Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 114

Re: Sztereó erősítők

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Nézd, ezek közül személyesen egyiket se hallottam, de nem is érdekelnek. Ma meg már nem lehet belőlük eredetivel megegyező állapotban fellelni őket, így nem is lenne lehetséges.
Volt egy Denon PMA-360 erősítőm, amit pár ezressel még olcsóbban is vettem, mint a fórumtárs a Rotelt. Annó a HFM arról is írt pár sort, hogy hangzásra gyengébb, mint a "legendás" PMA-320, és volt mérés is róla külföldi szaksajtóban, hogy egy erőmű, mert a gyári 2x60 watt (8 ohm) helyett valójában több, mint 2x90et tud. Nálam mégis torzított rendesen fél hangerő fölött, igaz elég érzéketlen dobozokkal (83-84 dB). Ezért lecseréltem egy Arcam Alpha One-ra, ami sokkal gyengébb volt, mégis jobban szerettem hallgatni. De ezek már tényleg egyéni ízlés dolgai.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Re: Rotel RA-820AX kapcsoló

Hozzászólás Szerző: grindlock »

wasiliy888 írta:
2024.10.22., kedd 12:09
mishow írta:
2024.10.22., kedd 10:14
grindlock írta:
2024.10.19., szomb. 09:44
Van egy Rotel RA-820AX erősítőm, ahol a tone kapcsoló vacakol: off állásban nem szól mind2 csatorna rendesen, csak az egyik, és a másik meg serceg.
Hosszas mozgatás után "megjavul", de amint bemeneti forrást váltok (pl aux helyett CD), akkor kezdi újra.
A Rotel RA-820AX emlékezetem szerint a Rotel "Menő Manója" volt annak idején, vagyis az az olcsó belépő szintű erősítő, amivel a NAD3020 mezőnyében akart versenybe szállni - és talán nem is rosszul. Nekem 820BX4 volt az első "rendes" erősítőm a sok KGST cucc után, mit mondjak ... igaz abban nem vacakoltak a hangszínszabályzókkal, a teljes kör kapcsolóstul-potméterestül kimaradt, az egykori HFM szerint jobban is szólt, mint a hangszínszabályozós 840BX4.
Az a baj, hogy így egyáltalán nem azt nyújtja, amit tud, hisz a kontakthiba akkor is beleszól a hangba, amikor elvileg éppen "megjavult". Szóval bármennyiért vetted is, érdemes rendbetenni - ha megduplázod az árát a javítással, akkor is kb 40eFt-nál tartasz, és ez a kis erősítő szerintem annál többet ér hangban, főleg ha ma kellene újonnan hasonló kvalitásút venni.
Amúgy se nyújtaná, amit tud, mert kb 40 éves. Nincs olyan elko, ami ennyi ideig a tartaná a paramétereit. És ha ebben valami csoda folytán mégis olyanok lennének, hát ez új korában sem lehetett egy nagy hang. Maximum az akkor itthon elérhető belépő szintű erősítők között, amikor a Nad 3020 lehetett egy etalon. Zsolt mondta később ez utóbbiról, hogy siralmasan szólt, csak azért tartották, mert a HFM írásai miatt vitték.

Imádom az ilyen megmondásokat hogy "siralmas" hang és "bezzeg" hang.

Mindenkinek más a füle és a hallgatási preferenciája, illetve az erre szánt keret.

Hallgattam több nullával drágább szetteket is, amik a saját ligájukban biztosan menőnek számítanak,
de pl. az egyiknek smirgli papír száraz hangja volt, ami meg nekem nem jött be.
A másik meg valszeg rosszul volt beállítva, mert maci brummogás jött ki mély hangok címén.

Nem vagyunk egyformák.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Volt náluk Ion Obelisk is, csak az nyilván drágább volt, nem HFM teszt róla, és volt egy olyan hogy Obelisk 0.5, ezt ők készítették a hazai piacra. Én nem tudok egy kereskedőt azért hibáztatni, ha olyat forgalmaz, amiből hasznot remél. Ezt a jóval későbbi kijelentést is úgy kell értelmezni szerintem, hogy a többihez viszonyítva, amiknek az ára két, háromszorosa volt, mint a Nad3020.
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1328

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

wasiliy888 írta:
2024.10.22., kedd 12:09

Zsolt mondta később ez utóbbiról, hogy siralmasan szólt, csak azért tartották, mert a HFM írásai miatt vitték.
Ezt miért nem akkor mondta, mikor árulta ?
Egy lelkiismeretes kereskedő olyan készüléket tartson, amit ő maga is jónak tart, amiben hisz, amiről gondolja, hogy a vevőjének is örömet fog okozni....
De ha mégsem, legalább ne legyen olyan hülye, hogy utólag szembe köpi magát.
/ Én is tudok olyan cuccról, ami " elég vacak " volt, amikor már nem forgalmazhatták. Derék.../

