Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 607

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

zoli73 írta:
2021.01.06., szer. 10:44
frenki485 írta:
2021.01.06., szer. 09:57
O_S írta:
2021.01.06., szer. 09:08

Nekem nem az apukám mondta :D
SpinClean után mindkét irányban kétszer megpörgetve száraz a lemez.
porgeto2.jpg
Hát... elég agyament ötletnek tűnik...
Bár szokták mondani: ami hülyeségnek látszik, de működik, az nem hülyeség :)

Várom is a következő ötletet, pl: CNC gépbe fogatva az LP-t, manuálisan és programozottan mozgatható nedves porszívós megoldás...
Bánom is hogy csak most jutott az eszembe, a CAD/CAM záróvizsgámon jól jött volna :D
Igaz a lemezjátszó hangkar tervezése, gyártással együtt is sikert aratott a vizsga elnöknél :rolleyes:
Akkor ez azt jelenti, hogy saját tervezésű, és gyártású hangkart használsz? Gratulálok! Mikor lehet kipróbálni, meghallgatni? :D ;)
Köszi :D !
Majdnem..., küldök képet róla :D
Csatolmányok
Hangkar_osszeall.png
Hangkar_osszeall.png (356.44 KiB) Megtekintve 2238 alkalommal
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC/Ethosz phono, Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1242

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

iistván írta:
2021.01.06., szer. 09:20
zoli73 írta:
2021.01.06., szer. 08:58
pali923 írta:
2021.01.06., szer. 08:18

Már régen olvastam, valaki az apukájától látta ezt a módszert, amikor talán még lemezmosókról nem is hallottunk: apuka lemosta a lemezt valamilyen adekvát folyadékkal, aztán egy csavarral beszorította egy fúrógépbe a közepét, és megpörgette. A fizika meg tette a dolgát. :D
Senki nem bíztatok erre, de valószínűleg ez is jobb a portörlésnél. :rolleyes:
A portörlésnél talan jobb, de a barázdákba ragadt koszt, ez sem távolítja el.
Sokféle hasonló praktikát kipróbáltam én is az évek alatt, barkácsoltam mindenféle eszközöket, nekem is volt Spin Clean-em is, száraz-nedves porszívóra barkácsoltam leszívófejet is(a lemezmosó topicban vannak róla képek, ha minden igaz), jól is működött, csak kényelmetlen volt a használata. Sok mindenen átrágtam magam, és be kellett lássam, csak a lemezmosó gép ad tökéletes megoldást, sajnos minden más kompromisszumos.
Igen drága, de ezt sem kötelező újonnan venni, használtan is szoktak hírdetni. Sőt, ha összefogtok barátokkal, és közösen veszitek meg, akkor már nem is annyira fájdalmas, meg aztán úgy sem kell minden nap.
Én is úgy tudom, hogy a lemezmosás lelke, hogy a mosás során a barázdák mélyére leülő "sár" eltűnjön. Ezt hatékonyan csak szívással lehet elérni. Persze az ára egy ilyen gépnek szintén szívás :rolleyes:
Azért szerintem nem kell minden lejátszás után mosni. Van aki azt mondja, hogy elég a lemez életében egyszer-kétszer, mert ha jól keféled, akkor jó marad :rolleyes:
Én az Audioquest LP celaner-t (pl.: https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/audioq ... ztito-kefe) használom, ennek előnye, hogy a kefe sörtéit le tudod tisztítani anélkül, hogy hozzáérsz zsíros kézzel, így nem áll elő az, hogy visszadörzsölöd a barázdába.
Lemeztörlő kefe csak az jó valamennyire, ami olyan mintha hangkar lenne, a hangszedő helyén egy kis ecsettel. Ebből is valami nem leggagyibb változat. Az ilyen tölti fel legkevésbé a lemezt. Ami aztán a port vonzza. Ha az bele megy a barázdába, akkor kampó. Minimum szint egy vákumos mosó. Ez az összemaszatolom és fúróval lepörgetem megoldás egy vicc a vákumos mellett. A többi kengyeles "lemeztörlő kefe" egy rakás fo...s
Gondoljatok bele mi történik, ha kb 2gr tűerővel lejátszatok egy lemezt ? Kb ahol a tű jár, képlékeny lesz az anyag. Ha ott épp van valami porszem, vagy a visszadermedés előtt odakerül, akkor az oda is kötődik rendesen. szerintem...... Onnan azán már csak drótkefe viszi ki.Szóval legjobb a megelőzés. Ennek legkényelmesebb és legolcsóbb módja egy vákumos mosó. Persze ez sem kényelmes, amikor sok lemezt kell lemosni, mert egy nap alatt nem sokat lehet normálisan lemosni.
Okki Nokki már egész jó. Vannak betegségei azért. VPi kb hasonló. Drágábbakat meg még nem próbáltam. Ha még nem próbáltál ilyen mosót, nem is fogod tudni, mennyivel egyszerűbb, ha valakivel le tudod mosatni a lemezeid. Még akkor is , ha nem a szomszédodba kell csak átvinni.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3234

