Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3415

Re: Sztereó erősítők

Hozzászólás Szerző: tunerman »

A magyarok mindig is híresek voltak a vakmerőségükről (van aki 20-ra is lapot húz az ismert kártyajátékban :D ), de úgy látom, hogy ez már szinte "megszokottá" kezd válni...

Hívnak, hogy van egy Sony TA5650 V-FET-es erősítő, amit megvásároltak - igaz több mint 20 éve nem volt bekapcsolva, mert féltek a tönkremenetelétől...
Mondom az embernek, hogy be ne merje kapcsolni, mert ha eddig nem lettek zárlatosak a V-FET-ek, akkor majd most azok lehetnek. :smile29:

Elhozta, megmértem a V-FET-ket - jónak látszottak, viszont a 10000uF/50v-os pufferek megadták magukat. Kicseréltem két használt de jó állapotúra (fontos az eredetiség:), majd jöttek a hírhedt "öngyilkos diódák", amelyek számtalan V-FET-es Sony erősítő tragédiáját okozták :smile51:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
A kimeneti V-FET-ek munkaponti áramát a pre driver fokozatban diódákkal oldják meg, és ott van a VD-1221 kettős dióda (egy kis műgyanta cseppben beöntve), ami oda van hajlítva a 2SC925A tranzisztorhoz. A hővezető pasztával bevont kettős szerepe a munkaponti áram stabilizálása, ami sokáig működik is...de az állandóan forró, majd kihűlő tranzisztora erősített műgyantás VD-1221-ben előbb utóbb belül megszakad a hozzávezetés a sziliciumlapkához. :angry:
Bekövetkezik a tragédia, a megszakadt dióda miatt a V-FET-ek gate előfeszültsége megszünik - azok teljesen kinyítnak, majd zárlatosak lesznek. Ez az öngyilkos dióda hirhedt szerepe, a Sony cég V-FET-es erősítőinek a soha el nem ismert típushibája.
Két 1N4148-diódából összeforrasztottam a helyettesítőket, majd mind a 4db VD-1221 helyére betettem. A hangszórórelé kontaktusait megtisztítottam, a kapcsolók is megkapták a szokásos kontaktspray adagjukat :smile53:

A munkaponti áramot kicsit lejjebb vettem, járatva az erősítőt minden rendben volt - mehet vissza a pàlyára az öreg :tutiok:
TJ.
Csatolmányok
Sony TA5650 V-FET bad parts.jpg
Sony TA5650 V-FET suicide diode replacement.jpg
Sony TA5650 V-FET 1N4148x2 replacement diode.jpg
Sony TA-5650 V-FET integrated amplifier.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1305

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Vasi84 írta:
2026.06.02., kedd 18:55
Tudtok ajánlani olyan egybe rendszert, ami erősítőt, DAC-ot, hálózati lejátszási lehetőséget kínál, mindezt jó minőségben, nem horror áron?
Elindult itt ilyen gépelyekről egy topic, de aztán nem lett nagyon aktív a társaság. Azért lehet itt némi információ: viewtopic.php?f=4&t=201512
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3538
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Vasi84 írta:
2026.06.02., kedd 18:55
Sziasztok!

Tudtok ajánlani olyan egybe rendszert, ami erősítőt, DAC-ot, hálózati lejátszási lehetőséget kínál, mindezt jó minőségben, nem horror áron?
Egyáltalán megközelítik ezek a készülékek a külön erősítő, DAC, PC színvonalát?
Dali Mentor 6-ot kötnék rá, PC -> TEAC UD-503 DAC és NAD C375BEE erősítőt váltanék, egyszerűsítenék.
A "horror" ár az relatív (nem tudom neked mi az), de én az Atoll SDA 300-t, vagy az SDA200-t, illetve a Rose RS520-at tudnám javasolni.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Vasi84
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 19

Hozzászólás Szerző: Vasi84 »

Sziasztok!

Egyáltalán megközelítik ezek a készülékek a külön erősítő, DAC, PC színvonalát?
Dali Mentor 6-ot kötnék rá, PC -> TEAC UD-503 DAC és NAD C375BEE erősítőt váltanék, egyszerűsítenék.

