Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló

Swordfish76
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 374

Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló

Hozzászólás Szerző: Swordfish76 »

Igen, pl: 
http://www.haluxvill.hu/kabelek/tuzjelz ... 5-e30.html

Köszönöm!

Ugyanezt a linket tettem be, de a fórummotor egy szerkesztés után megviccelt...érdekes.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2270

Hozzászólás Szerző: cables »

Valamiért tápösvényekben, meg bárhol a tápellátó láncban ront a hangzáson a forrasztás. Még akkor is ha van az adott helyen egy jó csavaros befogás és azt erősítjük meg forrasztással.

jabba306
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 71

Hozzászólás Szerző: jabba306 »

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1275

Hozzászólás Szerző: hosszu »

Ez a "hydra" elágaztatás szintén kábelrögzítő csokival történt ?
A barátomnál, és nálam az előző kábelből készült ösvényemnél, forrasztással kötöttük össze az elágazást.

Mivel kb. 15 év után találtam számomra jobb kábelt az ösvényhez, így azt újra "építettem", ennél pedig már csokival van megoldva az elágazás.
longkft.hu/audioblog/

Swordfish76
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 374

Hozzászólás Szerző: Swordfish76 »

Igen tömör, és nincs árnyékolása sem.
Ilyesmiről van szó?  

http://www.haluxvill.hu/kabelek/special ... 3x2-5.html 

jabba306
V.I.P.
V.I.P.

Az általad alkalmazott tűzálló kábel tömör erű és nincs árnyékolása sem, ugye ?
Igen tömör, és nincs árnyékolása sem.

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: Amatőr61 »

Akkor már te is megtapasztaltad, hogy az ösvény utolsó szakaszával "hangolható" a rendszer.  
Ugyanezt a hatást érheted el, az ösvény elejére tett kábellel is.
Mi azért az elején toldottunk, mert az ösvény végén sem én, sem barátom nem használ elosztót - a szétágazás fixen "hydra" módon lett megoldva.

Sajnos a 10-es kábel túlságosan "közismert" lett, mire alaposan kiismerték volna a hangját. Amennyiben megoldható, javaslom, te is cseréld le 4-esre, mint sokan mások.

Ez a "hydra" elágaztatás szintén kábelrögzítő csokival történt ?

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

Az AN La kábel, amit Te hálózatiként használsz az Audio Note hangfalkábele ?
Mennyibe kerül(het) most az La métere ?

Igen az, egy jó nagy keresztmetszetű réz kábel. AN hang, tápkábelként is, nem mindenhová jó, és nem is kell belőle mindenhová ( mármint rendszeren belül sem).
50 font métere újonan, haszmáltan kb. 50-60eft 2x2.5 m.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Bár nem tőlem kérdezted, mégis hozzá szólnék. Én is réz "csokival" toldottam, először azt gondoltam átmenetileg, forrasztás előtt, aztán így maradt. De nem az ösvény elején, hanem a végén!
Hosszú ötlete eszembe sem jutott, fel sem merült bennem, hogy a villanyórában matassak, az ösvény végét egyszerűbbnek tűnt megtoldani. Bár nyilván az ő megoldása is jó lehet. Amúgy nem a kíváncsiság vezérelt, hanem technikailag a nagyon merev 10-es kábelt nem tudtam volna az elosztómba kötni, úgy, ahogy szerettem volna. És most jön az, ami miatt írok, hogy az a 2-3 méter tápkábel (nekem most AN La) ami az ösvény végén van, tehát az elosztó előtt, az központi szerepet játszik a tápkábelek között, a végső hangzásban. Ezek után már persze kíváncsiság ébredt bennem, és kipróbáltam több kábelt az ösvény végén, a hangképet jelentősen hol tisztítva, hol csak tologatva, és magát a 10-es kábelt közvetlenül is, az Egyáltalán nem tetszett, bumfordi "bárdolatlan" hangja miatt. Végül is nincs ebben semmi meglepő, de gondolm, hogy sokan nem foglalkoztak vele, ezért írom le a tapasztalatom, hogy nagyon érdemes az áramot legalább pár méteren "harmonizálni" mire odaér az elosztóhoz, ne közvetlenül a sima egyeres tömör kábel menjen bele.

Az AN La kábel, amit Te hálózatiként használsz az Audio Note hangfalkábele ?
Mennyi az ára (kb.) most az La kábel méterének ?

viri
V.I.P.
V.I.P.