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

frenki485 írta:
2021.01.06., szer. 09:57
O_S írta:
pali923 írta:
Már régen olvastam, valaki az apukájától látta ezt a módszert, amikor talán még lemezmosókról nem is hallottunk: apuka lemosta a lemezt valamilyen adekvát folyadékkal, aztán egy csavarral beszorította egy fúrógépbe a közepét, és megpörgette. A fizika meg tette a dolgát. :D
porgeto2.jpg

Várom is a következő ötletet, pl: CNC gépbe fogatva az LP-t, manuálisan és programozottan mozgatható nedves porszívós megoldás...
Bánom is hogy csak most jutott az eszembe, a CAD/CAM záróvizsgámon jól jött volna :D
Igaz a lemezjátszó hangkar tervezése, gyártással együtt is sikert aratott a vizsga elnöknél :rolleyes:
Akkor ez azt jelenti, hogy saját tervezésű, és gyártású hangkart használsz? Gratulálok! Mikor lehet kipróbálni, meghallgatni? :D ;)
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Még annyit hozzatennék a témához, hogy akik azt mondják, hogy egy lemezmosó gép drága, és úri hóbort, azoknak csak azt üzenem, 1. Sajnos semmivel nem helyettesíthető érdemben, minden más erősen kompromisszumos megoldás.
2. "Aki majmot vesz magának, annak banánra is legyen pénze!"
Mit is jelent ez?
Ha össze tudtunk hozni egy analóg láncot, ami több százezer, adott esetben több milliós tétel, nem beszélve a több száz, vagy több ezer darabos lemezgyüjtemény bekerülesi összegéről!
Ezekhez képest, egy lemezmosó gép 150-ezres(használtan 80-100e) ára már eltörpül.
Már többször le lett itt írva, hogy az Lp lemezezes költséges dolog, ezt nem szabad elfelejteni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1376

Hozzászólás Szerző: akvapark »

svedmalac írta:
2021.01.06., szer. 00:02
Sziasztok!

Van egy alap Sansui SR-211G lejátszóm.
Gyárilag AT3600 javasolt bele, mint sok ilyesmi alap gépbe.
Hangszedő ügyében lenne kérdésem, bár ez már a 40-50eFt kategória, ameddig max. elmennék ennél a gépnél:
A Sumiko Pearl eléggé szimpatikus, hallani még nem hallottam, de sok jót olvastam róla.
Ehelyett viszont az AT-VM95EN-t ajánlották inkább.
Szerintetek melyik lenne ideálisabb?
(jazz, Dire Straits, Joni Mitchell jellegű muzsikához)

