Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

CAT5,mint hangfalkábel

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A saruból olyan lesz, amibe csak bele kell dugni a drótot, és egy szorítócsavarral ráapplikálni. Ez is csak a kényelem és a vezeték vastagsága miatt lesz, valójában legszívesebben egyszerűen csak bedugdosnám a megfelelő csatikba, meghúznám és kész. És félévente utánavágnék fél centit korrózió ellen.
Végül is ez is jó, csak akkor tényleg ne felejts el fél évente utána vágni.

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 0

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: plukacs7 »

Ha nincs irány feltűntetve, akkor valamilyen módon különböztesd meg a két végét a drótnak, és arra figyelj, hogy a későbbiekben mindig azonos irányban menjen a jel! Tehát ha az erősítő felöli végére pl. fekete gyürüt teszel, akkor onnantól az a vége mindig az erősítőnél legyen. 
Ja, és akkor is érdemes beforrasztani a kábelt, ha sarut használsz.

A feliratos kábeleknél ez könnyű. A felirat miatt nem nehéz egy irányba állítani a madzagot, általánosan meg az az irányadó, hogy a felirat irányában kell használni, azaz az eleje a feliratnak az erősítő felé, a vége meg ugye a hangfalak felé.

Ja és ha sarut használsz, eszedbe NE jusson beforrasztani, okok előrébb ismertetve, az egyetlen használható mód saruval, a hidraulikus prés, amivel a sarut rányomják a kábelre. Ha ez megvolt, akkor esetleg kívülről le lehet ónozni, oxidáció, és egyebek okán.

Ez klassz. To solder or not to solder? Valaki szerint tilos, van aki szerint kötelező forrasztani. Nos, mivel pákám nincs, és nem is szeretek, inkább nem forrasztok. Viszont egy ismerősömnek van pákája, tehát forrasszak?

A saruból olyan lesz, amibe csak bele kell dugni a drótot, és egy szorítócsavarral ráapplikálni. Ez is csak a kényelem és a vezeték vastagsága miatt lesz, valójában legszívesebben egyszerűen csak bedugdosnám a megfelelő csatikba, meghúznám és kész. És félévente utánavágnék fél centit korrózió ellen.
Számítógép => Edirol UA-101 USB "DAC" => Monitor IC => Yamaha RX-V750 mint előfok => Kácsa Bézik IC => Heed Obelisk kapcsolású quad mono végfok => Cat 5, Cat7, CAV kábelek cserélgetve /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> => CAV DP880 Hivox tuninggal.

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Ha nincs irány feltűntetve, akkor valamilyen módon különböztesd meg a két végét a drótnak, és arra figyelj, hogy a későbbiekben mindig azonos irányban menjen a jel! Tehát ha az erősítő felöli végére pl. fekete gyürüt teszel, akkor onnantól az a vége mindig az erősítőnél legyen. 

A feliratos kábeleknél ez könnyű. A felirat miatt nem nehéz egy irányba állítani a madzagot, általánosan meg az az irányadó, hogy a felirat irányában kell használni, azaz az eleje a feliratnak az erősítő felé, a vége meg ugye a hangfalak felé.

Ja és ha sarut használsz, eszedbe NE jusson beforrasztani, okok előrébb ismertetve, az egyetlen használható mód saruval, a hidraulikus prés, amivel a sarut rányomják a kábelre. Ha ez megvolt, akkor esetleg kívülről le lehet ónozni, oxidáció, és egyebek okán.

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

kezd már nagyon elharapózni errefelé... 

On: ( :) )

Hozza a komputer guru cimbora a sok méter fali CAT5e-met. Egyetlen dolgot nem tudtam az eddigi leírásokból kihámozni: irányított ez a kábel, vagy sem? Vagyis tökmindegy, hogy ha levágok 12*3 métert belőle, és abból két hatos fonatot csinálok, melyik végét kötöm az erősítőre és melyiket a hangfalra? Vagy minden vágásnál jelöljem meg a két végét a daraboknak, aztán fonjak, sodorjak?

Még valami: ha nem áll szándékomban a végét forrasztani (és nem áll), akkor tudtok ajánlani valami jó aranyozott sarut? Kácsánál annyifélét lehet kapni, hogy az életben nem tudom kiválasztani.

