Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Apple számítógépes zenehallgatáshoz
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6215
Re: Apple számítógépes zenehallgatáshoz
Nem szorosan a zenelejátszáshoz kapcsolódik, de nem is teljesen off.
Ki vagyok akadva ettől az új Safari-dizájntól (Safari 15). Hetek óta próbálom megszokni, de nem, egyszerűen nem megy... néha a tabokba akarok címet írni, néha pedig a címsort látom tab-nak, néha az egész címsor-tab-kedvencsor olyan kontrszttalan világosabbszürke-a-sötétebbszükrén, néha a + (új tab) gombot nem látom sehol...
iPad-en ugyanúgy vacak, mint Mac-en, csak ott még a tabok bezáróikonja is csak akkor jelenik meg, ha ráváltasz a tab-ra (ez mitől jó?), iPhone-on pedig még annál is sz.rabb számomra.
Most azon filózok, hogy vajon ilyen lesz-e a Monterey minden egyéb velejövő alkalmazása is, mert akkor nálam baj van... asszem öregszem, vagy mi. Utoljára akkor éreztem ilyent, amikor az MS-Office alkalmazásokban bevezették az "ikonos-feliratos" kevert menüsort, amit évek után sem voltam képes intuitíven használni. És most a jól bevált Apple-programok is ezt csinálják majd velem?...
Nyugtassatok meg, kérlek, hogy lesz ez jobb is, meg lehet szokni, és nem kell végleg átállnom a Google kémprogramjára...
Esetleg ha van valakinél olyan beállítás, ami igazán bevált, kérlek írjátok meg.
Ki vagyok akadva ettől az új Safari-dizájntól (Safari 15). Hetek óta próbálom megszokni, de nem, egyszerűen nem megy... néha a tabokba akarok címet írni, néha pedig a címsort látom tab-nak, néha az egész címsor-tab-kedvencsor olyan kontrszttalan világosabbszürke-a-sötétebbszükrén, néha a + (új tab) gombot nem látom sehol...
iPad-en ugyanúgy vacak, mint Mac-en, csak ott még a tabok bezáróikonja is csak akkor jelenik meg, ha ráváltasz a tab-ra (ez mitől jó?), iPhone-on pedig még annál is sz.rabb számomra.
Most azon filózok, hogy vajon ilyen lesz-e a Monterey minden egyéb velejövő alkalmazása is, mert akkor nálam baj van... asszem öregszem, vagy mi. Utoljára akkor éreztem ilyent, amikor az MS-Office alkalmazásokban bevezették az "ikonos-feliratos" kevert menüsort, amit évek után sem voltam képes intuitíven használni. És most a jól bevált Apple-programok is ezt csinálják majd velem?...
Nyugtassatok meg, kérlek, hogy lesz ez jobb is, meg lehet szokni, és nem kell végleg átállnom a Google kémprogramjára...
Esetleg ha van valakinél olyan beállítás, ami igazán bevált, kérlek írjátok meg.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- suminator968
- V.I.P.

- Értékelés: 1082
Nagy a csönd erre mostanság :)
Hónapok óta fut egymás mellett a Roon-Tidal-RPi4 RoPieeeXL végpont, ill,
Apple Music-Airplay-RPi4 RoPieeeXL.
Jól kiegészítik egymást, természetesen Roon-Tidal komolyabb hang, de ha kevés az időm, nincs kedvem bíbelődni az Audio Pc indításával, teljesen rendben van az Apple Music Airplay akár IPhoneról is.
Más hogy tapasztalja?
Hónapok óta fut egymás mellett a Roon-Tidal-RPi4 RoPieeeXL végpont, ill,
Apple Music-Airplay-RPi4 RoPieeeXL.
Jól kiegészítik egymást, természetesen Roon-Tidal komolyabb hang, de ha kevés az időm, nincs kedvem bíbelődni az Audio Pc indításával, teljesen rendben van az Apple Music Airplay akár IPhoneról is.
Más hogy tapasztalja?
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
- Aszpirin
- V.I.P.