Köszönöm!
Nagaoka MP-110. Saját magam is azt használok a legnagyobb megelégedéssel. És pont a két összeg közepén az ára. Keresd a vinil.hu-n. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

frenki485
Beköltözött
Beköltözött

O_S írta:
pali923 írta:
porgeto2.jpg

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

O_S írta:
pali923 írta:
porgeto2.jpg
Aztán amit a mosófolyadék, és a kefe feloldott az szépen benne is marad a barázdákban.
Valamikor én is próbalkoztam ezzel(is) a praktikával, de csak arra jó, hogy a mosófolyadékot lespörgeti, leszárítja a lemezről, de a feloldott por marad a barázdákban.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

iistván írta:
2021.01.06., szer. 09:20
zoli73 írta:
pali923 írta:

Sokféle hasonló praktikát kipróbáltam én is az évek alatt, barkácsoltam mindenféle eszközöket, nekem is volt Spin Clean-em is, száraz-nedves porszívóra barkácsoltam leszívófejet is(a lemezmosó topicban vannak róla képek, ha minden igaz), jól is működött, csak kényelmetlen volt a használata. Sok mindenen átrágtam magam, és be kellett lássam, csak a lemezmosó gép ad tökéletes megoldást, sajnos minden más kompromisszumos.
Igen drága, de ezt sem kötelező újonnan venni, használtan is szoktak hírdetni. Sőt, ha összefogtok barátokkal, és közösen veszitek meg, akkor már nem is annyira fájdalmas, meg aztán úgy sem kell minden nap.
Én is úgy tudom, hogy a lemezmosás lelke, hogy a mosás során a barázdák mélyére leülő "sár" eltűnjön. Ezt hatékonyan csak szívással lehet elérni. Persze az ára egy ilyen gépnek szintén szívás :rolleyes:
Azért szerintem nem kell minden lejátszás után mosni. Van aki azt mondja, hogy elég a lemez életében egyszer-kétszer, mert ha jól keféled, akkor jó marad :rolleyes:
Én az Audioquest LP celaner-t (pl.: https://kacsa-audio.hu/webaruhaz/audioq ... ztito-kefe) használom, ennek előnye, hogy a kefe sörtéit le tudod tisztítani anélkül, hogy hozzáérsz zsíros kézzel, így nem áll elő az, hogy visszadörzsölöd a barázdába.
Igen, természetesen mindem meghallgatás után nem kell mosni, az marhaság. Én úgy 5-6 lejátszás után mosok egy lemezt, és nem használok kefét, már jó idelye. Ha magfelelően tisztán tudod tartani a lemezeket, akkor nincs szükség kefélésre.

iistván
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 90

Hozzászólás Szerző: iistván »

zoli73 írta:
pali923 írta:
b4xter írta:
2021.01.06., szer. 00:16
Mindenkinek igaza van. Sokféle szinten lehet ezt a dolgot csinálni, sok szempont alapján.
Digi: DIY Raspberry/Allo Digione signature futómű -> Heed Lagrange-> Heed Grand Enigma MKII
LP: Edwards Audio TT3 (Goldring 1042) -> Heed Quasar -> Heed Lagrange -> Heed Grand Enigma MKII

O_S
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 160

Hozzászólás Szerző: O_S »

pali923 írta:
porgeto2.jpg
porgeto2.jpg (29 KiB) Megtekintve 1775 alkalommal

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

pali923 írta:
b4xter írta:
Mindenkinek igaza van. Sokféle szinten lehet ezt a dolgot csinálni, sok szempont alapján.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1215

Hozzászólás Szerző: pali923 »

b4xter írta:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 104

Hozzászólás Szerző: b4xter »

zoli73 írta:
2021.01.05., kedd 23:41
Hogy milyen lemezmosót veszel, vegülis mindegy, (nekem Okki Nokki van) mert nem a gép mos, hanem Te.
Nna. És itt jön a dolog szépsége, nem csak mosás ügyben, hanem általában véve is (lemezjátszó, tű, phono stage, IC kábel, bármi). Zoli73 esküszik a maga cuccára, mert ő megvette az Okki Nokkit (cca 150e), és boldog vele, elégedett. Én megvettem a Spin-Cleant (cca 30e), és boldog vagyok vele, elégedetten használom. Vedd meg a legjobbat, azt, amit még a pénztárcád megenged, és te is boldog leszel :D Nincs általánosan jó megoldás. Mindig van feljebb, több pénzért. És mindig ütköznek a vélemények: nekem nincs bajom a kefés-dörgölős lemezmosó megoldásokkal, míg mások azt mondják, az nem OK. Nem lehet igazságot tenni. Mindenkinek igaza van. Sokféle szinten lehet ezt a dolgot csinálni, sok szempont alapján.