Akkor már te is megtapasztaltad, hogy az ösvény utolsó szakaszával "hangolható" a rendszer.  
Mi azért az elején toldottunk, mert az ösvény végén sem én, sem barátom nem használ elosztót - a szétágazás fixen "hydra" módon lett megoldva.
Sajnos a 10-es kábel túlságosan "közismert" lett, mire alaposan kiismerték volna a hangját. Amennyiben megoldható, javaslom, te is cseréld le 4-esre, mint sokan mások.

Nem tudom lecserélni, mert befalaztam a villanyóra feletti 2 méteren. a falon kívül meg nem szeretnék vezetni semmit, meg nincs is vele semmi bajom, a mélyeit szokták szídni, nekem nincs ilyen problémám, illetve ehhez hangoltam az egész mindent, hiszen 13 éve meg van már.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Bár nem tőlem kérdezted, mégis hozzá szólnék. Én is réz "csokival" toldottam, először azt gondoltam átmenetileg, forrasztás előtt, aztán így maradt. De nem az ösvény elején, hanem a végén!
Hosszú ötlete eszembe sem jutott, fel sem merült bennem, hogy a villanyórában matassak, az ösvény végét egyszerűbbnek tűnt megtoldani. Bár nyilván az ő megoldása is jó lehet. Amúgy nem a kíváncsiság vezérelt, hanem technikailag a nagyon merev 10-es kábelt nem tudtam volna az elosztómba kötni, úgy, ahogy szerettem volna. És most jön az, ami miatt írok, hogy az a 2-3 méter tápkábel (nekem most AN La) ami az ösvény végén van, tehát az elosztó előtt, az központi szerepet játszik a tápkábelek között, a végső hangzásban. Ezek után már persze kíváncsiság ébredt bennem, és kipróbáltam több kábelt az ösvény végén, a hangképet jelentősen hol tisztítva, hol csak tologatva, és magát a 10-es kábelt közvetlenül is, az Egyáltalán nem tetszett, bumfordi "bárdolatlan" hangja miatt. Végül is nincs ebben semmi meglepő, de gondolm, hogy sokan nem foglalkoztak vele, ezért írom le a tapasztalatom, hogy nagyon érdemes az áramot legalább pár méteren "harmonizálni" mire odaér az elosztóhoz, ne közvetlenül a sima egyeres tömör kábel menjen bele.

longkft.hu/audioblog/

viri
V.I.P.
V.I.P.

Milyen módon (milyen eszközzel) toldod össze a két különböző kábelt az ösvény elején ?Bár nem tőlem kérdezted, mégis hozzá szólnék. Én is réz "csokival" toldottam, először azt gondoltam átmenetileg, forrasztás előtt, aztán így maradt. De nem az ösvény elején, hanem a végén! Hosszú ötlete eszembe sem jutott, fel sem merült bennem, hogy a villanyórában matassak, az ösvény végét egyszerűbbnek tűnt megtoldani. Bár nyilván az ő megoldása is jó lehet. Amúgy nem a kíváncsiság vezérelt, hanem technikailag a nagyon merev 10-es kábelt nem tudtam volna az elosztómba kötni, úgy, ahogy szerettem volna. És most jön az, ami miatt írok, hogy az a 2-3 méter tápkábel (nekem most AN La) ami az ösvény végén van, tehát az elosztó előtt, az központi szerepet játszik a tápkábelek között, a végső hangzásban. Ezek után már persze kíváncsiság ébredt bennem, és kipróbáltam több kábelt az ösvény végén, a hangképet jelentősen hol tisztítva, hol csak tologatva, és magát a 10-es kábelt közvetlenül is, az Egyáltalán nem tetszett, bumfordi "bárdolatlan" hangja miatt. Végül is nincs ebben semmi meglepő, de gondolm, hogy sokan nem foglalkoztak vele, ezért írom le a tapasztalatom, hogy nagyon érdemes az áramot legalább pár méteren "harmonizálni" mire odaér az elosztóhoz, ne közvetlenül a sima egyeres tömör kábel menjen bele.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Milyen módon (milyen eszközzel) toldod össze a két különböző kábelt az ösvény elején ?
Kábelrögzítő csokival.
Ügyelni kell, hogy elég nagyok legyenek a nyílásai, valamint javasolt hogy a "belseje", réz hüvelyes/csavaros legyen.
Érdekes módon, még ezen kábelrögzítőnek is van saját hangja - tudom, van aki még az "ösvényt" sem hallja, ők viszont úgy sem olvassák ezen topikot.
Csináltunk egy érdekes kísérletet.
Siltech ezüstből (G3 ribbonból) öntettünk egyedi kábelrögzítőket - téglatest, benne átmenő lukkal, felülről csavarnyílás csavarokkal. Ezzel rögzítve egymáshoz a kábeleket (természetesen a fémrészek szigetelve), határozottan javult a legfelső oktávok mikrodinamikája.

