Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Elektroncső topik {___]=

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Re: Elektroncső topik {___]=

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

wittao írta:
2020.09.27., vas. 11:28
fülelek írta:
2020.09.26., szomb. 22:49
HA mindegyik csőhöz beállítanánk a neki optimális munkapontot, nagyon kicsik lennének a hallható különbségek, tehát a cső cserebere nem a csövek kritikája, hanem a felhasználóé, esetleg a konstruktőré.
Azok az erositok, amelyek autobias-t hasznalnak, azok mit csinalnak rosszul?
Mindent :)

Az autobiasz az csak nagyjából tartja a kívánt biaszértéket, mondjuk 60-90%-ban. A cső meredekségétől függ.
És ez ugyan nem tartozik ide, de meg sem tudja közelíteni azt a megszólalást -főként dinamikában és hangtömegben-, mintha a katód szépen direktben a földre lenne kötve.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1242

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

zebo írta:
2020.09.26., szomb. 14:10
Üdv az uraknak!

Nemrégiben álítottam hadrendbe egy csöves előfokot a rendszeremben.
Jelenleg 2db piros Tungsram ECC82 előfok? cső dolgozik az előfokban.
Ha csőcserével lehetséges,szeretném kicsit vastagabbá simmábbá tenni a kapott hangot.
Baráti,ismerősi körben a Mullard ECC82 csöveket ajánlották az előfok készítőjével egyetemben.
Több fül többet tapasztal alapon kérdezném. Jók e az említett célra a Mullard csövek,vagy esetleg milyen más típusú csövek lehetnek még jók a kívánt cél eléréséhez?
Előre is köszönöm a válaszokat. :)
Lehet, hogy érdemes lenne kipróbálni Sylvania 12au7-eseket. Olyan a hangja amit írtál, hogy szeretnél és olcsók. A Tungsramnál meg sokkal jobb is a hangja.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Indy írta:
2020.09.26., szomb. 13:10
Sziasztok!

Sovtek 6SN7-ről mozdulnék feljebb, milyen csövekkel van tapasztalotok helyette? Phono erősítőbe kellene.
Esélyesnek tartom valamelyik Bendix 6sn7-et erre a célra. Van VT-231-es változata is.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5186

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nem baj az, ha nem értünk egyet, így kerek a világ.
Hát akkor tessék vásárolgatni a csöveket üptre! :D

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

fülelek írta:
2020.09.26., szomb. 22:49
HA mindegyik csőhöz beállítanánk a neki optimális munkapontot, nagyon kicsik lennének a hallható különbségek, tehát a cső cserebere nem a csövek kritikája, hanem a felhasználóé, esetleg a konstruktőré.
Ezt már személyesen is cáfoltam neked az alábbi példával:

Adott készülékben kipróbálva az ugyanolyan típusú, de különböző gyártmányú, konstrukciójú csövek más és más hangot adtak. Viszont ugyanabból az adott gyártmányból 3 különböző és különbözően lehasznált cső mégis ugyanolyan hangot adott, holott ezek kifejezetten különböztek egymástól munkapontban.

Ezzel nagyjából bárki, aki csöves cuccokat hallgat egyet fog érteni.

De kérdezem én... akkor az ugyanolyan geometriaju, keresztmetszetu, de más anyagból készült kábeleknek miért különbözik a hangja?
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5186

Hozzászólás Szerző: fülelek »

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Indy írta:
Sziasztok!

Sovtek 6SN7-ről mozdulnék feljebb, milyen csövekkel van tapaszztalotok helyette? Phono erősítőbe kellene.
Esetleg egy próbát megér a régi szovjet 6N8SZ, mint párszázas ajánlat. Úgy általában a régi szovjet csöveknek sem a teteje sem az alja nem kimagasló, viszont nagyfokú zeneiség szokott belőlük jönni.
Ha budapesti vagy és eljössz érte, akkor tudok kölcsönözni, bár szerintem vaterán is van kb 500Ft-ért.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

zebo írta:
2020.09.26., szomb. 14:10
Üdv az uraknak!

