Te szoktál aludni ?
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Re: Lemezjátszó
Végül is igen, ez lenne a lényeg. Csak be kell nyomni a loudnesst...
Te szoktál aludni ?
Te szoktál aludni ?
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1306
Nem kizárt, hogy ugyanarról beszélünk, csak másképp... De igen, ezért kell a jó rendszer, hogy ezeket a 15lemez/1500 ft is nagyon tudja élvezni a tulajdonosa. Sajnos gyenge rendszeren ez nem valósul meg. Legalábbis számomra nem. Ilyen az általad említett Képzelt ripot is, ami nagyon jó lemez lesz/jó lemezzé válik egy jó rendszeren. És szerimtem ez a cél..... Ettől még megmarad a lemezel közöti hanminőség eltérés, "de kit érdekel" innéttől...Rock60 írta: ↑2022.11.07., hétf. 22:57Ez igaz, bár én a "jól szóló" lemezek köre alatt nem csak a demo-és spec lemezekre gondoltam.
Példának okáért a napokban egy fórumtárstól boltólt három Simon and Garfunkel lemezt - pl. A csend hangjai - nagy örömmel hallgattam végig.
Bár tetszik ahogy szólnak ezek az '58-'70 - es felvételek, azért nem állítanám hogy spec. lemezek lennének.
Nálam ezek simán a "jól szól" kategóriába esnek, bár hallatszik, hogy nem én húztam le róluk a celofánt. / Ötször annyiért, már nem biztos, hogy tetszene./
Egyébként vadásztam hétvégén 15 lemezt összesen 1500 kemény magyar forintért, na, arra kíváncsi vagyok, óriási elvárásaim nincsenek -- még nem jutottam hozzájuk.
/ Magyar, orosz és bulgár lemezek, majd beszámolok./
Ez igaz, bár én a "jól szóló" lemezek köre alatt nem csak a demo-és spec lemezekre gondoltam.
Példának okáért a napokban egy fórumtárstól boltólt három Simon and Garfunkel lemezt - pl. A csend hangjai - nagy örömmel hallgattam végig.
Bár tetszik ahogy szólnak ezek az '58-'70 - es felvételek, azért nem állítanám hogy spec. lemezek lennének.
Nálam ezek simán a "jól szól" kategóriába esnek, bár hallatszik, hogy nem én húztam le róluk a celofánt. / Ötször annyiért, már nem biztos, hogy tetszene./
Egyébként vadásztam hétvégén 15 lemezt összesen 1500 kemény magyar forintért, na, arra kíváncsi vagyok, óriási elvárásaim nincsenek -
- még nem jutottam hozzájuk.
Egyébként vadásztam hétvégén 15 lemezt összesen 1500 kemény magyar forintért, na, arra kíváncsi vagyok, óriási elvárásaim nincsenek -
- gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 371
- SoundMania
- Törzsgárda

Azért lehet szükség jó rendszerre, hogy a máson gyengének tűnő lemezek is nagyon jóvá váljanak. Mert azokat is szeretnénk élvezettel hallatni, nem csak a demó/spec lemezeket. Túl szűk lenne a választék és drága is lenne a kollekció.Rock60 írta: ↑2022.11.07., hétf. 19:41Persze, a jó hangszedővel minden jobb, de ne vitassuk el - többedjére - a lemezek közötti nem kis különbséget sem.
Nyilván egy nagyon jó, ráadásul "megbocsájtó" stílusú rendszeren /AN /nagyon élvezetesen, meggyőzően hangozhat egy objektíven akár fahangúra sikeredett lemez is.
Hallottam több olyan drága rendszert, ahol a legjobb felvételek iszonyat jól szóltak, a gyengék sokkal rosszabbul.
Lehet, hogy ezeknek van "igazuk", de az biztos, hogy az AN varázslatosan hozza azt a trükköt, hogy minden felvételt igazán élvezetes hallgatni rajta.