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Sziasztok!

Van egy alap Sansui SR-211G lejátszóm.
Gyárilag AT3600 javasolt bele, mint sok ilyesmi alap gépbe.
Hangszedő ügyében lenne kérdésem, bár ez már a 40-50eFt kategória, ameddig max. elmennék ennél a gépnél:
A Sumiko Pearl eléggé szimpatikus, hallani még nem hallottam, de sok jót olvastam róla.
Ehelyett viszont az AT-VM95EN-t ajánlották inkább.
Szerintetek melyik lenne ideálisabb?
(jazz, Dire Straits, Joni Mitchell jellegű muzsikához)

Köszönöm!

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

kargidje írta:
2021.01.05., kedd 22:09
Coldplay írta:
2021.01.04., hétf. 21:25
sziasztok, most kezdtem el lemezekkel foglalkozni, a kezdo gepem egy project debut karbon :) azt szdretnrm megkerdezni, hogy ti honnan szerzitek be a lemezeiteket? Voltam bolhapiacon es meglepodve tapasztaltam hogy egy egy lemezert 2500-3000 ft-ot is elkernek, es ugye akkor meg nem is tudod h milyen allapotu a lemez :(

szoval neztem a discogs-ot is, ott mar van olcsobban is lemez, de ott meg a postakoltseg draga, neha 15, de van hogy 20 euro is... ha egy eladotol rendelek akkor minden lemezre raszamolja a postakoltseget vagy csak egyszeri dijat szamol fel? most tapasztalom hogy mennyire dragak a lemezek :(

Szintén zenész. :D Tavaly nyáron kezdtem el gyűjtögetni őket, és csak pár hete van meg a nyomi AT LP140XP, teljesen gyári állapotban. Még phono sincs, majd szépen lassan elkezdem cserélgetni a lényeget.

Attól is függ, milyen stílusú zenéket hallgatsz.
Én elsősorban metál zenét hallgatok, és kizárólag új lemezeket veszek, rendelek.
Esetleg próbáld meg az Albamusic webshopot, innen is szoktam rendelni. Mondjuk klasszikus zene nincs náluk.
Vaterán is vannak kereskedők, akik hanghordozókkal foglalkoznak, nem nepperek!
Aztán Muziker, Könyvbagoly, Musicland, MM ...persze itt is min. 3000Ft-nál kezdődnek, bár már vettem boltban újat 2500-ért is.

Más:
Lemezmosót milyent érdemes venni?
Pro-Ject?
Esetleg kézzel is le lehet tisztítani? Értem úgy, hogy tisztító folyadék + hozzá való törlőkendővel áttörölni/letörölni.
Keféből karbonszálas vagy puha?
Hogy milyen lemezmosót veszel, vegülis mindegy, (nekem Okki Nokki van) mert nem a gép mos, hanem Te.
A Te tecnikádon, és a mosófolyadékon van a hangsúly, ezután jön a gép tudománya, a vákumos leszívás, ami a lényege az egésznek! Amit a mosófolyadék, és Te a kefével fellazítasz, azt a vákum maradektalanúl leszívja a lemezről, sőt a barázdákból is, és ez az amit semmi mással nem lehet helyettesíteni!
Semmivel nem szabad a lemezt törölgerni! Akármit is ajánlanak ilyen célra, az mind semmire sem való!
A símogatás, dörzsölgetés feltölti a lemezt, ami ezáltal jobban vonza a port, sőt én a keféről is ezt tartom.
A kefe poros lesz akármit csinálsz vele, ha leföldeled akkor is, és csak beledörzsölöd vele a port a lemez barázdáiba. Én már régóta nem használom.
Sűrűbben mosni(én 5-6 lejátszás után), és jó minőségű, kétrétegű antisztatikus belső borító, valamint óvjuk a lemezeket, csak annyi időre vegyük elő a tasakból, amennyit muszály.
Nekem az összes lemezem, zárható külső fólia tasakban is benne van, ez is segít a por távoltartásában.
Ne feledkezzünk el tű tisztántartásáról sem, nekem legjobban a "SaSuPa" vált be, minden lejátszott lemez után használom.

