Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- O_S
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 160
Re: Kábelezzünk
Örülök, hogy néhányotoknak sikerült vidám pillanatot szereznem, wittao még az á betűt is megtalálta.
Visszaolvasva tényleg hülyén hat, de nem ragozom tovább, spongyát rá.
Visszaolvasva tényleg hülyén hat, de nem ragozom tovább, spongyát rá.
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
Mennyasszonyi tánc, vagy arab zene?

Core Audio, TARALABS, MBL, PrimaLuna, PASS Labs, YG, Vivid, Entreq
Elektroncsovek: Sophia Electric
Elektroncsovek: Sophia Electric
- O_S
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 160
Ha nem lennének kábelek, be lehetne zárni a fórumot.
Én se vagyok kivétel, most vettem itt a fórumon egy Lessloss tápkábelt, amit az előerősítőbe dugtam be.
Jelentős a javulás, az énekesek előbújtak a fátyol mögül.

Én se vagyok kivétel, most vettem itt a fórumon egy Lessloss tápkábelt, amit az előerősítőbe dugtam be.
Jelentős a javulás, az énekesek előbújtak a fátyol mögül.
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3177
Ez a porszívós logika mentén továbbhaladva, akkor hangfalkábelnek is bőven elég volna 2x0,75m²-es kábel is, de ilyennel én még nem igazán találkoztam. A legelterjedtebb méret erre a célra a 2x2,5m², pedig objektíven nézve, az átlagosan vezetett elektromos teljesítményt figyelembe véve ez több, mint túlzás. Sőt, ennél csak vastagabbak vannak.chord_ írta: ↑2024.07.29., hétf. 09:49Tápkábelnél, ez miért is fontos?Shimano írta: ↑2024.07.29., hétf. 09:36Pl legalább a kábelben lévő vezetők méretére,mert nem mindegy hogy hová kerül az a drót,elosztó elé,vagy forráskészülékhez.De ez,meg a többi általános infó olyan alap dolog,hogy nem is értem hogy miért nem lehet ezeket megadni.MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 21:35Kérem árulja el nekem valaki, hogy pl. egy tápkábel esetén milyen NÉLKÜLÖZHETETLEN adatokra van szüksége egy felhasználónak, amelyek a rendeltetésszerű használathoz szükségesek!
Illetve melyek azok a KONKRÉT adatok, amikből a felhasználó következtetni tud a kábel hangra gyakorolt hatására?
Még egyszer leírom, konkrét adatok/paraméterek KÁBELEKNÉL.![]()
De most komolyan,te vennél olyan kábelt,amiről semmi,de szó szerint semmi infód nincs,és csak annyi marketing dumát kapsz mellé,hogy dobsz egy hátast ha meghallgatod,mert ez olyan jó.
Ki az, akinek a kezében volt olyan 'tápkábelnek' mondott valami, ami ne bírt volna ki egy torkos nagyteljesítményű erősítő táplálást?
Van egy jó porszívónk, 1600W-os.
Drága volt.
7 vagy 8 méter feltekerhető drót van benne. Baromira kényelmes dolog. Ezt csak úgy lehetett megcsinálni, hogy egy vékony, dupla szigetelésű 'lámpadrót' van benne.
És nem melegszik.
És nem csak a sarkokban szívja az ampereket, hanem folyamatosan.
A többi kábelnél pedig?
Ha jól emlékszem, Te voltál az egyik szószólója, hogy az audio célú kábelekre máshogyan kell tekinteni, mint más elektromos vezetőkre. Akkor ezt a felvetést ez esetben is kéretik szem előtt tartani.
Köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van 3 olyan mikrofonkábelem is (gyártó most nem érdekes), ami szerkezetileg pontosan egyforma, mindenben megegyeznek: vezetők száma, keresztmetszete, elrendezése, szigetelés anyaga, stb, minden ugyanaz, csak a vezetők anyaga különbözik. Van réz, ezüstözött réz és ezüst. Mindegyik magas tisztaságú anyag. Lehet belőlük szimmetrikus és aszimmetrikus kábelt is csinálni, jók analóghoz is (akár phono kábelnek is) de jók AES/EBU-nak is. Van belőle gyárilag szerelt és bundon vett is. Nagyon csodálkoznék ha bárki nem hallana különbséget a réz, ezüstözött réz és az ezüst drótos verziók között.MrCollector írta: ↑2024.07.29., hétf. 07:30Te nem értetted meg amit írtam és leírtad ugyan azt az amit előtted már többen. És amivel semmit sem magyarázol meg annak aki kíváncsi rá, miért is lehetnek fontosak egyes adatok.zoli73 írta: ↑2024.07.28., vas. 22:25Nem kell ennyire kisarkítani a kérdést, hogy "nélkülözhetetlen" információkról kelljen beszélni. Szerintem mindenki nagyon is jól tudja, hogy milyen informaciókra kiváncsi az átlag hifista, nem értem miért kell köntörfalazni?MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 21:35Kérem árulja el nekem valaki, hogy pl. egy tápkábel esetén milyen NÉLKÜLÖZHETETLEN adatokra van szüksége egy felhasználónak, amelyek a rendeltetésszerű használathoz szükségesek!