A renderen a két lyuk közötti távolság kisebb, mint a lyuk szélessége… Na, megeszem a kalapomat, ha a render szerinti távolságon be lehet dugni egymás mellé két “normál” TB apa dugót. Az általad fotózott iMac-en SOKKAL nagyobb a két TB lyuk közötti távolság (mellesleg nekem is iMac-em van szóval láttam már ilyent :) )
De amúgy sem hiszem, hogy raknak egy Minibe 4 TB portot. Esetleg a 2 TB mellé még két USB-C-t.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Nem kell akkora vastagság a Thunderboltnak. :) amúgy a render sem arányos teljesen.
De mivel az M1 mini már kint van, max megkapja a jobb procit, nem lesz házcsere. Azt akkor meglépték volna most az új iMackel.
Persze én is csak találgatok. :)
De mivel az M1 mini már kint van, max megkapja a jobb procit, nem lesz házcsere. Azt akkor meglépték volna most az új iMackel.
Persze én is csak találgatok. :)
- Aszpirin
- V.I.P.

Ja, tudom, miről beszélsz :) de legalább a normál USB-A csatis kábeleket be lehet dugni oda egymás mellé, itt viszont már a létező TB-dugók sem férnének el egymás mellett… persze az Apple-ből kinézem, hogy adna külön pénzért “laposított” TB-csatis kábeleket ill. adaptereket :)wittao írta: ↑2021.07.11., vas. 16:25Szívom is a fogam miatta, egy ideje tartalékolom a MBP-mat, hogy majd az M1X/M2 valamelyikre 16" változatra átugrok. De már kezd annyira elnyúlni, hogy lehet kell vennem mást. 7 éves a mostani gépem, és billentyűzet + egér csere mellett még tovább húznám, de új oprendszer már elvileg nem fog felmenni rá... ha csak 2022-ben jelenik meg, akkor még idén ősszel lépnem kell. 600.000 Ft lenne a 16Gb MacBook Air, az sem kevés pénz és csak 13", kijelzőt is kellene néznem mellé, meg akkor már bill+egér. Egyelőre nem tudom eldönteni mi legyen.
Nagyon rá voltam kattanva, hogy összehallgatom őket zenelejátszás területén mit művel az M1, de nem hagynak kibontakozni :) Legutóbb már egy macmini-vel majdnem meggyőztem magam, de ellenálltam szerencsére.
Az elképzelés és irány szerintem teljesen beleillik a mostani Apple világba: kihozták a sokszínű iMac-et, vélhetően az otthoni "i" termékek sorába beileszthető lesz a színes MacBook Air és a MacMini is. A TB csatlakozók valóban túl közel vannak egymáshoz, lehetetlen küldetés (bár volt már rá USB portok esetén, hogy az Apple-t ez nem zavarta meg, és tessék minimal pendrive-okat használni, ne bumszlikat aztán kész.
Most láttam egy másik “rumour”-os csatornán, hogy jönnek a 32 colos M1(X?) iMac-ek, és 1900 dodó lesz az induló ár… ami azt jelenti, hogy nálunk egy normálisabb konfig (legalább 16GB RAM-mal és legalább 1TB SSD-vel és a többportos változatban) már bőven 7 számjegyű összeg lesz ÁFA-val. Vártam a nagy iMac-ekre kíváncsiságból, de nem hiszem, hogy egyelőre lecserélném a mostanit (2017-es) ilyen drágulás mellett… ezt is 850-ért vettem 2017-ben…
A 24 colos iMac-et pedig méretben visszalépésnek érzem… meg a dizájnjától is hányingert kapok, de ez már saját privát nyomor… (tényleg nem értem, hogy miért kell egy asztali all-in-one gépnek mindenképp nagyon vékonynak lennie, miközben úgyis csak nagy adag levegő van mögötte… és emiatt viszont olyan, amilyen).
- Aszpirin
- V.I.P.

Akár lehet is valami. Én a 4 Thunderbolt portot személy szerint nem hiszem, nem mellesleg a fantáziaképen levő elrendezésben nem is lehetnének, túl közel lennének így egymáshoz.Vinkler írta: ↑2021.07.11., vas. 12:18Ebből vajon lesz valami?
https://www.macrumors.com/2021/05/25/hi ... i-renders/
John Prosser csatornáját szoktam nézni, de legutóbb is elég komolyat tévedett, ő híresztelte el tudtommal, hogy a 2021-es WWDC-n bejelentik a 14 és 16 colos M1X MBP-t… aztán nem lett belőle semmi.
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9556
Jól értelmezem, hogy az apple lossless zenehallgatáshoz minimum 11.4-es Os kell? 
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 9556
Ebből vajon lesz valami?
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
- Aszpirin
- V.I.P.

Re: Apple számítógépes zenehallgatáshoz65470
Lenne kedved leírni a tapadztalatodat/véleményedet az új Audirvanáról?
- suminator968
- V.I.P.

Re: Apple számítógépes zenehallgatáshoz65470
Ez az új stúdio :)
Picit vicces :)
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
- suminator968
- V.I.P.

