Sziasztok!
Egy all in one tápegység kapcsán írnék pár sort, hátha valaki épp most áll neki, vagy épp fejlesztésen gondolkodik az audio PC vonalon.
Az "épített" passzív audio PC-k, amik külön tápolást kapnak az USB-re, alaplapra,(stb.) elég költségesek, és nem mindenki engedhet meg magának több százezer forintot e célra.
Én korábban már írtam az általam használt megoldás(ok)ról, picit részletezném ismét ezeket.
A szóban forgó táp:
https://www.aliexpress.com/item/4000110 ... d0ffbf0dd8
Ezzel az egy eszközzel megoldható egy ilyen házba -
https://www.lc-power.com/en/product/pc- ... lc-1360mi/
- épített, teljesen passzív (kis fogyasztású ITX) gép táplálása;
- az USB A-B (PC-DAC) kábel 5V-os táplálása Y USB kábel segítségével. (
https://luxoraudio.hu/index.php/aruhaz/ ... usb-detail)
- switch/router tápolása, ha 12V-os eszközt választunk
- illetve használható fejhallgató erősítőhöz is, ha valaki azt használna
A legnagyobb változást/javulást az USB 5V-jának külső kiváltása hozza, ami egy olcsó Y kábel esetén is sokkal jobb megoldás, mint egy drágább kábel, a PC-ről táplálva.
Az audio PC-kben e miatt (is) külső tápról használható kártyát raknak, és így táplálják kívülről, de még sem közvetlenül, ami így ismét változókat visz a történetbe. "Áram" szempontjából az Y megoldás olcsóbb, egyszerűbb, szvsz. jobb. (a tápkábel cseréjével is lehet játszani)
A hangbéli változás olyasmi lesz, mintha a "fűrészfogak" lekerülnének az énekes hangjáról.
Ha a pici Pc-t is megtápoljuk, a változás ismét tetten érhető, itt a hang összeszedettsége javul, kis hangerőn is tiszta, jól kivehető lesz az ének(es), csökken a köd effekt. Ezt a jelenséget sokan a sugárzónak, esetleg az IC-nek tulajdonítják, de ha kapcsoló üzemű tápról hajtott PC-t használunk, az is hozzátesz ehhez. (nem keveset)
Ezt a térbeli elhelyezkedést (énekes), és a "köd" mértékét az erősítőben alkalmazott biztosíték is erősen befolyásolhatja, ahol nem mindig a drágább a jó megoldás. Erre is írnék egy példát, egy Audiolab 8300A kapcsán, ahol a gyári biztosítékból mellékel is egy tartalékot a gyártó(gondolom nem véletlen). A gyári biztosíték helyére egy "tuning" biztosíték került, aminek hatására az énekes "eltávolodott", és erőtlenné vált. Gondolom a gyárban a hozzá adott biztivel lett összehangolva az erősítő.
Használhatóság tekintetében, egy Windowsos gépet VNC-vel távvezérelhetünk telefonos app-al is, így monitor, és mindenfajta periféria nélkül elfér akár egy TV mögött, vagy a HiFi árnyékában.
Ha pl. az Audirvana programot használjuk, annak letölthető külön app-ja is, igaz az nem ingyenes.
Volt szó mostanság több is az Audirvana-ról, ami tényleg máshogy szól, mint a többi bitperfect lejátszó/lejátszás, aminek hátterében az állhat, hogy nem teljesen bitperfect működik a program. A bitperfect lejátszók a 16bit/44Khz -et ebben a formában továbbítják a DAC felé, az Audirvana ugyan "meghagyja" a mintavételezési rátát(ha nem használunk upsamplingot), de 32bites mélységgel továbbítja, ami azt jelenti, hogy valamit azért változtat, persze úgy tűnik jó irányba. Ezt a készítők tudnák megmondani, hogy mit is "trükköznek". Ha egy szóval kellene jellemezni a változást, itt is az "összeszedettebb" jutna eszembe róla. (pontosabb mélyek, kontúrosabb ének, stb.) Ez a különbség kisebb, mint amit a PC analóg tápjának a cseréjével érhetünk el.
Utoljára maradt a switch/router, ami talán a "legkisebb" áram a rendszerben, ami az UTP kábelen közlekedik, de mint ilyen, ez is bekerül a rendszerbe, és ami bekerül, az valahol, valahová ... Ezzel nem nagyon foglalkozom, nem cserélgetem a tápokat, régóta analóg tápról megy, úgy gondolom jó ez így, főleg ha egy ilyen "mindenegyben" készülék esetében még költeni sem kell rá pluszban. (nekem még külön van az 5V-os és 12V-os táp)
A kínai szállításhoz is írnék pár apróságot, ami a költségekkel, szállítási idővel is összefügg. A nagyobb, drágább szállítmányozó cégek gyorsak, precízek, és követik a törvényi szabályozásokat, így a drágább szállítási költséghez +27%-os Áfát, és kezelési/ügyintézési költséget is kalkulálhatunk, ami a DHL esetében most 5990Ft. Ez lazán a duplája így, egy 60 dolláros tételnek, amibe a végén kerül a termék.
Ha lehetőség van olcsóbb "csájnízpost"-al (abból is van nyomkövetős prémium) szállíttatni, ott az érkezési idő hosszabb lesz, de van esély a további költségmentességre, a cirka 6000Ft ügyintézési díj meg tuti megmarad, mert ha intézni kell a vámkezelést, azt magunk fogjuk.
A kényelem és a sebesség mindig drágább, de itt is tudunk választani. (általában)
A fent leírtak az én rendszere(i)mben, eszközeimmel megtapasztalt dolgok, amik az ebből fakadó véleményem tükrözik.
Én midig a próbálgatás, megtapasztalás híve voltam/vagyok, ezt javaslom másnak is, mert amit ő hall, az lesz "igaz" számára.
Remélem valakinek hasznára válik eme sok betű ...
Üdv!
HZ