Ha jól számolom, ilyen saruból kell 28 db - 10 az erősítő végre, 4-4 a frontokra és a surroundokra, és 2 a centerre. (Alighanem Celestion F30-10-35c).

Még valami: subhoz (ha lesz) ugye egy mono rca-rca kábel kell?

Nem minden gyártó ad meg irányt a kábeleinek, holott egyes vélemények szerint minden kábel irányított, a gyártási technológiából adódóan.

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

On: ( :) )

Hozza a komputer guru cimbora a sok méter fali CAT5e-met. Egyetlen dolgot nem tudtam az eddigi leírásokból kihámozni: irányított ez a kábel, vagy sem? Vagyis tökmindegy, hogy ha levágok 12*3 métert belőle, és abból két hatos fonatot csinálok, melyik végét kötöm az erősítőre és melyiket a hangfalra? Vagy minden vágásnál jelöljem meg a két végét a daraboknak, aztán fonjak, sodorjak?

Még valami: ha nem áll szándékomban a végét forrasztani (és nem áll), akkor tudtok ajánlani valami jó aranyozott sarut? Kácsánál annyifélét lehet kapni, hogy az életben nem tudom kiválasztani.

Ha jól számolom, ilyen saruból kell 28 db - 10 az erősítő végre, 4-4 a frontokra és a surroundokra, és 2 a centerre. (Alighanem Celestion F30-10-35c).

Még valami: subhoz (ha lesz) ugye egy mono rca-rca kábel kell?
Számítógép => Edirol UA-101 USB "DAC" => Monitor IC => Yamaha RX-V750 mint előfok => Kácsa Bézik IC => Heed Obelisk kapcsolású quad mono végfok => Cat 5, Cat7, CAV kábelek cserélgetve /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> => CAV DP880 Hivox tuninggal.

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Go well,go Krell. "Havernál levő" bulira mondjuk nem ideális Hangfalvásárláshoz sem, ha "elmész a saját erősítőddel meghallgatni"
Akinek ilyen erősítője van, annak a kereskedő boldogan házhoz visz bármilyen hangfalat, abban biztos lehetsz. Küzdjön ő mondjuk a Tannoy Kingdommal, vagy a Wilson Alexandriával

hpx
Nincs visszaút
Nincs visszaút

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: hpx »

Ez a 350 pénzes kábel az Audiolink?
Igen!
Én ajánlgattam, hogy ki lehet próbálni, de senkit nem érdekel úgy látszik.

Léva

Engem kezd... hol osztjak ? 0,8 / 1,5m IC kabel mennyi ?

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Go well,go Krell. "Havernál levő" bulira mondjuk nem ideális Hangfalvásárláshoz sem, ha "elmész a saját erősítőddel meghallgatni" Arról nem beszélve, hogy a polcra, amire teszed, még rá kell külteni egy keveset.

vtb
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: vtb »

A Krellnek van 310 kilós Sztereó végfoka..

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

- Minél vastagabb, annál jobb - ez igaz?
Ez azért így túl általános.

Az ember nem a vastagsága alapján választ kábelt, hanem a hangja alapján. Kicsit olyan ez, mint az erősítők súlya. Mert habár az tény, hogy a világ legelismertebb erősítői általában irdatlan nehezek, de attól még előfordulhat, hogy egy 10 kg-os erölködő jobban szóljon egy 30 kg-os behemótnál.

Az enyém 18 kiló, akkor közepesen szól

Nono, hány csatornára oszlik is el az a 18 kg? Hatra? Mert akkor az ugye 3 kg/csatorna.

Pass Labs X1000 monoblokkok súlya kb. 100 kg/csatorna.

Gyúrjál még egy kicsit!

A Stonehenge a legjobb erősítő, én mondom!!! Nehezebb mint a Pass Labs!!! :)

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

Sajnálom, de nekem van igazam mármint ónozás ügyben.Nem, ismétlem nem szabad szorító kötést ónozni...
Amúgy ha Gordon logikáján megyünk, akkor is nekem van igazam, mivel a réz az aranyhoz sokkal közelebb áll a tulajdonságait tekintve, mint az arany az ónhoz.
Ergo sokkalta nagyobb lesz az ónozott kötés esetén a galvanikus kapcsolatból eredő hibalehetőség, mint a sokkal kisebb eltérésű réz-aranyozott réz kombinációnál.
Nem a hifiben, de nekem már bizony sokszor adódott ónozott vezeték miatt kontaktushiba (nem én csináltam, csak javítani voltam) a normál szorított rézkötéseim már van ami 15 éve megy...