Illetve melyek azok a KONKRÉT adatok, amikből a felhasználó következtetni tud a kábel hangra gyakorolt hatására?
Még egyszer leírom, konkrét adatok/paraméterek KÁBELEKNÉL.
Engem(és feltételezem a legtöbb hifistát) egy hálózati kábelnél a vezető anyaga, annak szerkezete, keresztmetszete, a kábel felépítése, a szigetelés anyaga, érdekel. Illetve, hogy árnyékolt-e, avagy sem, a dugók típusa, érintkező felületek bevonata.
Nyilván ezek nem nélkülözhetetlen adatok, ezek tudta nélkül még biztonságosan használható a kábel, és akár még jó hangú is lehet, de.
A nagy gyártóknak nem derogál megadni, hogy a kabele milyen anyagokból készül, és már a felhasznált anyagok alapján kialakult egy értékítélet.
Csak egy példa, ha nekem egy PVC szigetelésű, OFC réz vezetőjű kábelt kínálnak, olcsó, bárhol beszerezhető dugókkal szerelve, 200e Ft letét ellenében meghallgatásra, akkor én ezzel a lehetőséggel valószínűleg nem élek. Még ha a készítője erre szintre is pozícionálja, akkor sem.
Ha ezért az árért semmilyen információm sincs a kábelről csak az, hogy a készítője azt mondja nekem, "hidd el baromi jó, és ennyit is megér", akkor talán még ki is nevetem.
Először talán fel kell kelteni a lehetséges vevő érdeklődését, mert az, hogy "hidd el, baromira jó", engem még ingyenes próbára sem ösztönöz.
Szerintem a ködösítés, titkolózás nem egy jó üzletpolitikai húzás, nem éppen vevő csalogató.
Kész kábeleknél nélkülözhetetlen paraméterek:
Hossz, külső átmérő, csatlakozó típusa (nem márkája) és annak méretei, árnyékolás (ha van), terhelhetőség (tápkábelnél), hajlékonyság (hajlíthatóság), szín.
Nyilván speciális kábeleknél (AES/EBU, koax digital, USB, HDMI) lehetnek egyebek is de azokat inkább a szabvány miatt kell feltüntetni aminek megfelel maga a kábel.
És vannak a "marketingparaméterek":
Kábel anyaga, felépítése, bevonatok, egyéb extrák.
Amennyiben az adott kábel folyóméterre is elérhető abban az esetben teljesen más a helyzet, hiszen a majdani felhasználónak szüksége van olyan paraméterekre is ami a kész kábelnél nem releváns.
Aki úgy gondolja, hogy a felhasznált anyagok ismerete alapján meg tud ítélni egy kábelt, az szerintem nagyon tévúton jár. Talán azért mert még nem volt elég személyes tapasztalata.
Vagyis a kábel anyagát marketing paraméternek nevezni eléggé furcsának mondható vélemény, valamiféle indoklást talán érdemes lett volna mellétenni legalább. Van annak valami diszkrét bája, amikor valaki eldönti helyettünk, hogy számunkra milyen paraméter releváns, amikor azon gondolkozunk, milyen célra, mit is kellene venni. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki nem az alapján vásárol, hogy ki mit hirdet éppen vagy kinél milyen akciók vannak.
Én ebben a dög melegben bevittem a melóhelyre egy általam nem használt és csak a pincénkben porosodó álló ventillátort,csak hogy keverje már valami legelább a levegőt,és ez kb két nap után bedöglött.Érdeklődő és kíváncsi ember lévén belekukkantottam hogy ugyan mi lehet a bánata,és ebben olyan vékony vezetékek vitték a kraftot,hogy még blankolni sem volt egyszerű az elégett,és ez miatt elengedett vezetékvégeket.Ezt kicseréltem vastagabbra,és tökéletesen működik.chord_ írta: ↑2024.07.29., hétf. 09:49
Tápkábelnél, ez miért is fontos?
Ki az, akinek a kezében volt olyan 'tápkábelnek' mondott valami, ami ne bírt volna ki egy torkos nagyteljesítményű erősítő táplálást?
Drága volt.
7 vagy 8 méter feltekerhető drót van benne. Baromira kényelmes dolog. Ezt csak úgy lehetett megcsinálni, hogy egy vékony, dupla szigetelésű 'lámpadrót' van benne.
És nem melegszik.
A többi kábelnél pedig?
