Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Zeneszoba

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Re: Zeneszoba

Hozzászólás Szerző: K P »

Sziasztok,

Nézegetünk egy lakást ahol adott egy 22 nm- es nappali (4,6 x 4,8 m belmagasság kb 2,6 m.)
Egyik oldalon erkélyajtó van ablakokkal, másik oldalon egy kb 2 m -es bevágás az étkező felé. A szoba parkettás. A dobozok illetve a hallgatói pozíció elhelyezését illetően rugalmasak vagyunk. Akusztikai kezelés nem akadály.
Tudom a kocka forma nem túl szerencsés. gondolkodik.gif
Ti hova raknátok a HiFI- t, ha egyáltalán....
Csatolmányok
CFD63A35-BE94-4E18-9E39-98134ED29628.jpeg
CFD63A35-BE94-4E18-9E39-98134ED29628.jpeg (53.99 KiB) Megtekintve 1662 alkalommal

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1113

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Alex_Aston írta:
2021.08.09., hétf. 09:07
A 33Hz kiemelés nem tudom, miként oldódik meg. Hátsó és oldalsó faltól is 1-1m-re eltolva a dobozokat is jelen van... gondolkodik.gif
Olcsóbb megoldásnak be lehetne vetni mondjuk egy miniDSP 2x4 HD-t, drágább verzió lenne mondjuk egy RME ADI-2 DAC, még többért már DIRAC-ot (automatikus korrekció), analóg forrás csatlakozási lehetőséget és egy streamert is kapunk egy miniDSP SHD személyében. Az ADI-2 és az SHD bevethető előfoknak is, közvetlenül egy (vagy több) végfokra kötve.
Esetleg PC only forrás és ingyenes korrekciós szoftver alkalmazása.

szerk.: a 2x4 HD-n is van analóg bemenet
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2021.08.09., hétf. 09:48-kor.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3450

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Dorian írta:
2021.08.09., hétf. 08:15
Amúgy régi lakásom nappalija pont ilyen keresztben elhelyezett, féloldalas asszimmetriájú volt, ráadásul ennél kisebb méretben, mégis számomra élvezetes zenehallgatást tudtam ott művelni. Mondjuk 1. Szarrá paneloztam; 2. Amikor a mostani házba/helyiségbe költöztem, azért nem volt kérdés, h ez mennyivel jobb.
Nálam is rendben van, és élvezem egyébként, a zengést leszámítva. Ami elvileg megoldódik majd még pár bútor és függyöny, beszerzése, meg persze majd a célzottan elhelyezett panelok után.
A 33Hz kiemelés nem tudom, miként oldódik meg. Hátsó és oldalsó faltól is 1-1m-re eltolva a dobozokat is jelen van... gondolkodik.gif
Csak a Marantz! :-D

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Amúgy régi lakásom nappalija pont ilyen keresztben elhelyezett, féloldalas asszimmetriájú volt, ráadásul ennél kisebb méretben, mégis számomra élvezetes zenehallgatást tudtam ott művelni. Mondjuk 1. Szarrá paneloztam; 2. Amikor a mostani házba/helyiségbe költöztem, azért nem volt kérdés, h ez mennyivel jobb.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

viri írta:
2021.08.08., vas. 11:24
De még egyszer mondom, ha a visszhang, meg kiemelés nélkül már teljesen jó lesz Alexnek, akkor nincs miről beszélni, akkor tényleg happy.
Pont ennyi kell csak a teljes boldogsághoz. :napsut:

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

fapaci írta:
2021.08.08., vas. 11:03
viri írta:
2021.08.08., vas. 10:35
Talán ezen a ponton válik el sok embernél, amikor a lakberendezésen is kell gondolkozni, változtatni, hogy később ebből egy klassz hobbi lesz, ami nap mint nap oda ültet, vagy maradnak a dobozok berendezési tárgynak, és néha használati eszköznek.
Igazad van, ennél a pontnál erősen megoszlik a hifista csapat. Eleinte nagyon fintorogtam az olyan eseteknél, ahol közölték velem, hogy minden marad, ahol van, mert ott a helye, a család nem szeretné mozgatni, mert a nagypapa oda rakta 68 évvel ezelőtt. Azóta már elengedtem ezt a mérgelődést, hiszen nem én lakom ott, nincs jogom átrendezni senki életét. Persze el szoktam mondani, hogy akusztikai szempontból ez nem jó így, de ezzel részemről vége is az erőlködésnek.