Klaca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 580

Hozzászólás Szerző: Klaca »

Kérdeztem pár napja, hogy nem adna-e valaki kölcsön rövid időre egy mérőlemezt. Volt két nagyon kedves fórumtárs is, akik kölcsönöznének, de sajnos egyikük sem budapesti. Esetleg Budapestről nem lenne valaki?
Köszi

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

kargidje írta:
Ha nincs sok lemezed, és hajlandó vagy az időt rászánni, akkor szerintem ár/érték arányban a Spin-Clean a nyerő. Nekem bejött, nagyon is. Nyilván kényelmesebb és gyorsabb egy vákuumos gép, de sokkal drágább. És kevésbé személyes, mint a kézzel forgatós megoldás :D
kargidje írta:
Esetleg kézzel is le lehet tisztítani? Értem úgy, hogy tisztító folyadék + hozzá való törlőkendővel áttörölni/letörölni.
Nem javaslom. Tapasztalat. Kipróbáltam sok mindent, de a minimum a Spin-Clean.
kargidje írta:
AT6013, ez alá ne add. Nem olcsó, de jó.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

b4xter írta:
2021.01.05., kedd 21:30
zoli73 írta:
2021.01.05., kedd 19:52
De öszintén, mi nem drága ma már?
Nem szívesen számolgatom, mi pénzt szórtam el az utóbbi 4-5 évben zenehallgatás címszóval, de az "alapinfrastruktúra" beker ára alulról súrolja a millió forintot, pedig belépő szintű holmijaim vannak (lásd aláírásban). És ebben nincsenek benne az apróságok (kábelek, lemezmosó, tű upgrade, antisztatikus pisztoly, kefék, demagnetizáló kazetta(!), egyéb kutyafülék). Nyilván én vagyok a pötsch, hogy ezeket a holmikat újonnan vásároltam - mai ésszel ezek nagy részét is használtan venném, mint az autót meg a kerékpárt. Meg mint a lemezeket.

Ehhez képest az 1000+ LP (már nem merem számolni), a kb. 200 CD, meg az üres, új kazetták összességében szerintem nem kerültek ennek a harmadába sem! És azt gondolom, hogy a hanghordozók jelentik számomra a nagyobb értéket.
Néhány héttel ezelőtt a feleségem kérdezett egy ilyet: "Összeszámoltad már, mennyi pénzbe is van a rendszer?" Szerencsére nekem nem kell "kamuznom" a párom előtt, szinte mindennel tisztában van, mit mennyiért vettem. Sokszor meg is vitatjuk, ha készülök valamit beszerezni, de alapjában véve nem szól bele. Igaz, én sem szólok bele az Ő hobbijába.
Ahogy így felvetette összeszámoltam(már nagyon régen számoltam össze, nem tertom lényegesnek), és hát meglepődtem magam is, több jött ki, mint azt előre megsaccoltam.
Aztán ezen felbuzdulva, az ünnepek között, ugyan hozzávetölegesen(eléggé átlagolva), de összeszámoltam mennyi pénzembe került a lemezgyüjtemény(eddig). Igen meglepő eredményre jutottam, még lefelé kerekítve is, több, mint kétszer annyit vertem el lemezekre, mint a rendszer ára, és ez minden bizonnyal még gyarapodni fog.