Ha csőcserével lehetséges,szeretném kicsit vastagabbá simmábbá tenni a kapott hangot.
Baráti,ismerősi körben a Mullard ECC82 csöveket ajánlották az előfok készítőjével egyetemben.
Több fül többet tapasztal alapon kérdezném. Jók e az említett célra a Mullard csövek,vagy esetleg milyen más típusú csövek lehetnek még jók a kívánt cél eléréséhez?
Sylvania 6189

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Indy írta:
Sziasztok!

Sovtek 6SN7-ről mozdulnék feljebb, milyen csövekkel van tapasztalotok helyette? Phono erősítőbe kellene.
Barmit teszel helyette, jobb lesz.
USA gyartasu csövet javaslok, mégjobb ha fekete anódos. Sylvania, GE, Tung-Sol, RCA, Raytheon.
Létezik ECC82-re átalakító, azokkal is érdemes lehet futni egy kört, mert azok közül már egy Tungsram is élménytelibb lesz, mint a Sovtek. Ha találsz hosszú anódos Tungsramot, akkor főleg. Hát ha még fekete anódos Tungsramot :)

zebo
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 198

Hozzászólás Szerző: zebo »

Üdv az uraknak!

Intel Nuc i5-SotM SMS 200 ultra neo-Resonessence Labs Invicta Mirus Pro-Krell KBL-Fapaci aktív nagymonitor.
MDA kábelezés

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

Sziasztok!

Indulj el egy úton, én is egy másikon...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

lullus írta:
2020.09.18., pén. 14:02
sutemenyx írta:
2020.09.16., szer. 23:09
Miről lenne szó?
Minden klasszikus erősítőm gyönyörű állapotban van, de van egy problémám.
Az egyik McIntosh MC30-ason a múltkor mintha narancssárgás színű lett volna az anód teteje. Nem hiszem, hogy felizzott volna. Láttam már meggypiros anódot: akkor az anódhenger közepe színeződött el. Most talán a fűtőszál fénye vetült az anódra a gettertükrön át -- de az ördög nem alszik, és azóta nem merem bekapcsolni, nem akarom veszélyeztetni a pótolhatatlan kimenőtrafót. Szeretném, ha valaki kicserélné az áteresztő kondenzátorokat. Egyúttal szeretném, ha (koridegen, de eltávolítható beavatkozással) betenne egy-egy olvadó-biztosítékot a kimenőtrafók védelmében.
Ha már felugrik a csodatévő, akkor a Quad II-esekhez is hozzányúlhatna. KT66-osok helyett évek óta 6P3Sz-E-kkel hallgatom őket. Meg vagyok elégedve velük, de most az eredeti csövekre lennék kíváncsi. A két katódellenállást vissza kellene cserélni az eredeti értékekre (eltérő munkapont).
Öreg és beteg vagyok, a nagyfiam pedig külföldön dolgozik, ezért szorulok segítségre.
Ha már nálam van a mikrofon, tanácsot kérek.
Mi a Tisztelt Fórumtársak véleménye arról, ha valaki, az eltérő csőadatok ellenére, kicseréli az Audio Research D70 mk. I rengeteg ECC88-át Mullard E88CC-kre, a munkapontokat a szadista használati utasítás szerint egyenként beállítva? Mérve nagyon-nagyon jók a torzítási adatok, de tulajdonképpen nem lett volna szabad. Ilyen csövek voltak itthon. Tud-e valaki olcsó, használatlan, szovjet ECC88-asokat?
Írtam privátot.

