Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3456

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

akisbandi írta:
2021.06.07., hétf. 17:56
Sziasztok,

Erősítő gondom van. Időnként pattan egyet, mondjuk naponta 1x - 2x. De most már volt olyan is, hogy sistergett is 2 másodpercig a pattanás után, majd a mélyek is elmentek. Aztán visszajöttek egy idő után.

Az erősítő egy Marantz PM8200, gyári állapotban.

Gondolom kell hozzá szakember, azt tudtok ajánlani?
Budán - Alisca Orange, vagy Sekon
Pesten - Totel
Csak a Marantz! :-D

akisbandi
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 27

Hozzászólás Szerző: akisbandi »

Sziasztok,

Erősítő gondom van. Időnként pattan egyet, mondjuk naponta 1x - 2x. De most már volt olyan is, hogy sistergett is 2 másodpercig a pattanás után, majd a mélyek is elmentek. Aztán visszajöttek egy idő után.

Az erősítő egy Marantz PM8200, gyári állapotban.

Gondolom kell hozzá szakember, azt tudtok ajánlani?

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Gergo22 írta:
2021.05.20., csüt. 12:54
Szerintem marad az erősítő, hiszen ha az SA20-ra gondolok, annak még erőteljesebb, folyamatos alapzaja volt...
Ez az "alapzaj" szó megzavar. Most akkor a készülékből jön zaj, vagy a hangsugárzóból?

Gergo22

Hozzászólás Szerző: Gergo22 »

Lehet egy kicsit off, de nektek ezen a hallásteszten milyen eredmény jön ki?
https://hearing-screener.beyondhearing. ... U6/welcome
(alul a jobb-bal fülnél, hogy hány dB, 1khz-en, 2khz-en, 6khz-en)

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1228

Hozzászólás Szerző: -CB- »

tunerman írta:
2021.05.20., csüt. 11:03
Minden hálózati transzformátor búg és zúg, csak ennek a mértéke a kérdéses. :smile29:
TJ.
A "gagyi" Marantz...
Műgyantával van kiöntve?
A PM 15 s2-esnek semmiféle zaja nincs. Sem a készüléknek, sem a hangnak. Max. hangerőn sem. Ugyanitt egy Naim Nait 5 olyan földhurok zajt produkált, hogy inkább eladtam...(igen, mindent kipróbáltam földelve, földeletlenül, azonos, ellenfázisban bedugva is.)

Gergo22

Aszpirin írta:
2021.05.20., csüt. 12:41
Ha nem állandóan búg, hanem néha igen, néha nem, néha erősebben, néha halkan, akkor talán esélyes, hogy külső zavarforrás okozza.
Nálam van egy rejtélyes "ciripelés" a lemezjátszós láncban, ami kb fél percenkét jelentkezik kb 2 másodperc hosszú, nagyon halk, és eddig két teljesen különböző (egyik csöves, másik tranyós) erősítővel valamint 5 különböző phono-előerősítővel is észleltem, csak itthon. Tehát nem az erősítőben, nem a phonóban van a hiba. Tápszűrővel, tápszűrő nélkül, tápregenerátorral (Omega 500) és anélkül is. Felvételem is van róla.
Annyira halk, hogy nem zavar lejátszás közben, és különben is csak lemezjátszózáskor észlelhető.
Szóval, biztos, hogy az erősítőd a jelenség valódi oka? Mert ha nem, akkor a csere sem segít majd.
Szerintem sem oldaná meg egy csere, én társasházban lakom, talán a szomszédok zavarhatnak be, most délutántól meg talán azért nem hallom, mert elmentek dolgozni, és lekapcsolták a tévét, mosógépet stb. Erre tudok gondolni, mert én mindent kihúztam már, és ugyanúgy jelen volt a probléma. Szerintem marad az erősítő, hiszen ha az SA20-ra gondolok, annak még erőteljesebb, folyamatos alapzaja volt...

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6076

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Ha nem állandóan búg, hanem néha igen, néha nem, néha erősebben, néha halkan, akkor talán esélyes, hogy külső zavarforrás okozza.
Nálam van egy rejtélyes "ciripelés" a lemezjátszós láncban, ami kb fél percenkét jelentkezik kb 2 másodperc hosszú, nagyon halk, és eddig két teljesen különböző (egyik csöves, másik tranyós) erősítővel valamint 5 különböző phono-előerősítővel is észleltem, csak itthon. Tehát nem az erősítőben, nem a phonóban van a hiba. Tápszűrővel, tápszűrő nélkül, tápregenerátorral (Omega 500) és anélkül is. Felvételem is van róla.
Annyira halk, hogy nem zavar lejátszás közben, és különben is csak lemezjátszózáskor észlelhető.
Szóval, biztos, hogy az erősítőd a jelenség valódi oka? Mert ha nem, akkor a csere sem segít majd.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Gergo22

Most a probléma megint szinte majdnemhogy megszűnt, már nagyon fülelnem kell és közelről, hogy halljam... Érdekes, tegnap is délután már nem hallottam.
Egyébként visszagondolva az Arcam SA20-nak kétszer ilyen nagy alapzaja volt, de az folyamatosan jelen volt, talán azért nem tűnt fel és nem is foglalkoztam vele.
Ez a készülék 3 évig még garanciális.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5226

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A zavar nem folyamatos, amikor kisebb vagy megszűnik, akkor nem búgatja a trafót.
Az olcsóbb példány is ugyanolyan jó, mint az Isotek, de még ennek is a feléért van megoldás. Sőt a készülékbe is bele lehet építeni, ha már nem garanciális.