kargidje
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 434

Hozzászólás Szerző: kargidje »

Coldplay írta:
sziasztok, most kezdtem el lemezekkel foglalkozni, a kezdo gepem egy project debut karbon :) azt szdretnrm megkerdezni, hogy ti honnan szerzitek be a lemezeiteket? Voltam bolhapiacon es meglepodve tapasztaltam hogy egy egy lemezert 2500-3000 ft-ot is elkernek, es ugye akkor meg nem is tudod h milyen allapotu a lemez :(

szoval neztem a discogs-ot is, ott mar van olcsobban is lemez, de ott meg a postakoltseg draga, neha 15, de van hogy 20 euro is... ha egy eladotol rendelek akkor minden lemezre raszamolja a postakoltseget vagy csak egyszeri dijat szamol fel? most tapasztalom hogy mennyire dragak a lemezek :(

Szintén zenész. :D Tavaly nyáron kezdtem el gyűjtögetni őket, és csak pár hete van meg a nyomi AT LP140XP, teljesen gyári állapotban. Még phono sincs, majd szépen lassan elkezdem cserélgetni a lényeget.

Attól is függ, milyen stílusú zenéket hallgatsz.
Én elsősorban metál zenét hallgatok, és kizárólag új lemezeket veszek, rendelek.
Esetleg próbáld meg az Albamusic webshopot, innen is szoktam rendelni. Mondjuk klasszikus zene nincs náluk.
Vaterán is vannak kereskedők, akik hanghordozókkal foglalkoznak, nem nepperek!
Aztán Muziker, Könyvbagoly, Musicland, MM ...persze itt is min. 3000Ft-nál kezdődnek, bár már vettem boltban újat 2500-ért is.

Más:
Pro-Ject?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kargidje 2021.01.05., kedd 22:15-kor.

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

zoli73 írta:
2021.01.05., kedd 19:52
De öszintén, mi nem drága ma már?
Nem szívesen számolgatom, mi pénzt szórtam el az utóbbi 4-5 évben zenehallgatás címszóval, de az "alapinfrastruktúra" beker ára alulról súrolja a millió forintot, pedig belépő szintű holmijaim vannak (lásd aláírásban). És ebben nincsenek benne az apróságok (kábelek, lemezmosó, tű upgrade, antisztatikus pisztoly, kefék, demagnetizáló kazetta(!), egyéb kutyafülék). Nyilván én vagyok a pötsch, hogy ezeket a holmikat újonnan vásároltam - mai ésszel ezek nagy részét is használtan venném, mint az autót meg a kerékpárt. Meg mint a lemezeket.

Ehhez képest az 1000+ LP (már nem merem számolni), a kb. 200 CD, meg az üres, új kazetták összességében szerintem nem kerültek ennek a harmadába sem! És azt gondolom, hogy a hanghordozók jelentik számomra a nagyobb értéket.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Coldplay írta:
2021.01.05., kedd 19:16
igen, az itt leirt velemenyekkel 100% - ig egyet ertek. en is voltam vagy 12 eves mikor eloszor kolcsonkertem egy tesla lemezjatszot egy jugo nyomasu kraftwerk electric cafe lemezzel... rongyosra hallgattam/hallgattuk. aztan hosszu evekig szunet. most persze mar maskepp hallgatok lemezt, es tudom h a hifizes koltseges hobbi (is) lehet... csak mellbevago volt latni az arakat. koszonom mindenkinek a velemenyet, hasznos volt. leborulok.gif maradok veletek es ha kerdesem lenne itt nalatok biztos megtalalom a valaszt. szep estet mindenkinek! 36_1_11.gif
Igen, persze, hogy drága, vagy ahogy Te fogalmaztál " mellbevágó". De öszintén, mi nem drága ma már?
Mindennek elszaladt az ára, de ebből(bár Mi nagyon örültünk volna neki) miért pont a hanglemezek maradtak volna ki? Ez van sajnos.