Persze, a jó hangszedővel minden jobb, de ne vitassuk el - többedjére - a lemezek közötti nem kis különbséget sem.
Nyilván egy nagyon jó, ráadásul "megbocsájtó" stílusú rendszeren /AN /nagyon élvezetesen, meggyőzően hangozhat egy objektíven akár fahangúra sikeredett lemez is.
Hallottam több olyan drága rendszert, ahol a legjobb felvételek iszonyat jól szóltak, a gyengék sokkal rosszabbul.
Lehet, hogy ezeknek van "igazuk", de az biztos, hogy az AN varázslatosan hozza azt a trükköt, hogy minden felvételt igazán élvezetes hallgatni rajta.
- SoundMania
- Törzsgárda

- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2647
Nem kizárt. Ezért fogalmaztam úgy, ahogy
- SoundMania
- Törzsgárda

Be beszélted magadnak! :)mishow írta: ↑2022.11.07., hétf. 18:06Tudom, hogy viccnek szántad, de ...
Az elmúlt időszakban eléggé rákattantam a '70-es évek magyar LP-ire, pop-rock szinte válogatás nélkül. Részben nosztalgiából, részben azért, mert sok olyan zenét fedezek fel, amit akkor kissrácként nem szerettem (pl a Bergendyvel ki lehetett űzni a világból anno, most meg szájtátva hallgatom, mekkora zene, és így tovább) de most nem a zenei része a lényeg.
Megfigyeltem, hogy mindnek van egy jellegzetes "bödönhangja" ami csak részben ered a használatból, szerintem direkt úgy vágták őket, hogy a középsáv domináljon, némi felsőbasszus kiemeléssel, nyomott dinamikával. Azért gondolom (TIPPELEM) szándékosnak, mert ekkoriban a lemezjátszó állomány, amit itthon hallgatott a nagy átlag, többnyire alap Supraphon, később Tesla, vagy Unitra volt, jó ha sztereo egyáltalán (nekünk összcsukható társka-Supraphonunk volt, csak mondom ...) A menőbbek is hasonlókkal tolták, csak esetleg nyugati rokontól kapott, szerencsésebbek kiküldetésen vett Philipsen, Grundigon - műszaki tartalom ott se volt jobb: kristályhangszedő zafírtűvel.
A legeslegmenőbbeknél a top ekkoriban a VT Prometheus rádió Vidi Minimaxszal, Tesla NC430-al, később Aida/Cleopatra.
Ezekben bizony alap volt a loudness, az Aidában/Cleoban ki se lehetett kapcsolni, a Prometheuson talán volt Linear gomb - tehát nem BEkapcsolni, hanem KIkapcsolni lehetett a loudnesst.
Még mielőtt azt hinnénk, magyar találmány, tessék megnézni a tegtöbb akkori nagy nyugati fekvő óriás-receivert (amikről a Cleot is koppintották) - bizony ezeken TÖBBNYIRE nem loudness gomb van, hanem szintén linear.
Nem véletlenül írtam nyugatit, mert a japánok ezt (is) fordítva csinálták, ott már loudness kapcsoló volt, sőt a Yamahákon egyenesen potméterrel lehetett a kiemelés erősségét szabályozni.
Szóval szerintem akkoriban nálunk tuti belekalkulálták a loudnesst a lemezek hangjába, meg azt is, hogy 90%-ban tényleg lemezGYALU volt a legtöbb LP lejátszó.
Jó lenne erről valakitől olyantól hallani, aki akkoriban a lemezgyártás közelében volt, hátha csak én beszélem be magamnak![]()
Vagy a rendszered győzött meg, te meg elhiszed neki.... Kezeld fenntartással az "állításait".
- mishow
- V.I.P.

- Értékelés: 2647
Tudom, hogy viccnek szántad, de ...
Az elmúlt időszakban eléggé rákattantam a '70-es évek magyar LP-ire, pop-rock szinte válogatás nélkül. Részben nosztalgiából, részben azért, mert sok olyan zenét fedezek fel, amit akkor kissrácként nem szerettem (pl a Bergendyvel ki lehetett űzni a világból anno, most meg szájtátva hallgatom, mekkora zene, és így tovább) de most nem a zenei része a lényeg.