El kell fogadnunk, hogy nagyon eltérő mértékben vesszük komolyan ezt a hobbit. Te a jókora zeneszobáddal egy végletet képviselsz. Írom ezt azért, mert a másfél ezer általam látott helyzetben alig pár tucatnyi hasonló esettel találkoztam, mindenki más, a hobbitársak 99,2 %-a (saját becslés) átlagos lakószobákban hallgat zenét kompromisszumos körülmények között. Közülük néhányan korlátozottan megpróbálják kihozni a helyzetből, amit lehet, de a többség még ennyit sem tesz meg. Ráncolhatjuk a homlokunkat, hogy miért törődnek bele, miért nem törnek a csúcsra, de mostanában már hajlamos vagyok tisztelni azokat, akik meg tudnak állni egy szinten és nem nyomorítják meg az elméjüket a folyamatos farigcsálással, elégedetlenséggel, költekezéssel.
Igazad van, én most beleestem ebbe a mérgelődés, értetlenkedésbe :D

Viszont nekem lemaradt az az infó, hogy amúgy teljes az elégedettség, akkor nem törtem volna magam. Ha ez így van, akkor abszolút osztom a véleményed.

Csak nekem az volt az érzésem, hogy tanácsokat, ötleteket szeretne, hogy hogyan lehetne egy jó hangzást csinálni az új szobában, és pont azért áldoztam legalább egy órát a szombatomból, mert azt láttam ezeken a képeken, hogy ha erre fog később költeni, vagy fejleszteni bármit is, az mind kidobott pénz lesz, és örök elégedetlenség. De még egyszer mondom, ha a visszhang, meg kiemelés nélkül már teljesen jó lesz Alexnek, akkor nincs miről beszélni, akkor tényleg happy.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

fapaci írta:
2021.08.08., vas. 11:03
viri írta:
Talán ezen a ponton válik el sok embernél, amikor a lakberendezésen is kell gondolkozni, változtatni, hogy később ebből egy klassz hobbi lesz, ami nap mint nap oda ültet, vagy maradnak a dobozok berendezési tárgynak, és néha használati eszköznek.
Ráncolhatjuk a homlokunkat, hogy miért törődnek bele, miért nem törnek a csúcsra, de mostanában már hajlamos vagyok tisztelni azokat, akik meg tudnak állni egy szinten és nem nyomorítják meg az elméjüket a folyamatos farigcsálással, elégedetlenséggel, költekezéssel.
no, az ily megfogalmazások miatt olvasgatom még a fórumot :smile53:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

kupecke írta:
2021.08.08., vas. 10:01
Alex_Aston írta:
2021.08.08., vas. 08:36

Na, és nálam ugye ezek azok a dolgok, amik nem lesznek itt a nappaliban sosem megvalósítva, a korábban említett dolgok miatt.
Tetszetős, modern lett a kialakítás :smile32:
Ha megelégedéssel hallgatod, ami kijön, ne kérdezgess senkit ;)
Sok jószándékú fórumtárs adja a tanácsot, de nekem a leírásodból az élettér kifejezés tűnt legerősebbnek. Ha így van, csak az asszonyra hallgass, vele éltek itt, nem a tanácsnokokkal. A kellemes hangulatú szoba hozzádaja azt a pluszt, amit akár hibának is érzékelünk, mérünk. Fapaci invitálásával már így is jóval többet tettél az ügy érdekében, mint mi itt sokan pusztán a fórumot olvasgatva :smile53:
Igen, köszi, ez a lényeg.
De azért visszhang, és 33Hz döngés megoldás jó lenne... :smile29:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11020
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

viri írta:
Igazad van, ennél a pontnál erősen megoszlik a hifista csapat. Eleinte nagyon fintorogtam az olyan eseteknél, ahol közölték velem, hogy minden marad, ahol van, mert ott a helye, a család nem szeretné mozgatni, mert a nagypapa oda rakta 68 évvel ezelőtt. Azóta már elengedtem ezt a mérgelődést, hiszen nem én lakom ott, nincs jogom átrendezni senki életét. Persze el szoktam mondani, hogy akusztikai szempontból ez nem jó így, de ezzel részemről vége is az erőlködésnek.

