Ezen én is rengeteget gondolkoztam, végül az egyik első posztomban a "határ" meghatározására két elméletet alkottam meg.zoli73 írta: ↑2022.12.13., kedd 21:27Szép estét mindenkinek!
Ha úgy gondoljuk, ahogy ez a topik címe is sugallja, hogy a túlzásba vitt készülék halmozás, csere-bere akár kényszerbetegséghez is vezethet, akkor mi a helyzet a lemezgyűjteménnyel? Tudom, ott az valóban gyűjtés, de kinek mikor elég? Azt nem kell tudatosan kontrollálni?
A napokban merűlt fel bennem e gondolat, mikor megint hazaállítottam egy szatyor cd-vel, és betellett a nekik fentartott hely. Újabbat kell(ene) felszabadítani nekik, de nem lesz még elég?
Objektíven nézve de, elég, mert figyelembe véve a zenehallgatásra szánható időmet, van már bőven annyi lemezem, hogy ha nem vennék már egyet sem, akkor is évekre elég lenne a hallgatni való a nélkül, hogy újra kellene valamelyiket hallgatni.
Szubjektíven nézve, dehogy elég! Ebből sosem elég!
Ez akkor ez most szenvedélybetegség, vagy egészséges gyűjtőszenvedély?
Tényleg, mikor elég? Soha nem elég? Hol a határ? Ebben van egyáltalán határ? A lezgyűjtésnek kell határt szabni?
Olvastam a közelmúltban egy Japán úriemberről, akinek tőbb 10e darabból álló Lp gyűjteménye van. Szép teljesítmény ennyit lemezt összegyűjteni, nem beszélve az anyagi áldozatról, de én nem látom magam előtt azt az embert aki annyi szabadidővel rendelkezik, hogy egy ekkora lemezgyűjteményt, belátható időn belül végig tudna hallgatni. Pláne úgy, hogy még élvezi is, befogadja, értelmezi, stb.
Mire kell valakinek már ekkora lemezgyűjtemény? Befektetés, státusszimbólum, megalománia?
Tényleg soha nem elég?
Bizonyos cselekvésektől való függőség önmagában még nem fetétlenül roncsolja az egészséget.
Az első a felelősségi körök elmélete. Elvileg bizonyos felelősségi körökben helyt kell állnunk, ettől vagyunk hasznosak mások számára és ez biztosít nekünk erőforrást a minőségi élethez.
Az a kérdés, hogy a hobbi sérti-e valamelyik felelősségi körünket? (Munka, család) Ha ezek közül valamelyik sérül, elértük a határt vissza kell venni. (Vagy szomorú esetben valamelyik felelősségi kört veszítjük el, de az tragédia)
Ebből a nézőpontból bizony több hifizés, gyűjtögetés egészséges 60 évesen, mint 30 évesen.
A második pedig az, amikor bennünk valamilyen disszonancia, harc van, azaz emocionálisan csinálnánk az adott hobbit, de a magas racionális gondolkodásunk nem engedi azt. Okés, hogy féken tartjuk a dolgot, de ha nem békítjük ki a racionális és az emocionális gondolkodásunkat, szenvedni fogunk. A szenvedés pedig nagyon egészségtelen. Egészségtelenebb, mint egy kordában tartott hobbi. Legtöbbször akkor kerülünk ilyen harcba önmagunkkal, amikor túlléptük a határt.
A szenvedést úgy tudjuk legyőzni, ha az emocionális gondolkodásunkat nem sanyargatjuk, hanem ésszel, érzéssel jutalmazzuk. Ez a hobbi tudatos kontrollja.