Megfigyeltem, hogy mindnek van egy jellegzetes "bödönhangja" ami csak részben ered a használatból, szerintem direkt úgy vágták őket, hogy a középsáv domináljon, némi felsőbasszus kiemeléssel, nyomott dinamikával. Azért gondolom (TIPPELEM) szándékosnak, mert ekkoriban a lemezjátszó állomány, amit itthon hallgatott a nagy átlag, többnyire alap Supraphon, később Tesla, vagy Unitra volt, jó ha sztereo egyáltalán (nekünk összcsukható társka-Supraphonunk volt, csak mondom ...) A menőbbek is hasonlókkal tolták, csak esetleg nyugati rokontól kapott, szerencsésebbek kiküldetésen vett Philipsen, Grundigon - műszaki tartalom ott se volt jobb: kristályhangszedő zafírtűvel.
A legeslegmenőbbeknél a top ekkoriban a VT Prometheus rádió Vidi Minimaxszal, Tesla NC430-al, később Aida/Cleopatra.
Ezekben bizony alap volt a loudness, az Aidában/Cleoban ki se lehetett kapcsolni, a Prometheuson talán volt Linear gomb - tehát nem BEkapcsolni, hanem KIkapcsolni lehetett a loudnesst.
Még mielőtt azt hinnénk, magyar találmány, tessék megnézni a tegtöbb akkori nagy nyugati fekvő óriás-receivert (amikről a Cleot is koppintották) - bizony ezeken TÖBBNYIRE nem loudness gomb van, hanem szintén linear.
Nem véletlenül írtam nyugatit, mert a japánok ezt (is) fordítva csinálták, ott már loudness kapcsoló volt, sőt a Yamahákon egyenesen potméterrel lehetett a kiemelés erősségét szabályozni.
Szóval szerintem akkoriban nálunk tuti belekalkulálták a loudnesst a lemezek hangjába, meg azt is, hogy 90%-ban tényleg lemezGYALU volt a legtöbb LP lejátszó.
Jó lenne erről valakitől olyantól hallani, aki akkoriban a lemezgyártás közelében volt, hátha csak én beszélem be magamnak
Laci, Laci ... Már vártam, hogy valaki bekapja a horgot... 
Érdemes elolvasni a TechRadar tesztjét, mit is ír erről a garázsmanufaktúra sufnitunning lemezjátszóról.
Anyaghiba, persze mindenhol előfordulhat. Baráti körömben volt egy 2 éves Golf, aminek az egyik vezérműbütyke teljesen elkopott. Pedig az nem manufaktúrában készűlt.
Az én masinám a nyolcvanas évek közepéről származik, ugyanabból a sufnitunning műhelyből. Szerény 9 kilós tányérja alatt mégsem akar összerogyni a csapágya, lényegében kopásnyom sincs rajta.
A "mester" rengeteg ötletet adott a világnak, anyagfelhasználás és szerkezeti felépítés terén, tudniilik, hogy mitől is jó egy lemezjátszó.
Sajátjaiban mindezt meg is valósította, nem egy díjat besöpörve, miközben a tesztelőknek többrendbelin földig esett az álla.
Ja igen, még éppen a megfizethető kategóriában nyújtotta mindezt, tized-huszad annyiért, mint egyes három-és tíz betűs agyoncsodáltatott márkák.
Komolynak hitt ? Igen, komoly, árkategóriáját mindig lelépte, most is.
Én mindenkinek csak ajánlani tudom, én biztos megint valamelyik Townshend modellt választanám.
Isten nyugosztaljon, Max !
Anyaghiba, persze mindenhol előfordulhat. Baráti körömben volt egy 2 éves Golf, aminek az egyik vezérműbütyke teljesen elkopott. Pedig az nem manufaktúrában készűlt.