megegyezhetünk abba, hogy szépen hozzáónozol egy aranyozott csatlakozót!
(Amúgy én egy jobb átmeneti kapcsolat miatt nem karistolnám le az aranyot a csatlakozóról, arról nem is szólva, hogy azért itt az sem mindegy, hogy a rézszálak egymáshoz hogyan érintkeznek.)
Amúgy Lacynak vélhetően igaza van abban, hogy az elektronegativitás különbség a réz meg az arany között kisebb, mint az ón meg az arany között, de a lényeg hogy van és akkor korrózió is lesz az ónozáson, csak idő kérdése. Amúgy ez nem két perc és addigra úgy is veszel majd 160 Ft/db áron aranyozott banándugókat.
gordon314.fw.hu

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Az ember nem a vastagsága alapján választ kábelt, hanem a hangja alapján. Kicsit olyan ez, mint az erősítők súlya. Mert habár az tény, hogy a világ legelismertebb erősítői általában irdatlan nehezek, de attól még előfordulhat, hogy egy 10 kg-os erölködő jobban szóljon egy 30 kg-os behemótnál.

Nono, hány csatornára oszlik is el az a 18 kg? Hatra? Mert akkor az ugye 3 kg/csatorna.

Pass Labs X1000 monoblokkok súlya kb. 100 kg/csatorna.

Gyúrjál még egy kicsit!

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Sajnálom, de nekem van igazam mármint ónozás ügyben.
Nem, ismétlem nem szabad szorító kötést ónozni...
Amúgy ha Gordon logikáján megyünk, akkor is nekem van igazam, mivel a réz az aranyhoz sokkal közelebb áll a tulajdonságait tekintve, mint az arany az ónhoz.
Ergo sokkalta nagyobb lesz az ónozott kötés esetén a galvanikus kapcsolatból eredő hibalehetőség, mint a sokkal kisebb eltérésű réz-aranyozott réz kombinációnál.
Nem a hifiben, de nekem már bizony sokszor adódott ónozott vezeték miatt kontaktushiba (nem én csináltam, csak javítani voltam) a normál szorított rézkötéseim már van ami 15 éve megy...

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Igen!
Én ajánlgattam, hogy ki lehet próbálni, de senkit nem érdekel úgy látszik.

Léva

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

Tegnap véletlenül csináltam a CAT6-os fali kábelből hangfalkábelt.2 szálat használtam, de csak a mélynyomó szatellit közé. Én jobbnak érzem a CAT5 patch-től, ez nem húz annyira a magasba. Azt még hozzátenném, hogy még mindig nem érte el a kölcsönkábel minőségét.

Egy kicsit kalkulálgattam: ha a CAT5 megveri a 3-4000 HUF-os kábeleket, de a 350 HUF-os kábelt nem, akkor én most tök jó kábelt "hallgatok" otthon?
Nahát, mik vannak?

Léva

A patch kábel állítólag nem jó, csak a fali... (???)

OFF: tegnap becseréltem a 2 napja vett gagyi kínai optikai kábelemet egy Monitor digit koaxra (zöld színű, a legolcsóbb ilyen kábelük, így is 3 rugó volt egy méter). Hát ég és föld a különbség. (olcsó optikai sucks...) Utána meg viccből rádugtam analógban is egy igen öreg, szakadék RCA-val. Na, ott már olyan volt a különbség, mintha CD után egy olcsóbb fajta kazettát hallgattam volna, amit előzőleg átküldtek valami komolyabb mágneses téren

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

"minél vastagabb, annál jobban szól?" 
azonos anyagból és hosszban, annál kisebb az ellenállása, ami a többség szerint jó. (Bár vannak gyártók, akik nem esküsznek erre, BNM) Viszont a vastagságával együtt a kábel kapacitása is nő, ami mindenki szerint rossz.

ón, nem ón

szerintem jól tetted, hogy ónoztad, mert lacy logikája ott bukik meg, hogy nem réz érintkezik rézzel, hanem réz aranyozott rézzel. A hangsugárzód csatlakozója több, mint valószínű, hogy aranyozott. Az ón puhább, mint a rézkábel, ezért talán kevésbé sérted fel ezt a réteget és hát az oxidáció is kevesebb. Azért jó lenne az aranyozott banándugó, vagy saru mert akkor az arany érintkezne arannyal és mivel egyforma fémek, amik nem is oxidálódnak, ezért az elérhető legjobb érintkezés szvsz.

