István! Én otthon legtöbbször egy kanapén ülve hallgatok zenét. Érdemes mögé könyvespolcot tennem?
Ha van egy kis szerencsénk, pár percen belül kiderül, miért nem kaptál érdemi választ tőlem.
István! Én otthon legtöbbször egy kanapén ülve hallgatok zenét. Érdemes mögé könyvespolcot tennem?
Ha van egy kis szerencsénk, pár percen belül kiderül, miért nem kaptál érdemi választ tőlem.
Nyitott könyvespolc a létező legjobb természetes akusztika javító eszköz. Minél nagyobb felület, annál jobb. A könyvek sűrűségével lehet alakítani hatását, a teljesen tömött polc nem ideális.audiofill írta: ↑2021.11.01., hétf. 17:31Üdv. Egy kis segítség kellene. Remélem jó a hely. A hallgató hely mögé /ami egy kanapé/ akusztikai szempontból érdemes könyves szekrényt rakni? A kanapétól kb fél méterre lenne, de mivel szekrény így van két oldalala és csak elölről nyitott. Ha valakinek van ebbéli tapasztalata és megosztaná velem, azt megköszönném. fapacit kérdeztem, de érdemi választ nem kaptam. Előre is köszi.
Mint fedő-dísz borító anyagként jónak és szépnek tűnik. Visszatérve Hat Te megoldására, abban a második lyuggatott kartont fedi be vele, amivel éppen lezárja a lyukakon lég és hangátjárás szerepét, hatékonyságát. Tapogatva az itthoni memória szivacs anyagot, ennek légáteresztés-elnyelése nekem nem világos. Nagyon apró, talán nyitott/félig nyitott cellaszerkezete van, lassú-lágy műanyagból. Ettől még lehet jó akusztikusan is megfelelő vastagságban.fülelek írta: ↑2021.10.22., pén. 07:56Amíg nem látok egy korrekt mérést, addig nem hiszem, hogy fajlagosan jobb lenne az elnyelése, mint egy 40-50kg/m3 habszivacsé. A kis mélység méret pedig alapvetően meghatározó az elnyelés határfrekvenciáját illetően.istvan01 írta: ↑2021.10.21., csüt. 20:41
Nézegettem ezt a memória szivacs dekoráció honlapot. Valóban érdekes újdonság. Egy teljes fal felület zárt borítása jó sokba van. Akusztikai hatása fajlagosan talán jobb mint a szokásos nyitott cellás szivacsoké, habár 1-3,6cm vastagságban, nem tudom.
A vágása szikével nagy gyakorlat kell, de mivel a szövet-műbőr burkolatot is vágni, ez valami spéci készüléket kíván.
Persze, a puszta falhoz képest sokkal jobb meg szebb, az ára elég durvának tűnik...
Amíg nem látok egy korrekt mérést, addig nem hiszem, hogy fajlagosan jobb lenne az elnyelése, mint egy 40-50kg/m3 habszivacsé. A kis mélység méret pedig alapvetően meghatározó az elnyelés határfrekvenciáját illetően.istvan01 írta: ↑2021.10.21., csüt. 20:41
Nézegettem ezt a memória szivacs dekoráció honlapot. Valóban érdekes újdonság. Egy teljes fal felület zárt borítása jó sokba van. Akusztikai hatása fajlagosan talán jobb mint a szokásos nyitott cellás szivacsoké, habár 1-3,6cm vastagságban, nem tudom.
A vágása szikével nagy gyakorlat kell, de mivel a szövet-műbőr burkolatot is vágni, ez valami spéci készüléket kíván.
Nézegettem ezt a memória szivacs dekoráció honlapot. Valóban érdekes újdonság. Egy teljes fal felület zárt borítása jó sokba van. Akusztikai hatása fajlagosan talán jobb mint a szokásos nyitott cellás szivacsoké, habár 1-3,6cm vastagságban, nem tudom.Hat Te írta: ↑2021.10.21., csüt. 19:18
Igen, a szőnyeg padló alátét könnyen vágható.
A külső felület memória hab: https://innowall.hu/hu/content/11-3d-falpanel
vágható majd teszek a vágási felületről fotót.
Hat Te írta: ↑2021.10.21., csüt. 16:06Igen, a szőnyeg padló alátét könnyen vágható.istvan01 írta: ↑2021.10.21., csüt. 14:09Tehát ha jól értem, gumi, kőzetgyapot, régi gipszkarton 50%-a, szőnyeg, újabb karton (gipszkarton?) lyukakkal, 2-4cm vastag szivacs. Tehát a látható külső felület az szivacs? A szőnyeg gondolom méretre szabható szőnyegpadló anyag.Hat Te írta: ↑2021.10.21., csüt. 13:52
Szia,
Adott volt egy gipsz-kartonfal, ami mögött volt 8cm levegő. A kartont több helyen megbontottam nemcsak a képeken láthatóan a sorrend a következő lett: gumi, kőzet gyapot, megbontott karton (ennek igazából egy megtartó rögzítő szerepe maradt legalább a felét kivágtam) erre jött rá a szőnyeg alátét (kiporzás elkerülése) majd jött a 3-4-5 cm- ként rendszertelenül kifúrt, átlyuggatott karton. Ezek után kapta a szivacsos 2-4 cm vastag panelt. Remélem érthetően írtam.