A porszívód napi 24 órában ugyan meddig bírná szerinted.Márpedig a hifi sokaknàl így működik,állandó kraft alatt van.
De ha úgy gondolod hogy ezek az adatok nem kellenek,mert ez tök mindegy,csak a DRÓT szóljon valahogyan,akkor ezzel én személy szerint nem tudok mit kezdeni,max nem értek egyet vele.
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8934
Találkoztam már olyan diy tápkábellel, ami egy tápkondicionálóba illesztve erősen melegedett.chord_ írta: ↑2024.07.29., hétf. 09:49Tápkábelnél, ez miért is fontos?Shimano írta: ↑2024.07.29., hétf. 09:36Pl legalább a kábelben lévő vezetők méretére,mert nem mindegy hogy hová kerül az a drót,elosztó elé,vagy forráskészülékhez.De ez,meg a többi általános infó olyan alap dolog,hogy nem is értem hogy miért nem lehet ezeket megadni.MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 21:35Kérem árulja el nekem valaki, hogy pl. egy tápkábel esetén milyen NÉLKÜLÖZHETETLEN adatokra van szüksége egy felhasználónak, amelyek a rendeltetésszerű használathoz szükségesek!
De most komolyan,te vennél olyan kábelt,amiről semmi,de szó szerint semmi infód nincs,és csak annyi marketing dumát kapsz mellé,hogy dobsz egy hátast ha meghallgatod,mert ez olyan jó.
Drága volt.
És nem melegszik.
A többi kábelnél pedig?
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Drága volt.
És nem melegszik.
A többi kábelnél pedig?
Tápkábelnél, ez miért is fontos?Shimano írta: ↑2024.07.29., hétf. 09:36Pl legalább a kábelben lévő vezetők méretére,mert nem mindegy hogy hová kerül az a drót,elosztó elé,vagy forráskészülékhez.De ez,meg a többi általános infó olyan alap dolog,hogy nem is értem hogy miért nem lehet ezeket megadni.MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 21:35Kérem árulja el nekem valaki, hogy pl. egy tápkábel esetén milyen NÉLKÜLÖZHETETLEN adatokra van szüksége egy felhasználónak, amelyek a rendeltetésszerű használathoz szükségesek!
Drága volt.
És nem melegszik.
A többi kábelnél pedig?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pl legalább a kábelben lévő vezetők méretére,mert nem mindegy hogy hová kerül az a drót,elosztó elé,vagy forráskészülékhez.De ez,meg a többi általános infó olyan alap dolog,hogy nem is értem hogy miért nem lehet ezeket megadni.MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 21:35Kérem árulja el nekem valaki, hogy pl. egy tápkábel esetén milyen NÉLKÜLÖZHETETLEN adatokra van szüksége egy felhasználónak, amelyek a rendeltetésszerű használathoz szükségesek!

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
“Aki úgy gondolja, hogy a felhasznált anyagok ismerete alapján meg tud ítélni egy kábelt, az szerintem nagyon tévúton jár. Talán azért mert még nem volt elég személyes tapasztalata.”
Vagy nem jár tévúton mégsem, mert épp azért igyekszik megítélni, mert volt elég tapasztalata.
Ha nem is végleges hang feltételezhető ezek alapján, de azért sok esetben azt meg fogja határozni előre, hogy az adott kábel melyik hangi halmazba tartozik.
Vagy nem jár tévúton mégsem, mert épp azért igyekszik megítélni, mert volt elég tapasztalata.
Ha nem is végleges hang feltételezhető ezek alapján, de azért sok esetben azt meg fogja határozni előre, hogy az adott kábel melyik hangi halmazba tartozik.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
- PgSpa
- Fórumlakó
- Értékelés: 417
A kábel anyaga miért marketing paraméter?
Gondolom réz anyagon belül sem mindegy, hogy OFC vagy OCC, ezek azért lényeges információk,
vagy nem?
Gondolom réz anyagon belül sem mindegy, hogy OFC vagy OCC, ezek azért lényeges információk,
vagy nem?
-
- Beköltözött
- Értékelés: 437
Te nem értetted meg amit írtam és leírtad ugyan azt az amit előtted már többen. És amivel semmit sem magyarázol meg annak aki kíváncsi rá, miért is lehetnek fontosak egyes adatok.zoli73 írta: ↑2024.07.28., vas. 22:25Nem kell ennyire kisarkítani a kérdést, hogy "nélkülözhetetlen" információkról kelljen beszélni. Szerintem mindenki nagyon is jól tudja, hogy milyen informaciókra kiváncsi az átlag hifista, nem értem miért kell köntörfalazni?MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 21:35Kérem árulja el nekem valaki, hogy pl. egy tápkábel esetén milyen NÉLKÜLÖZHETETLEN adatokra van szüksége egy felhasználónak, amelyek a rendeltetésszerű használathoz szükségesek!