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

De hogy valami értelmeset is hozzászóljak:

https://youtu.be/v8FYIRJZezU?si=gd4tcAVFI8wszDZX

Ezen a linken van egy videó a te erősítőd típusának a jellemző hibáit, hogyan lehet javítani. Én nem költenék rá, a fenti alapján megcsinálnám magam, amit tudok.
De az átkötés, amit korábban javasoltak lehet, hogy jobb és egyszerűbb.
Dynavox X4000

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

mishow írta:
grindlock írta:
Van egy Rotel RA-820AX erősítőm, ahol a tone kapcsoló vacakol: off állásban nem szól mind2 csatorna rendesen, csak az egyik, és a másik meg serceg.
Hosszas mozgatás után "megjavul", de amint bemeneti forrást váltok (pl aux helyett CD), akkor kezdi újra.
A Rotel RA-820AX emlékezetem szerint a Rotel "Menő Manója" volt annak idején, vagyis az az olcsó belépő szintű erősítő, amivel a NAD3020 mezőnyében akart versenybe szállni - és talán nem is rosszul. Nekem 820BX4 volt az első "rendes" erősítőm a sok KGST cucc után, mit mondjak ... igaz abban nem vacakoltak a hangszínszabályzókkal, a teljes kör kapcsolóstul-potméterestül kimaradt, az egykori HFM szerint jobban is szólt, mint a hangszínszabályozós 840BX4.
Az a baj, hogy így egyáltalán nem azt nyújtja, amit tud, hisz a kontakthiba akkor is beleszól a hangba, amikor elvileg éppen "megjavult". Szóval bármennyiért vetted is, érdemes rendbetenni - ha megduplázod az árát a javítással, akkor is kb 40eFt-nál tartasz, és ez a kis erősítő szerintem annál többet ér hangban, főleg ha ma kellene újonnan hasonló kvalitásút venni.
Amúgy se nyújtaná, amit tud, mert kb 40 éves. Nincs olyan elko, ami ennyi ideig a tartaná a paramétereit. És ha ebben valami csoda folytán mégis olyanok lennének, hát ez új korában sem lehetett egy nagy hang. Maximum az akkor itthon elérhető belépő szintű erősítők között, amikor a Nad 3020 lehetett egy etalon. Zsolt mondta később ez utóbbiról, hogy siralmasan szólt, csak azért tartották, mert a HFM írásai miatt vitték.
Dynavox X4000

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

A HFM által tesztelt "20"-as sorozatú Rotel erősítők:RA-820BX2 '87/2 és RA-820 AX, párban a 840BX4-el. '91/3 leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

mishow írta:
grindlock írta:

Valóban jó hangja van :-)

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

grindlock írta:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Voyager írta:
2024.10.21., hétf. 19:15

:smile29:
majszólj, ha érdekes lesz ez.
Érdekes. Pont majszolok egy zsemlét... :D
Az a baj, hogy mivel nem értek hozzá, így kérdezni sem tudok jól, aztán majd jól kinevettek... sad.gif gondolkodik.gif Mindegy.
Korábban hallottam valamelyik itteni szakitól (is), hogy a potméterek valamilyen konstrukciós okból, vagy fizikai törvényszerűségből, passz, - az esetleges féloldalasságon túl - rendesen tudnak rontani a hangon működésük alsó tartományában.
Tulajdonképpen ez volt a kérdésem lényegi része - ha egyáltalán megválaszolható - hogy ebből a műszaki szempontból van-e optimális működési tartománya egy hagyományos potinak, vagy tök mindegy, mert az előző mondatomat kiváltó állítás esetleg csak kacsa. :yingyang:

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Rock60 írta:
2024.10.21., hétf. 18:54
supravox írta:
2024.10.20., vas. 18:03

Van lényegi része a kérdésednek?
Öööööö... gondolkodik.gif Nincsen ? :D
:smile29:
majszólj, ha érdekes lesz ez.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

Rock60
Őslakos
Őslakos

supravox írta:
2024.10.20., vas. 18:03

Öööööö... gondolkodik.gif Nincsen ? :D

Rock60
Őslakos
Őslakos

Re: Rotel RA-820AX kapocsoló

Voyager írta:
2024.10.21., hétf. 13:02

A kapcsoló direkt átkötése nem hozna számottevő javulást a hangminőségben, és az eredeti probléma forrását sem szüntetné meg.
Az igaz.
Ha a tulaj szeretne a készülék áránál többet költeni a javításra és lemondani a sokkal olcsóbb megoldással járó nem számottevő hangminőség javulásról, akkor csak hajrá ! :D :smile53:
Az is egy út, de minek... gondolkodik.gif

