Mivel szöghiba nincsen - ahogy LIMAR előbb írta is - ennél fogva skating hatás sem tud generálódni.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Re: Lemezjátszó
Ahogy mondod.pali923 írta: ↑2023.06.20., kedd 10:11
Én ugyan nem értek hozzá, ezért elővettem bizonyos Degrell László könyvét. Ebben 3-féle hangkar van: a hagyományos (egy pont körül elforduló karok), a kvázitangenciális (a hangszedőtartó is forog) és a tangenciális, ahol a hangszedő (elvileg) a lemez sugarával merőleges minden pillanatban. Lehet, hogy azóta fejlődött a tudomány, de szerintem a tangenciális mindegyik karra igaz, ami itt előkerült.
Az a Revox - féle megoldás és az Air-tangent is tangenciális. Meg persze a Lurné eredeti karja is. A lényeg ugyan az, a megvalósításban van eltérés a futópálya pozicióját illetően.
Ez olyan, mintha arról folyna a diskurzus, hogy a diesel is belsőégésű motor-e, vagy csak a benzines.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3390
Lemezcserénél semmit sem kell "tekergetni", csak felhajtani egy mozdulattal.arzachel írta: ↑2023.06.20., kedd 13:31A Clearaudio egész karját tekergetni kell lemezcserénél.Ez mechanikailag nem valami stabil dolog.zoli73 írta: ↑2023.06.20., kedd 12:50
Ha megnézed a Clearaudo karját, a kar a barázdákkal merőlegesen a lemez fölé nyúlik, a tengelycsonk irányába, ez alatt egy csuszkán közlekedik a hangszedő. Sőt, láttam már olyan tangenciális kart is, ami a karbakon kívül, a tengelycsonkra is rátámaszkodott. Ezzel szemben az Airtangent karja nem a tengelycsonk felé mutat, hanem a barázdákkal párhuzamosan nyúlik a lemez fölé. Az elv eléggé más, ezért az elnevezés is.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Arzachel minnyá' leírja, hogy ez egy mekkora marhaság.
- De én így használom !
- Akkor meg pláne !
- De én így használom !
- Akkor meg pláne !
Igen, az az oldalra húzás olyan lassú folyamat, hogy egy merevebb felfüggesztésű MC - nek fel sem tűnik.
Egyébként, ha a tűre gyakorolt oldalfeszegetési erőt csökkenteni szeretnénk, a kardeszka minimális billentésére - nálam 1mm. kb. 1 fokot jelent - szinte magától elindul befelé a kar teljesen kiegyensúlyozott állapotában.
Az azimuthot így is be lehet állítani csont vízszintesre, a VTA kissé változóvá válik, a lemez eleje és vége között kb 1 miliméter.
Kicsire nem adunk, nagy meg nem számít...
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 793
A Clearaudio egész karját tekergetni kell lemezcserénél.Ez mechanikailag nem valami stabil dolog.zoli73 írta: ↑2023.06.20., kedd 12:50
Ha megnézed a Clearaudo karját, a kar a barázdákkal merőlegesen a lemez fölé nyúlik, a tengelycsonk irányába, ez alatt egy csuszkán közlekedik a hangszedő. Sőt, láttam már olyan tangenciális kart is, ami a karbakon kívül, a tengelycsonkra is rátámaszkodott. Ezzel szemben az Airtangent karja nem a tengelycsonk felé mutat, hanem a barázdákkal párhuzamosan nyúlik a lemez fölé. Az elv eléggé más, ezért az elnevezés is.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2915
- Kapcsolat:
Szóval rosszul írtam: akkor van gond, ha nagyon NEM koncentrikusak a lemezen a barázdák.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- zoli73
- V.I.P.

Ha megnézed a Clearaudo karját, a kar a barázdákkal merőlegesen a lemez fölé nyúlik, a tengelycsonk irányába, ez alatt egy csuszkán közlekedik a hangszedő. Sőt, láttam már olyan tangenciális kart is, ami a karbakon kívül, a tengelycsonkra is rátámaszkodott. Ezzel szemben az Airtangent karja nem a tengelycsonk felé mutat, hanem a barázdákkal párhuzamosan nyúlik a lemez fölé. Az elv eléggé más, ezért az elnevezés is.pali923 írta: ↑2023.06.20., kedd 12:30Kár, mert ha van különbség, akkor valamit én sem értek.