Engem(és feltételezem a legtöbb hifistát) egy hálózati kábelnél a vezető anyaga, annak szerkezete, keresztmetszete, a kábel felépítése, a szigetelés anyaga, érdekel. Illetve, hogy árnyékolt-e, avagy sem, a dugók típusa, érintkező felületek bevonata.
Nyilván ezek nem nélkülözhetetlen adatok, ezek tudta nélkül még biztonságosan használható a kábel, és akár még jó hangú is lehet, de.
A nagy gyártóknak nem derogál megadni, hogy a kabele milyen anyagokból készül, és már a felhasznált anyagok alapján kialakult egy értékítélet.
Csak egy példa, ha nekem egy PVC szigetelésű, OFC réz vezetőjű kábelt kínálnak, olcsó, bárhol beszerezhető dugókkal szerelve, 200e Ft letét ellenében meghallgatásra, akkor én ezzel a lehetőséggel valószínűleg nem élek. Még ha a készítője erre szintre is pozícionálja, akkor sem.
Ha ezért az árért semmilyen információm sincs a kábelről csak az, hogy a készítője azt mondja nekem, "hidd el baromi jó, és ennyit is megér", akkor talán még ki is nevetem.
Először talán fel kell kelteni a lehetséges vevő érdeklődését, mert az, hogy "hidd el, baromira jó", engem még ingyenes próbára sem ösztönöz.
Szerintem a ködösítés, titkolózás nem egy jó üzletpolitikai húzás, nem éppen vevő csalogató.
Kész kábeleknél nélkülözhetetlen paraméterek:
Hossz, külső átmérő, csatlakozó típusa (nem márkája) és annak méretei, árnyékolás (ha van), terhelhetőség (tápkábelnél), hajlékonyság (hajlíthatóság), szín.
Nyilván speciális kábeleknél (AES/EBU, koax digital, USB, HDMI) lehetnek egyebek is de azokat inkább a szabvány miatt kell feltüntetni aminek megfelel maga a kábel.
És vannak a "marketingparaméterek":
Kábel anyaga, felépítése, bevonatok, egyéb extrák.
Amennyiben az adott kábel folyóméterre is elérhető abban az esetben teljesen más a helyzet, hiszen a majdani felhasználónak szüksége van olyan paraméterekre is ami a kész kábelnél nem releváns.
Aki úgy gondolja, hogy a felhasznált anyagok ismerete alapján meg tud ítélni egy kábelt, az szerintem nagyon tévúton jár. Talán azért mert még nem volt elég személyes tapasztalata.
- zoli73
- V.I.P.
Nem kell ennyire kisarkítani a kérdést, hogy "nélkülözhetetlen" információkról kelljen beszélni. Szerintem mindenki nagyon is jól tudja, hogy milyen informaciókra kiváncsi az átlag hifista, nem értem miért kell köntörfalazni?MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 21:35Kérem árulja el nekem valaki, hogy pl. egy tápkábel esetén milyen NÉLKÜLÖZHETETLEN adatokra van szüksége egy felhasználónak, amelyek a rendeltetésszerű használathoz szükségesek!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8934
cables írta: ↑2024.07.28., vas. 19:29Valamikor, még az átkosban a munkahelyem beíratott egy DH (Dolgozz Hibamentesen) oktatásra. Utoljára ott hallottam ilyen hasba akasztó semmit mondó szövegeket. Borzalmas volt. Órákig beszéltek arról, hogy a szisztéma milyen sikeres Japánban. Van egy DH gyűlés, ahol Macako Kitara feláll és elmondja, hogy a most szerelt készülékben ő rájött, hogy a 385 számú csavart nem a 7-es, hanem a 8-as csavarhúzóval kell becsavarni. Taps, jegyzőkönyvezik a javaslatot.
Szóval az a helyzet, hogy nem ezek a dolgok érdekesek az audióban. Ezekről kár beszélni. Sokkal izgalmasabb szerintem, hogy hol és merre érdemes eltérni a bevett megoldásoktól. Márpedig sok helyen és nagyon eltérő irányokba. És a kísérletezésnek van eredménye, jobb, sokkal jobb hangzás.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
-
- Beköltözött
Kérem árulja el nekem valaki, hogy pl. egy tápkábel esetén milyen NÉLKÜLÖZHETETLEN adatokra van szüksége egy felhasználónak, amelyek a rendeltetésszerű használathoz szükségesek!
Kissé félrement a vita.
Nem arról van szó, hogy ne adjon meg a gyártó alapadatokat. Kábeleknél, hangsúlyozom.
Adja meg, OK, bizalom, meg komolynak is néz ki.
A diyer meg, ha akarja, ne adja meg, abban meg az lehet a poén, hogy nem akar rugdosást, ha pl. vasból van benne valami. Vagy akármiből, ami nem tud úgy hangozni, mint pl. a 'nanotechnológia'.