Természetesen úgy is megoldható, hogy magukat a szigetelés nélküli kábelereket sodrod össze szorosan, majd szigetelőszalaggal körbetekered - szabad a pálya.
longkft.hu/audioblog/

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

..hogy a topik témájánál maradjunk, néhány további "ösvényépítős" javaslat / tapasztalat:

Az egy jó ösvény - végén elosztóval, vagy hydra elágazással - mindig jobb, mint a készülékenkénti "valamilyen". A jó nem jelent feltétlenül drágább kábelt. Javaslom, először válasszátok ki az erősítőtökhöz legjobb kábelt azon lehetőségekből, melyeket meg tudtok fizetni az ösvényhez szükséges hosszban, s abból készüljön az egyetlen "út", s annak a végén legyenek az egyes készülékekhez legjobbnak tartott kábelű elágazások.

Amennyiben az anyagiak elegendőek nagyobb "építkezésre" is, akkor az erősítőhöz legjobbnak tartott kábelből építsétek ki az analóg készülékek ösvényét, s annak a végéről ágaztassátok el az erősítőhöz, tunerhez, stb. A másik ág pedig a digitális rendszeré legyen, a DAC-hoz legjobbnak tartott (még megfizethető) ösvényalapanyagból. PC-s lejátszás esetén a PC-t értelemszerűen a digitális ösvényre kellene kötni, de legjobban akkor jártok, ha azt teljesen elkülönítitek vagy egy saját ösvénnyel(?), vagy azt a lakás sima elektromos hálózatához kötve.

A sztereo- és HM-rendszer kapjon két különböző ösvényt, külön biztosítékot - javaslom az egyik rendszer használatánál a másikat áramtalanítsuk. Még standby állapotban is hatnak egymásra.

Jöjjön a legfontosabb "ösvényépítő" észrevételem (észrevételünk több különböző rendszerben).
Az ösvény és annak a végén lévő hálózati kábelek "sajáthangja", tónusa jól felismerhető, azzal audiorendszerünk hangolható. Nem szeretnék belemenni a parttalan elmélkedésbe (vitába), most azokhoz szólok, akik hallják.
Amennyiben eltaláltuk a nekünk tetsző hangképet és hosszú távon boldogok vagyunk, akkor "megérkeztünk" és állj!

István01 felvetett egy teljesen logikus kérdést - mi van akkor, ha készüléket váltunk, esetleg változik az ízlésünk, a hangképpel szembeni preferenciánk? Ilyenkor húzzunk (építsünk) új ösvényt?

Nem kell új ösvényt építeni. Azt tapasztaltam(tuk), hogy az ösvény nagyon jól hangolható a végén lévő, készülékekhez futó kábelekkel készülékenként, és hangolható egyetlen, legalább 1 méteres kábellel, amit az ösvény elejére (villanyóra felőli végére) pluszban bekötünk.
Ezt leírom még egyszer, hogy biztosan "megmaradjon" - teljes audiorendszerünk hangzását hangolhatjuk egyetlen hálózatikábellel, amit az ösvény kezdetének pluszként bekötünk!

Amennyiben majdnem elégedettek vagyunk a rendszer hangjával, csak hiányzik egy kis melegség, vagy talán egy kicsit több csillogás, ne a készülékeket kezdjük el toszogatni, ne az ösvény végén kezdjünk el hangolgatni, mert szinte biztos, hogy nagyon "félre" megyünk, a korábbi majdnem jó állapotot pedig soha nem fogjuk újra megtalálni.
Ilyen esetben próbáljunk ki néhány olyan hálózati kábelt az ösvény elejére betéve, melyeknek "hangjáról" tudjuk, hogy abba az irányba esnek, melyre szeretnénk a teljes rendszer hangját elmozdítani. Drasztikus problémák megoldására nem alkalmas, de rendkívül hatásos "finomhangolási" lehetőség!