lullus
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 43

Hozzászólás Szerző: lullus »

sutemenyx írta:
2020.09.16., szer. 23:09
Miről lenne szó?
Minden klasszikus erősítőm gyönyörű állapotban van, de van egy problémám.
Az egyik McIntosh MC30-ason a múltkor mintha narancssárgás színű lett volna az anód teteje. Nem hiszem, hogy felizzott volna. Láttam már meggypiros anódot: akkor az anódhenger közepe színeződött el. Most talán a fűtőszál fénye vetült az anódra a gettertükrön át -- de az ördög nem alszik, és azóta nem merem bekapcsolni, nem akarom veszélyeztetni a pótolhatatlan kimenőtrafót. Szeretném, ha valaki kicserélné az áteresztő kondenzátorokat. Egyúttal szeretném, ha (koridegen, de eltávolítható beavatkozással) betenne egy-egy olvadó-biztosítékot a kimenőtrafók védelmében.
Ha már felugrik a csodatévő, akkor a Quad II-esekhez is hozzányúlhatna. KT66-osok helyett évek óta 6P3Sz-E-kkel hallgatom őket. Meg vagyok elégedve velük, de most az eredeti csövekre lennék kíváncsi. A két katódellenállást vissza kellene cserélni az eredeti értékekre (eltérő munkapont).
Öreg és beteg vagyok, a nagyfiam pedig külföldön dolgozik, ezért szorulok segítségre.
Ha már nálam van a mikrofon, tanácsot kérek.
Mi a Tisztelt Fórumtársak véleménye arról, ha valaki, az eltérő csőadatok ellenére, kicseréli az Audio Research D70 mk. I rengeteg ECC88-át Mullard E88CC-kre, a munkapontokat a szadista használati utasítás szerint egyenként beállítva? Mérve nagyon-nagyon jók a torzítási adatok, de tulajdonképpen nem lett volna szabad. Ilyen csövek voltak itthon. Tud-e valaki olcsó, használatlan, szovjet ECC88-asokat?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2020.09.18., pén. 14:24-kor.
Ok: elrontott idézetszint javítása
© Horváth Iván

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

istvan01 írta:
2020.09.17., csüt. 08:40
lullus írta:
2020.09.16., szer. 20:33
Kedves Fórumtársak,
megpróbálkozom ezzel a topikkal, hátha itt célhoz érek. Ki foglalkozik klasszikus, elektroncsöves erősítők restaurálásával?
Előre köszönet.
keresd Takács Jenőt, alias tunerman-t.
Öreg csövesek rendbehozatalával szeret foglalkozni, főleg, ha abban van valami "ősi" kunszt. Igény szerint tuningolja, vagy átalakítja, ért hozzá.
Akár. Viszont ő nem budapesti.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3497

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

lullus írta:
Kedves Fórumtársak,
megpróbálkozom ezzel a topikkal, hátha itt célhoz érek. Ki foglalkozik klasszikus, elektroncsöves erősítők restaurálásával?
Előre köszönet.
keresd Takács Jenőt, alias tunerman-t.
Öreg csövesek rendbehozatalával szeret foglalkozni, főleg, ha abban van valami "ősi" kunszt. Igény szerint tuningolja, vagy átalakítja, ért hozzá.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

lullus írta:
Kedves Fórumtársak,
Előre köszönet.
Miről lenne szó?

lullus
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 43

Hozzászólás Szerző: lullus »

Kedves Fórumtársak,
Előre köszönet.
© Horváth Iván

kistilli1980
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: kistilli1980 »

Sziasztok!
5U3C sima és az 5C3S fekete anódos egyenirányító cső között mi a különbség?
Üdv. Zoli

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

Joe_bácsi írta:
2020.07.13., hétf. 21:39
Üdv mindenkinek!
Elnézést kérek, ha nem jó helyre írnám a kérdésem, de segítségre lenne szükségem és ez topik tűnt megfelelőnek.
Nemrégiben sikerült szert tennem egy csöves erősítőre, amiről tudtam, hogy nem hibátlan, de belenézhettem és így láttam, hogy teljesen eredeti (a csövek is eredetiek), nem piszkáltak bele.
A kérdésem, hogy tudnátok-e ajánlani egy értelmes, megbízható szerelőt Budapesten vagy a közelében.
Az erősítő egy Dynaco SCA35-ös, a hibája pedig, hogy az egyik oldala búg és csak halkan szól.
Előre is köszönöm a segítséget.
J.
Bese Attila...kicsit furcsa, de tud...
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