El kell fogadnunk, hogy nagyon eltérő mértékben vesszük komolyan ezt a hobbit. Te a jókora zeneszobáddal egy végletet képviselsz. Írom ezt azért, mert a másfél ezer általam látott helyzetben alig pár tucatnyi hasonló esettel találkoztam, mindenki más, a hobbitársak 99,2 %-a (saját becslés) átlagos lakószobákban hallgat zenét kompromisszumos körülmények között. Közülük néhányan korlátozottan megpróbálják kihozni a helyzetből, amit lehet, de a többség még ennyit sem tesz meg. Ráncolhatjuk a homlokunkat, hogy miért törődnek bele, miért nem törnek a csúcsra, de mostanában már hajlamos vagyok tisztelni azokat, akik meg tudnak állni egy szinten és nem nyomorítják meg az elméjüket a folyamatos farigcsálással, elégedetlenséggel, költekezéssel.

Az olimpián is volt, aki szétvert egy szállodai szobát, mert csak ezüstérmes lett, más meg a 7. helynek is ugrálva örül. El lehet gondolkodni rajta, melyikük élete kellemesebb.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2021.08.08., vas. 11:14-kor.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7651

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

viri írta:
2021.08.08., vas. 10:52
Alex_Aston írta:
2021.08.08., vas. 10:46

Válaszoltam, a képeknél. Igaz, az válasz mindenkinek volt. Ott írtam, és láthatod, hogy mennyire előre hozva sem javított sokat a dolog sajna.
Bocs, én most sem látom, milyen Képeknél? A képek láttán jött a tanács özön, utána én nem láttam választ. Képet nem csináltál, hogy hol álltak a dobozok?
viewtopic.php?p=2630708#p2630708
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

viri
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2021.08.08., vas. 10:46

Válaszoltam, a képeknél. Igaz, az válasz mindenkinek volt. Ott írtam, és láthatod, hogy mennyire előre hozva sem javított sokat a dolog sajna.
Bocs, én most sem látom, milyen Képeknél? A képek láttán jött a tanács özön, utána én nem láttam választ. Képet nem csináltál, hogy hol álltak a dobozok?
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2021.08.08., vas. 10:09
Alex_Aston írta:

Na, és nálam ugye ezek azok a dolgok, amik nem lesznek itt a nappaliban sosem megvalósítva, a korábban említett dolgok miatt.
Ok, mindent értünk, de, akkor mi volt a célod ezzel az új lakás, szoba, TV-s nappai, dolgozó, gyerkőc játszó bemutatóval?
Ami talán szinte mindenkinek egy fórumon. Tapasztalat megoszlás, eszmecsere, ötletelés, ilyesmi.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

viri írta:
istvan01 írta:
Alex_Aston írta:

Ok, mindent értünk, de, akkor mi volt a célod ezzel az új lakás, szoba, TV-s nappai, dolgozó, gyerkőc játszó bemutatóval?
Na hát ez nagyon jó kérdés! Én is belelkesedtem tegnap, hogy mennyit tudnék segíteni, mondjuk még választ sem kaptam..

Kupecka nagyon pozitív vagy, igazad is van, egyébbként tényleg kellemes hangulatú a szoba, de az élettér miért zárja ki azt sok embernél, hogy a hangssugárzók előrébb legyenek húzva? Ezt sosem értettem, naponta táncolnak ott vagy mi az amiben akadályoz? Nekem 8 éve külön zeneszobám van, minden 2 méterre a falaktől, könnyen beszélek, de amíg nem így volt, akkor is megtudtam oldani három gyerkőc mellett is, ezért nem értem.

viri
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
Alex_Aston írta:

Na hát ez nagyon jó kérdés! Én is belelkesedtem tegnap, hogy mennyit tudnék segíteni, mondjuk még választ sem kaptam..