...és még egy fontos észrevétel:
Az "ösvény" nem hagyja csőbehúzni magát - szó szerint értendő. A szabvány, csőben, falban futó ösvény durvább hangképet eredményez, mint az, ami ugyanabból a kábelből készül, viszont szabadon (fali távtartón, földre fektetve, stb.) fut.
Erre érdemes figyelni.

Milyen módon (milyen eszközzel) toldod össze a két különböző kábelt az ösvény elején ?

Amatőr61
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok!

Az én "receptem" az alábbi:
- a kapcsoló dobozba 16A-es C-s Schneider kismegszakító
- 3x2,5 mm2-es tűzálló kábel (legalább 10m hosszban)
- Furutech konnektor
- valami nagyon jó tápkábel (pl: AZ Absolute)
- hálózati szűró, áramtisztító, regenerátor (pl: PS Audio Quintessence Power Center)
- további készülékek táp kábelei, majd a komponsensek

Az általad alkalmazott tűzálló kábel tömör erű és nincs árnyékolása sem, ugye ?

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8805

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Az Off-okat átraktam a helyére.

Kérem a továbbiakban szorítkozzunk a címben megjelölt témára! Szpenkjú!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

jabba306
V.I.P.
V.I.P.

Sziasztok!

Az én "receptem" az alábbi:
- a kapcsoló dobozba 16A-es C-s Schneider kismegszakító
- 3x2,5 mm2-es tűzálló kábel (legalább 10m hosszban)
- Furutech konnektor
- valami nagyon jó tápkábel (pl: AZ Absolute)
- hálózati szűró, áramtisztító, regenerátor (pl: PS Audio Quintessence Power Center)
- további készülékek táp kábelei, majd a komponsensek

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

..hogy a topik témájánál maradjunk, néhány további "ösvényépítős" javaslat / tapasztalat:

Az egy jó ösvény - végén elosztóval, vagy hydra elágazással - mindig jobb, mint a készülékenkénti "valamilyen". A jó nem jelent feltétlenül drágább kábelt. Javaslom, először válasszátok ki az erősítőtökhöz legjobb kábelt azon lehetőségekből, melyeket meg tudtok fizetni az ösvényhez szükséges hosszban, s abból készüljön az egyetlen "út", s annak a végén legyenek az egyes készülékekhez legjobbnak tartott kábelű elágazások.

Amennyiben az anyagiak elegendőek nagyobb "építkezésre" is, akkor az erősítőhöz legjobbnak tartott kábelből építsétek ki az analóg készülékek ösvényét, s annak a végéről ágaztassátok el az erősítőhöz, tunerhez, stb. A másik ág pedig a digitális rendszeré legyen, a DAC-hoz legjobbnak tartott (még megfizethető) ösvényalapanyagból. PC-s lejátszás esetén a PC-t értelemszerűen a digitális ösvényre kellene kötni, de legjobban akkor jártok, ha azt teljesen elkülönítitek vagy egy saját ösvénnyel(?), vagy azt a lakás sima elektromos hálózatához kötve.

A sztereo- és HM-rendszer kapjon két különböző ösvényt, külön biztosítékot - javaslom az egyik rendszer használatánál a másikat áramtalanítsuk. Még standby állapotban is hatnak egymásra.

Jöjjön a legfontosabb "ösvényépítő" észrevételem (észrevételünk több különböző rendszerben).
Az ösvény és annak a végén lévő hálózati kábelek "sajáthangja", tónusa jól felismerhető, azzal audiorendszerünk hangolható. Nem szeretnék belemenni a parttalan elmélkedésbe (vitába), most azokhoz szólok, akik hallják.
Amennyiben eltaláltuk a nekünk tetsző hangképet és hosszú távon boldogok vagyunk, akkor "megérkeztünk" és állj!

István01 felvetett egy teljesen logikus kérdést - mi van akkor, ha készüléket váltunk, esetleg változik az ízlésünk, a hangképpel szembeni preferenciánk? Ilyenkor húzzunk (építsünk) új ösvényt?