A tangenciális azt jelenti, hogy érintőleges. Az érintő mindig merőleges a sugárra - itt a hangszedő az, ami merőleges a képzeletbeli körre, amikor a lemez barázdáin fut. Ez igaz a Clearaudiora és az Airtangentre is. Ezt nem csak én mondom, hanem a gyártó is: http://www.caaltech.com/linear_tracking ... re=default
Szerintem ebben az elnevezésben az air csak a légcsapágyat jelenti, a tangent meg ott van. Mit látok rosszul szerinted? Mi az a kartípus, amiről Degrell László még nem hallott annak idején?![]()
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Szerintem az egyik kifejezés - Air... - a működési elvre, a másik - tangenciális - pedig a geometriára vonatkozik. Ezen utóbbi kifejezés mindkét karra vonatkoztatható.zoli73 írta: ↑2023.06.20., kedd 11:53Sajnálom, ha nem látod a felépítésükben, működésükben lévő különbségeket a belinkelt Clearaudio tangenciális kar, és az Airtangent lineáris kar között. De inkább ne erőltessük, nem ér ennyit, részemről kiszállok...
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Kár, mert ha van különbség, akkor valamit én sem értek.
A tangenciális azt jelenti, hogy érintőleges. Az érintő mindig merőleges a sugárra - itt a hangszedő az, ami merőleges a képzeletbeli körre, amikor a lemez barázdáin fut. Ez igaz a Clearaudiora és az Airtangentre is. Ezt nem csak én mondom, hanem a gyártó is: http://www.caaltech.com/linear_tracking ... re=default
Szerintem ebben az elnevezésben az air csak a légcsapágyat jelenti, a tangent meg ott van. Mit látok rosszul szerinted? Mi az a kartípus, amiről Degrell László még nem hallott annak idején?
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- zoli73
- V.I.P.

Sajnálom, ha nem látod a felépítésükben, működésükben lévő különbségeket a belinkelt Clearaudio tangenciális kar, és az Airtangent lineáris kar között. De inkább ne erőltessük, nem ér ennyit, részemről kiszállok...
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 699
- Kapcsolat:
Na, akkor még kicsit pontosítsunk
A lemez - hangszedő - hangkar geometriai kapcsolata tangenciális
Az mozgó egység felfüggesztése légcsapágyas (Air-bearing)
Így jó?
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2915
- Kapcsolat:
Horizontális irányban persze alapvetően nem jó, hogy -legalábbis az AirTangenten- a tűszár húzza odébb a teljes kart, de alapvetően ha jó a kar vízszintezése és a lemez sem üt, akkor nagyon lassú ez a húzóhatás. Akkor van gond, ha nagyon koncentrikus a lemez, mert akkor jobbra-balra tépkedi a tűszárat, tehát meg kell válogatni, hogy mit tesz fel rá az ember. Ismerek olyat, aki azt mondaná, hogy egy ilyen színvonalú készüléken amúgy sem kell hallgatni sz*r lemezt, ahogy egy CD100-on sem.Rock60 írta: ↑2023.06.20., kedd 10:14Köszönöm a szakszerű levezetést.LIMAR írta: ↑2023.06.19., hétf. 23:01
1. A pivot karoknak követési szöghibájuk van, ami torzítást okoz. Ennek semmi köze sincs a belső barázda torzításhoz.
Ezt lehet optimalizálni azzal, hogy hova állítjuk be a nullpontokat. Ott nincs követési szöghibából eredő torzítás, de minden máshol van. A tangenciális karoknak elvileg nincs követési szöghibája, így ilyen torzításuk sincs.
Azoknak is vannak elég nagy gondjaik, amikről nem sűrűn hallani.
Történetesen, hogy a tűnek és a felfüggesztésének kell az egész kar tömegét mozgatni oldalirányban. Ezen a légcsapágy sem segít, mert az csak a súrlódást csökkenti a mozgtott tömeget nem.
A függőleges mozgást viszont csak a kar effektív tömege terheli. Pivot karoknál sokkal kisebb terhelés éri a hangszedő csillapítását, felfüggesztését.
Szóval nincs kompromisszum mentes megoldás.
Minden típusú karral lehet jó hangminőséget elérni.
Viszont nincs olyan kar, ami minden hibától mentes.
Persze, minden műszaki produktum kompromisszum.
Ahogy Te is leírtad, a légcsapágyas karban - kerülöm a tangenciális kifejezést - a hangszedő más-más tömeget " lát " vertikális és horizontális szempontból.
Vertikálisan csak a kar tömegét, horizontálisan viszont a kar és az egész oldalirányban mozduló szerkezet tömegét.
Már korábban megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy az optimális hangszedő választáshoz - ahol rendszeresen előjövő téma a kar tömege - az Air-Tangent - nél melyik tömeget kell számításba venni ?
Köszi.
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- zoli73
- V.I.P.

