Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 139

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Block »

Rock60 írta:
2025.10.22., szer. 15:57
Block írta:
2025.10.22., szer. 07:16
Én azt nem értem,hogy ezt miért nem a "Diy-kábelkészítés házilag" topicban beszélitek meg. Annyira unalmas már hármasfonatokról meg dugó-aljzat kísérletekről olvasni ebben a topicban.
Egy készülék aljzat, vagy konnektor nem hármasfonattal, vagy gyári kábellel függ össze, de az áramellátás szerves része és mint ilyen, a " Kábelezzünk " - be tökéletesen passzol.
Ha unod, sajnálom, ha van érdekesebb témád, szívesen olvassuk, ha nincsen, ugord át... :smile53:
Hidd el,..átugrom,...mert egyáltalán nem vagyok kíváncsi ezekre a bütykölésekre... Arra nem válaszoltál,hogy miért nem a diy topicba írjátok ezeket.

Az a baj,hogy belépek,ide,ha ír valaki,mert remélem,hogy valami értelmes dologról olvashatok,..de azután átugrom. Ettől még az is jobb ,amikor SM a Vz-ről ír.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1461

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

teddysnow írta:
2025.10.22., szer. 13:13
asebestyen írta:
2025.10.21., kedd 12:19

Ha szédülsz a létra második fokán, ne felderítő vagy pilóta akarj lenni. :napsut:
Ez értelmes és vicces is egyben.
Egy szédülő felderítő vagy pilóta tényleg vicces lehet... :D :smile49: :D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2025.10.22., szer. 07:24

Nekem az jelentett egy határozott minőség szintet, amikor azonos a vezető és azonos felület anyag-technológia az aljzat és dugó oldalon.
Elhiszem, logika is van benne, de az nem zavar, hogy a shuco aljzat előtt a falban és az IEC aljzat után az elektronikában teljesen más anyagban folyik az áram, mint a kábelben, a dugóban és az aljzatban ?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rock60 2025.10.22., szer. 16:16-kor.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:
2025.10.22., szer. 07:16
Én azt nem értem,hogy ezt miért nem a "Diy-kábelkészítés házilag" topicban beszélitek meg. Annyira unalmas már hármasfonatokról meg dugó-aljzat kísérletekről olvasni ebben a topicban.
Egy készülék aljzat, vagy konnektor nem hármasfonattal, vagy gyári kábellel függ össze, de az áramellátás szerves része és mint ilyen, a " Kábelezzünk " - be tökéletesen passzol.
Ha unod, sajnálom, ha van érdekesebb témád, szívesen olvassuk, ha nincsen, ugord át... :smile53:

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Rock60 írta:
2025.10.22., szer. 06:06
asebestyen írta:
Rock60 írta:
2025.10.21., kedd 10:13

Valami konstruktív ?
Pl. van valakinek tapasztalata, aki kihagyta az IEC aljzatot és dugót és fixre kötötte ? :smile49:
Az is van. Ha szédülsz a létra második fokán, ne felderítő vagy pilóta akarj lenni. :napsut:
Ez az értelmetlenség most vicces volt ? gondolkodik.gif
Ez értelmes és vicces is egyben.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1275

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Némi infó kábel hatásáról: sikerült kipróbálni egy AN rendszerben Acrolink helyett DPS4-et. A többi kábel Vz és Sp voltak. Röviden? Durva! Bővebben : tisztább, nyitottabb, sáv alul felül jóval kiterjedtebb, már semmi nem tűnik zavarónak/zavarosnak, sokkal - sokkal könnyebb hallgatni, testesebb mindenhol a hang, természetesebb, gyorsabb, sokkal teresebb, semmi túlzás vagy visszafogottság, nagyon jó hallgatni!
Visszadugva az Acrolink - et: hat sajnos ez egy "mosott f..s". (persze csak a jobb után, pedig nem hiszem hogy azonos árért lenne még ilyen jó valami, inkább jóval többért, HT AC Fantasy ment a levesbe miatta például :) ), zavaros és zavaró/bántó, gömbölyű, szűk sáv alul-, felül, már nem jó hallgatni, inkább kapcsoljuk le effektus. Oto pp-ben és Vrds10-ben is cserélgettük.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3550

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
2025.10.22., szer. 06:21
istvan01 írta:
2025.10.21., kedd 11:13