Gergo22

Alex_Aston írta:
2021.05.20., csüt. 11:06
Shimano írta:
2021.05.20., csüt. 09:30

Kb azt hogy ha vadi új állapotban ezt teszi,az a későbiekben csak rosszabb lesz.Lehet most csak közelről hallatszik,(de ezt nem is tudjuk mert írva nem lett) de ha majd bekapcsol valahol egy igazi búgóforrás,akkor szól az majd messzebbről is.
Nekem pl szinte állandóan zenére kész a rendszer,szóval nincs kikapcsolva,és így baromira zavarna még egy közeli búgás is.
Én visszavinném,vagy ha ez nem megoldható,akkor is elengedném ezt a vasat.
Az előző Malac erősítőm, amit újként vettem 99-ben, halkan, de zúgott. Tényleg csak mellette állva, oda hajolva lehetett hallani, síri csendben, amikor be, vagy kikapcsolta az ember. 21 év után sem lett hangosabb, és semmit sem befolyásolt, ahogy én észre vettem.
A mostani, még pár évvel régebbi modell, a PM16-os is hasonlóan zúg, bár szerintem valamivel halkabban, már amennyire egy tényleg nagyon halk zúgásnál ez megállapítható.

Bár, ahogy látom, kolléga esetében valami másról lehet szó, ha ennyire hallani.
Igen, de azt nem értem, hogy miért így búg, hogy 5 másodpercig búg, 3 másodpercre elhallgat, utána megint, miért így? Ez az idegesítő. Ha egyfolytában búgna akkor nem.
De valószínűleg olyan magas-frekvenciás zaj, amit csak én hallok?

A laptop mikrofonjának sem sikerült felvennie semmit, pedig az extra érzékeny, ha nagyon halkan veszek levegőt, és messze vagyok tőle, az is hallatszódik, illetve nagyon látszódik a hangsávon.

Az erősítő hangját rögzítettem (közvetlen az erősítő trafó oldali részről):
ww.png
ww.png (6.5 KiB) Megtekintve 2713 alkalommal
Ha halkan levegőt veszek a laptoptól 1 méterre, az így néz ki:
112.png
112.png (11.97 KiB) Megtekintve 2713 alkalommal
Mathias: köszönöm.

Mathias
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Mathias »

Gergo22 írta:
2021.05.20., csüt. 10:13
Szerintem is az az Isotek durván drága, legalábbis az én rendszerembe nézve, irreális.
Vannak olcsóbb DC blockerek is, már ha ez a probléma egyáltalán, többféle kivitelben, plusz szűrővel, anélkül, stb. Pl.: https://www.atlhifi.com/shop/fully-asse ... d-in-case/

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Gergo22 írta:
2021.05.20., csüt. 10:57

Köszönöm a tanácsot, még délután próbálgatom, szerintem másik példány nincs belőle, és nagyon megszerettem ezt a modellt, nagyon tetszik, sajnálnám visszaküldeni.
Szerintem az én fülem is túl jó, hogy hallja ezeket, lehet egy 40+ éves fül már nem hallaná.
A telefonnal próbáltam rögzíteni a hangot közelről, de sajnos nem hallható, visszahallgatva nem hallatszódik semmi (még maximum hangerőn sem).
Te tudod,viszont azt még megnézhetnéd ha megtartod hogy nem e véletlenül a készülékház rezeg,és azt hallod,ilyen is előfordulhat.Nézd meg hogy stabilan áll e a vas,tehát hogy nem e billeg,és búgás közben nyomd le a tetejét is,hátha valami ilyesmi csak a bánata.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Shimano írta:
2021.05.20., csüt. 09:30

Kb azt hogy ha vadi új állapotban ezt teszi,az a későbiekben csak rosszabb lesz.Lehet most csak közelről hallatszik,(de ezt nem is tudjuk mert írva nem lett) de ha majd bekapcsol valahol egy igazi búgóforrás,akkor szól az majd messzebbről is.
Nekem pl szinte állandóan zenére kész a rendszer,szóval nincs kikapcsolva,és így baromira zavarna még egy közeli búgás is.
Az előző Malac erősítőm, amit újként vettem 99-ben, halkan, de zúgott. Tényleg csak mellette állva, oda hajolva lehetett hallani, síri csendben, amikor be, vagy kikapcsolta az ember. 21 év után sem lett hangosabb, és semmit sem befolyásolt, ahogy én észre vettem.
A mostani, még pár évvel régebbi modell, a PM16-os is hasonlóan zúg, bár szerintem valamivel halkabban, már amennyire egy tényleg nagyon halk zúgásnál ez megállapítható.