Joe_bácsi
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Joe_bácsi »

Üdv mindenkinek!
Elnézést kérek, ha nem jó helyre írnám a kérdésem, de segítségre lenne szükségem és ez topik tűnt megfelelőnek.
Nemrégiben sikerült szert tennem egy csöves erősítőre, amiről tudtam, hogy nem hibátlan, de belenézhettem és így láttam, hogy teljesen eredeti (a csövek is eredetiek), nem piszkáltak bele.
A kérdésem, hogy tudnátok-e ajánlani egy értelmes, megbízható szerelőt Budapesten vagy a közelében.
Az erősítő egy Dynaco SCA35-ös, a hibája pedig, hogy az egyik oldala búg és csak halkan szól.
Előre is köszönöm a segítséget.
J.

erica
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 344

Hozzászólás Szerző: erica »

Cső! :)

Az erősítő push-pull üzemmódban 4db EL-34 pentódávall működik. A 2x30 Wattos kimenő teljesítmény elegendő energiát biztosít.
Meghajtó csövek: 3 x ECC 83 S

Nagyon tetszik a hang halkan lágy szívetmelengető zenén egésznap tudnám hallgatni.

De kérdés csit hiányzik az mf 500wja csatornánként mikor még a járólap is remegett a család kedvelt disco zenéin.

Ha lehet és érdemes másfajta csővel kipróbálni és egyátalán akkor bekell álítani vagy hogy van ez?
(Audiomat aria)300w os hanfalat hajt meglepően jól !
Előre is köszönöm hátha valaki tud segíteni !
Musical Fidelity M6500i+mf m6dac Aq niagara 5000,Aq redwood hangfalkábel,Aq wild blue yonder xlr ,Aq Hurricane High-Current-ek,és Source,Quadral aurum montan 8 :)

tuli079
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: tuli079 »

Sziasztok,

Szeretném a 2x9W os SE végfokomat átalakitani úgy, hogy fejhallgató erősítő legyen belőle és ezzel hajtani az Audeze LCD 2 50 Ohm os fejhallgatómat.

Van valakinek tapasztalata ilyen téren, vagy halott az ötlet?

köszi
DAP: Ibasso DX300,DX170, A&K SP2000T
IEM: 64 audio U12T, EE Valkyrie, Thieaudio Monarch, Solaris 2020, EE Bravado, Moondrop B2, Xenns Mangird Tea2
DAC: Topping D90
Erösítő: Poppulse T180, 300B-SE
Hangfal: Dragonweed Panther + Panther evo
Kábelek: Valhalla RXF

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1037

Hozzászólás Szerző: tonya »

Részemről is befejezve, amit írtam az így volt, csakhogy lássuk egy kicsit más szemszögből is.
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1037

Hozzászólás Szerző: tonya »

SoundMania írta:
2020.07.09., csüt. 14:54
De kurvára nem értem miért kell magyarról magyarra fordítani , illetve miért nem lehet ezt belátni, vagy hogyan lehet ennyire félreérteni és félremagyarázni .
Van csőmérőm is. Már ki is ismertem és megbízhatónak tartom . Mind EL34 mind más tekintetben . Még 300B-t is jól mutatja. Az ügyről meg látom megintcsak nincs semmi fogalmad. De ha akarod majd egyszer beavatlak. Mindenesetre szó nem volt quad-ról. 4db csőről volt szó. Már itt is látszik , hogy azt sem tudod miről van szó. Csak a feszültséget látni . Iszol Te rendesen ?! :) ( arra a gyógyszerre ? :) )
Lehet, hogy kiismerted és Te megbízhatónak tartod, csak az gond, hogy ebben az esetben nem jót mér, gondolom erről az érintett fórumtárs is tudna nyilatkozni ahol landoltak az általad először Teslának hirdetett EL34-ek amiről később kiderült, hogy valójában RFT-k. ;)
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

