Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

CAT5,mint hangfalkábel

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Hát szerintem meg pont, hogy "mélyhiányos" a kábel.

frankie
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 93

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: frankie »

Szia Ergonom.

Látom időről-időre, még feltűnik egy-egy vállalkozókedvű, aki a Cat-5-el kísérletezik. Anno én is kipróbáltam, és nem rossz kábel. Nagyon jó a kissé mélyhiányos, erőteljesebb magahangokkal megáldott rendszerben. Mivel a mélytartományt dúsítja, a magasakat pedig kerekíti a kábel. 3 szál kábel alatt(24 elemi szál)nem is érdemes belefogni. 6 szálas(48 elemi szál)az igazi. És nem árt, ha Fali(tömör vezetős) változatot használsz, mert a Patch(sodort szálas) sokkal gyengébb. Csak halkan súgom, hogy a LAN1200-as(1200MHz) Cat-7 kategóriákkal jobb nála.
Ezt az oldalt is nézd meg. 6 szálas Cat-5 található rajta.
http://www.tnt-audio.com/clinica/triple_t_e.html
Sok sikert.
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn
Devialet

ergonom
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: ergonom »

Szervusztok! 
UTP kabelbol probalok hangfalkabelt kesziteni es arra vonatkozolag varok otleteket, hogy melyik erpart erdemes erre leginkabb felhasznalni?

Ahogy mertem, minden erpar kulonbozo mertekben van csavarva, adott hosszon a legtobbszor vagy a legkevesebbszer megtekert parokat erdemes elvileg hasznalni, egyaltalan ennek van jelentosege?

Udv: e.

8 ér található...4 színes és 4 fehér....A 4 fehéret egymáshoz kell kötni, és a 4 színeset is...Nem kell széttekerni...

Kedves Tigris!

Koszonom hozzaszolasodat, elgondolkodom hogyan tovabb, de alapvetoen az egeszet egy nagy kiserletnek tartom, igy inkabb az alabbi ket cikket figyelembe veve gondoltam a megvalositast:

http://www.venhaus1.com/diycatfivecables.html

http://www.freeweb.hu/gordon314/

ill. meg

http://www.freeweb.hu/gordon314/ic.html

Ezek szetkapjak az eredeti kabelt erparokra, amibol aztan tovabbfonassal alakul(hat) ki a vegleges produktum. Ha viszont ezt az utat valasztom, akkor erdemes lenne tudni a fizikai magyarazatat annak a tenynek, hogy a gyarto miert (es nem veletlenul, ez egeszen biztos) sodorta maskepp a 4 erpart egy UTPn belul. Az eredeti kerdesem arra vonatkozott, hogy arra nezve mar meglevo tapasztalat van-e, hogy melyik erparbol lehet a leginkabb optimalisabb vegtermeket osszehozni.

Megegyszer koszonom, es nyilvan a kiserlet jelleget hangsulyozva kiprobalom az altalad emlitett idotakarekos megoldast is:)

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Szervusztok! 
UTP kabelbol probalok hangfalkabelt kesziteni es arra vonatkozolag varok otleteket, hogy melyik erpart erdemes erre leginkabb felhasznalni?

Ahogy mertem, minden erpar kulonbozo mertekben van csavarva, adott hosszon a legtobbszor vagy a legkevesebbszer megtekert parokat erdemes elvileg hasznalni, egyaltalan ennek van jelentosege?

8 ér található...4 színes és 4 fehér....A 4 fehéret egymáshoz kell kötni, és a 4 színeset is...Nem kell széttekerni...

ergonom

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: ergonom »

Szervusztok!

qqriq
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 136

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Kérdés: Több lenne úgy a mély, ha a kábel hangfalnál lévő részénél pl 70-30 % arányban szétszedném a színes, illetve fehér vezetékeket, és a több eret tartalmazó részt kapná meg a mélysugárzó, a kevesebb meg menne a magasnak?
Próbáld ki. Viszont mielőtt nekilátnál, járasd a cat5-t legalább 80-100 órát.
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg.   Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Köszi, ezeket láttam már. Elolvastam az egész topikot pár hete.

De mindegy, közben megcsináltam nagyjából. Maradt a sima kábelezés, 5 kábelből csináltam. A fonást elkeztem, de 30 cm után feladtam, nagyon időigényes lett volna.
Egész jó, sokkal szebben szól mint a szutyok 1 mm vastag "csengőzsinór", persze ez nem meglepő.

