b4xter írta: ↑2024.06.11., kedd 21:04
zoli73 írta: ↑2024.06.11., kedd 20:14
Sokan elmondtak sokmindent, amivel szinte kivétel nélkül egyetértek, de én azt mondom, hogy például a Jófogást nem kell feltétlen kerülnöd. Viszonylag nagy a kínálat, 1-2 hírdetéstől eltekintve az árak is viszonylag emészthetőek, és elég jó dolgokat ki lehet fogni úgy, ahogy Öreghifis kolléga is írta, és nem csak szemét van.
Viszont egy jótanács, csak olyat vegyél meg, amit személyesen tudsz átvenni, ki is tudsz próbálni!
Viszont a kedves érdeklődő kolléga pont azt írta, hogy nem igazán járatos a témában. Honnan tudná megállapítani, hogy mennyire jó az, amit épp rá akarnak sózni? Én persze simán veszek ilyen helyekről magnót időnként, mert tudom, mit nézzek meg rajta; majd pedig rámegy (minimum!) négy-öt estém a rendberakásra, nem számítva az online keresgélést meg agyalást, hogy az adott géphez milyen szíj és görgő lesz épp jó, meg mit kéne még kicserélni (kondik leginkább), meg hol és milyen kenőanyagot kell használni. És van, hogy heteket várok egy-egy alkatrészre, mire ideér. Nem beszélve arról sem, hogy ha egy magnót rendesen be akarsz állítani, ahhoz mérőkazetták meg rendes műszerpark meg dokumentáció is kell. Ha valaki látatlanba megvesz egy decket, mert jól néz ki, és hát végülis szól is, az még kevés. Sok esetben az lesz belőle a konklúzió, hogy a magnózás hülyeség, mert a megvett cucc nem fog igazán jól teljesíteni. 30-40-50 éves elektromechanikus gépekről beszélünk, azoknál csak az állás során, ha sosem használták is őket, komoly eltérések várhatóak a gyári specifikációtól. Mintha egy oldtimer autót vennél. Fasza a fényezés, de vajon ki tudod-e húzatni kettesben hetvenig, mint új korában?
Ha a próbán minden rendben, a készülék hibátlanúl teszi a dolgát, az állapota is megfelel az elvártaknak, akkor rend szerint megköttetik az üzlet. Vagy Te már próbán/meghallgatáson szétkapod a magnót, az eladó konyhaasztalán, hogy minden kétséget kizáróan meg tudj győződni a készülék műszaki állapotáról? Ez azért nagyon nem életszerű, sőt az autós hasonlat sem épp frappáns. Egy autóra akár az életedet(és a családodét) is rá kell bízzad, egy elvárt műszaki állapotot kell produkáljon, hogy a közúti forgalomban részt vehess vele, stb.
A kérdező nyilván nem egy roncs magnót akar, de nem is egy utolsó porcikájáig rendberakott, felújított gépet. A megcélzott árból az utóbbi állapotú amúgy is fehér holló szerű, de ismerkedni, kicsit játszani egy lefingottabb, de jól működő darab is megteszi.
Én pusztán arra szerettem volna rávezetni, hogy személyes átvétellel, kipróbálva, tesztelve megvásárolt készülékkel kevesebb kockázatot vállal, mint ha csak képek alapján, az ország túlsó végéből, online megvesz valamit.
Igen, ezek az elektromechanikai eszköz felett már eljárt az idő, a legtöbbje törődést igényel, ha megbízható, precíz működést várunk el tőle, de ismerkedéshez, kicsit átérezni a fílínget, nosztalgiázás céljából lepörgetni néhány kazettát, ehhez elég egy funkcionálisan működőképes példány. Aztán ha úgy néz ki, hogy maradandó az élmény, és komolyabbra akarja venni a figurát, akkor érdemes belevágni egy jobb(szervizelt, átnézett netán felújított) magnós projektbe.
Az utolsó magnóm nekem is egy szervizelt példány volt, kitakarítva, kenve, átnézve, szíjak, görgők cserélve. Magnódeck létére kiváló hangminőséget produkált, minden előzetes várakozásomat felülmúlta, hibátlanúl működőtt, és a szervizelés miatt ez viszonylag hosszabb távon így is lett volna, nagyon elégedett voltam vele, de a nosztalgikus érzés, a "varázsa" elég hamar elmúlt. Mikor megvettem nagyon vágytam rá, aztán úgy 4 hónap után könnyű szívvel adtam el.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech