Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

Krisok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 90

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Krisok »

Közben megtaláltam az adatokat.

06 20 488 8669    http://hifialatet.hu/

PITYU66
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 3

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: PITYU66 »

Akár, még az is elképzelhető, de csak akkor van rá lehetőséged, ha van a HM erősítődön 5.1-es bemenet. A többi bemenetre, nem sok értelme van rákötni, mert azok, már eleve a HM erősítő előerősítő részére vannak kötve, míg az 5.1-es, elvileg, közvetlenül a végfokra.

Szuper, köszönöm. Onkyo NR 609. Van rajta 5.1-es bemenet. Így 5db IC-re van szükségem, és a digit koax mellékelve lesz. (?) Így egy előerősítővel jobb hangot tudok kicsikarni.(?) Természetesen egy sima sztereó erősítő hangját még így se érné utol. (?) A lejátszón is van lehetőség analóg kábelezésre. Így azt az Onkyoval kell összekötni. (?)

szabo_pitty
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 97

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: szabo_pitty »

köszönöm. Ha jól értem akkor ha a HM elé teszek egy előerősítőt, akkor szebben fog szólni a HM mivel az lesz a végerősítő?

Akár, még az is elképzelhető, de csak akkor van rá lehetőséged, ha van a HM erősítődön 5.1-es bemenet. A többi bemenetre, nem sok értelme van rákötni, mert azok, már eleve a HM erősítő előerősítő részére vannak kötve, míg az 5.1-es, elvileg, közvetlenül a végfokra.
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D

PITYU66
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kezdő hifi - tanács kéne

http://www.gyakorike...s__zene__421210

köszönöm. Ha jól értem akkor ha a HM elé teszek egy előerősítőt, akkor szebben fog szólni a HM mivel az lesz a végerősítő?

szocsa
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 12

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: szocsa »

http://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__zene__421210

Sziasztok!

Bocs a butyuta kérédésért. Mire jó egy előfok, vagy végfok. Előerősítő=előfok és végerősítő=végfok.
Egy HM erősítő estében is lehet ezeket használni? Ha igen, akkor mi lesz más?
Szerintem ilyen "hozzáértő" kérdéssel is ritkán találkoztok.

Azért ha valaki válaszol, azt nagyon megköszönöm.

r2r 11 - Hypex UcD180HG - ASE Gleden

PITYU66
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Kezdő hifi - tanács kéne

Sziasztok!

Bocs a butyuta kérédésért. Mire jó egy előfok, vagy végfok. Előerősítő=előfok és végerősítő=végfok.
Egy HM erősítő estében is lehet ezeket használni? Ha igen, akkor mi lesz más?
Szerintem ilyen "hozzáértő" kérdéssel is ritkán találkoztok.

Azért ha valaki válaszol, azt nagyon megköszönöm.

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sziasztok, nemtom jó helyen vagyok-e, de a fővárosban keresek trafó újra tekercselésben jártas, megbízható és tapasztalt szakit. hifihez kell :-)
ha szabad kérni, privátban IS írjatok, ha van javaslatotok.
köszi
tanczi

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6590

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Keresd fülelek-et ebben a topikban,biztos nagyon sokat tud segíteni:akusztika
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

screamy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 36

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: screamy »

sziasztok! a köv. a problémám!

H/K AVR155 erősítőm van JBL Studio 180-as álló bass-reflex hangfalakkal. Eddig egy panellakás nappalijában voltak használva, a hosszabb falon voltak elhelyezve, faltól 25-30 centire. Én a szemközti fal előtt levő kanapén hallgattam, 2,5-re a hangszóróktól. Eredmény nagyon jó tér, magasok és igazi dübörgő, telt mélyekkel!!!
Most elkerültem egy téglaépítésű ház 30nm nappalijába. A rendszer hangja sokkal, de sokkal rosszabb lett. Visszhangos egy kicsit, gyengült a tér, mélyek szinte teljesen eltüntek. Most a szoba rövidebbik falán van elhelyezve, "hosszában sugároz" felém, egy szekrénysor előtt vannak. Oldalfalaktól kb. 1,5 méterre. Hangfalak tőlem olyan 3 méterre vannak.
Hogy lehetne javítani a dolgon, mert ez igy katasztrofális!!!