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Rotel ra820ax javítás

Hozzászólás Szerző: grindlock »

Üdv
Eger és környékén valaki foglalkozik sztereo erősítő javítással?
Tüzforró lesz a trafó pár perc zenehallgatás után, és enyhe égett szag is észlelhető.
Köszi a tippeket.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1286
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

A TA-N7-et az általam látott eredeti Japán katalógusok alapján Japánban 1977 közepe-1978 vége között forgalmazták, Európában 1978-1981 között (bár az N7-et csak egy 1978-as német katalógusban láttam, vélhetően csak a fekete N7B került Európában forgalomba).
Alább egy kép a tulajdonomban lévő egyik eredeti 1977 novemberi Japán katalógusból.
temp.jpg

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Kaptam visszajelzést a megjavított, de eredeti állapotában hagyott '70-es évekbeli Sony TA-N7B V-FET-es végfok üzembehelyezéséről :D
A jó zenehallgatást kivánalmamra kicsit később a következő választ kaptam:

" Köszönöm szépen, lesz is, mert a csöves előerősítőmet elé kötve olyan hangja van, amit még nem hallottam. Még így frissen is is nagyon-nagyon tetszik, itt marad nálam."

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6661

Re: Primare A20 mkII

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

gyugope írta:
2026.05.08., pén. 17:57
Sziasztok,

Mi a különbség az A20 és I20 Primare-k között?
A kérdés átkerült a helyére.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Megjöttek a megrendelt MPC71 1R/5W ellenállások a Sony TA-N7B V-FET erősítőbe, de a beépítésük előtt a két hangszórórelét szétszedtem és az érintkezőiket kitisztítottam.

Az ellenállások beforrasztása után egyből indult az erősítő, egyedi jelenség lehet a két hangszórórelé kb. 1mp-es időkéséssel való bekapcsolása (nem egyforma a két relé tápegység terhelése :smile29: ).

Megmértem a végfokok torzítását 1kHz/100W/8R műterheléssel, hát a hanggenerátorom saját THD értékét láttam megjelenni a kimeneten (0,015%) :smile53:
It's a Sony
TJ.
Csatolmányok
Sony TA-N7B right speaker relay contact.jpg
Sony TA-N7B left speaker relay contact.jpg
Sony TA-N7B soft start new resistors.jpg
Sony TA-N7B front foto.jpg

gyugope
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Re: Primare A20 mkII

Hozzászólás Szerző: gyugope »

Sziasztok,

Mi a különbség az A20 és I20 Primare-k között?

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

tamagaba írta:
2026.05.03., vas. 18:31
Azt tudjuk, hogy erre a combos kinénezű erősítőre nagyon nem javasolt 4 Ohm-os dobozt kötni? Azért mert egy erősítő nagy és nehéz, nem biztos hogy kibír mindent
AI bácsitól lehet a részletekről érdeklődni, ha valakit érdekel (én is onnan veszem)
Viszont a BJT fokozatot lehet upgrédelni (FET-eknek a gate vezérlését adja), hogy 4 Ohm fele közelebb kerülhessen a gép.
Ha elszáll a BJT, magával viheti a FET-eket és akkor vége a dalolászásnak

Visszatekintve a '70-es második felére láthatjuk, hogy az erősìtőtervezés eme korszakának az egyik "hattyúdala" volt a V-FET-ket használó Sony TA-N7B végfoka.
A félvezető készlete inkább a minőségi zenehallgatás ìrányába vitte a projektet, ez jól látható a kis áramú/teljesìtményű kimeneti eszközök használatából is.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
A 2SK60/2SJ18 V-FET-ek 5A/63W, a 2SC1173/2SA473 BJT-k 3A/10W nem túl combos határadatokkal rendelkeznek...az viszont észrevehető, hogy törekedtek a nagy sebességű kimeneti eszközök használatára. A kisteljesítményű komplementer végtranzisztorok 100MHz-es határfrekvenciája erre utalhat.
Aki a 4 ohmos, vagy még kisebb impedanciás hangfalallal rendelkezett, annak ott volt pl. a Nelson Pass féle Threshold/Stasis vonal, amely szerintem kimondottan az előforduló "erőműi" ìgényeket elégítette ki.
Kinek a pap...
TJ.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 460

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Power output: 100 watts per channel into 8Ω (stereo)

Frequency response: 1Hz to 100kHz

Total harmonic distortion: 0.01%

Damping factor: 100

Input sensitivity: 1.3V

Signal to noise ratio: 120dB

Speaker load impedance: 8Ω (minimum)