Coldplay
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 9

Hozzászólás Szerző: Coldplay »

igen, az itt leirt velemenyekkel 100% - ig egyet ertek. en is voltam vagy 12 eves mikor eloszor kolcsonkertem egy tesla lemezjatszot egy jugo nyomasu kraftwerk electric cafe lemezzel... rongyosra hallgattam/hallgattuk. aztan hosszu evekig szunet. most persze mar maskepp hallgatok lemezt, es tudom h a hifizes koltseges hobbi (is) lehet... csak mellbevago volt latni az arakat. koszonom mindenkinek a velemenyet, hasznos volt. leborulok.gif maradok veletek es ha kerdesem lenne itt nalatok biztos megtalalom a valaszt. szep estet mindenkinek! 36_1_11.gif
Igazi zenet akarsz? Menj koncertre, hangversenyre.... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

frenki485
Beköltözött
Beköltözött

Coldplay írta:

Kedves Coldplay!

A fórumtársak előttem gyakorlatilag már mindent elmondtak a kérdésről, de még pár gondolat:
Szóval ez egy hobbi, ami nem olcsó! De nem tudom, van olyan hobbi ami olcsó?
Pl kavicsokat gyűjtesz, felveszed ami van az utcában az út mentén, mert érdekes a formája, aztán szedsz össze a játszótér mellett is, mert ott is találtál szépeket/érdekes formájúakat... meg a közeli sétáló helyek mentén.
Aztán a másik utcában az építkezés mellett, meg ahol nyaraltatok, de már adnak a barátok is innen-onnan, ahol jártak szerte a világban. Meg tudsz cserélni a Fbookos társakkal egymás között, de van ami olyan szép/ritka, hoyg már venned kell...
Na eddig volt ingyen, vagy olcsó a hobbid, nem?
A zenehallgatás, vinylezés, dettó ilyen.
De a horgászás, bélyeggyűjtés és a többi szintén.
Nem voltam még 17, de már vettem LP-ket, nem volt még lemezjátszóm sem, még nem tudtam hogy gyűjtő vagyok, de már az voltam... :)
Ennek már 39 éve, azt hiszem az első LP-m Katona Klári volt, aztán egy indiai nyomású Pink Floyd, a helyi Keravill-ből.
Akkor még a vinylek (bakelitek-de nem szeretem ezt a szót...) voltak az elsődleges források (hetvenes/nyolcvanas éveknél tartunk ), ha vkinek volt lemezjátszója, hozzá LP-i, mekkora király volt :)
Nos azóta gyarapszik a gyűjteményem, kb 1000+ LP-m van, használtak, régiek, újak is egyaránt.
Ha mostanában nem vennék (de veszek!), ezzel a darabszámmal is ellennék, eltelne pár év év, míg megunnám a hallgatásukat, és már vágynék vmi újra.
Tehát abszolút megértem a most "kezdőket" és nem hiszem, hogy könnyű helyzetben lennének. De mikor is volt bármelyik hobbi olcsó, egyszerű? Anno két napig dolgoztam kőműves mellett, aztán eltapsoltam a keresetemet egy dupla Scorpions LP-ért...
Ja, és eltelt plusz 30+ év mire rájöttem, hogy bár az Lp-k szépen gyarapodnak, de a berendezés hozzá gagyi... bár nyilván az is fejlődött valamelyest. És akkor megint költeni kellett, ha már van mit, hallgassuk jó minőségben, ahogy tetszik, ahogy szeretjük.
Hát ez ilyen, el kell kezdeni, el kell indulni vhonnan.
Persze tök jó, a haver, a családtagok adtak megunt, talált, fellelt, ilyen-olyan LP-ket, nem került sokba/semmibe.
De hogy szól, elég jól, de lehet jobban is, lehet jobb a cucc, lehet jobb hangú a forrás is...
El kell indulni, aztán meglátod, a lomis piactól, Laci Bácsin keresztül a Bakelit Futáron át Face The Music és ebay-ig, hogyan tovább :)
De az nem egy rossz érzés megvenni vmit, ami régóta hiányzik 2000-ért és máshol 15000-ért árulják... vagy plusz munkát vállalni és megvenni 15000-ért mégis (csak az asszony meg ne tudja... nem tudja meg, csak azt hiszi csajozol...)
" No pain, no Gain! " sztem ide is igaz!