Kupecka nagyon pozitív vagy, igazad is van, egyébbként tényleg kellemes hangulatú a szoba, de az élettér miért zárja ki azt sok embernél, hogy a hangssugárzók előrébb legyenek húzva? Ezt sosem értettem, naponta táncolnak ott vagy mi az amiben akadályoz? Nekem 8 éve külön zeneszobám van, minden 2 méterre a falaktől, könnyen beszélek, de amíg nem így volt, akkor is megtudtam oldani három gyerkőc mellett is, ezért nem értem.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3502

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Alex_Aston írta:

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1301

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Alex_Aston írta:

Tetszetős, modern lett a kialakítás :smile32:
Ha megelégedéssel hallgatod, ami kijön, ne kérdezgess senkit ;)
Sok jószándékú fórumtárs adja a tanácsot, de nekem a leírásodból az élettér kifejezés tűnt legerősebbnek. Ha így van, csak az asszonyra hallgass, vele éltek itt, nem a tanácsnokokkal. A kellemes hangulatú szoba hozzádaja azt a pluszt, amit akár hibának is érzékelünk, mérünk. Fapaci invitálásával már így is jóval többet tettél az ügy érdekében, mint mi itt sokan pusztán a fórumot olvasgatva :smile53:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Alex_Aston írta:
2021.08.08., vas. 09:51
denesdr írta:
2021.08.08., vas. 09:41
Alex_Aston írta:
2021.08.08., vas. 08:33

Rengeteg zene van, amiben ez hallható. Vagy ezek szerint én olyanokat hallgatok.

Ha rossz májú lennék, mondhatnám, hogy a polc szgárzót hallgatóknak ez nem szempont, sőt, jól jönne, hogy legyen egy kis basszus :kapdelm:
Csak azért írom, mert már jártál nálam és hallottad az eredményt. Nálam 50Hz-en van a fő kiemelés jelenleg (kicsi szoba), ez a legtöbb, általam hallgatott zenénél hallható és zavaró. Célzott EQ megoldotta a problémát, részben ezért váltottam DSP-s megoldásra, nem akartam telerakni a szobát mindenféle akusztikus elemmel vagy épp erősen korlátolt mélyátvitelű dobozokat használni, esetleg negyon a elhúzni őket vagy a hallgatói pozíciót a faltól, már így is 70-80 cm a falaktól való távolság, nincs több hely.
Nyilván nem tökéletes megoldás az EQ, mert ott hatékony ahol a mérés történt, a szoba más pontján ronthat a helyzeten, de én ezzel együtt tudok élni, számomra simán megérte ez a kompromisszum.
Ja és persze ez az egész nem az utózengés csökkentésére vonatkozik, oda nyilván nem EQ kell.
EQ esetében nem az van, hogyha mondjuk a 33Hz-et levágom 12dB-vel, akkor 66Hz-et pedig 6-al, 132-t pedig 3-al?
Vagy van annyira jó EQ, ami kevésbé ront bele a többi frekvenciába (gondolom azok ára is tükrözi ezt)? Viszont egy újabb eszköz, újabb csatlakozások, és romló dinamika is eredmény, nem?

Ezek mind kérdések, sosem EQ-ztam, csak 92-ben a Philips music centeren anno, mert sehogy sem szólt. De valami ilyesmiket tanultam anno az EQ-ról.
Többféle EQ létezik, amiről én írtam és nálam használatban van az egy parametrikus EQ, olyan frekvenciát, amplitúdót és sávszélességet lehet vele megcélozni, ami a legjobban ellensúlyozza a problémát, az esetemben egy több mint 10dB-es kiemelést 40-60 Hz között, 50Hz-es amplitúdó csúccsal.
A szokásos bass-treble potméter egy hifi erősítőn általában hasonlóan működik ahhoz amit leirtál.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
2021.08.08., vas. 09:41
Alex_Aston írta:
Dorian írta:
2021.08.08., vas. 08:10
33 Hz-es kiemelést csak erre tervezett rezonátor, vagy eq képes megoldani.
De zenehallgatásnál ez a tartomány amúgyis kb. mellékes, alig szól vmi hangszer ilyen sávban.
Nem ez itt a fő probléma, de még a sokadik sem.
Rengeteg zene van, amiben ez hallható. Vagy ezek szerint én olyanokat hallgatok.

