Hi!denesdr írta: ↑2024.04.30., kedd 09:01Igen, de itt ugye egy Magneplanarról volt szó, ami egy planár sugárzó, ez másmilyen mint egy elektrosztatikus Martin Logan. Próbáltam keresni impedanciagörbét Magneplanar centersugárzóhoz, de csak frontsugárzókét találtam és azok között nem láttam olyat, aminek a görbéje nagyon alacsony értékeket mutatna.alto írta: ↑2024.04.30., kedd 08:39A Martin Loganeket jól ismerem, a Magneplanarokat kevésbé, de feltételezem ott is hasonló a helyzet. A Martin Loganek sztatikus paneljainak 10 Khz felett lecsökken az impedanciája, a nominális 4 Ohm-ról 2 Ohm alá, egyes nagyobb modelleknél pedig 1 Ohm-ra. Tehát az esetükben nem az az érdekes, hogy hány ezer wattos erősítővel hajtjuk őket, hanem hogy az erősítő stabil maradjon ilyen alacsony impedanciás terhelés esetén is. Meglepően kevés erősítő tudja ezt. Lehet ezért a hangfalat kritizálni, de ez egy tipikus hangfal/erősítő szinergia probléma, tudni kell a Loganekhez erősítőt párosítani. A tapasztalat szerint a D osztályúak jelentős része itt elvérzik, általában leold a védelmük már egészen alacsony hangerőn. A hagyományos AB osztály sem immunis, szintén leold az erősítő védelme, vagy eszeveszett magasfrekvenciás torzítással reagál a jó részük. Aki Martin Logan értékesítéssel foglalkozik tudja ezt, és minden esetben felhívjuk a vevők figyelmét, hogy nagyon észnél kell lenni az erősítő kiválasztásánál.
Ha valakinek van (impedancia)mérése ilyen sugárzóról, felrakhatná ide.
Itt egy régi hifimagazin-os teszt/mérés:
http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2810.HTM
"Az impedanciagörbe (8. diagram) ha nem is teljesen egyenes, de
lényegesen egyenletesebb, mint a hagyományos hangsugárzóké. A 400 és
3000Hz-es dombocskákat a keresztváltó hatásának tudhatjuk be. A
mélytartomány megfelel a specifikációnak (habár a középtartomány
impedanciája 1,5kHz-en valamelyest 4 ohm alá esik!), és a magas
regiszter is mindvégig 3 ohm fölött marad, pontosan úgy, ahogy a
specifikáció állítja - az erősítők azonban ettől még így sem lesznek
boldogok."