Kérdés: Több lenne úgy a mély, ha a kábel hangfalnál lévő részénél pl 70-30 % arányban szétszedném a színes, illetve fehér vezetékeket, és a több eret tartalmazó részt kapná meg a mélysugárzó, a kevesebb meg menne a magasnak?

qqriq
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 136

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: qqriq »

Link 1
Link 2
A csúcson lenni magányos dolog - de legalább nincs tömeg.   Vini 'Big Daddy' Bergeman (1951-2017)

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

No én is ilyen kábelt szándékozok használni. Sikerült 24 AWG-t szereznem. Viszont abban segítséget kérnék, hogy hogyan is csináljam.
Az erősítőnek van A és B csatornája, a hangfalak bikábelezhetőek.
50 m kábelem van, és elvileg 2*4m kábel kell majd a végén. Szóval max 6-os fonatot tudok csinálni, de inkább 5.

Van értelme az erősítő mindkét csatornáját használni? Esetleg egyiket magasnak, másikat mélynek?

Bikábelezzek egyáltalán? A dobozoknál az összekötő nem gyári, hanem valami jobb minőségű kábel. Vajon van értelme külön a magashoz és külön a mélyhez vezetni az ereket, elhagyva ezzel az összekötő kábelt?

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Bizony a kábelt is be kell, ezeket meg főleg hiszen nem audio célokra készült kábelek...Én tűzállóból tettem a hangfalakra az 1,5 ös keresztmetszetűből. Nagyságrendekkel jobb a CAT5-nél....

sac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 1

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: sac »

Na megépítettem a kábelt, be is kötöttem.Mintha jobban részletezne a magas -közép.De nem igazán észrevehető, bár lehet ha cserélgetném a kábelt akkor lehetne hallani.Minden esetre ezt csak úgy lehet ha van egy olyan szám amiben lévő hangokat kívülről fújod, így van összehasonlítási alapod.Ja meg a hangfalam bejáratós. Minden esetre én azt mondom akinek van lehetősége rá ne vegyen méregdrága kábelt hanem próbálja ki ezt a megoldást.Nekem eddig bevált, mint bikábel egyik része, így nem kellett vennem hozzá külön 3 ezerért valami ezüstözött akármit. .Mélynek viszont nem ajánlom az utp-t.
Jaj meg a kábelt be kell járatni???Még ilyenről nem hallottam, szerintem semmi hallható értelme + fizikailag mérnöki pontossággal is elhanyagolható..
HTPC: Abit NF7, Ati 9550, XBMC , AV:Yamaha rx-v350,Hangf szett.: Cav dp880A (stereo)+jamos412 center+jamo surround (Theatre),monitor joker 2,5.Projektor:OptomaEp721

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

2 méterig szerintem elég a kettes, 3 méternél célszerűbb többet fonni...

sac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Arra gondoltam hogy kettős kábelezést kipróbálom, úgy hogy a mélynek megy egy monitor joker 2,5 kábel,magasközépnek pedig 2 utp, 1+ vez, 1- vez. Így okés lenne, vagy 3-as fonat kell mert nem elég a 2-es.
HTPC: Abit NF7, Ati 9550, XBMC , AV:Yamaha rx-v350,Hangf szett.: Cav dp880A (stereo)+jamos412 center+jamo surround (Theatre),monitor joker 2,5.Projektor:OptomaEp721

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

A CAT 5 nem túl jó hangfalkábelnek, legalábbis nekem nagyon nem vált be...Próbáld a CAT7-et inkább...

sac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Elolvastam a topicot, én is készítek ilyen kábelt, bár egy dolgot még nem tudok.Minek fonni a kábeleket, elvileg az adatátviteli sebességet lehet vele növelni+külső zavarok kioltását.Gondolom csak a kinézet ill. célszerűség miatt.
Cat 5 kábelből szigetelésmenteset kell választani vagyis utp cat 5, patch-- ami azt jelenti hogy egyenes kötésű.Érdemes jó minőséget választani mert ha egy kicsit megtöri az ember akkor a rézszálak megszakadhatnak.
Kérdés:4 utp megy a mélyre és 2 a magasra.Tehát 6 db vezetékre van szükségem 1 hangfalra.Vagy esetleg kevesebb, több??

endi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: endi »

Elolvastam a forumot igy en is elkeszitettem a 3*2 fonatot a Cat5 bol,igy csinaltam ket 2.5 meteres hangfalkabelt.
A fonas hamar ment csak a banandugokat volt nehez felrakni,meg csak par orat jarattam de igy is lenyugozott a hangja ,csodalatos reszletezo es nagy tere van szoval jobb mint a hetszer anyiba keulo kabelem amit azelot hasznaltam egyeduli gyengeje hogy nem megy le eleg melyre de remelem vagy 30 ora utan belejon az is.
Erölködö:Marantz PM-66SE,CD Pioneer pd-8700,DVD Pioneer DV600AV .Lp játszo ,Project RPM 1,3 Genie.Dac: Adcom gda600 .Tv: Myria 32 lcd(lg)Hangfal:Epos m 12.2,Hangfal Kabel:Diy fonot.Táp és ic:hiVOX kabelek +diy tüzalo tápkabelek és hiVOX alces one tápszürö.

frankie-
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: frankie- »

Én bátran mondom hogy nekem nincs. De mire is jó ez a fonogatás?,ha már cat kábel akkor inkább a 7-es,azt meg nem kell fonni,jól szól az a nélkül is,úgy biztos mint a fonott 5-ös. 
Szóval én bátran szóltam.