Ha szerelhető a készülék IEC aljzata (sajna ritkán) akkor lecserélném Furu NCF rodiumosra, az IEC dugót vele azonos Furu NCF rodiumosra. Hálózati kábel-feszkónál szerintem jó az NCF rodium, analógnál nekem nem szimpi. Hasonló párosítás a konnektor shcukónál. Forrasztás fixre
nagyon macera, nem tenném. További tanács, sodrott erű vezetékre aranyozott OFC esetleg OCC érvéghüvely is egy minőségi szint.
Jó ötletek, de a dugók esetében az Oyaide 004 és - költséghatékonyság okán még - a 046 vonalra álltam már, nekem ezeknek nagyon tetszik a hangja...
IEC és shcuko aljzata is van a márkának. :smile53:
Nekem az jelentett egy határozott minőség szintet, amikor azonos a vezető és azonos felület anyag-technológia az aljzat és dugó oldalon. Ezt Furu hálózati csatikkal tiszta réz és rodium felülettel lehet megvalósítani. Oyaide-vel berilium-réz vezetővel nem érhető el IEC és schuko oldalon is. A foszfor bronzzot én nem tartom magas minőség szintnek, ezért igényes pozíciókban kerülöm.

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 139

Hozzászólás Szerző: Block »

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2025.10.21., kedd 11:13

Ha szerelhető a készülék IEC aljzata (sajna ritkán) akkor lecserélném Furu NCF rodiumosra, az IEC dugót vele azonos Furu NCF rodiumosra. Hálózati kábel-feszkónál szerintem jó az NCF rodium, analógnál nekem nem szimpi. Hasonló párosítás a konnektor shcukónál. Forrasztás fixre
nagyon macera, nem tenném. További tanács, sodrott erű vezetékre aranyozott OFC esetleg OCC érvéghüvely is egy minőségi szint.
Jó ötletek, de a dugók esetében az Oyaide 004 és - költséghatékonyság okán még - a 046 vonalra álltam már, nekem ezeknek nagyon tetszik a hangja...
IEC és shcuko aljzata is van a márkának. :smile53:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

asebestyen írta:
Rock60 írta:

Valami konstruktív ?
Pl. van valakinek tapasztalata, aki kihagyta az IEC aljzatot és dugót és fixre kötötte ? :smile49:
Az is van. Ha szédülsz a létra második fokán, ne felderítő vagy pilóta akarj lenni. :napsut:
Ez az értelmetlenség most vicces volt ? gondolkodik.gif

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Egyáltalán hoz annyit hangban egy falialjzat csere?

Vagy csak kísérletezgetés, hogy ja, tényleg más a hang, és ha igen ezt azután érdemes megcsinálni, ha már mindent áthúzott az ember az órától, vagy már előtte is?

Vagy ha van egy kiváló hálózati szűrőm, akkor ha cserélem az aljzatot, még jobb lesz? Így belegondolva ez is egy végtelen történetnek tűnik számomra, persze tudom hifibogár :)
Rega io/ DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / hangfalkábel, rca: HiDiamond D3, tápkábel: Isotek Evo3 Premier és Initium ill. Hivox, koax: QED QE6200 , usb a/b: Oyaide, ethernet: Audioquest Forest

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7753

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Rock60 írta:
asebestyen írta:
2025.10.21., kedd 09:03
Rock60 írta:
2025.10.21., kedd 08:30
Ha már hozzányúlnék a készülékhez, akkor nem az IEC aljzattal variálnék, hanem a véglegesnek tűnő kábelt bekötném fixre. gondolkodik.gif
:smile29: :fekverohog:
Nem véletlenűl fogalmaztam így, kíváncsi voltam kinek borzolja meg az ingerküszöbét...

Ha azt írom, hogy a végleges kábelt kötöm fixre, akkor jött volna, hogy csak hiszem, hogy az a végleges, stb, stb...

Valami konstruktív ?
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3550

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Rock60 írta:
fülelek írta:
2025.10.20., hétf. 16:47
Rock60 írta:
2025.10.16., csüt. 10:26

Annyi varia van még a projektben, hogy a Duelund - ot felsőpolcos Oyaide dugókkal szereltem.
Tudom, hogy a dugó - kérdésnek sokan nem tulajdonítanak jelentőséget, sokan viszont igen, nagyon is, és nem véletlenül.
Szóval lehet, hogy szentségtörés, de keríteni fogok az RXV - re is Oyaide dugókat. Erősen sanszosnak tűnik, hogy az elegáns, fém házas csili-vili gyári dugók helyére szerelve, ismeretlen magasságokba repítik majd a kábelt.
A "felsőpolcos" dugóknak akkor lehet jelentősége, ha "felsőpolcos" aljzatba dugod bele.
Persze, nyilván, úgy még jobb lenne... gondolkodik.gif :napsut:
Mégis, az általános gyakorlat az, és az is az életszerű, hogy a készülékek IEC aljzata marad a gyári, és a legtöbbünknél a fali aljzat is marad a széria Sedna, Valeo, vagy kinél mi...
Nálam is így van, de még így is nagy különbségek mutatkoznak a különféle dugók hangja között, a DIY Duelundokon kísérleteztem egy sort.
Nem sok esélyt látok rá, de talán egyszer rászánom magam, hogy a fali aljzatotokat kicseréljem valami nívósabb Furu, vagy Oyaide modellre - aztán magyarázkodhatok otthon, hogy minek az - az IEC aljzatot nem cserélném ki.
Ha már hozzányúlnék a készülékhez, akkor nem az IEC aljzattal variálnék, hanem a véglegesnek tűnő kábelt bekötném fixre. gondolkodik.gif