No igen, érthetetlen, hogy Tidal-hoz hasonlóan miért nincs integrálva Audirvanába a Music...Aszpirin írta: ↑2021.06.21., hétf. 18:36Ez szerintem nem az Audirvana saját lejátszója, hanem beintegrálja a Mac-es "Music" app felületének darabjait saját magába (már ott sántít a dolog, hogy az Audirvana menüje egyébként angol, de a lejátszó felületén magyar szövegek jelennek meg), valójában az oprendszer saját zenelejátszója szól ilyenkor. Erre is utal a "Music integrated" (idétlen idők óta ott ez a menü az Audirvanában, korábban ez a menüpont "iTunes integrated" volt, ha jól emlékszem, sok értelmét nem láttam sem eddig, sem most). Ha ez alapján akarod az Audirvana saját hangját megítélni, akkor tévúton jársz szvsz. Emiatt a "Music integrated" miatt én sem fizetnék egy fityinget sem az Audirvanáért.suminator968 írta: ↑2021.06.21., hétf. 18:28Erre gondoltam
2E9199D7-A752-4005-9BEF-DB0CE26126F6.jpeg
Mondjuk ha zenelejátszás közben is csinálnál egy screenshot-ot az Audirvanaval, miután az Apple Music beállításai között visszaátállítottad a lejátszást 256kbps AAC-re, akkor nagy valószínűséggel kiderülne a turpisság...
- Aszpirin
- V.I.P.

Ez szerintem nem az Audirvana saját lejátszója, hanem beintegrálja a Mac-es "Music" app felületének darabjait saját magába (már ott sántít a dolog, hogy az Audirvana menüje egyébként angol, de a lejátszó felületén magyar szövegek jelennek meg), valójában az oprendszer saját zenelejátszója szól ilyenkor. Erre is utal a "Music integrated" (idétlen idők óta ott ez a menü az Audirvanában, korábban ez a menüpont "iTunes integrated" volt, ha jól emlékszem, sok értelmét nem láttam sem eddig, sem most). Ha ez alapján akarod az Audirvana saját hangját megítélni, akkor tévúton jársz szvsz. Emiatt a "Music integrated" miatt én sem fizetnék egy fityinget sem az Audirvanáért.suminator968 írta: ↑2021.06.21., hétf. 18:28Erre gondoltam
2E9199D7-A752-4005-9BEF-DB0CE26126F6.jpeg
Mondjuk ha zenelejátszás közben is csinálnál egy screenshot-ot az Audirvanaval, miután az Apple Music beállításai között visszaátállítottad a lejátszást 256kbps AAC-re, akkor nagy valószínűséggel kiderülne a turpisság...
- suminator968
- V.I.P.

Erre gondoltam
- suminator968
- V.I.P.

Hú, köszi a kiigazítást!
Bonyolultnak tünt, amit írtam, de amúgy egyszerű a dolog. Igen a Music Streamet hasonlítottam össze , hogy változik a hangja, ha az Audirvána a hangkijárat , ez az Audirvána Music Integrated módját jelenti.
Bonyolultnak tünt, amit írtam, de amúgy egyszerű a dolog. Igen a Music Streamet hasonlítottam össze , hogy változik a hangja, ha az Audirvána a hangkijárat , ez az Audirvána Music Integrated módját jelenti.
- Aszpirin
- V.I.P.

