. Nekem örömöt jelent a kedvenc zenéim hallgatása egy sz@r minőségű webrádióról, 8 cm-es gagyi aktív dobozkákon is, a kocsiban is, meg otthon is kicsit jobb körülmények között, szerintem a legkevésbé az számít, hogy min hallgatom, a lényeg, hogy megindítson bennem valamit. Persze nem egy 70 tagú nagyzenekart szoktam általában hallgatni és a legfinomabb nüanszokat keresem, hanem 1-2 elektromos gitár, basszus, dob, ének+üvöltés esetleg valami szintetizátor kombót.
Személy szerint nekem nincs elvi kifogásom D-osztályú technikával szemben, elvileg így is lehetne jó hangú erősítőt készíteni, más kérdés, hogy a gyakorlatban még nem sikerült nekem igazán kívánatosat találnom.
Véleményem szerint a D-osztály igazi helye a 500 Euró alatti árkategóriában van, itt olcsóbban lehet jobb hangot elérni D-osztállyal, mint egy gyenge AB osztályúval. Egy olcsó bluetooth hangszóróban meg már szóba sem jöhet más.