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3632

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Rock60 írta:

....Pl. van valakinek tapasztalata, aki kihagyta az IEC aljzatot és dugót és fixre kötötte ? :smile49:
Szerintem elég elvetemült dolog ennyire belenyúlni egy készülékbe.
Ha olcsó, akkor nem érdemesvele ennyit foglalkozni, ha meg drága, és jó cucc, akkor meg azért nem piszkálnám.

Persze biztos meg lehet csinálni szépen, és jól, de valahogy ez már túl van szerintem azon a határon, amit a valamilyen szintű ésszerűség diktál.
Csak a Marantz! :-D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

asebestyen írta:
2025.10.21., kedd 09:03
Rock60 írta:
Nem véletlenűl fogalmaztam így, kíváncsi voltam kinek borzolja meg az ingerküszöbét...

Ha azt írom, hogy a végleges kábelt kötöm fixre, akkor jött volna, hogy csak hiszem, hogy az a végleges, stb, stb...

Valami konstruktív ?

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7753

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Rock60 írta:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fülelek írta:
2025.10.20., hétf. 16:47
Rock60 írta:

Annyi varia van még a projektben, hogy a Duelund - ot felsőpolcos Oyaide dugókkal szereltem.
Tudom, hogy a dugó - kérdésnek sokan nem tulajdonítanak jelentőséget, sokan viszont igen, nagyon is, és nem véletlenül.
Szóval lehet, hogy szentségtörés, de keríteni fogok az RXV - re is Oyaide dugókat. Erősen sanszosnak tűnik, hogy az elegáns, fém házas csili-vili gyári dugók helyére szerelve, ismeretlen magasságokba repítik majd a kábelt.
A "felsőpolcos" dugóknak akkor lehet jelentősége, ha "felsőpolcos" aljzatba dugod bele.
Persze, nyilván, úgy még jobb lenne... gondolkodik.gif :napsut:
Mégis, az általános gyakorlat az, és az is az életszerű, hogy a készülékek IEC aljzata marad a gyári, és a legtöbbünknél a fali aljzat is marad a széria Sedna, Valeo, vagy kinél mi...
Nálam is így van, de még így is nagy különbségek mutatkoznak a különféle dugók hangja között, a DIY Duelundokon kísérleteztem egy sort.
Nem sok esélyt látok rá, de talán egyszer rászánom magam, hogy a fali aljzatotokat kicseréljem valami nívósabb Furu, vagy Oyaide modellre - aztán magyarázkodhatok otthon, hogy minek az - az IEC aljzatot nem cserélném ki.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2185

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Luxor Audio írta:
2025.10.20., hétf. 09:42
Shimano írta:
2025.10.18., szomb. 09:26
Egyszerűen nem hiszem el,hogy azt aki a saját portékáját nyomja az általános topikban is,az ellen ne lehetne tenni valami akármit is.
Jelzem, a fórum üzemeltetői felkínálták a fórumot anyagilag támogató vállalkozásoknak, hogy alkalmanként a saját portékájukról publikálhatnak az általános részen is. Más kérdés, hogy ezzel Rudi bácsin kívül senki nem él, pláne így, hogy a fórum tagsága erről a lehetőségről nem tud, sőt hozzád hasonlóan fel is szólalnak ellene.
Az ok hogy vannak írott,vagy felkínált szabályok,lehetőségek,de jelen esetben az íratlan,(ami azért is íratlan,mert egyszerűen magától értendő) szabályok be nem tartása okozza leginkább a kábeli zűrzavart.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5262

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Rock60 írta:
Robikának minden faszság, amit én mondok, de ez már csak így van rendjén... :D
Már megijednék, ha valamivel egyetértene, akkor azt gondolnám, hogy most aztán tényleg nagy baromságot mondtam.
Na, de ez nem is érdemel többet, tonképpen ennyit sem... :ohnoohnoohno:

