cables írta: ↑2020.11.29., vas. 08:25
istvan01 írta: ↑2020.11.28., szomb. 14:41
Akkor próbáld elképzelni egy kevéssel feljebb, szintén visszacsatolatlan, sem helyi, sem fokozat, sem átfogó, sem kimenőtrafó szekunderről, három fokozat mind EML DHT teljesítmény trióda, fokozatok között Lundahl IT trafó, tehát nem csatolókondis, monoblokk PP 50W végteljesítménnyel, kimenőtrafó Plitron, lábtól-lábig huzalozott, huzalok ezüst, foglalatok Yamamato teflon, csöves táp CLC a végcsővekhez, HEXFRED táp a bemeneti és meghajtó csövek táphoz, elkók mind blackgate kivéve DC fűtések elkóit, WBT terminálok.
Nálam ez zenél.
Ez egy kicsit az én bátyám erősebb a te bátyádnál beírás... : (
Nem kell elvenni más örömét, főleg úgy, hogy nem is hallottad.
Rudolf, ha neked ez jött le? Sajnálom. Jobban ki kellett volna emelnem, a csöves világ is sokszínű, lehetőségek szélesek abban, hogy tudnak nagyon is kellemes hangzást produkálni a félvezetőkhöz képest is. Ebből az is következik, Tctronicnak sem biztos hogy, ez lesz az utolsó állomása csöves területen.
Volt egy ennél is hangsúlyosabb része mondandómnak, amit te minden bizonnyal egyáltalán nem érzékeltél. Süti Tamás hangsúlyosan NO-NFB kapcsolást épített csövekkel, még ha hibridben is. Süti és dys-cus között egy ideje folyik vita, de inkább ellentét a visszacsatolás szüksége vagy elhagyhatósága kapcsán csöves területen. Dys-cus ebben nagyon régóta merev állásponton van, neki a visszacsatolás képezi a tényleg nagyon szép mérési ábráit, szerinte csak jó mérésű áramkör adhat jó és szép hangot. Ezzel én nem értek egyet, nem vitázok dys-cus-sal, már csak azért sem, mert neki ez jövedelem szerző tevékenység, ezért merevebb ebben is. Az NFB hangzás módosító hatása becsapós tud lenni, az NFB nem mindig és mindenütt mindenható. Amikor elhagyjuk az NFB-t, akkor kevesebb az áramkör, kevesebb alkatrészen, kevesebb sajáthangú elemen át fut a jel. Ez is kompromisszum, egy elfogadható jó kompromisszum.
Nekem van ebben egy sarkalatos megállapításom. Tisztán félvezetővel nehezebb NFB nélkül építkezni, csövessel nem könnyebb, hanem csövesnél az NFB többet zavar a természetes hangzásban mint amit hoz a szép Bode és THD jellemzőivel. Van még egy következménye a csöves NO-NFB-nek, kényesek a csövekre, stabilabb munkaponti viselkedés szükséges, gyengébb alkatrészek, csövek hibái jobban előtűnnek, amit ugye az NFB eltakar.
De azért van aki félvezetővel is képes NFB nélkül építeni, Süti is ezt tette egyik fokozatánál az erősítőjében, habár a három szintű NFB-ből ő melyiket nem használta, nem tudom. Ott van még Tunerman, aki professzionálisan tud érdekes félvezetős kapcsolásokat szerkeszteni NFB nélkül.
Na, akkor ennyit az erősebb bátyáidról.