Nem kell új ösvényt építeni. Azt tapasztaltam(tuk), hogy az ösvény nagyon jól hangolható a végén lévő, készülékekhez futó kábelekkel készülékenként, és hangolható egyetlen, legalább 1 méteres kábellel, amit az ösvény elejére (villanyóra felőli végére) pluszban bekötünk.
Ezt leírom még egyszer, hogy biztosan "megmaradjon" - teljes audiorendszerünk hangzását hangolhatjuk egyetlen hálózatikábellel, amit az ösvény kezdetének pluszként bekötünk!

Amennyiben majdnem elégedettek vagyunk a rendszer hangjával, csak hiányzik egy kis melegség, vagy talán egy kicsit több csillogás, ne a készülékeket kezdjük el toszogatni, ne az ösvény végén kezdjünk el hangolgatni, mert szinte biztos, hogy nagyon "félre" megyünk, a korábbi majdnem jó állapotot pedig soha nem fogjuk újra megtalálni.
Ilyen esetben próbáljunk ki néhány olyan hálózati kábelt az ösvény elejére betéve, melyeknek "hangjáról" tudjuk, hogy abba az irányba esnek, melyre szeretnénk a teljes rendszer hangját elmozdítani. Drasztikus problémák megoldására nem alkalmas, de rendkívül hatásos "finomhangolási" lehetőség!

...és még egy fontos észrevétel:
Az "ösvény" nem hagyja csőbehúzni magát - szó szerint értendő. A szabvány, csőben, falban futó ösvény durvább hangképet eredményez, mint az, ami ugyanabból a kábelből készül, viszont szabadon (fali távtartón, földre fektetve, stb.) fut.
Erre érdemes figyelni.

longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3437

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Találtam egy tipikus(?) hálózati áram szkóp ábrát, egy 25W-os asztali ventilátor hálózati kábel feszültség, áram, teljesítmény jelalakra. A cikk az nem hifi érdekeltségű, hanem bemutat egy egyszerű laptoppal is használó mérő összeállítást, főleg teljesítmény faktorra. A ventilátor valószínű félvezető szabályozású, de az áramzaj kizárt hogy mind a ventilátortól származik.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Akkor most lehet
-árban
-kivitelezhetőségben
-használhatóságban
-tartósságban
-de legfőképp hangban alternatíva az akkus rendszertáplálás? Érdemes lehet vele foglalkozni, ha egy külön ösvény + igényes tápszűrés megoldást veszek az ellenoldalon?

Előre is köszönök minden infót, választ!

Az aksi csak és kizárólag akkor alternatíva, ha az aksi nem egy kvázi szünetmentes akármilyen szépségű áramátalakítón keresztül adja a 230V/50Hz-et.
Az aksiról DC feszeket kell előállítani és megkerülni a készülék(ek)ben lévő AC/DC tápegységet. És ez bizony csak bátor és hozzá értő belepiszkálással lehetséges. Egy szerencsés alternatíva ha a készülék az nem 230V/50Hz-et, hanem külső DC kimenetű dugasztápról kap energiát.

Tul
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1246

Hozzászólás Szerző: Tul »

Akkor most lehet
-árban
-kivitelezhetőségben
-használhatóságban
-tartósságban
-de legfőképp hangban alternatíva az akkus rendszertáplálás? Érdemes lehet vele foglalkozni, ha egy külön ösvény + igényes tápszűrés megoldást veszek az ellenoldalon?

Mert bár az ösvény árát nagyvonalúan degradáljuk, ha valakinek már fix a hálózat és a nulláról kell újraépíteni, bizony nem lesz az sem olyan olcsó.
Tehát ha nem számolhatja az "amúgy is kéne valamilyen kábel, falvésés, vakolás, így ezek miatt nem sokkal drágább az ösvény, mintha hagyományos kábelezést használsz" dolgot, akkor hamar százezres nagyságrendről beszélünk.
Erre jön még a szűrő, ami lehet 50-60eFt-tól a csillagos ég is, még akkor is, ha használtan vesszük. Hivox-szal sem nehéz egy rendszerhez 100eFt-ot elkölteni, Vibákból már a 200 is nevetve megvan, akár használt árakat nézve is. PS Audiot elő sem rángatom, nyilván a többség számára nem új infó, hogy 200-800eFt-ot bátran számolni kell a projektre.
Ez viszont már olyan szám, ami miatt nálam jóideje felmerült az akksis megoldás létjogosultságának kérdése. Kapóra jött ez a topic