Dimensions: 430 x 170 x 335mm

Weight: 21kg
Tóth Gábor DAC + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 748
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Azt tudjuk, hogy erre a combos kinénezű erősítőre nagyon nem javasolt 4 Ohm-os dobozt kötni? Azért mert egy erősítő nagy és nehéz, nem biztos hogy kibír mindent
AI bácsitól lehet a részletekről érdeklődni, ha valakit érdekel (én is onnan veszem)
Viszont a BJT fokozatot lehet upgrédelni (FET-eknek a gate vezérlését adja), hogy 4 Ohm fele közelebb kerülhessen a gép.
Ha elszáll a BJT, magával viheti a FET-eket és akkor vége a dalolászásnak
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Hovarju#7
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: Hovarju#7 »

tunerman írta:
2026.05.01., pén. 19:46

Mekkora szerencse volt tehát egy ilyen tipushibás erősítő megvétele :smile29:
TJ.
és mekkora rizikó

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Ikonikus erősítő került hozzám javításra - egy Sony TA-N7B V-FET teljesítmény erősìtő :smile53:

Hibásan vették meg, elképesztő kockázatot vállalva, mivel ha a V-FET-ek mentek tönkre benne, akkor az azonnali gazdasági totálkár...viszont ha mégsem, akkor az viszont évszázad üzlete lenne.
Az eladó rövid üzenete csak annyi volt, hogy nem lehet bekapcsolni, ami valóban fennállt, mivel a "SOFT START" áramkör két teljesítmény ellenállása szétrobbant benne.
(A két hibrid BJT/V-FET végfok nem volt zárlatos, mivel már így a toroid trafók primer oldala nem kapott feszültséget)

Az elvi kapcsolást átnézve ennek az ellenállás szétrobbanásnak egy oka lehetett, nem kapcsolt be "SOFT START" relé, ami két ellenállást rövidrezárva megszünteti azok áramköri szerepét.

A dual monó kivitel miatt két különálló hangszórórelé tápegység van, de jobb oldalira rá van kötve a hálózati puha indítást intéző relé is. Na ez a 22uF/100v-os pufferkondenzàtor megadta magát a dupla terhelés alatt, és ezért nem indult el a "SOFT START" funkció. :smile51:

Mindkét oldali 22uF/100v-os puffert kicserélve - és két próba 1R/20W-os ellenállást ideiglenesen beforrasztva - az erősítő bekapcsolt és rendben működött.
Mekkora szerencse volt tehát egy ilyen tipushibás erősítő megvétele :smile29:
TJ.
Csatolmányok
Sony TA-N7B soft start resistors.jpg
Sony TA-N7B relay supply capacitors.jpg

frankoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 169

Hozzászólás Szerző: frankoo »

Sziasztok!

Valakinek esetleg lenne kölcsön (Budapesten vagy Pest megyében) egyetlen mérésre egy Lingdorf TDAI 2200-as erősítőhöz gyári mikrofonja? Egy csokival vagy borral vagy olajadalékkal tudnám meghálálni! leborulok.gif
Lyngdorf Room perfect mic.jpg
Lyngdorf Room perfect mic.jpg (8.97 KiB) Megtekintve 2544 alkalommal
www.nanoenergizer.hu
Mozi: Zidoo - Optoma 4K - ARCAM AV40 - Sunfire Grand Cinema X2 - Klipsch THX Ultra2 7.2.4
Audio 1: Synthesis A50T - Lyngdorf TDAI 2200 - XTZ 100.49 Divine - XTZ 99W12.16 - Victor Ql-Y5

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Re: Sub bekötés kérdések

Voyager írta:
2026.04.20., hétf. 19:24
grindlock írta:
2026.04.20., hétf. 14:40
Sok subon "standard hangfalcsatlakozók vannak, 2x2 pár hangfalkábel bekötésére.
Ott gondolom, simán 2 pár hangfalkábelt kell kötni?
Én csak a High-Level inputról írtam.
A nálad lévő mélyláda bekötésének pontos módját nem ismerem. Ajánlom, hogy nézz utána alaposan a kézikönyvben.

A mostani csak line level inputot tud.

Majd a következő lenne high level inputos, csak azt annyira nem vágom még.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2169

Hozzászólás Szerző: Voyager »

grindlock írta:
2026.04.20., hétf. 14:40
Én csak a High-Level inputról írtam.
A nálad lévő mélyláda bekötésének pontos módját nem ismerem. Ajánlom, hogy nézz utána alaposan a kézikönyvben.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Voyager írta:
2026.04.20., hétf. 12:56
grindlock írta:
2026.04.20., hétf. 12:32
Sziasztok

Sub bekötés kérdésem lenne.

Jelenleg az erősítő fejlhallgató kimenetről jack-rca-val kap jelet az aktív subwoofer, nincs rajta high level input.

Ha olyan subra váltanék, amin van high level input, akkor azt hogy kell bekötni?
- ugyannarra a hangfal kimenetre, amin most a hangfalak vannak?
- vagy a "remote speaker" kimenetre, kvázi külön hangfalként?