Airtangent svédül(mert ugye egy Svéd gyártóról beszélünk) légkulcsot jelent, ami leginkább a légcsapágyas megoldásra utal. Hívhatjuk így is, úgy is? Nem, a tangenciális, és a lineáris működésű kar nem keverendő.tamagaba írta: ↑2023.06.20., kedd 09:56Az Airtangent mit jelent?zoli73 írta: ↑2023.06.19., hétf. 22:30Utánaolvasva, sehol sem titulálják tangenciális karnak. Egy példa a sok közűl:http://www.caaltech.com/airtangent-arms ... -2002.html
Az úgy oké, hogy hívhatjuk így is úgy is?![]()
Pici kiegészítés egy analógban amatőrtől, a tangenciális karoknál értelemszerűen nincs, vagy legalábbis elhanyagolható a "skating" hatás, így ennek kompenzálásával sem kell törődni.
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Köszönöm a szakszerű levezetést.LIMAR írta: ↑2023.06.19., hétf. 23:01
1. A pivot karoknak követési szöghibájuk van, ami torzítást okoz. Ennek semmi köze sincs a belső barázda torzításhoz.
Ezt lehet optimalizálni azzal, hogy hova állítjuk be a nullpontokat. Ott nincs követési szöghibából eredő torzítás, de minden máshol van. A tangenciális karoknak elvileg nincs követési szöghibája, így ilyen torzításuk sincs.
Történetesen, hogy a tűnek és a felfüggesztésének kell az egész kar tömegét mozgatni oldalirányban. Ezen a légcsapágy sem segít, mert az csak a súrlódást csökkenti a mozgtott tömeget nem.
A függőleges mozgást viszont csak a kar effektív tömege terheli. Pivot karoknál sokkal kisebb terhelés éri a hangszedő csillapítását, felfüggesztését.
Persze, minden műszaki produktum kompromisszum.
Ahogy Te is leírtad, a légcsapágyas karban - kerülöm a tangenciális kifejezést - a hangszedő más-más tömeget " lát " vertikális és horizontális szempontból.
Vertikálisan csak a kar tömegét, horizontálisan viszont a kar és az egész oldalirányban mozduló szerkezet tömegét.
Már korábban megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy az optimális hangszedő választáshoz - ahol rendszeresen előjövő téma a kar tömege - az Air-Tangent - nél melyik tömeget kell számításba venni ?
Köszi.
Én ugyan nem értek hozzá, ezért elővettem bizonyos Degrell László könyvét. Ebben 3-féle hangkar van: a hagyományos (egy pont körül elforduló karok), a kvázitangenciális (a hangszedőtartó is forog) és a tangenciális, ahol a hangszedő (elvileg) a lemez sugarával merőleges minden pillanatban. Lehet, hogy azóta fejlődött a tudomány, de szerintem a tangenciális mindegyik karra igaz, ami itt előkerült.zoli73 írta: ↑2023.06.20., kedd 09:45Például ilyen: https://clearaudio.de/en/products/tonearms-tt3.php
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 699
- Kapcsolat:
Az Airtangent mit jelent?zoli73 írta: ↑2023.06.19., hétf. 22:30Utánaolvasva, sehol sem titulálják tangenciális karnak. Egy példa a sok közűl:http://www.caaltech.com/airtangent-arms ... -2002.html
Az úgy oké, hogy hívhatjuk így is úgy is?
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Ok, nem tangenciális...zoli73 írta: ↑2023.06.19., hétf. 22:30
Utánaolvasva, sehol sem titulálják tangenciális karnak. Egy példa a sok közűl:http://www.caaltech.com/airtangent-arms ... -2002.html
Úgy töltöttem el vele 35 évet, hogy azt hittem, az.
Akkor most mi tévő legyek ?
- zoli73
- V.I.P.

Például ilyen: https://clearaudio.de/en/products/tonearms-tt3.php
Akkor mégis milyen az a tangenciális kar?
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Értékelés: 3333
- Kapcsolat:
Mielőtt elkezdünk teóriákat felállítani és azokat széles körben terjeszteni, tisztázni kellene pár dolgot.
2. A belső barázda torzítást az okozza, hogy a kerületi sebesség ott kisebb, ugyanakkora frekvencia hullámhossza a barázdában kisebb. A tű profilja nem azonos a vágófejben lévő vágótű profiljával. Így minél nagyobb az eltérés, annál jobban kóvályog a tű érintkezési pontja a barázdában, így nemlineáris torzítás keletkezik a dülöngélő hullámforma miatt.
A legnagyobb hiba a nagy görbületi sugarú kúpos tűk esetében van, a legkisebb az FG S és az MR tűk esetében van. Így ezek belső barázda torzítása elhanyagolhatóan alacsony.