Nem ez a lényeg.
Hanem az, amit többen le is írtatok, hogy a kapott hangminőséget, ami után itt mi loholunk (tehát nem stúdiók, nem hangosítási felhasználások), ezek nyilván befolyásolják, de nem ettől lesz jó hangú vagy rossz hangú a kábel.
Vagyis, nézzük a nyelvi metafizikát: van itt egy szó, ami előjön, ez a 'félrevezetés'.
Bizony. Mert vezet, vagyis ad adatokat, akár mérhetőeket is, amelyekkel pl. hajszálpontosan reprodukálható jövőre is a kábel, a gyártása, csak az a baj, hogy ez inkább neki segítség, nem nekünk. És 'félre'-vezet, mert elkanyarít, félresodor az igazi információtól, nevezetesen, hogy miféle hangi tulajdonságot hordoz, mint kábel. És olyan reklámértékkel bír, ami nem a valós minőség mentén halad.
Mivel ez a 'hangi tulajdonság', meg maga a 'jó' hangú kábel definíciója sem adott, ezekben a vitákban valami olyasmi lesz, mint amikor a matekban becsúszik valahol egy nullával való osztás. Minden lehet, meg mindennek az ellenkezője is.
Ettől eltekintve, meg jobb híján, ez a fenti Én nem látom annak könnyen magyarázható okát, ha a gyártó nem ad meg pár érdeklődésre számító sarokpontot, már csak a saját érdekében is.
Egyrészt nem kerül semmibe, másrészt sokaknál jól láthatóan bizalmat ébreszt, harmadrészt nyílvánvalóan szívesen vesszük a böngészgethető brossúrákat..., ez kb. OK is lehet.
Nem arról van szó, hogy ne adjon meg a gyártó alapadatokat. Kábeleknél, hangsúlyozom.
Adja meg, OK, bizalom, meg komolynak is néz ki.
A diyer meg, ha akarja, ne adja meg, abban meg az lehet a poén, hogy nem akar rugdosást, ha pl. vasból van benne valami. Vagy akármiből, ami nem tud úgy hangozni, mint pl. a 'nanotechnológia'.
Nem ez a lényeg.
Hanem az, amit többen le is írtatok, hogy a kapott hangminőséget, ami után itt mi loholunk (tehát nem stúdiók, nem hangosítási felhasználások), ezek nyilván befolyásolják, de nem ettől lesz jó hangú vagy rossz hangú a kábel.
Vagyis, nézzük a nyelvi metafizikát: van itt egy szó, ami előjön, ez a 'félrevezetés'.
Bizony. Mert vezet, vagyis ad adatokat, akár mérhetőeket is, amelyekkel pl. hajszálpontosan reprodukálható jövőre is a kábel, a gyártása, csak az a baj, hogy ez inkább neki segítség, nem nekünk. És 'félre'-vezet, mert elkanyarít, félresodor az igazi információtól, nevezetesen, hogy miféle hangi tulajdonságot hordoz, mint kábel. És olyan reklámértékkel bír, ami nem a valós minőség mentén halad.
Mivel ez a 'hangi tulajdonság', meg maga a 'jó' hangú kábel definíciója sem adott, ezekben a vitákban valami olyasmi lesz, mint amikor a matekban becsúszik valahol egy nullával való osztás. Minden lehet, meg mindennek az ellenkezője is.
Ettől eltekintve, meg jobb híján, ez a fenti Én nem látom annak könnyen magyarázható okát, ha a gyártó nem ad meg pár érdeklődésre számító sarokpontot, már csak a saját érdekében is.
Egyrészt nem kerül semmibe, másrészt sokaknál jól láthatóan bizalmat ébreszt, harmadrészt nyílvánvalóan szívesen vesszük a böngészgethető brossúrákat..., ez kb. OK is lehet.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Szerintem a hifisták nagy részét érdeklik a műszaki tartalmak/paraméterek.
A férfi ember már csak ilyen. Ha van egy autóm, ha nem is részletekbe menően, de annak is érdekel a műszaki tartalma. Hol hajt, hány henger, turbó, vagy kompresszor, akkumulátor és napelem, hány ló, Kw, stb. Ezek az információk a gyakorlati életben már nem sokat számítanak - mondjuk elsőkerekessel ne akarjál driftelni - de azért jó tudni, hogy kb. mitől megy.
Erre a műszaki érdeklődésre vezethető vissza az is, hogy ha felkelti a kíváncsiságomat pl. egy kábel, pár kattintással utánanézek a felépítésének. Nem mintha messzemenő következtetést tudnék levonni a leírásból, úgy is meg kell hallgatni.
Én nem látom annak könnyen magyarázható okát, ha a gyártó nem ad meg pár érdeklődésre számító sarokpontot, már csak a saját érdekében is.