Az előző házunkban csináltam én is "mini" ösvényt: a legjobbnak hallott fázisról egy külön kismegszakítóval jöttem le egyetlen szál 2,5mm2-es vezetékkel pólusonként (iparban használt, bőven járatott, bontott tűzkábel). Ebből összesen 4m kellett, mert a tetőtérben lévő szobám alatt volt a biztosítéktábla. Nálam a Legrand megszakítók váltak be, azóta is ott porosodik valahol a Merlin Gerin és a Memera, amiket teszteléshez rendeltem. A fő biztit is cseréltük, ÉMÁSZ-os családbarát kérdés nélkül átblombázta, szakszerűen megcsinálta, még a próbálgatásra is hagyott teret - addig megebédelt a család többi tagjával
Akkoriban egy Sansui AU-D9, egy HK980-as CD és egy pár AVXtulajBéláék által tuningolt IQ3 adta a hangot. Olcsó rendszer - bár az erősítő klasszis volt az áráért - , de még így is pompásan hallható különbség mutatkozott az ösvényt használva. Ami mondjuk ettől jobban meglepett, hogy tényleg van a kismegszakítóknak érezhető hatásuk. Bár én inkább a rosszat tudtam kiszúrni, a jobbak között válogatni már nem ment úgy.. Néha amúgy is mást szoktam hallani, mint a többség, meg a rendszer is gyenge volt
Ez egy kertes ház volt, fantasztikus akkusztikai adottságokkal a tetőtérben. Mikor átköltöztem panelba, eladtam mindenem. Hiába próbálgattam megszakítót, tápkábelt, csapnivaló volt az egész. Most hamarosan ismét költözni fogunk, ezért tényleg érdekelne az akksis dolog pro és kontra.
Előre is köszönök minden infót, választ!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Azt már tényleg csak óvatosan írom le, hogy az említett kísérletező kedvű zenebarát a zenehallgatás közben használt kislámpához végül külön "ösvényt" készített - nagyon jól meghallható, hogy az adott "ösvényre" kötött kislámpa, vagy a csak simán a lakás alaphálózatára rákötött másik működik...
ne mááár
hoyo.gif hoyo.gif
a pont nálad!!

amiről írsz, az a HARP, Alaszkában hatalmas antenna erdővel kísérleteztek, egyik céljuk volt valamelyest irányítottan befolyásolni a természetes Schumann hullámokat, de a kísérlet megbukott, 7,83Hz és felharmonikusait nem lehet irányítottan egy bizonyos területre koncentrálni.
És bizony a hifi hallgatót, de még zenészt is észrevétlenül befolyásolja az a milliárd éve földön meglévő jelenség, az élőlények, vélhetően inkább csak az állatok együtt élnek vele, tartós hiánya elváltozásokat generál, hozzájárul a nyugalmi vagy stresszes állapothoz. Az ISS-en, ahol hónapokig vannak fenn űrhajósok, ott nincs természetes Schumann elektromágnesesség, ezért ott fenn Szovjet űrállomásokon kezdetektől elhelyeztek mesterséges Schumann generátort.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10962
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Senki tapasztalását nem szokásom megkérdőjelezni, ezekről vitázni szerintem teljesen felesleges. Baj inkább csak akkor szokott lenni, amikor megpróbáljuk megmagyarázni a jelenség műszaki hátterét. Attól viszont ledöbbenek, hogy valakinek honnan van annyi ideje és türelme, hogy olyan dolgokkal kísérletezzen, amiről Hosszú kolléga ír. Nekem még egy mezei kábelösszehasonlító teszt elvégzésére is hetekig kell győzködnöm magam.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Ezekből persze egyenesen következik, a fülem hallásom sehol nincs a tiedhez képest. Mert te nagyon valószínű észlelni tudod a hangzásban a föld mágnespólus kilengésének inhomogenitását, a napszélről nem is beszélve. Erre akkor jöttem rá, amikor kifejtetted hogy te hallod a zenében a hallgató helységben elhelyezett sólámpa hálózati vezetékének fázis helyzetét is.
István, a felsoroltak érzékeléséből, vagy nem érzékeléséből nem következik semmi. Nem hiszem, hogy a hallásod bármivel is rosszabb lenne, mint az enyém, az viszont lehetséges, hogy másra vagy fogékony, mást tartasz egy hangképben fontosnak - amire jobban odafigyelsz - és mást kevésbé fontosnak - esetleg elsikkadsz felette.
Még abban sem vagyok biztos, hogy az akkumulátorokkal kapcsolatban felsoroltakat egyáltalán hangképbeli változásokat okoznak, vagy inkább a közérzetünkre hatnak.