Ha rossz májú lennék, mondhatnám, hogy a polc szgárzót hallgatóknak ez nem szempont, sőt, jól jönne, hogy legyen egy kis basszus :kapdelm:
Csak azért írom, mert már jártál nálam és hallottad az eredményt. Nálam 50Hz-en van a fő kiemelés jelenleg (kicsi szoba), ez a legtöbb, általam hallgatott zenénél hallható és zavaró. Célzott EQ megoldotta a problémát, részben ezért váltottam DSP-s megoldásra, nem akartam telerakni a szobát mindenféle akusztikus elemmel vagy épp erősen korlátolt mélyátvitelű dobozokat használni, esetleg negyon a elhúzni őket vagy a hallgatói pozíciót a faltól, már így is 70-80 cm a falaktól való távolság, nincs több hely.
Nyilván nem tökéletes megoldás az EQ, mert ott hatékony ahol a mérés történt, a szoba más pontján ronthat a helyzeten, de én ezzel együtt tudok élni, számomra simán megérte ez a kompromisszum.
Ja és persze ez az egész nem az utózengés csökkentésére vonatkozik, oda nyilván nem EQ kell.
EQ esetében nem az van, hogyha mondjuk a 33Hz-et levágom 12dB-vel, akkor 66Hz-et pedig 6-al, 132-t pedig 3-al?
Vagy van annyira jó EQ, ami kevésbé ront bele a többi frekvenciába (gondolom azok ára is tükrözi ezt)? Viszont egy újabb eszköz, újabb csatlakozások, és romló dinamika is eredmény, nem?

Ezek mind kérdések, sosem EQ-ztam, csak 92-ben a Philips music centeren anno, mert sehogy sem szólt. De valami ilyesmiket tanultam anno az EQ-ról.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Alex_Aston írta:
Dorian írta:
De zenehallgatásnál ez a tartomány amúgyis kb. mellékes, alig szól vmi hangszer ilyen sávban.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7651

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Sajnos a hangsugárzók elhelyezése és a hallgatási pozíció megválasztása kritikus. Utózengésen persze lehet javítani, de a sík felületek a hangsugárzók közvetlen környezetében mindenhol, az sajnos nagyon erős hangzásbéli korlátokat szab. Mindent el kell takarítani a hangsugárzók közvetlen környezetéből, ami nem feltétlen szükséges, hogy pont ott legyen. Minimum a 2 szélső elemet (pia tároló és üvegajtós csetresztartó) vedd ki onnan és tedd el máshova. Legalább 1 próba erejéig.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2021.08.08., vas. 08:32
Alex_Aston írta:
2021.08.08., vas. 07:54
delkezik.

Sarokba (szerintem) randa basszuscsapbda biztos nem lesz, mert mint írtam fentebb, ez egy élettér.
Egyébként létezik olyan eszköz, ami kizárólag a 33Hz-et csillapítja? Mert nálam ez van. A 31Hz már teljesen normális, meg a 35 is.
Hangolt Helmholtz rezonátoros falborítással lehetne hatásosan elnyomni szelektíven a 33Hz-et, de az már komolyabb méretezést kíván.
Nálam a zeneszoba dedikált, úgy pakolom a dolgaimat, ahogy optimálisnak látom, hallom. 3,8mx7m tetőtér, lényegében szimmetrikus hifi elrendezéssel, TV/monitor nincs. Sokkal több polc, bútor, szőnyeg volt már benne mint nálad látszik képeken. Úgy ahogy elégedett voltam a hangázással. Gondoltam méricskélek REW-vel, mi merre.

Bizony durva 25Hz/50Hz/90Hz kiemeléseket, közte beszakadásokat mértem főleg sweetpontból. A room szimulátor szerint is ott kell lenni hullámoknak. Ebből a 25Hz volt amit nagyon furcsálltam, az a 7m-es szoba méret negyed hulláma kb. A sarkokban nálam 20cm kőzetgyapot basszus fogók voltak, radiátor is letakarva 10cm-es kőzetgyapottal. Tettem még be 2db bőrmembrános basszus csapdát hátsó ferde plafonra, egy 3cm vastag szőnyeg feltekerve (puha rész belül) mint álló basszus henger oldalfalnál és a 25Hz eltűnt. 50Hz és 90Hz keveset csökkent. Az 50Hz nálam hangsugárzó hibával is összefügg.
A lecsengési időm 100Hz felett 200-300ms között van, már-már közel a túlcsillapításhoz.

Tettem egy próbát az így berendezett jobb hangzással. Kivettem a szobából a sarok basszus fogókat. Ekkor nagyot zuhant a hallgathatóság, csattogó hangokat hallottam nem csak 100Hz alatt. Tehát igaz az, hogy minden akusztika kezelés legfontosabb eleme a sarkok basszus csapdája, annak állóhullám gerjesztésének csökkentése.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Dorian írta:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3502

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Alex_Aston írta:
2021.08.08., vas. 07:54
delkezik.