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6027

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

b4xter írta:
2021.01.05., kedd 12:51
A városi könyvtárunk valamikor tavaly árusította ki az LP-ket, közel 300 klasszikus lemezt hoztam el, 150Ft/db áron. Nagy része persze Supraphon, Eterna, Hungaroton, de 99%-ban M vagy NM állapotú, eltekintve az áthúzott könyvtári pecséttől :)
Ja, az biztos, ilyen könyvtári pecséttel ellátott jóminőségű klasszikusból is vásároltam egy adaggal a tavalyelőtt, ítt, az AVX-en, de nem 150 Ft.-ért darabját, hanem inkább annak 10-15-szöröséért. És még az az ár is jónak tűnt. Kereslet-kínálat ugye :D Nem csodálkozom, hogy nem adod ki a "díleredet" ;) (csak rossz vicc, ne vedd szívre ;) )

De erre építeni a lemezjátszózást, hogy majd ilyen 150 ft-os boltokat kifogunk? :D Vagy többezer darabos hagyatékokat ugye, látatlanban, bagóért, a minél hamarabb pénzmagra váltani akaró örökösöktől :D

Én különben is maradok inkább a minőségnél a mennyiség helyett.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

b4xter
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Aszpirin írta:
2021.01.05., kedd 11:12
őszíntén érdekelnének azzok a források, ahonnan 500-1000 forintért tudsz beszerezni jó állapotú (ez nálam legalább VG+, mert a VG itthon már a legtösször eléggé rizikós) és egyébként jó minőségű komolyzenei lemezeket.
Ugyan nem engem kérdeztél, de nekem pl. saját dílerem van :D Rendszeresen jár ny-európai börzékre, tudja az ízlésemet, többnyire már össze vannak készítve a cuccok, amiből válogatok nála... és nem gondolom, hogy sokat keres rajtam, szintén gyűjtő, szóval nem ebből él. Legalább 6-700 lemezem származik csak tőle, nagyrészt 300-1000 forintos áron. Érthető okok miatt (személyes ismerős) nem fogom megosztani a kontaktot. Aztán van olyan is, hogy az embernek szerencséje van, jókor van jó helyen. A városi könyvtárunk valamikor tavaly árusította ki az LP-ket, közel 300 klasszikus lemezt hoztam el, 150Ft/db áron. Nagy része persze Supraphon, Eterna, Hungaroton, de 99%-ban M vagy NM állapotú, eltekintve az áthúzott könyvtári pecséttől :)
Aszpirin írta:
- az új lemezek állapota is totális zsákbamacska.
Nagyon igaz. Kb. tucatnyi új lemezem van mindössze, nem is veszek már egyáltalán újat...
Aszpirin írta:
- aki komolyan gondolja, és nem csak pár lemezt akar vásárolni, az szerintem nyugodtan számolja hozzá a rendszeréhez a lemezmosó árát.
Ha már meghaladja a gyűjtemény mérete a kritikus tömeget, a lemezmosó must have cucc. És nem kell rá túl sokat költeni, nekem pl. csak egy Spin-Clean van, amit ugyan macerás használni, mégis lemostam vele eddig 1000+ lemezt, nagyon jó eredménnyel.
Aszpirin írta:
Szóval. Az LP-zés nagyon drága műfaj ma, főleg úgy hogy hozzá képest vannak sokkal olcsóbb alternatívák, amik annyival nem rosszabbak, mint amennyivel olcsóbbak.
De mennyivel élvezetesebb a dolog, mint egy streaming szolgáltató anyagait hallgatni!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”