Előre is köszönöm!
Erősítő:  Arcam P85+Arcam A85
Hangfal: Wilson Benesch ARC
Forrás, DAC:   Bluesound Node => TIDAL
Phono: Project Debut Carbon Esprit
Kábelek: Xindak, Fapaci, Van Damme

KMT
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 81

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: KMT »

Semmi, már megint nem lapoztam. :S

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Kezdő hifi - tanács kéne

Világbéke, szép is az... Mi bajotok vele?

Semmi.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Világbéke, szép is az... Mi bajotok vele?

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor

Kezdő hifi - tanács kéne

... and the World Peace.

First of all.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11359
Kapcsolat:

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Végre,hogy te is ezt írod.
Jók ezek a hókusz-pókuszok,de a szoba sokkal fontosabb.

... and the World Peace.

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Egy ideje már ezt gondolom, lehet, hogy csak nem írtam? Nálam nagyon szerencsés a kialakítás. Ha valaki tervezgetne ilyesmit otthonra: nagyon ajánlom a falak kültéri szemcsés vakolattal történő bevonását. Jobb, mint a tojástartó:-), és sokkal, de sokkal tartósabb, mintha festene, vagy tapétázna az ember, szóval lehet, hogy a családot is meg lehet győzni róla, különösen, ha meg lehet egyezni a színéről is.

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: AVX »

A szobaakusztika azonban sokkal, de sokkal fontosabb, ahogy azt többen megjegyezték.

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

A digitalis forrasok kozul talan a CD/DVD/SACD lejatszok eseteben lehet valamifele hatasa (es ertelmes magyarazata) a rezgescsillapitasnak, de korantsem akkora mertekben mint lemezjatszok eseteben.

Ebben valószínűleg igazad van. A futóműveknél szerintem is van ennek értelme. Nekem egy zajos mechanikájú Marantz CD63 MK II-nél egy olyan egyszerű csillapítás is segített, mint a mechanika üreges részeinek blue tackkel való kitöltése, ami hallható javulást eredményezett. Ez a "tuning" ráadásul igen könnyen visszafordítható, ha mégsem működne, ahogyan a lejátszó tetejére és alá helyezett tönkölybúzapárna (fülelek javaslata volt valahol), vagy a súlyos gránitlap a tetőn. Amit én még megpróbáltam, és kevésbé volt érzékelhető, mint a blue tack, az a készülékház oldallapjai és az alváz bronzcsavarral megoldott csatolása közé illesztett, üvegesek által használt, öntapadó parafalemezke volt.
A szobaakusztika azonban sokkal, de sokkal fontosabb, ahogy azt többen megjegyezték.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: lamalas »

"Ha nem tudsz megmagyarázni, vagy megtapasztalni valamit, attól az még létezhet."

Ez igaz, csak azt felejtik el sokan ha tapasztalsz valamit de nem tudod megmagyarazni az nem jelenti feltetlen azt, hogy a tapasztalatot az a valami (jelenseg) valtotta ki. Az emberi erzekek nagyon konnyen becsaphatoak. A latas pl. rendkivuli modon tudja befolyasolni a hallast. Ezeket a dolgokat a hifi vilagaban hajlamosak elfelejteni az emberek (ha egyaltalan tudnak roluk).

Visszaterve az eredeti temara: aki akarja az kiprobalja a tuskeket a keszulekek alatt. Valo igaz, hogy nem szukseges mindent megmagyarazni, de legalabb felre ne magyarazzuk a dolgokat.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11359
Kapcsolat:

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Régebbi céges értekezletek alatt volt egy olyan gondolatom, hogy csinálok egy nyakba akasztható táblát, mire felírom: "Köszönöm, nem kérek kávét." Így megkímélem magamat és a titkárnőket is a felesleges köröktől.