Az én masinám a nyolcvanas évek közepéről származik, ugyanabból a sufnitunning műhelyből. Szerény 9 kilós tányérja alatt mégsem akar összerogyni a csapágya, lényegében kopásnyom sincs rajta.
A "mester" rengeteg ötletet adott a világnak, anyagfelhasználás és szerkezeti felépítés terén, tudniilik, hogy mitől is jó egy lemezjátszó.
Sajátjaiban mindezt meg is valósította, nem egy díjat besöpörve, miközben a tesztelőknek többrendbelin földig esett az álla.
Ja igen, még éppen a megfizethető kategóriában nyújtotta mindezt, tized-huszad annyiért, mint egyes három-és tíz betűs agyoncsodáltatott márkák.
Komolynak hitt ? Igen, komoly, árkategóriáját mindig lelépte, most is.
Én mindenkinek csak ajánlani tudom, én biztos megint valamelyik Townshend modellt választanám.
Isten nyugosztaljon, Max !
- gomolalaci
- Fórumlakó

- Értékelés: 371
Én nem tudok sem feltekerni, sem benyomni semmit sem, mert nincs ilyenem
A gondolkodás nem megerőltető...
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2794
furának találtam magam is,csak a streaming nagyobb elterjedésével vettek vissza...Xerxes,Xerxes 20,Opus Continuo 3 és egy első generációs Kuzma Reference-t láttam igy a felhasználóknál pörögni,pörögni és pörögni a végtelenségig...a sima Xerxes-t leszámitva amit eladtak,a másik 3 még "él",az biztosLIMAR írta: ↑2022.11.06., vas. 19:11Azért ez nem igazán ajánlott a mechanikai kopások miatt.dixie-chicken írta: ↑2022.11.06., vas. 18:32ismerek olyanokat,akik csak akkor kapcolják ki a forgó tányért ha szabira mennek...
![]()
Főként, ha valaki egy nagyon komolynak hitt, ámbár garázsmanufaktúra futóművet használ.
Történetesen esetemben egy Townshend Rock V csapágya kopott rommá. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen egy nagyon könnyű Rega tányérhoz méretezett csapágyat terhelt agyon a "mester" egy brutális méretű tányérral. Amíg megy, persze nagyon jó. De idővel teljesen megadja magát a csapágy. Mély krátereket vág a golyó a csapágyházba és a tengelybe is.
Végső stádiumban kattogott, ugrált a tányér attól függően, hogy a csapágygolyó éppen beleült a kivájt üregekbe, vagy nem.
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Értékelés: 3333
- Kapcsolat:
Azért ez nem igazán ajánlott a mechanikai kopások miatt.dixie-chicken írta: ↑2022.11.06., vas. 18:32ismerek olyanokat,akik csak akkor kapcolják ki a forgó tányért ha szabira mennek...
![]()
Főként, ha valaki egy nagyon komolynak hitt, ámbár garázsmanufaktúra futóművet használ.
Történetesen esetemben egy Townshend Rock V csapágya kopott rommá. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen egy nagyon könnyű Rega tányérhoz méretezett csapágyat terhelt agyon a "mester" egy brutális méretű tányérral. Amíg megy, persze nagyon jó. De idővel teljesen megadja magát a csapágy. Mély krátereket vág a golyó a csapágyházba és a tengelybe is.
Végső stádiumban kattogott, ugrált a tányér attól függően, hogy a csapágygolyó éppen beleült a kivájt üregekbe, vagy nem.
- Csatolmányok
-
- 20220608_122851.jpg (1.29 MiB) Megtekintve 1779 alkalommal
-
- 20220608_110127.jpg (2.99 MiB) Megtekintve 1779 alkalommal
-
- 20220608_110112.jpg (1.64 MiB) Megtekintve 1779 alkalommal
-
- 20220608_120602.jpg (1.86 MiB) Megtekintve 1779 alkalommal
-
- 20220325_202842.jpg (3.11 MiB) Megtekintve 1779 alkalommal
A Kuzmàt én is ki-be kapcsolgattam a leszorító miatt.De mindig sajnáltam szegény motorokat és a szíjat,hogy újra mozgásba kell hoznia azt a böhöm tànyért
Nem is tudom miért alakult így...