Egyrészt nem kerül semmibe, másrészt sokaknál jól láthatóan bizalmat ébreszt, harmadrészt nyílvánvalóan szívesen vesszük a böngészgethető brossúrákat...
A férfi ember már csak ilyen. Ha van egy autóm, ha nem is részletekbe menően, de annak is érdekel a műszaki tartalma. Hol hajt, hány henger, turbó, vagy kompresszor, akkumulátor és napelem, hány ló, Kw, stb. Ezek az információk a gyakorlati életben már nem sokat számítanak - mondjuk elsőkerekessel ne akarjál driftelni - de azért jó tudni, hogy kb. mitől megy.
Erre a műszaki érdeklődésre vezethető vissza az is, hogy ha felkelti a kíváncsiságomat pl. egy kábel, pár kattintással utánanézek a felépítésének. Nem mintha messzemenő következtetést tudnék levonni a leírásból, úgy is meg kell hallgatni.
Én nem látom annak könnyen magyarázható okát, ha a gyártó nem ad meg pár érdeklődésre számító sarokpontot, már csak a saját érdekében is.
Egyrészt nem kerül semmibe, másrészt sokaknál jól láthatóan bizalmat ébreszt, harmadrészt nyílvánvalóan szívesen vesszük a böngészgethető brossúrákat...
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
És amikor az átlagos vevő visszaviszi, hogy sz@r, viszi magával a gyári ,,specifikációt" megcáfoló mérési jegyzőkönyvet?kaef2 írta: ↑2024.07.28., vas. 08:13A vevő számára az adatok megadása azt sugallhatja, hogy a "gyártó" tisztában van vele mit ad el, esetleg tudja a gyártás során milyen paramétereket kell ellenőriznie a minőség betartásához (egyáltalán ellenőrzi a minőséget!), és azt is sugallhatja, hogy a gyártó képes lesz az árút ebben a formában, ezzel a minőséggel gyártani hosszú távon.cables írta: ↑2024.07.27., szomb. 20:26Én azt gondolom egy vevő számára semmi hasznos információ nincs ebben az adatsorban.
Egy vevő azzal ér valamit, ha megkapta a kábelt utána a saját rendszerében meghallgathatja a hangját.
Ha netán nem tetszik amit hall egy héten belül visszaviheti és a pénzét az utolsó fillérig visszakapja.
Ez működik ezzel a kábellel?
Jogi értelemben is van jelentősége, hiszen, ha van specifikáció, akkor reklamáció esetén van mit számonkérni. Itt az eszköz által esetleg okozott kárra is gondolok (például tápkábel és érintés-, tűzvédelem, stb), nem csak arra, hogy nem tetszett és visszavitte.
Nem életszerű

A gondolkodás nem megerőltető...
Ezt lefordítanád?
Úgy érzem az a "tanfolyam' mély nyomot hagyott benned
Fú bakker.cables írta: ↑2024.07.28., vas. 19:29Valamikor, még az átkosban a munkahelyem beíratott egy DH (Dolgozz Hibamentesen) oktatásra. Utoljára ott hallottam ilyen hasba akasztó semmit mondó szövegeket. Borzalmas volt. Órákig beszéltek arról, hogy a szisztéma milyen sikeres Japánban. Van egy DH gyűlés, ahol Macako Kitara feláll és elmondja, hogy a most szerelt készülékben ő rájött, hogy a 385 számú csavart nem a 7-es, hanem a 8-as csavarhúzóval kell becsavarni. Taps, jegyzőkönyvezik a javaslatot.
Szóval az a helyzet, hogy nem ezek a dolgok érdekesek az audióban. Ezekről kár beszélni. Sokkal izgalmasabb szerintem, hogy hol és merre érdemes eltérni a bevett megoldásoktól. Márpedig sok helyen és nagyon eltérő irányokba. És a kísérletezésnek van eredménye, jobb, sokkal jobb hangzás.
Ezt lefordítanád?
Úgy érzem az a "tanfolyam' mély nyomot hagyott benned
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Valamikor, még az átkosban a munkahelyem beíratott egy DH (Dolgozz Hibamentesen) oktatásra. Utoljára ott hallottam ilyen hasba akasztó semmit mondó szövegeket. Borzalmas volt. Órákig beszéltek arról, hogy a szisztéma milyen sikeres Japánban. Van egy DH gyűlés, ahol Macako Kitara feláll és elmondja, hogy a most szerelt készülékben ő rájött, hogy a 385 számú csavart nem a 7-es, hanem a 8-as csavarhúzóval kell becsavarni. Taps, jegyzőkönyvezik a javaslatot.