A külső felület memória hab: https://innowall.hu/hu/content/11-3d-falpanel
vágható majd teszek a vágási felületről fotót.
Igen, a szőnyeg padló alátét könnyen vágható.istvan01 írta: ↑2021.10.21., csüt. 14:09Tehát ha jól értem, gumi, kőzetgyapot, régi gipszkarton 50%-a, szőnyeg, újabb karton (gipszkarton?) lyukakkal, 2-4cm vastag szivacs. Tehát a látható külső felület az szivacs? A szőnyeg gondolom méretre szabható szőnyegpadló anyag.Hat Te írta: ↑2021.10.21., csüt. 13:52
Szia,
Adott volt egy gipsz-kartonfal, ami mögött volt 8cm levegő. A kartont több helyen megbontottam nemcsak a képeken láthatóan a sorrend a következő lett: gumi, kőzet gyapot, megbontott karton (ennek igazából egy megtartó rögzítő szerepe maradt legalább a felét kivágtam) erre jött rá a szőnyeg alátét (kiporzás elkerülése) majd jött a 3-4-5 cm- ként rendszertelenül kifúrt, átlyuggatott karton. Ezek után kapta a szivacsos 2-4 cm vastag panelt. Remélem érthetően írtam.
Tehát ha jól értem, gumi, kőzetgyapot, régi gipszkarton 50%-a, szőnyeg, újabb karton (gipszkarton?) lyukakkal, 2-4cm vastag szivacs. Tehát a látható külső felület az szivacs? A szőnyeg gondolom méretre szabható szőnyegpadló anyag.Hat Te írta: ↑2021.10.21., csüt. 13:52
Szia,
Szia,istvan01 írta: ↑2021.10.21., csüt. 08:37Nekem nem világos a réteg sorrend. Leírnád még egyszer anyag fajtára, vastagság szerint fal felülettől díszburkolatig.
Ha ez a dekoratív burkolat ragasztott gipszkarton(?) ez nem túlzottan kemény-zárt felület ahhoz, hogy az alatta hangelnyelők a helység felé vissza fele is dolgozzanak? Másképpen, ez a kialakítás a fal túl felére ad kiváló hangszigetelést. Erről kérdezem a fapacit is.
Ha mégegyszer arra jársz, vigyél magaddal mikrofont, érdekes lehet egy mérés így. Nekem még mindig soknak tűnik a nagy síkfelület, fal, padló. A látszó mennyezet gerendák az rendben van.fapaci írta: ↑2021.10.21., csüt. 10:12Igazad van, hanggátlásra is alkalmas a szerkezet, de ez ugye nem új építés, hanem egy problémás állapot utólagos átalakítása. A gipszkarton változóan viselkedik a hanghullámok frekvenciájától függően. Az egészen magas hangokat elnyeli, a középső tartományt leginkább visszaveri, a basszus hullámokat pedig részben átengedi. A bemutatott módon alkalmazva, akusztikailag puha felülettel és porózus elnyelő réteggel kombinálva szélessávú elnyelésre is alkalmas.istvan01 írta: ↑2021.10.21., csüt. 08:37Nekem nem világos a réteg sorrend. Leírnád még egyszer anyag fajtára, vastagság szerint fal felülettől díszburkolatig. Ha ez a dekoratív burkolat ragasztott gipszkarton(?) ez nem túlzottan kemény-zárt felület ahhoz, hogy az alatta hangelnyelők a helység felé vissza fele is dolgozzanak? Másképpen, ez a kialakítás a fal túl felére ad kiváló hangszigetelést. Erről kérdezem a fapacit is.
Jártam ebben a szobában, eddig nem volt az igazi, de most nagyszerű lett, no és nagyon mutatós is ezekkel a szépséges, számomra ismerős hangdobozokkal.
Igazad van, hanggátlásra is alkalmas a szerkezet, de ez ugye nem új építés, hanem egy problémás állapot utólagos átalakítása. A gipszkarton változóan viselkedik a hanghullámok frekvenciájától függően. Az egészen magas hangokat elnyeli, a középső tartományt leginkább visszaveri, a basszus hullámokat pedig részben átengedi. A bemutatott módon alkalmazva, akusztikailag puha felülettel és porózus elnyelő réteggel kombinálva szélessávú elnyelésre is alkalmas.istvan01 írta: ↑2021.10.21., csüt. 08:37Nekem nem világos a réteg sorrend. Leírnád még egyszer anyag fajtára, vastagság szerint fal felülettől díszburkolatig. Ha ez a dekoratív burkolat ragasztott gipszkarton(?) ez nem túlzottan kemény-zárt felület ahhoz, hogy az alatta hangelnyelők a helység felé vissza fele is dolgozzanak? Másképpen, ez a kialakítás a fal túl felére ad kiváló hangszigetelést. Erről kérdezem a fapacit is.