Manapság egy olyan gondolatom van, hogy csinálok egy belinkelhető képet, amire felírom: "Ha nem tudsz megmagyarázni, vagy megtapasztalni valamit, attól az még létezhet."

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

.

Én úgy érzem, kicsit leegyszerűsítjük itt ezt a készülék elcsatolás/rezgéscsillapítás dolgot, csak azért mert így kényelmesebb, ha valamire nem ismerjük a magyarázatot.
Én saját tapasztalatból azt tudom, hogy vannak készülékek, amik nem érzékenyek erre, pedig az alábbi okfejtések alapján annak kellene lenniük. Vegyük csak példának az elektroncsöves magnókat. Ott vannak rezgések a motorok miatt (sőt, néha a hangszóró/hangszórók erre még rá is tesz/tesznek egy lapáttal), és ott vannak ezen rezgések közvetlen közelében az elektroncsövek. A magnók mégsem érzékenyek az elcsatolásra/rezgéscsillapításra. Gyakorlatilag egyformán szólnak egy hokedlin, a nagymama komódján, vagy egy szuper Hi-Fi állványon is.
Aztán bizony vannak olyan félvezetős készülékek, amiknél igenis hallható a különbség attól függően, hogy min vannak elhelyezve. Hogy ez miből ered, a táptrafó rezgéséből, vagy a készülékház konstrukciójából, vagy ki tudja miből, arról fogalmam sincs, de a tény, az tény, miképpen az is, hogy szintén vannak félvezetős készülékek, amik a fent említett magnókhoz hasonlóan immunisak az elhelyezésre.
"Ki érti ezt, Én nem", de ettől függetlenül még létezik, amit leírtam, és nem marad más annak, aki szeretné kihozni a készülékeiből a legtöbbet amit lehet, minthogy maga kísérletezgessen, és leginkább a saját tapasztalatainak higgyen.

.

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: lamalas »

Sziasztok!

Több témát is átolvastam már, de sehol sem találtam magyarázatot arra, hogy miért kell a stereo erősítőt, illetve minden elektronikai eszközt tüskékre helyezni, ahogy a hangfalakat is. Az utóbbi nyilvánvaló, de a fix fizikai eszközöket nem értem, h miért kell rezgéscsillapítani.

Hálás lennék, ha Valaki elmagyarázná nekem röviden, vagy egy kis segítséget adna, h hol nézzek utána...

Üdv.

Szia!

Ennek a magyarazatat en a multban keresnem. Annak idejen amikor az elektromechanikus jelatalakitok (pl. lemezjatszok) fenykorat eltek es nagyreszt elektroncsoves erositokkel oldottak meg az erosites feladatat akkor komoly szerepe volt a rezgescsillapitasnak, gondolom nem kell reszletezni miert (legalabbis a lemezjatszok eseteben). Az elektroncsoves keszulekek is (az elektroncsovek miatt) relative erzekenyek voltak a nagyobb amplitudoju rezgesekre az un. mikrofonia hatas miatt. Mindezeket figyelembeveve szukseg volt valamifele hatekony rezgescsillapitasra szinte minden keszuleknel, hogy a zavaro rezgesek nehogy visszajussanak a rendszerbe. Zavaro kulso rezgesnek szamit a hangsugarzo test es leghangja is ami rezgesbe hozhatja a lemezjatszot, elektroncsovet. Akinek manapsag is van lemezjatszoja es/vagy csoves elo v. vegerositoje annak feltetlen ajanlott a megfelelo rezgescsillapitas.