Lehet, hogy fonás nélkül jobb!!!

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Én bátran mondom hogy nekem nincs. De mire is jó ez a fonogatás?,ha már cat kábel akkor inkább a 7-es,azt meg nem kell fonni,jól szól az a nélkül is,úgy biztos mint a fonott 5-ös.

Szóval én bátran szóltam.

kisityu
Újonc fórumos
Újonc fórumos

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: kisityu »

Szóval az előbb csináltam egy fonatot. Még nem hallgattam meg, az várat magára. De nem annyira kimerítő a fonás mint irtátok. Ki az akinek nincs ideje,sem türelme az ilyesmihez? Csak szóljon bátran.
Ha majd lesz gyerekem, veszek egy ikerbabakocsit és azt mondom Neki,hogy volt egy testvére csak nem fogadott szót.

horvlas
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 4

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: horvlas »

Hello. Nincs valakinek feleslegessé vált CAT5(6-7) fonatból készült hangfalkábele? Nagyon szívesen elfogadnám, sajna nem nagyon van időm foglalkozni vele. Cserébe van 160DVD-nyi lossless zene a legigényesebb komolyzenei és akusztikus audiophile felvételekkel amiből lehet mazsolázni.

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: plukacs7 »

Vállalja valaki Cat5/7-ből hangfalkábel gyártását? Kellene nekem vagy 8-10 kábel, de se időm, se türelmem megcsinálni.
Létezik az az összeg, amiért...

Ha mégis nekiesel, egy Tetran kenőcsöt készíts be

Biztos nem fogok nekiállni, ennyi türelmem nincs.

Amúgy 7m hosszban van értelme ilyen kábelt csinálni?

JA, csak akkor jobb ha vastagabbat készítesz. 3*2-es triplet fonás.

De vehetsz Monstert is.
Számítógép => Edirol UA-101 USB "DAC" => Monitor IC => Yamaha RX-V750 mint előfok => Kácsa Bézik IC => Heed Obelisk kapcsolású quad mono végfok => Cat 5, Cat7, CAV kábelek cserélgetve /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> => CAV DP880 Hivox tuninggal.

Bravoman
Újonc fórumos
Újonc fórumos

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: Bravoman »

Vállalja valaki Cat5/7-ből hangfalkábel gyártását? Kellene nekem vagy 8-10 kábel, de se időm, se türelmem megcsinálni.

Biztos nem fogok nekiállni, ennyi türelmem nincs.

Amúgy 7m hosszban van értelme ilyen kábelt csinálni?

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Számítógép => Edirol UA-101 USB "DAC" => Monitor IC => Yamaha RX-V750 mint előfok => Kácsa Bézik IC => Heed Obelisk kapcsolású quad mono végfok => Cat 5, Cat7, CAV kábelek cserélgetve /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> => CAV DP880 Hivox tuninggal.

Bravoman
Újonc fórumos
Újonc fórumos

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: Bravoman »

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

....Meg kérdés az, mit ér az a 2 m "jó" kábel, ha előtte 200 km "sz@r"? Nálunk ha jól tudom, az egész lakás kábelezése Al-ból van. 

Ez az "okosság" szinte mindig előjön, ha a tápkábelekről van szó.

Az a két méter igenis számít, mert a készülék sehol máshol, csak azon a két méteren csatlakozik a hálózathoz.

Hogy kicsit szemléletes példával éljek: a víz elpárolog az óceánból, a felhőben kicsapódik és esőként leesik a fekete erdőben, aztán végigfolyik a Dunán, tele minden gusztustalan dologgal, aztán a valamelyik észak-pesti szigetnél egy partiszűrésű kúttal kiemelik, és egy viszonylag rövid hálózaton megtisztítva eljut otthon a csapig. Ezt megiszod, de a Duna vizét közvetlenül nem innád meg. Pedig elhanyagolható az a néhány km, ami a kúttól a csapig terjed, ha azt nézzük, hogy a víz valahonnan az Atlanti óceán közepéről indult

Megkérdezném, hogy az utolsó 2 méter tápkábel hogyan szűri a piszkos áramot? Miben hasonlít a finom homokos vízszűréshez? Egy sima kábel...? Nem értek hozzá, úgyhogy fülem nyitva áll

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”