Mintha kifejezetten azt mondtam volna többször is, hogy habár nem lehet megitélni az adatokból a hangot, de például az eszközökkel a kompatibilitást igen. Tipikus példa erre a Naim végfokok és a nagyon kapacitív, nem kifejezetten induktív hangfalkábelek kérdése. Lásd a Naim NACA5 kábelt. Számtalanszor leírtam már, hogy semmilyen eszköz nem tud önmagában megszólalni, csak egy rendszer részeként, ezért nem lényegtelen a kompatibilitás.MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 17:05Egy audió kábelnél? Hogyan tudnád megítélni a hangra gyakorolt hatását az adatokból?kaef2 írta: ↑2024.07.28., vas. 14:42A minőség és teljesítmény megitélése hogyan lehetséges adatok nélkül bármilyen objektív módon?MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 13:59
A bizalom kiépítéséhez a minőség és a teljesítmény a fontos.
Felejtsük már el a speciális felhasználási területeket amihez szükségesek lehetnek egyes adatok, ez a végfelhasználók többségét egyáltalán nem érinti. Milyen adat az ami a tartósságra utalhat?
Akik semmilyen adatot nem adnak meg, megfosztják azokat, akiket érdekelnek az adatok is, attól, hogy utána nézhessenek amire kiváncsiak, számomra érthetetlen módon. Akiket nem érdekel ugysem nézik meg.
Ez miért is jó?
Minek lehet utánanézni egy audió kábel adataiból?
Azokat az adatokat kell megadni ami az adott kábel (eszköz) felhasználásához szükséges a vevő számára. A többit is meg lehet, nem mondta senki, hogy nem, csak nem releváns. Kivétel azoknak akik nem a használhatósági értékét nézik.
Tudod ez ugyan olyan, mint a lemezfelvétel. Attól, hogy te leírod mivel és hogyan készült, attól én nem fogom tudni miként is szól. Maximum elcsábulok a vételre, de a meghallgatáskor fog eldőlni számomra minden. Ha jól szól nem érdekel az sem, ha 44.1kHz/16bit. De ha rossz, akkor lényegtelen az is ha DSD 512.
Nyilván a hangzatos marketingszövegekkel bármit el lehet adni legalább egyszer.
Abból, hogy ha leírom, hogyan készült egy felvétel, fotókkal is kiegészítve, azt biztosan nem lehet megtudni, hogy XY lakásában, hogy fog szólni a felvétel, de azt igen, hogy mit lehet elvárni tőle egy optimális rendszerben. Ha részletesen leírom milyen eszközökkel, milyen felbontásban, milyen mikrofon elhelyezéssel, milyen kábelekkel, hány másolással és milyen utómunkával készült a felvétel, és milyen hangos volt az élő előadás, nem nevezhető marketing szövegnek, mert hogy ezek a dolgok bizony tényszerűen láthatóak a képeken. Ebben nincs semmi marketing, hacsak az nem, hogy lehetővé teszem azoknak, akiket érdekel a felvétel technológiai háttere is, hogy megértsék mi történt és hogy készült anyag.
A hifizés technikai sport is, nemcsak a zenehallgatásról szól, hanem a tanulásról és a megértésről is szól, vannak, akik szerint szükséges lehet megpróbálni megérteni technológiákat. Az meg adatok (mérések?) nélkül nem megy.
Ha a hangsugárzóm érzékenysége 83 dB és a minimum impedanciája 1 ohm, akkor nem fogom megpróbálni meghajtani egy 1,5W-os, 45-ös triódával készült SE erősítővel, ha a kedvenc műfajom a progresszív metal és 50m2-es vagy nagyobb a szobám. Engem, például ismerve a magam izlését, kifejezetten érdekelnek azok az adatok is, amik az impulzus és tranziens viselkedésre utalnak, legyen szó bármiről, hangsugárzóról vagy erősítőről vagy akármiről is. Ha ez nincs megadva erősítő és hangsugárzó esetében, megkérdezem a gyártót és ha nem tudja, vagy nem érdekli, akkor nem beszélgetünk tovább, mert várhatóan nem hasonlít a hangzási ideálunk, ha ezt nem tartották fontosnak megtudni.
Felesleges azon rúgózni, hogy csak a meghallgatás számít. Van akinek igen és van akinek nem csak, vannak akik szeretik legalább megpróbálni megérteni mit miért hallanak... Szerintem ők vannak többségben. Legalábbis azok között, akik nem félnek maguk meghozni a döntéseiket, hificimbik és "influenszerek" hatása nélkül.
- zoli73
- V.I.P.