Nekem nem világos a réteg sorrend. Leírnád még egyszer anyag fajtára, vastagság szerint fal felülettől díszburkolatig.
Bizony nem egyszerű korrekt méréseket végezni az elnyelő anyagok viselkedéséről. Kevés alkalmas laboratórium létezik, már méretük miatt is. Általában nagy padló-, vagy falfelületet borítanak be a vizsgálandó anyaggal és mérik a változásokat a csupasz visszaverő felülethez képest. Komoly műszerezettség szükségeltetik hozzá, már csak ezért sem olcsó mulattság, kevés gyártó engedi meg magának.istvan01 írta: ↑2021.10.12., kedd 12:21Mindazonáltal ezt közelítő mérést valódi nyelő-reflektáló anyaggal nagyon is körülményes mérni. Mert a mérési környezetben minden más felületnek süket szobai semlegességnek kellene lenni, ráadásul mindkét oldalán. Egy-egy ilyen táblát berakva egy helységbe kritikus pontokra, ott annak hatása a helység teljes fal felülete és térfogata arányában fog valamit csinálni, vagy nem, mert ez is könnyen lehet.
Senki nem gondolja, hogy egy szimuláció az azonos a valósággal, csupán közelít, tendenciát mutat.fapaci írta: ↑2021.10.12., kedd 11:58Sokan nézegetik ezt a szimulációt, vitákban is hivatkoznak rá, de óvatosságra intek, mert a valós mérések gyakran mást mutatnak. Én inkább a saját magam által végzett mérésekre támaszkodom, nem egy kétséges eredetű matematikai képlet eredményére. Az általam tegnap mutatott valós mérési eredmény az általad mutatott szimulátor szerint nem is valósulhatna meg, márpedig létezik, többen is saját szemünkkel láttuk, ami erősen kétségbe vonja a számítás korrektségét. De az imént közzétett ábra is valós méréseken alapul. Természetesen léteznek megbízható szimulátorok, komplex akusztikai tervező szoftverek, de ezeket nem szokták ingyen közzétenni.istvan01 írta: ↑2021.10.12., kedd 11:305cm XD(90kg) és 30cm XD(90kg) panel elnyelési szimulációs görbéje, úgy hogy az 5cm mögött 5cm légrés, a 30cm mögött 15cm légrés (sarokban átlag) van. Továbbá, a 30cm (3db 10cm tábla) gyári vékony fólia csomagolás rajta hagyva, ami ezzel magas tartományban kevésbé csillapít, nincs rá szükség.
Ezek elvi csillapítások, csak a panelre vonatkozik.
Sokan nézegetik ezt a szimulációt, vitákban is hivatkoznak rá, de óvatosságra intek, mert a valós mérések gyakran mást mutatnak. Én inkább a saját magam által végzett mérésekre támaszkodom, nem egy kétséges eredetű matematikai képlet eredményére. Az általam tegnap mutatott valós mérési eredmény az általad mutatott szimulátor szerint nem is valósulhatna meg, márpedig létezik, többen is saját szemünkkel láttuk, ami erősen kétségbe vonja a számítás korrektségét. De az imént közzétett ábra is valós méréseken alapul. Természetesen léteznek megbízható szimulátorok, komplex akusztikai tervező szoftverek, de ezeket nem szokták ingyen közzétenni.istvan01 írta: ↑2021.10.12., kedd 11:305cm XD(90kg) és 30cm XD(90kg) panel elnyelési szimulációs görbéje, úgy hogy az 5cm mögött 5cm légrés, a 30cm mögött 15cm légrés (sarokban átlag) van. Továbbá, a 30cm (3db 10cm tábla) gyári vékony fólia csomagolás rajta hagyva, ami ezzel magas tartományban kevésbé csillapít, nincs rá szükség.
Ezek elvi csillapítások, csak a panelre vonatkozik.
5cm XD(90kg) és 30cm XD(90kg) panel elnyelési szimulációs görbéje, úgy hogy az 5cm mögött 5cm légrés, a 30cm mögött 15cm légrés (sarokban átlag) van. Továbbá, a 30cm (3db 10cm tábla) gyári vékony fólia csomagolás rajta hagyva, ami ezzel magas tartományban kevésbé csillapít, nincs rá szükség.
Ez egy bemutató előadáson készült mérés volt, egyszerűen csak odatámasztottam a kéznél lévő 5 cm vastagságú panelt a falhoz és közösen megmértük a hatását. Végleges megoldásként ez önmagában nem elégséges.
5 cm az esztétika miatt lett választva vagy esetleg van egyéb hátránya is mondjuk 10 cm-es elemek alkalmazásának?
Majd, ha minden a helyén, a másik falon is a könyvespolc, meg a mennyezeti panelek is elkészültek, utána mindenképp szeretnék egy mérést, hogy a füllel már most is hallható eredmény tulajdonképpen mit is takar pontosan a végére.