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

grindlock írta:
2024.10.21., hétf. 14:01
Voyager írta:
grindlock írta:
2024.10.20., vas. 07:38
Többnyire "off" állásban van, nem nagyon használom
Az eszköz értékét neked kell mérlegelned. Minden olyan szakszerű és igényes javítás vagy beavatkozás, amely megfelelően van kivitelezve, nem csökkenti, sőt inkább növeli a berendezés értékét.
Érdemes lenne kiszerelni az alkatrészt, megtisztítani minden érintkezőt a lerakódásoktól, majd a megfelelő kenőanyagot felvinni a csúszó érintkezőkre. Ehhez szakértelem, valamint precíz és igényes munka szükséges.
A kapcsoló direkt átkötése nem hozna számottevő javulást a hangminőségben, és az eredeti probléma forrását sem szüntetné meg.
20 ezer Ft-ért vettem az erősítőt.
Szerintem a szervíz többe lenne, mint az erősítő ára, de majd megkérdem az egyik illetékes ismerősömet.
Szerintem mellékes, hogy mennyiért jutottál hozzá az erősítőhöz. Ha szereted, és tetszik, amit produkál, akkor érdemes rendesen megjavíttatni.

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Voyager írta:
grindlock írta:
Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 04:46

Engem annyira nem motivál, hogy " belenyúlás mentes " maradjon a készülék, főleg ha ilyen minimális és visszaalakítható változtatás történik.
Nem vacakolnék a kapcsoló életrekeltésével, hanem a legrövidebb úton áthidalnám, kihagynám a jel útjából a " Tone " funkciót.
Persze, ha rendszeresen használod, akkor úgy kell eljárni, ahogy Voyager javasolta, :smile53: de hang szempontjából szerintem jobban járnál nélküle...
Az eszköz értékét neked kell mérlegelned. Minden olyan szakszerű és igényes javítás vagy beavatkozás, amely megfelelően van kivitelezve, nem csökkenti, sőt inkább növeli a berendezés értékét.

Érdemes lenne kiszerelni az alkatrészt, megtisztítani minden érintkezőt a lerakódásoktól, majd a megfelelő kenőanyagot felvinni a csúszó érintkezőkre. Ehhez szakértelem, valamint precíz és igényes munka szükséges.

20 ezer Ft-ért vettem az erősítőt.
Szerintem a szervíz többe lenne, mint az erősítő ára, de majd megkérdem az egyik illetékes ismerősömet.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

grindlock írta:
Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 04:46
grindlock írta:

Engem annyira nem motivál, hogy " belenyúlás mentes " maradjon a készülék, főleg ha ilyen minimális és visszaalakítható változtatás történik.
Nem vacakolnék a kapcsoló életrekeltésével, hanem a legrövidebb úton áthidalnám, kihagynám a jel útjából a " Tone " funkciót.
Persze, ha rendszeresen használod, akkor úgy kell eljárni, ahogy Voyager javasolta, :smile53: de hang szempontjából szerintem jobban járnál nélküle...

Rock60
Őslakos
Őslakos

denesdr írta:
2024.10.20., vas. 19:04

Ott, ahol nem torzít, nem zajosodik és nem csúszik el hallhatóan a bal-jobb balansz. Ja és ami körül rendesen lehet hangerőt állítani, nem úgy mint a korábban is említett, alacsony potiállásnál hangerőt növelve hirtelen üvölteni kezdő, csökkentve meg túlhalkuló rendszer esetén.
Ok, kösz, ezek normál feltételek...

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 17:40
denesdr írta:
2024.10.20., vas. 12:55
Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 10:24

Ideális esetben hol áll a hangerőszabályzó átlagos szoba hangerő esetében ?
Ha azonos a gain különböző teljesítményű végerősítők esetében...pl azonos sorozatú, de eltérő teljesítményű vegfokoknál, akkor az előfok hangerőszabályzójának állása ugyanakkora hangerőt eredményez a kisebb, meg a nagyobb teljesítményű végfok esetén is.
Ok, kösz a magyarázatot, a lényeget megértettem. :smile53:
A kérdésem lényegi részére mit tudnál mondani ?
Ott, ahol nem torzít, nem zajosodik és nem csúszik el hallhatóan a bal-jobb balansz (ez utóbbi általában alacsony potiállásnál szokott előfordulni). Ja és ami körül rendesen lehet hangerőt állítani, nem úgy mint a korábban is említett, alacsony potiállásnál hangerőt növelve hirtelen üvölteni kezdő, csökkentve meg túlhalkuló rendszer esetén.