Ja, teljesen igaz, ezért is mondtam, hogy van még, nem is kevés :)SoXxX írta: ↑2021.06.21., hétf. 17:11Kimaradt a felsorolásodból az Itunes Match szolgáltatás, ami egy szintén fontos mérföldkő volt.
Aminek a segítségével az Itunesban a saját (lokális) zenéidet felismertetve legalizálhattad és az Itunes librarydben elérhetővé tehetted.
Amennyiben a zenédet nem ismerte fel az Apple, úgy pedig változatlan formában feltöltötte az iCloudba (külön helyre, a tárhelyedtől függetlenül) az eredeti formàtumban (ami szintén lehetett Alac).
S mivel az Itunesból streamelni is lehetett régóta már zenéket az eszközökön (letöltés nélkül), ezért a fentieknek megfelelően már elég régóta megy a lossless stream. (Mind a mai napig.)
Szerencsére az iTunes Match-ot ki lehet(ett) kapcsolni (de én valahogy elcsesztem, egyszer már "feltöltötte" a teljes zenekönyvtáramat iPhone-ról (értsd: nagy részét lecserélte a saját internetes streamingjére), és mivel telefonról kizárólag repülőn vagy autóban hallgattam zenét, egyszer egy repülős utamon arra "ébredtem", hogy nincs mit hallgatnom, mert nincs internet-kapcsolatom. Szerencsére a funkció kikapcsolása után újból rá tudtam tölteni minden zenét)
A legújabba, az Apple One-ba még bele sem kezdtünk :) Az is fontos mérföldkő, már tudnod sem kell, mire fizetsz elő, elég ha csak annyit jegyzel meg, hogy "mindenre". Is.
De a lényeg: ha valahogy gyártottál ALAC-ot magadnak (ehhez vannak progik) pl. CD-ripből, akkor korábban is tudtál lossless-et játszani iTunes-szal illetve újabb nevén Music-kal. Az új fejlemény, hogy most már az Apple Music is tudja azt, amit a Tidal, féláron.
Kimaradt a felsorolásodból az Itunes Match szolgáltatás, ami egy szintén fontos mérföldkő volt.
Aminek a segítségével az Itunesban a saját (lokális) zenéidet felismertetve legalizálhattad és az Itunes librarydben elérhetővé tehetted.
Amennyiben a zenédet nem ismerte fel az Apple, úgy pedig változatlan formában feltöltötte az iCloudba (külön helyre, a tárhelyedtől függetlenül) az eredeti formàtumban (ami szintén lehetett Alac).
S mivel az Itunesból streamelni is lehetett régóta már zenéket az eszközökön (letöltés nélkül), ezért a fentieknek megfelelően már elég régóta megy a lossless stream. (Mind a mai napig.)
- Aszpirin
- V.I.P.

Ez lehet, de ha így van, akkor nem az appokat hasonlítja össze, hanem forrást + appot együtt.
Az Apple most jól megkeverte a levest az új(abb) névadásokkal.
Korábban az Apple Music csak az internet streaming szolgáltatást jelentette. Ami max AAC 256 kbps. Az iOS-en volt ugye egy "Music" app (magyarul "Zene"), amivel ezt használni lehetett és lehet ma is. De ezzel az app-pal az iPhone-ra/iPad-re/iPod-ra rátöltött zenéket is lehetett játszani. Amik lehetnek akár 320 kbps MP3-ban is, vagy akár lossless formátumban (természetesen Apple Lossless formátumban, vagyis ALAC-ban). Vagyis a "Music" app már korábban is tudott lossless formátumot játszani,. de az Apple Music szolgáltatás nem tudott ilyent streamelni, ezért a losless cuccost ALAC-ban rá kellett tölteni a telefonra/tabletre/iPod-ra. A progi, amivel rátöltötted, iTunes nevet viselt. ami egyúttal lejátszó is volt. És terméászetesen tudott lossless-t is játszani. FLAC-ot nem, hanem ALAC-ot. Korábban is. De nem tudott az Apple Music-hoz csatlakozni. Viszont lehetett benne vásárolni zenét egy iTunes nevezetű internetes szolgáltatás révén. Az így vásárolt zenéket az iTunes Library nevű helyre pakolta a gépen, lokálisan. Ugyanebbe az iTunes Library-ba saját cuccokat is importálhattál. Akár MP3-at is vagy akár ALAC-ot is (ld losslesss). Az iTunes az iTunes Libraryból játszott. Az iTunes library-t meg lehetett osztani hálózaton, és azt az Apple TV nevű kütyün lévő "Music" alkalmazással is le lehetett játszani.
Tudtok még követni? mert sok egyébként teljesen épeszű ember már idáig elveszíti valahol a fonalat... :)
De még nincs vége.
Valamikor ugyanis az elmúlt 2-3 évben, talán akkor, amikor az OS X-et átkeresztelték macOS-nek, az iTunes app eltűnt. Helyette az a része, ami az iTunes library-t és a telefonra/tabletre/iPod-ra töltést és azok beállításait, bekerült a Files-ba, a lejátszó részéből pedig lett egy "Zene" nevezetű alkalmazás. vagyis "Music". Az iTunes Library viszont maradt a gépen. A "Music" lokális (saját gépes) könyvtárát "iTunes Library"-nak nevezik. És ebben - akárcsak a korábbi iTunes Libraryban - lehet lokálisan is lossless (veszteségmentes tömörítésű) zene-fájl. Nem FLAC, hanem ALAC.
Tehát most mindenhol (iPhone-on, iPad-en, iPod-on, ill. Mac-en is) van egy "Music" alkalmazás. Ez egy lejátszó, ami
- tud az eszközre töltött ill. számítógépre (iTunes Libraryba) letöltött zenét lejátszani. Ez korábban is tudott lossless-t játszani, ALAC formátumból
- illetve tud kapcsolódni az Apple Music nevű internetes szolgáltatáshoz, ami viszont eddig csak max 256 kbps AAC-t streamelt. Ez most megváltozott, vagyis az Apple Music interneten lossless formátumot is tud streamelni, ALAC-ban. Amit az Apple eszközök "Music" nevű lejátszója tud fogadni és lejátszani.
Na, a fentiek után nem csodálnám, ha lenne némi kavar a fejekben arról, hogy mi is az az "Apple Music".
Ezért kérdeztem, hogy hogy értsem azt, hogy az Apple Music-ot hasonlította az Audirvana-hoz.
Legközelebb majd fogok mesélni az Apple TV nevű Apple-termékről. Ami egy kütyü. Ja, de várj, nem csak. Mert van Apple TV nevű app is. iPhone-ra, iPad-re, iPod-ra, és most már Mac-re is. Sőt, az Apple TV nevű app az Apple TV nevű kütyü (tvOS nevű) oprendszerén is fut. És az Apple TV app csatlakozni tud egy Apple TV+ (figyeld meg a plusz-jelet a végén) nevű előfizetős internet streaming szolgáltatáshoz. De ugyanakkor, ugyanazon a felületen filmeket kölcsönözni is tud, sőt "megvásárolni" is lehet. A kölcsönzés és vásárlás forrása az iTunes. De az Apple TV ugyanakkor az Apple Music nevű szolgáltatáshoz is tud kapcsolódni, a "Music" nevű app-jával. Ami viszont nem csak ennyit tud. Mert ott van még a lokális iTunes Library is... és nem folytatom, pedig van még, nem is kevés....
Egyszerű és közérthető, ugye?
- Aszpirin
- V.I.P.