Sarokba (szerintem) randa basszuscsapbda biztos nem lesz, mert mint írtam fentebb, ez egy élettér.
Egyébként létezik olyan eszköz, ami kizárólag a 33Hz-et csillapítja? Mert nálam ez van. A 31Hz már teljesen normális, meg a 35 is.
Hangolt Helmholtz rezonátoros falborítással lehetne hatásosan elnyomni szelektíven a 33Hz-et, de az már komolyabb méretezést kíván.
Nálam a zeneszoba dedikált, úgy pakolom a dolgaimat, ahogy optimálisnak látom, hallom. 3,8mx7m tetőtér, lényegében szimmetrikus hifi elrendezéssel, TV/monitor nincs. Sokkal több polc, bútor, szőnyeg volt már benne mint nálad látszik képeken. Úgy ahogy elégedett voltam a hangázással. Gondoltam méricskélek REW-vel, mi merre.

Bizony durva 25Hz/50Hz/90Hz kiemeléseket, közte beszakadásokat mértem főleg sweetpontból. A room szimulátor szerint is ott kell lenni hullámoknak. Ebből a 25Hz volt amit nagyon furcsálltam, az a 7m-es szoba méret negyed hulláma kb. A sarkokban nálam 20cm kőzetgyapot basszus fogók voltak, radiátor is letakarva 10cm-es kőzetgyapottal. Tettem még be 2db bőrmembrános basszus csapdát hátsó ferde plafonra, egy 3cm vastag szőnyeg feltekerve (puha rész belül) mint álló basszus henger oldalfalnál és a 25Hz eltűnt. 50Hz és 90Hz keveset csökkent. Az 50Hz nálam hangsugárzó hibával is összefügg.
A lecsengési időm 100Hz felett 200-300ms között van, már-már közel a túlcsillapításhoz.

Tettem egy próbát az így berendezett jobb hangzással. Kivettem a szobából a sarok basszus fogókat. Ekkor nagyot zuhant a hallgathatóság, csattogó hangokat hallottam nem csak 100Hz alatt. Tehát igaz az, hogy minden akusztika kezelés legfontosabb eleme a sarkok basszus csapdája, annak állóhullám gerjesztésének csökkentése.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11020
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

istvan01 írta:
2021.08.08., vas. 06:14
Ha viszont történt üres (?) szoba mérés, amiben látszanak az állóhullámok, és templomi utózengési idő, más tanács a szoba hifi-hez igazításhoz? Az a borzasztó sarok ott a radiátor-ablak és üvegvitrines szekrénnyel, amibe éppen betolható a hangsugárzó, ez is része volt a tanácsnak? Miközben abba a sarokba plafonig érő basszus csapda kellene, abból a csapdából üveg ajtó másik sarkához, vagy/és még egy sarokba? Mivel egy berendezés előtti szoba állapot volt, ezért ott, abba akusztikus elemeket, falra, sarkokban, mennyezetre lehetett volna előtervezni, nem de?
Ismét azt kell mondanom, türelmetlenek vagytok. Még csak most fogalmazom a tanácsaimat, amikhez a tegnapi helyszíni felmérés volt szükséges. :napsut:

A szobát a fotón látható állapotban mértem, hiszen ez a kiindulási pont. Máshol sem szoktam kilakoltatni a családokat a méréshez, itt sem tettem, ez az akusztikai mérés és korrekció félreértelmezése lenne. Üres szobában miért mérnénk? Ez csak arra lenne alkalmas, hogy lássuk, hol alakulnak ki az állóhullámok, de ehhez felesleges mérni, hiszen ki lehet számolni fejben is. Minden más paramétert megváltoztat a berendezés, ezért nincs sok értelme üres helyiséget méricskélni.

Alexnél az utózengési idő jelenleg átlagos, pont olyan, mint a legtöbb ilyen méretű lakószobában: 0,7 - 0,8 sec. A hifisták többsége ilyen szobákban hallgat zenét. Ez a helyiség elsősorban élettérként funkcionál, egy 4 fős család nappali tartózkodási és munkahelye, ráadásul van 2 pici gyerkőc is, no meg számos közlekedési útvonal, szóval itt nyilván nem stúdiós akusztika megvalósítása a cél. Nem is erre kaptam felkérést, de nem is vállalnám, hiszen ez a helyiség több szempontból is alkalmatlan rá.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”