istvan01 írta: ↑2020.02.15., szomb. 08:18
Tibor77beat írta: ↑2020.02.15., szomb. 08:07
Évtizedekkel ezelőtt 150mV volt a vonalbemenetek érzékenysége, mostanában 90mV-1 V közötti értékekkel is találkoztam a különféle leírásokban.
a vonal bemenet névleges érzékenység régen is 750mV volt. Ezt a gyártók igyekeznek túlteljesíteni azzal, hogy a névleges kimenő teljesítményt el lehet érni kisebb bementi szinttel is, ha meg az előtte eszköz ennél nagyobb jelet ad, akkor ott a poti valamelyen felépítésben. Ha azonnal a bemeneten van és nem rontja le a bemeneti impedanciát, akkor alig van probléma, ha egy fokozattal beljebb, akkor pedig az első fokozatra megadnak jó erős túlvezérlehetőségi szintet, akár 10V-ig.
Köszönöm hogy írtál, sajnos a 750 mV-tal vitába kell szállnom, az aux vonalbemenet régen általában 150mV volt (pl:
Ferrograph F307) Azért hozom példának ezt a régi erősítőt, mert a Harbeth hangfalgyártó fórumában a főtervező ezzel és egy CD játszóval szemlélteti videóval is a jelenséget. Regisztrálni kell, de utána itt lehet megnézni és elolvasni, szerintem nagyon tanulságos:
Harbeth User Group
Én Denon PMA 800NE erősítőt és DCD800NE CD-játszót hallgatok, itt 105 mV az erősítő bemeneti érzékenysége, és 2,4 V a CD játszó kimeneti feszültsége. Ha kiszámoljuk a logaritmikus képlettel a "gain"-t, 27,2 dB-t kapunk:
Crown Audio hasznos képletek
Próbaképp vettem nemrég egy Rothwell In Line attenuatort, ami gyakorlatilag egy feszültségosztó:
Rothwell feszültségosztó Aki ért hozzá, nyilván kevesebb pénzből összebarkácsol egy ilyet (vagy egy kábelt), nekem sajnos ez nem járható út. Viszont már a -10 dB hallhatóan jobbá tette a hangot, simább, nem érces, nem torzít - és nem üvölt annyira. Valószínűleg egy nagyobb feszültségosztó még többet segít, így most ebben az irányban próbálkozom.(van -15 dB és -20 dB is, illetve máshol kábel is). Mivel egy DAC-ot is használok közöttük, így annak a kimenőfeszültségével is lehet valamennyit játszani.
Csak körbenéztem a napokban az internetes, az újabb erősítől bemeneti érzékenysége manapság 90mV és 1000mV között szóródik, ami nagyon nagy intervallum - a CD-k 2-2,5 V-ot küldenek ki. A drágább, high end erősítőknél állítható a bemeneti érzékenység(volt olyan, ahol a kézikönyv szerint 2dB-es lépésekben).