Illetve most 8 ohmos hangfalak vannak, akkor - gondolom - a sub hangfalnak is 8 ohmosnak kellene lennie?

Köszi
Az ábra szerint csatlakoztasd az erősítő kimenetére oda ahová a két hangsugárzó van kötve. Az aktív és HI-LEVEL módon csatlakoztatott mélyláda Ohm-os paramétere irreleváns. Az erősítő ez esetben 100KOhm felett fogja "látni" a bekötött subwofer-t.

Képernyőkép 2026-04-20 125120.png

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2169

Hozzászólás Szerző: Voyager »

grindlock írta:
2026.04.20., hétf. 12:32
Sziasztok

Jelenleg az erősítő fejlhallgató kimenetről jack-rca-val kap jelet az aktív subwoofer, nincs rajta high level input.

Ha olyan subra váltanék, amin van high level input, akkor azt hogy kell bekötni?

Illetve most 8 ohmos hangfalak vannak, akkor - gondolom - a sub hangfalnak is 8 ohmosnak kellene lennie?

Köszi
Az ábra szerint csatlakoztasd az erősítő kimenetére oda ahová a két hangsugárzó van kötve. Az aktív és HI-LEVEL módon csatlakoztatott mélyláda Ohm-os paramétere irreleváns. Az erősítő ez esetben 100KOhm felett fogja "látni" a bekötött subwofer-t.
Képernyőkép 2026-04-20 125120.png
Képernyőkép 2026-04-20 125120.png (183.46 KiB) Megtekintve 2840 alkalommal
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sub bekötés kérdések

Sziasztok

Köszi

tunerman
V.I.P.
V.I.P.

Úgy látszik ritkán, de azért mégis előfordul amikor a gyári alultervezés és barkácsmunka együttese használhatatlanná tesz egy készüléket :smile51:
Egy javìtásra elhozott előfoknak a bemelegedés után kibírhatalan szaga lett, az átható szúrós illata miatt inkább be sem kapcsolják...csináljak már valamit vele.

Ennek a Luxman CL34 (LuxKit A3034) elektroncsöves előfoknak DC fűtésköre van, a 2 db áteresztő teljesítmény tranzisztor - közel egymáshoz - egy rövid és vékony lemezre van felerősìtve. Üzemelés közben ennek a hömérséklete 100°C közelébe kerül, és jól felfűti az előfok belsejét (az elektroncsövekkel közösen)
A később belekerülő barkácsmunka pedig az eredeti csatolókondik cseréje volt JB tipusúakra, amelyek a meleg hatására erős szúrós szagot árasztottak mindenfelé. :smile30:

Két változtatást tehettem, az egyik áteresztő tranzisztor átraktam a távolabbi oldallemezre, hogy csökkenjen a lemez hőmérséklete, valamint Philips MKT 344 HQ csatolókondikat raktam be a " szagos" csodák helyett :smile29:
TJ.
Csatolmányok
Luxman CL-34 separated heather supply.jpg
Luxman CL34 original capacitors.jpg
Luxman CL34 original capacitors.jpg (46.89 KiB) Megtekintve 3031 alkalommal
Luxman CL34 JB capacitors.jpg
Luxman CL34 Philips capacitors.jpg

Swenk

Hozzászólás Szerző: Swenk »

Wilson Raptor 5 álló

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1099

Hozzászólás Szerző: BLX »

Swenk írta:
2026.04.08., szer. 19:38
Sziaszok!
Egy WIIM Pro plus streaming eszköz analóg kimenete rá van kötve egy Sony STR-DH190 analóg, sztereo erősítőre és így szól a Tidal.
Felmerült az ötlet, hogy a sony-t le kéné cserélni egy modern D osztályú sztereo erősítőre, egy WIM Vibelink Amp-ra. Papíron 100W mindkettő.A hang minőség javulna, változna annyit, hogy megérné a több, mint 100 ezer ráfordítását?
Köszönöm.
Milyen hangfalad van?

Swenk

Hozzászólás Szerző: Swenk »

Sziaszok!
Egy WIIM Pro plus streaming eszköz analóg kimenete rá van kötve egy Sony STR-DH190 analóg, sztereo erősítőre és így szól a Tidal.
Felmerült az ötlet, hogy a sony-t le kéné cserélni egy modern D osztályú sztereo erősítőre, egy WIM Vibelink Amp-ra. Papíron 100W mindkettő.A hang minőség javulna, változna annyit, hogy megérné a több, mint 100 ezer ráfordítását?
Köszönöm.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”