Hanem, ami a lényeg, hogy elbirtokoltam tottyi fórumtársunktól szakadatlan hirdetett két darab 2 méteres Ákos - féle RXV HC V2 tápkábelét.
Immáron 3 darabra nőtt a készlet, eme két példány az ESL63 - ba szállítja a delejt.
Mi változott ? Összességében minden szempontból jobb egy kicsit a Duelund/Oyaide kombóhoz képest.
Kicsivel több mikrorészlet, élénkebb magas, több mély, bizonyos hangok jobban kihallatszanak a háttérből, mint eddig...
Viszont érzek benne egy pici mechanikusságot. gondolkodik.gif
A lényeg az, hogy sok kicsi sokra megy, összességében jobb kábel, mint a Duelund, de visszapróbánál sem dőltem a kardomba, tehát nem véletlenül hallottam nagyon jónak anno az elkészült Duelund DIY fonatot...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5262

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nem, mert a Cardas kábelek és csatik anyaga már kitűnő minőségűek, a kábelgeometriával kapcsolatban azért lenne egy-két kérdésem hozzá, amiről eddig nem publikált...

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4174

Hozzászólás Szerző: juliush »

Azért arra kíváncsi lennék, ha mondjuk e fórumon az aranymetszés szerinti geometriájú kábelek verhetetlenségét fennen hírdető kábelgyuriról kiderülne, hogy valójában nem más, mint George Cardas, akkor őt is elküldenétek-e a búsba, mint ahogy teszitek Rudi bával! gondolkodik.gif
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11082
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Shimano írta:
Egyszerűen nem hiszem el,hogy azt aki a saját portékáját nyomja az általános topikban is,az ellen ne lehetne tenni valami akármit is.
Jelzem, a fórum üzemeltetői felkínálták a fórumot anyagilag támogató vállalkozásoknak, hogy alkalmanként a saját portékájukról publikálhatnak az általános részen is. Más kérdés, hogy ezzel Rudi bácsin kívül senki nem él, pláne így, hogy a fórum tagsága erről a lehetőségről nem tud, sőt hozzád hasonlóan fel is szólalnak ellene.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Shimano írta:
2025.10.18., szomb. 10:31

Látom én is a folyamatot,itt vagyok már régóta.A véletlenül rálelt régi rézdrót esete forog itt már mióta itt van,és ezzel semmi probléma nem lenne ha ez a helyén kezelve,és bizonyos kereteken belül,jelen esetben a saját topikban menne...
És már megint az ő szekerét toljuk,mint ahogyan eddig is. :smile51: A gerilla marketing ismét elérte a célját,vajon még meddig fogja. gondolkodik.gif
Értelek és persze Alex - et is, de áruld már el, látsz itt mozgó szekeret ?
Hány Fórumot olvasgatónak mond újat az " öreg vékony drót a jó " ?
Aki innen vett már drótot Cables-től, azt úgy sem érdekli már a habverés, aki nem, az nem is fog.
De, mondjátok csak - ha nincsen más - engem szórakoztat... :kiss: :smile49:

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2359

Hozzászólás Szerző: cables »

Én és a Hi-Fi Magazin

Őszintén szólva abban az időben, amikor megjelent a Hi-Fi Magazin nem volt rá pénzem. Nagyon rosszul kerestem, két kis gyereket neveltünk, anyámat is támogatnom kellett, szóval tudtam a kiadványról, de nemigen olvastam. Később, meg időm nem nagyon volt rá. Az idei EXPO után került elém A kábelkigyó című írása, majd ma délután A bűvészinas.

http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2607.HTM

Megdöbbentő, hogy Darvas, akinek nem volt elektromos végzettsége milyen jó szakmai érzékkel, nyitottsággal és logikával kísérletezett. Lebilincselő olvasmány annak, akit érdekel az audio és benne a kábelezés.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1275

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

cables írta:
2025.10.18., szomb. 11:51
Shimano írta:
Egyszerűen nem hiszem el,hogy azt aki a saját portékáját nyomja az általános topikban is,az ellen ne lehetne tenni valami akármit is.Unalmas,és bicskanyitogatóan bosszantó is ezeket a minden más sz@r csak az enyém jó marhaságokat itt-is olvasni.
Aki kábelt farag,az maradjon a saját topikjaiban,és nyomja ott a süket dumát,csak ennyi lenne az elvárás. ;)
Nem értem miről beszélsz? A feledhetetlen Darvas László kísérleteiről volt szó. Semmiféle saját portékáról nem esett szó. A fóbiádat ne keverd ide!
Ugyan már Rudi! Képes vagy Darvas emlékét felhasználni a kábeleid dicsőítésére, aztán meg letagadni? Hogy nem is érted?! Akkor már rég abba kellett volna hagynod a nyilvános megnyilatkozásokat!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”