Fogalmam nincs, hogy észlelem-e az általad felsorolt természeti jelenségeket, viszont tanulságos kísérlet lehetne mindnyájunk számára. Elképzelhető, hogy a hidegháborús korszakban voltak is ilyen jellegű pszichológiai kísérletek.

A lámpa fázishelyes(?) bekötésének jelentőségét (sajnos) nem én vettem észre először. Miután valaki, erről beszélt nekem, majd a saját lakásában előttem - és még vagy több tucat ember előtt különböző időpontokban - hallhatóan néhány kislámpával demonstrálta, itthon, magam is kipróbáltam. Azt már csak széljegyzetként írom, volt olyan "kísérleti alany", aki a különbséget néhány zenén drasztikusnak érezte
Talán a kislámpa fázishelyes bekötését(?) nem is mindenki hallja meg, de esetleg néhány nagyobb fogyasztó hatását (pl. hűtőgép, fűtőtest, stb.) a kétféle dugóállásnál meg tudja különböztetni.

Azt már tényleg csak óvatosan írom le, hogy az említett kísérletező kedvű zenebarát a zenehallgatás közben használt kislámpához végül külön "ösvényt" készített - nagyon jól meghallható, hogy az adott "ösvényre" kötött kislámpa, vagy a csak simán a lakás alaphálózatára rákötött másik működik...
longkft.hu/audioblog/

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5097

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Jót mosolyogtam a jópofa beírás többi részén   - de most néhány gondolat az akkumulátoros táplálásról kicsit komolyabban (ösvényesebben, tápszűrősebben).
Az akkumulátoros táplálás ellenére (nincs közvetlen elektromos hálózat, nincs váltóáram a "rendszerben"):

- jelentős különbség van az akkumulátort a készülékekkel összekötő egyenáramú vezeték és azok csatlakozóinak "sajáthangja" között
- hallható hangzáskülönbség van az egyes akkumulátorok között
- meghallható, hogy az akkumulátor a töltés közben milyen kábellel volt a töltőre kötve
- meghallható, hogy az akkumulátor töltője milyen kábellel volt az elektromos hálózatra kötve
- meghallható, hogy az akkumulátor töltője töltés közben közvetlenül a hálózatra, vagy tápgenerátorra (PS Audio PPP) volt kötve
- meghallható, hogy az akkumulátor milyen állványon van

Lehetne folytatni a sort elég hosszasan.
Most persze vannak, akik harsány kacajra fakadnak, vannak akik esetleg elgondolkodnak, vannak, akik bőszen bólogatnak, mert tapasztaltak hasonlókat - olyan ember viszont nincs, aki valójában értené és meg tudná magyarázni ezen jelenségek mibenlétét.

"ha ezt a topikot egy kezdő, hifi után érdeklődő átlag user elolvasná, azt hiszem itt hagyná abba az egészet" - írta KP

Teljesen igaza van, pedig - úgy gondolom - a jelenségek, amelyekkel találkozunk csak a jéghegy csúcsát jelentik.
Nyugodtan lehet kövezni, de egyre biztosabb vagyok, a tápellátásnak a hangminőségre (a zenehallgató emberre) gyakorolt hatásáról nagyon keveset tudnak (tudunk) globálisan, s ezen hatások megértése "megfejtése" nem a szokványos, az elektrotechnikában (kábelkészítésben) megszokott paraméterekben, fizikai jellemzőkben keresendő.

A kábel mindenütt kábel, akármit is visz -ez oké, 
A különféle akkuk (azonos kapacitásúak persze, különben nem érvényes az összehasonlítás) más más belső impedanciával rendelkeznek, ez is hallatszik (a LiFePO4 jobb az összes többinél), de ha komoly stabilizátor van utána, akkor tök mindegy.
Hogy mivel töltötték fel az akkut, meg mikor... - no ebben azért szkeptikus vagyok, szegény lamalas, ha ezt elolvassa , megfájdul a feje, az tuti
Az utolsó mondattal nagyjából egyetértek, nem kövezek

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”