Az új Audirvanába integrálva van már az Apple Music? (mint a Tidal, Qobuz és HRA)suminator968 írta: ↑2021.06.21., hétf. 14:22Ma délelőtt kicsit hasonlítgattam az Apple Music-ot, illetve az Audirvanát.
Ugyan azt a Musicos lejátszási listát használtam simán appon keresztül, aztán az Audirvánával lejátszva.
Az Audirvánán keresztül picit rendezettebb, jobban tagolt, és a magas tartomány tisztább. Nem ég és föld, de azért hallható.
Hogy kifizetném-e a 70 eurót az Audirvánáért? Hát.....
A rendszer, amin hallgattam: MB Air-usb-n IFi nano-Sennheiser HD 600 füles
(vagy itt nem internet streamingről beszélsz, hanem a lejátszóról mint Apple Music, és lokálisan vannak a zenefájlok?)
(bocs az esetleg hülye kérdésekért, de egyre jobban el vagyok tévedve azokon, amit írsz - ez tuti az én hibám)
- suminator968
- V.I.P.

Ma délelőtt kicsit hasonlítgattam az Apple Music-ot, illetve az Audirvanát.
Ugyan azt a Musicos lejátszási listát használtam simán appon keresztül, aztán az Audirvánával lejátszva.
Az Audirvánán keresztül picit rendezettebb, jobban tagolt, és a magas tartomány tisztább. Nem ég és föld, de azért hallható.
- Aszpirin
- V.I.P.

16/44.1-et nincs értelme 24/48-ra konvertálni (szvsz)
Igen, valószinű a volumio shairport pluginja, csak olyanra van megirva… Kipróbáltam most, nekem is csak 16/44 et visz.
Az airplay maximum szabványa 24/48khz, attól többet nem tud.
- suminator968
- V.I.P.

Én az Audirvanában a beállítások, audió eszközöknél néztem, hogy volumiónál 192/24-et ír max felbontásnak, és UPnP-n keresztül csatlakozik a Volumiohoz.wittao írta: ↑2021.06.20., vas. 13:22Az Apple Musicban amikor atvaltottam a kimeneti eszkozt Volumiora el is tunt a Lossless felirat (alapbol ott van, es speciel ez az album 24/96-ban van fent), mas albumoknal is.
Viszont ha a macOS-ben a kimeneti ezkozt Volumiora allitom at, akkor Tidal is ugyanugy attolja Volumiora a streamet, azt sehol nrm jelezte ki a Master ilyenkor “butul”-e vagy sem.
Mindenesetre erdekes jelensegek :)