A felvezetos technologia nem erzekeny a kulso mechanikai rezgesekre (szoritkozzunk most csak a jelerosito berendezesekre). Sokan hallani velik a kulonbseget tuskevel es tuske nelkul, de ennek sokkal inkabb pszichoakusztikai jelentosege van mint valamifele eddig fel nem fedezett tudomanyos magyarazata. A digitalis forrasok kozul talan a CD/DVD/SACD lejatszok eseteben lehet valamifele hatasa (es ertelmes magyarazata) a rezgescsillapitasnak, de korantsem akkora mertekben mint lemezjatszok eseteben.

Ha felvezetos keszulekeid vannak akkor sztem is inkabb az akusztika kerdeseket, problemakat boncolgasd minthogy a tuskeket meg kabeleket cserelgesd.

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: muvimi »

Szerintem a szobaakusztika 10-szer ennyire fontos.
Inkább arra költs egy keveset.

Szerintem is !

AVX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3310

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: AVX »

Pontosan ezekre a dolgokra voltam kíváncsi! Köszönöm szépen!
Üdv.

Szerintem a szobaakusztika 10-szer ennyire fontos.
Inkább arra költs egy keveset.

Danito
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Danito »

Van, aki esküszik rá. Szerintem meg nincs értelme, legalábbis nem minden esetben, és nem feltétel nélkül.

Meghallgatja az ember, utána eldönti, hogy tetszik jobban, vele vagy nélküle. Nem biztos, hogy vele.

Tudományos magyarázatnak valami ilyesmit tudok elképzelni:
a mechanikai rezgéseket csökkenti, ezáltan az erősítő alkatrészei nem rezegnek.
Olyan alkatrészeket is el tudok képzelni egy erősítőben, amelyek mozgás hatására mágneses teret hoznak létre, vagy egy kábel a föld mágneses terében ha a rezgések hatására megmozdul, akkor a mágneses térben változást okozhat, és ilyesmi változásokat vannak, akik hallani vélnek.

Egy próbát megér. Nem érdemes mindig a tudományos magyarázatot keresni, mert sokszor csak a megfigyelésig jutott el a tudomány, az ok-okozati öszefüggések feltárása sok esetben lényegesen nehezebb, ezért is kaptad a rendkívül hasznos válaszokat, hogy ne foglalkozz a tudományos részével, elég, ha hallod a különbséget. Persze, ha zenét akarsz hallgatni.

Ha a kutatás érdekel, akkor kísérletezz, lehet, hogy megtalálod az összefüggést.

Pontosan ezekre a dolgokra voltam kíváncsi! Köszönöm szépen!
Üdv.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 847

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Komoly volt, nem viccnek vettem! Nem kifejezetten tudományos magyarázatra vártam. Lehet, h én tettem fel bután a kérdést! Talán ennyi elég is számomra: "Mindenki érzékeli a változást". Tehát van értelme és sokan így használják...

Van, aki esküszik rá. Szerintem meg nincs értelme, legalábbis nem minden esetben, és nem feltétel nélkül.

Meghallgatja az ember, utána eldönti, hogy tetszik jobban, vele vagy nélküle. Nem biztos, hogy vele.

Tudományos magyarázatnak valami ilyesmit tudok elképzelni:
a mechanikai rezgéseket csökkenti, ezáltan az erősítő alkatrészei nem rezegnek.
Olyan alkatrészeket is el tudok képzelni egy erősítőben, amelyek mozgás hatására mágneses teret hoznak létre, vagy egy kábel a föld mágneses terében ha a rezgések hatására megmozdul, akkor a mágneses térben változást okozhat, és ilyesmi változásokat vannak, akik hallani vélnek.

Egy próbát megér. Nem érdemes mindig a tudományos magyarázatot keresni, mert sokszor csak a megfigyelésig jutott el a tudomány, az ok-okozati öszefüggések feltárása sok esetben lényegesen nehezebb, ezért is kaptad a rendkívül hasznos válaszokat, hogy ne foglalkozz a tudományos részével, elég, ha hallod a különbséget. Persze, ha zenét akarsz hallgatni.

Ha a kutatás érdekel, akkor kísérletezz, lehet, hogy megtalálod az összefüggést.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”