A Kuzmàt én is ki-be kapcsolgattam a leszorító miatt.De mindig sajnáltam szegény motorokat és a szíjat,hogy újra mozgásba kell hoznia azt a böhöm tànyért
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
" A képzelt riport elég soványnak tűnik "
Igen, lehetne testesebb, de nem rossz.
Ilyenkor fel szoktam tekerni koppig a mélyet, és benyomom a loudnesst.
Igen, lehetne testesebb, de nem rossz.
Ilyenkor fel szoktam tekerni koppig a mélyet, és benyomom a loudnesst.
- dixie-chicken
- V.I.P.

ismerek olyanokat,akik csak akkor kapcolják ki a forgó tányért ha szabira mennek...Rock60 írta: ↑2022.11.06., vas. 18:14Hogy kikapcsolom, vagy nem, az a futómű jellegzetességétől, adottságaitól,
a használat praktikusságától függ.
Pl. a Rock-nál a nagy tányér miatt lassú a felfutás, a lemezleszorító rátekerésével a meghúzási szakaszban már forgatom is a tányért.
Levenni a leszorítót kifejezetten előnyös forgó tányérnál, a tekerő megfogásával már tekeredik is ki a menet.
Lényegében a lemezcserék között eltelt idő alatt alig lassul a tányér hajtás nélkül is, ezért tök fölösleges kikapcsolni.
A kábel topicban megy az adok-kapok, érdekes az utolsó három oldal.
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
Hogy kikapcsolom, vagy nem, az a futómű jellegzetességétől, adottságaitól,
Pl. a Rock-nál a nagy tányér miatt lassú a felfutás, a lemezleszorító rátekerésével a meghúzási szakaszban már forgatom is a tányért.
Levenni a leszorítót kifejezetten előnyös forgó tányérnál, a tekerő megfogásával már tekeredik is ki a menet.
Lényegében a lemezcserék között eltelt idő alatt alig lassul a tányér hajtás nélkül is, ezért tök fölösleges kikapcsolni.
- dixie-chicken
- V.I.P.

felrakod a lemezt,jobb kéz lift irányába,bal a lemezcimkére,adsz egy finom löketet
TheDog, ha ezt valaki megmondja neked láttatlanba, annak tényleg ElectricOscarGoldenGlobe...
Ki kellene ott mérni ezt, azt, és keríteni legalább kölcsönbe egy másik Phonót, próba erejéig.
Ki kellene ott mérni ezt, azt, és keríteni legalább kölcsönbe egy másik Phonót, próba erejéig.
Pedig a Technics hamar felpörög, az enyém nem... 
Kíváncsíságból kérdezném :
Kinek milyen tuti tippje van arra, hogy a meghallgatni kívánt lemezt hamar megtalálja a polcon, minden a környékén lévő lemez kihúzgálása nélkül ?
/ ABC pipa, de a gerincen a feliratot nem látom.
/
Kinek milyen tuti tippje van arra, hogy a meghallgatni kívánt lemezt hamar megtalálja a polcon, minden a környékén lévő lemez kihúzgálása nélkül ?
/ ABC pipa, de a gerincen a feliratot nem látom.
Én is így csinàlom....míg józan vagyok
Ezt én se érzem problémànak.trane írta: ↑2022.11.05., szomb. 22:45az mé' baj szerintedantizigün írta: ↑2022.11.05., szomb. 22:01...forgó tányért le se állítva cserélve lemezt https://www.youtube.com/watch?v=JZjIgH7E0_8![]()
![]()
komolyan kérdezem
![]()
Én is így csinàlom....míg józan vagyok
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Tudom, nem túl megszokott/elfogadott , de én sem állítom le a masinát lemezcseréléshez.