Én is csatlakoznék azok táborához, aki elvárnak némi információt a kábel gyártójától, készítőjétől a portékáról.kaef2 írta: ↑2024.07.28., vas. 14:42A minőség és teljesítmény megitélése hogyan lehetséges adatok nélkül bármilyen objektív módon?MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 13:59A bizalom kiépítéséhez a minőség és a teljesítmény a fontos.kaef2 írta: ↑2024.07.28., vas. 13:28A számunkra fontos hallható tulajdonságokról nagyon kevés adat árul el bármit is érdemben. Nem innen érdemes megközelíteni a kérdést. Csak egy példa: a hátsó reflexnyílásos hangsugárzómat, ami süketszobában mérve tökéletes frekvencia - és fázismenettel rendelkezik, ha betolom a sarokba és 20m-ről fogom hallgatni egy hosszú márványborításos csupasz folyosón, akkor a hajamra kenhetem a süketszobai mérését, mert teljesen mást fogok hallani.
Az adatok a bizalom kiépítéséhez, és az azokat értelmezni tudók döntéseinek segítéséhez fontosak, például a meglevő eszközök kompatibilitása vagy optimalizálása miatt vagy a megvásárolni kívánt eszköz tartóssága, élettartama kapcsán.
Felejtsük már el a speciális felhasználási területeket amihez szükségesek lehetnek egyes adatok, ez a végfelhasználók többségét egyáltalán nem érinti. Milyen adat az ami a tartósságra utalhat?
Akik semmilyen adatot nem adnak meg, megfosztják azokat, akiket érdekelnek az adatok is, attól, hogy utána nézhessenek amire kiváncsiak, számomra érthetetlen módon. Akiket nem érdekel ugysem nézik meg.
Ez miért is jó?
Bennem egyértelműen bizalmat ébreszt, ha a gyártó van olyan "bátor" , magabiztos, hogy technikai adatokat, gyártási eljárásokat oszt meg a felhasználóval, akinek a pénztárcáját próbálja megnyitni.
Ismeretlenűl a felhasználó először a kábel nevével, fotójával, technikai adataival találkozik, ezek az érdeklődés felkeltésének első momentumai. A kábel konkrét kézhezvétele, kipróbálása, meghallgatása majd csak ez után következik. Legalábbis nálam, és a legtöbb ismerősömnél így működik.
A ködösítés, a "ne kérdezz semmit", "ne akarj tudni semmit", "csak hallgasd meg, mert tuti tetszeni fog, és csak ez a lényeg", jelszavak nekem nem éppen bizalomgerjesztőek, sőt némileg gyanúsak is.
Úgy gondolom, egy bizonyos szint felett(ez nyilván mindenkinek más), a felhasználók szeretnék tudni, hogy mit kapnak a pénzükért, csak a jó hang ígéretére nem feltétlen nyílnak meg azok a bizonyos pénztárcák.
Sajnos már többször bebizonyosodott(és leginkább kábelek esetében), hogy a ködösítés, titkolózás mögött valami csalás bújik meg, és ez bizalmatlanná, gyanakvóvá teszi a felhasználókat.
-
- Beköltözött
Egy audió kábelnél? Hogyan tudnád megítélni a hangra gyakorolt hatását az adatokból?kaef2 írta: ↑2024.07.28., vas. 14:42A minőség és teljesítmény megitélése hogyan lehetséges adatok nélkül bármilyen objektív módon?MrCollector írta: ↑2024.07.28., vas. 13:59A bizalom kiépítéséhez a minőség és a teljesítmény a fontos.kaef2 írta: ↑2024.07.28., vas. 13:28A számunkra fontos hallható tulajdonságokról nagyon kevés adat árul el bármit is érdemben. Nem innen érdemes megközelíteni a kérdést. Csak egy példa: a hátsó reflexnyílásos hangsugárzómat, ami süketszobában mérve tökéletes frekvencia - és fázismenettel rendelkezik, ha betolom a sarokba és 20m-ről fogom hallgatni egy hosszú márványborításos csupasz folyosón, akkor a hajamra kenhetem a süketszobai mérését, mert teljesen mást fogok hallani.
Az adatok a bizalom kiépítéséhez, és az azokat értelmezni tudók döntéseinek segítéséhez fontosak, például a meglevő eszközök kompatibilitása vagy optimalizálása miatt vagy a megvásárolni kívánt eszköz tartóssága, élettartama kapcsán.
Ez miért is jó?
Minek lehet utánanézni egy audió kábel adataiból?
Azokat az adatokat kell megadni ami az adott kábel (eszköz) felhasználásához szükséges a vevő számára. A többit is meg lehet, nem mondta senki, hogy nem, csak nem releváns. Kivétel azoknak akik nem a használhatósági értékét nézik.
Tudod ez ugyan olyan, mint a lemezfelvétel. Attól, hogy te leírod mivel és hogyan készült, attól én nem fogom tudni miként is szól. Maximum elcsábulok a vételre, de a meghallgatáskor fog eldőlni számomra minden. Ha jól szól nem érdekel az sem, ha 44.1kHz/16bit. De ha rossz, akkor lényegtelen az is ha DSD 512.
Nyilván a hangzatos marketingszövegekkel bármit el lehet adni legalább egyszer.