A tangenciális karokba helyezett hangszedőknek is van klasszikus belső barázda torzításuk. Ezt semmiféle geometriai beállítással nem lehet csökkenteni. Ez csupán a tűprofiltól függ.
A külső barázdáknál ez a torzítás jóval kisebb, mert a hullámhossz nagyobb.
Az ilyen torzítás sokkal zavaróbb, mint a követési szöghiba okozta torzítás, ezért nem törekszik mindenki tangenciális kart gyártani, használni.
A nagyon rövid hangkarok (pl Claraudio) esetében a VTA hiba sokkal nagyobb és kritikus hullámos lemez esetében.
Elektronikusan vezérelt tangenciális karok folyamatos szöghibával fűrészfogszerű mozgással követik a barázdát. Ilyen a Goldmund SL5 karja, amit a Pierre Lurne is használt.
- Csatolmányok
-
- Styluses-in-groove.jpg (84.71 KiB) Megtekintve 1101 alkalommal
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 452
Néhány gondolat a belső barázda torzításhoz (biztosan tudja midndenki, és a könyökén jön ki, de azért leírom):
1. A lemezvágó gép tangenciális módon dolgozik, nála még minden rendben
2. Kifinomult tűgeometriával, jó karral, jó beállítással minimalizálni lehet a belső barázda torzítást. Nekem is ez a tapasztalatom, egy AT hangszedő Ml tűvel szinte elfeledteti az emberrel a jelenséget, pedig az én berendezésem
nem éppen High-End
3. Sok szakíró úgy vélekedik, hogy a tangenciális kar nyilvánvaló előnyei ellenére mégsem olyan jó, mert a konstrukciójából
eredően vannak hátrányai is (na arra már nem emlékszem, hogy mik ezek)
4. Az előbbiek miatt a csúcsokon sem ilyen karok foglalnak helyet, egy-két fél lakást igénybe vévő légcsapágyas monstrum kivételével.
Mi a véleményetek, tapasztalatotok erről?
1. A lemezvágó gép tangenciális módon dolgozik, nála még minden rendben
2. Kifinomult tűgeometriával, jó karral, jó beállítással minimalizálni lehet a belső barázda torzítást. Nekem is ez a tapasztalatom, egy AT hangszedő Ml tűvel szinte elfeledteti az emberrel a jelenséget, pedig az én berendezésem
nem éppen High-End
3. Sok szakíró úgy vélekedik, hogy a tangenciális kar nyilvánvaló előnyei ellenére mégsem olyan jó, mert a konstrukciójából
eredően vannak hátrányai is (na arra már nem emlékszem, hogy mik ezek)
4. Az előbbiek miatt a csúcsokon sem ilyen karok foglalnak helyet, egy-két fél lakást igénybe vévő légcsapágyas monstrum kivételével.
Mi a véleményetek, tapasztalatotok erről?
- zoli73
- V.I.P.

Utánaolvasva, sehol sem titulálják tangenciális karnak. Egy példa a sok közűl:http://www.caaltech.com/airtangent-arms ... -2002.htmlRock60 írta: ↑2023.06.19., hétf. 21:19Igen, egy líneáris működésű tangenciális kar.zoli73 írta: ↑2023.06.19., hétf. 17:25Igen, innen nézve. Mivel a működése lineáris, ezért ez egy lineáris kar. A tangenciális kar(ami valójában nem is egy kar) két ponton támaszkodik fel(karbak és tengelycsonk), és e két pont között, szintén lineáris vonalban egy csúszkán "közlekedik" a hangszedő. Például Clearaudio, Revox, stb.![]()
Szerintem reklamáld meg az Air-Tangent - nél, hogy rosszul választottak nevet a terméküknek.![]()
De, amíg ők így hívják, addig nekem is megfelel.![]()
Teljesen igazad van, kívül a kerületi sebesség természetesen jóval nagyobb, mint belül. / Kb. kétszeres./BoRRoNeo írta: ↑2023.06.19., hétf. 16:07
Teljesen laikusként kérdezem, mivel a lemez forgási sebessége állandó, ezért külső felületen 1 másodpercnyi lejátszásra jóval több hossz jut, mint a belsején. Ezért számomra evidens, hogy az első szám jobban szól, mint az utolsó. Úgy tudtam innen alakult ki, hogy az A1 és a B1 a sláger minden poplemezen.
Ez akkora előny, mint a szalagos magnónál a 19 cm. a 9.5 - hez képest.
Ezt a hátrányt próbálják a belső barázdákra optimalizált geometriával kompenzálni,