Hamár az aranynál tartunk: valamelyik tnt audios linken olvastam, ahogyan valaki digitális interconnectet készített valami brutálisan árnyékolt koax kábelből (Belkin...lehet ilyet kapni itthon? CAT5-re is Belkink márkájút ajánlanak, vennék ha lehet kapni).

Na most, szerepelt a leírásban arany-spré. Ez mi ez? Aszonta van 2%-os meg 100%-os (???????), lehet hogy rosszul emlékszem, nem találom a linket... Majd megkeresem.

Szóval, mi történik, ha a CAT 5-ös fonatomat befújom a rögzítési pontokon ilyen sprével? És ha előtte leforrasztom ónnal, és úgy fújom be?

Továbbá egy újabb elborult ötlet: mi lesz, ha a kábelvégeket bekenem a proci hűtéshez használt ezüstözött szilikonpasztával?

dwiki
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: dwiki »

szerintem jól tetted, hogy ónoztad, mert lacy logikája ott bukik meg, hogy nem réz érintkezik rézzel, hanem réz aranyozott rézzel. A hangsugárzód csatlakozója több, mint valószínű, hogy aranyozott. Az ón puhább, mint a rézkábel, ezért talán kevésbé sérted fel ezt a réteget és hát az oxidáció is kevesebb. Azért jó lenne az aranyozott banándugó, vagy saru mert akkor az arany érintkezne arannyal és mivel egyforma fémek, amik nem is oxidálódnak, ezért az elérhető legjobb érintkezés szvsz.
Akkor mégis hagyom az ónt...
Könnyű meggyőzni...

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Tegnap véletlenül csináltam a CAT6-os fali kábelből hangfalkábelt.
2 szálat használtam, de csak a mélynyomó szatellit közé. Én jobbnak érzem a CAT5 patch-től, ez nem húz annyira a magasba. Azt még hozzátenném, hogy még mindig nem érte el a kölcsönkábel minőségét.

Egy kicsit kalkulálgattam: ha a CAT5 megveri a 3-4000 HUF-os kábeleket, de a 350 HUF-os kábelt nem, akkor én most tök jó kábelt "hallgatok" otthon?
Nahát, mik vannak?

Léva

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

CAT5,mint hangfalkábel

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

"minél vastagabb, annál jobban szól?"

azonos anyagból és hosszban, annál kisebb az ellenállása, ami a többség szerint jó. (Bár vannak gyártók, akik nem esküsznek erre, BNM) Viszont a vastagságával együtt a kábel kapacitása is nő, ami mindenki szerint rossz.

ón, nem ón

gordon314.fw.hu

plukacs7
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

CAT5,mint hangfalkábel

dwiki
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

CAT5,mint hangfalkábel

Hm, igényes benyomást kelt. Ez valódi fa borítás, vagy csak fólia?
Hm, ez jó kérdés...
Valóban igényesen néz ki (élőben is) de szerintem ennek ellenére csak fólia.

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Ez egy Cobalt?
Nem. Csak Chorus.

Hm, igényes benyomást kelt. Ez valódi fa borítás, vagy csak fólia?

dwiki
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

CAT5,mint hangfalkábel

A hangfalnál inkább egy félévente vagy évente egyszer kis utánhúzás, ha kell akkor a legvégét levágni, és újra csupaszolva ismét bekötni.
Mondjuk ez megoldható könnyedén ugye...

Vendég

CAT5,mint hangfalkábel

Ezért görcsöltem az ónozással Bár ónozás nélkül is szólt egy darabig, kb ugyan úgy...
Viszont ha az ón rosszabb vezető mint a réz, akkor miért szokták összeforrasztani?

Hogy ne essen szét, és ne oxidálódjon.
De ez csak két vezető egymáshoz kötésénél. Az meg úgy zajlik, hogy a két vagy több lecsupaszított vezetéket jó erősen összecsvarja az ember, így a réz a rézzel érintkezik, és utána le forraszt, szétesés és oxidáció ellen.
A hangfalnál inkább egy félévente vagy évente egyszer kis utánhúzás, ha kell akkor a legvégét levágni, és újra csupaszolva ismét bekötni.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”