szigony
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1393

Hozzászólás Szerző: szigony »

Rock60 írta:
Talán nincsen erre fix recept, de általában ideális esetben hol áll a hangerőszabályzó átlagos szoba hangerő esetében ?
Igaz, én nem szoktam ordíttatni, de a 35 wattos integrált csöves potija 10 - 12 óra között, nagyon ritkán 1 óránál áll a 85 DB - es Quadnál.
Digit forrás, tuner és phono esetében is.
Sokak szerint a teljesítményből sosem elég.
Egy jóval nagyobb teljesítményű erősítőnél talán soha nem lehetne 9 - 10 óránál feljebb tekerni a potmétert. Az nem túl jó, gondolom... gondolkodik.gif
QUAD QMP + QUAD Artera Play-nél 100 lépés van és nagyon finoman lehet állítani. 35-50 tartományban használom. Bőven van lehetőség a finomhangolásra.
Forrástól függetlenül a Rega Osiris szinte használhatatlan van számomra. kb mint amit vazze írt a Naim-ről.

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6186

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

BLX írta:
2024.10.20., vas. 18:36
wasiliy888 írta:
2024.10.20., vas. 07:58
Nem akarok sokkolni senkit, de én ezt a kis csúfságot hallgatom nagy megelégedéssel:
lz5-03.jpg
Mit lehet tudni erről a végfokról? Milyen típus/ki készítette? Köszi az infót.
Ha az aláírását nézed akkor ez valószínűleg egy Aquincum LZ5.
viewtopic.php?t=136131&start=25

https://audioworld.blog.hu/2018/06/22/l ... _a_hetedik
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

wasiliy888 írta:
2024.10.20., vas. 07:58
Nem akarok sokkolni senkit, de én ezt a kis csúfságot hallgatom nagy megelégedéssel:
lz5-03.jpg
Mit lehet tudni erről a végfokról? Milyen típus/ki készítette? Köszi az infót.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2484

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
2024.10.20., vas. 17:40
denesdr írta:
Rock60 írta:

Ha azonos a gain különböző teljesítményű végerősítők esetében...pl azonos sorozatú, de eltérő teljesítményű vegfokoknál, akkor az előfok hangerőszabályzójának állása ugyanakkora hangerőt eredményez a kisebb, meg a nagyobb teljesítményű végfok esetén is.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Őslakos
Őslakos

denesdr írta:
Rock60 írta:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Rock60 írta:
Talán nincsen erre fix recept, de általában ideális esetben hol áll a hangerőszabályzó átlagos szoba hangerő esetében ?
Igaz, én nem szoktam ordíttatni, de a 35 wattos integrált csöves potija 10 - 12 óra között, nagyon ritkán 1 óránál áll a 85 DB - es Quadnál.
Digit forrás, tuner és phono esetében is.
Sokak szerint a teljesítményből sosem elég.
Egy jóval nagyobb teljesítményű erősítőnél talán soha nem lehetne 9 - 10 óránál feljebb tekerni a potmétert. Az nem túl jó, gondolom... gondolkodik.gif
Ne gondolkodj, járj utána! ;)
A dolog a végerősítő nyereségétől függ. Ha azonos a gain különböző teljesítményű végerősítők esetében (mint ahogy az általában lenni szokott pl azonos sorozatú, de eltérő teljesítményű vegfokoknál), akkor az előfok hangerőszabályzójának állása ugyanakkora hangerőt eredményez a kisebb, meg a nagyobb teljesítményű végfok esetén is. A különbség annyi, hogy a nagyobb teljesítményű végfoknak magasabb feszültség kell az előfok felől, hogy kijöjjön belőle a nagyobb teljesítmény, azaz tovább lehet tekerni vele az előfok potiját, anélkül, hogy klippelne.
Persze ha eltér a végerősítő gain, akkor más a helyzet.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ez szerintem nagyban függ attól is milyen zenét hallgatunk, így nem csak a vas határozza meg. A klasszikus felvételeknél a jelszint jellemzően sokkal alacsonyabb, ezért feljebb kell tekerni a hangerőt. Ha ilyenkor jön egy dinamikus rész a zenében, jó ha épp nem a határon van az erősítő, mert egy kását lehet majd hallani a nagyzenekar helyett. És akkor inkább nincs is kedve hozzá az embernek.
Dynavox X4000

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”