wittao írta:
2020.07.09., csüt. 15:03
SoundMania írta:
2020.07.09., csüt. 14:54
wittao írta:
2020.07.09., csüt. 14:37
“Elfogult kereskedo”... erre reagaltam.
Annyira elfogult vagyok, hogy amiket arulok csoveket a demo napokon eddig elo sem kerultek, csak NOS csoveket dobtunk ossze a baratokkal.
Tehat sikerult ertelmeznem meglepo modon amit irtal, de jo lenne ha leszallnal a magas lorol, foleg annak tukreben amit Tonya irt, nekem is volt szerencsem ahhoz az a cso adas-veteledhez. Abban csak annyi stimmelt, hogy uvegbol es muanyagbol voltak a hozzaertokent arult csoveid. Ez csak egy labjegyzet, ha ugy erzed toled kellene mondjuk egy elfogult kereskedo helyett beszerzni a szukseges es relevans informaciokat egy tajekozodni kivanonak...
Úgy látom elgurult gyógyszeres kereskedő lettél. :) és tényleg nem tudom mit nem lehet érteni azon amit írtam, mert folyamatosan azt látom mindenbe valamit belemagyarázol. Na mindegy.....
Persze lehet "kereskedőzni", ez most olyan jó kis divat egyeseknél. Lehet "elfogult kereskedőzni" is, ha ettől könnyebb a lelkednek, hát hajrá.
Az elgurult gyógyszeres hozzászólásaimban csak arra próbáltam rávilágítani:
- hogy nehezen lehet elfogultnak nevezni
- NOS csövekkel nem kereskedem, csak magánszemélyként adok el pár db-ot, ez nagy különbség
- ha valaki hozzám fordul elektroncsöves dologgkal kapcsolatosan segítségért, nagy többségében segítséget adok, vagy olyan baráthoz/ismerőshöz irányítom aki relevánsabb infó birtokában van
- neked már volt olyan "NOS" cső értékesítésed, ami se nem NOS, se nem quad nem volt.

És ha nem írsz ilyeneket: "Majd megtanulod azt is, hogy ne kereskedők oldalán próbálj meg hasznos tapasztalatokat szerezni a csövek hangjáról. Mert ott vásárolni kell!" , akkor talán nem jönnek ilyen reakciók. Ugyanis sok kereskedőnél lehet hasznos tapasztalatokat szerezni, vásárlás nélkül, sőt több kereskedő lebeszélt vevőt már általa árult dologról - magam is - . Hasznosabb lenne a puskaport inkább arra tartogatnod, hogy egy csőmérőt veszel és úgy adsz el csöveket, hogy azok tényleg OK-k legyenek, mintsem a kereskedőket szapulod.
Senki nem hivatkozott rád, hacsak nem vagy Brent vagy a tubeampdoktor viszonteladója. Amúgyis a hozzászóló véleményekről volt szó. Senki nem szidott vagy említett negatívan kereskedőt . A sok pozitív hozzászólás lett véleményezve, ami nem volt csoda , ahogy ott említettem is, a csövek gyártmányait nézegetve, illetve amiben használták. Szóval szerintem nem ilyen helyen lehet valójában megtalálni a legobjektívabb vélményeket. Ott meg lehet őket vásárolni viszont.
De kurvára nem értem miért kell magyarról magyarra fordítani , illetve miért nem lehet ezt belátni, vagy hogyan lehet ennyire félreérteni és félremagyarázni .
Van csőmérőm is. Már ki is ismertem és megbízhatónak tartom . Mind EL34 mind más tekintetben . Még 300B-t is jól mutatja. Az ügyről meg látom megintcsak nincs semmi fogalmad. De ha akarod majd egyszer beavatlak. Mindenesetre szó nem volt quad-ról. 4db csőről volt szó. Már itt is látszik , hogy azt sem tudod miről van szó. Csak a feszültséget látni . Iszol Te rendesen ?! :) ( arra a gyógyszerre ? :) )

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”