Bár, ahogy látom, kolléga esetében valami másról lehet szó, ha ennyire hallani.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2819

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Minden hálózati transzformátor búg és zúg, csak ennek a mértéke a kérdéses. :smile29:
TJ.
Csatolmányok
Marantz_SR9200_power_transformer.jpg
Marantz_SR9200_power_transformer.jpg (870.4 KiB) Megtekintve 2498 alkalommal
Marantz_SR9200_power_transformer_bottom.jpg
Marantz_SR9200_power_transformer_bottom.jpg (1.28 MiB) Megtekintve 2498 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

Gergo22

Shimano írta:
2021.05.20., csüt. 10:51
Gergo22 írta:

Én ezt a búgást hallottam az ágyon ülve is (2,5 méter), tehát ezért is zavart, szinte csak arra figyeltem, de nyílván akkor volt hallható csak, amikor például filmnézéskor csendes jelenet volt.

Szerintem is az az Isotek durván drága, legalábbis az én rendszerembe nézve, irreális.

Most megint bekapcsoltam az erősítőt, és ugyanazt tapasztalatom. Pár másodpercig búg, ellhalgat, búg, és ez folytatódik. Ugyanígy tegnap déllelőt jelentkezett ez a probléma, és délután megint bekapcsoltam, bármennyire is füleltem, nem hallottam. Érdekes.

De lehet én gondolom túl, mert alapvetően ez a búgás nem vészes, tehát ha zene megy, a legkisebb hallható hangerő (de az nagyon halk) után még adok rá egyet, és akkor már nem hallom.
Na hát akkor nyilvánvaló hogy ezzel így nem lehet együttélni.Én tennék egy próbát a kereskedőnél,vagy ahol vetted.Ha neten rendelted könnyebb dolgod van,de szerintem egy normális kereskedői hozzáállás mellett megoldható a csere akkor is ha a boltból hoztad el.De keresheted az okokat is,meg vehetsz isotek vagy bármi más kütyüt is,de még azok sem garantálják azt hogy megszűnik a probléma,és egyébként is irracionális lenne még külön erre beruházni,ha nélküle is jónak kellene lennie.
Köszönöm a tanácsot, még délután próbálgatom, szerintem másik példány nincs belőle, és nagyon megszerettem ezt a modellt, nagyon tetszik, sajnálnám visszaküldeni.
Szerintem az én fülem is túl jó, hogy hallja ezeket, lehet egy 40+ éves fül már nem hallaná.
A telefonnal próbáltam rögzíteni a hangot közelről, de sajnos nem hallható, visszahallgatva nem hallatszódik semmi (még maximum hangerőn sem).

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Gergo22 írta:

Én ezt a búgást hallottam az ágyon ülve is (2,5 méter), tehát ezért is zavart, szinte csak arra figyeltem, de nyílván akkor volt hallható csak, amikor például filmnézéskor csendes jelenet volt.

Most megint bekapcsoltam az erősítőt, és ugyanazt tapasztalatom. Pár másodpercig búg, ellhalgat, búg, és ez folytatódik. Ugyanígy tegnap déllelőt jelentkezett ez a probléma, és délután megint bekapcsoltam, bármennyire is füleltem, nem hallottam. Érdekes.

De lehet én gondolom túl, mert alapvetően ez a búgás nem vészes, tehát ha zene megy, a legkisebb hallható hangerő (de az nagyon halk) után még adok rá egyet, és akkor már nem hallom.
Na hát akkor nyilvánvaló hogy ezzel így nem lehet együttélni.Én tennék egy próbát a kereskedőnél,vagy ahol vetted.Ha neten rendelted könnyebb dolgod van,de szerintem egy normális kereskedői hozzáállás mellett megoldható a csere akkor is ha a boltból hoztad el.De keresheted az okokat is,meg vehetsz isotek vagy bármi más kütyüt is,de még azok sem garantálják azt hogy megszűnik a probléma,és egyébként is irracionális lenne még külön erre beruházni,ha nélküle is jónak kellene lennie.

Gergo22

pärt írta:
2021.05.19., szer. 23:45
Alex_Aston írta:
2021.05.19., szer. 22:59
pärt írta:
2021.05.19., szer. 21:08

Az égvilágon semmilyet. Végül is ki vágyik a tökéletesre, ha helyette fáradtság nélkül megkaphatja a kicsit idegesítőt?
Mi idegesít abban, ha csak ki és bekapcsoláskor hallod, amikor közvetlen az erősítőhöz hajolsz?
És emiatt minek cserélni, és pont emiatt idegeskedni, ha egyébként nincs semmi hátránya?
Hogy engem vagy Téged idegesít-e, az lényegtelen - nem mi keressük a megoldást a problémára. Engem például idegesítene, mert egyrészt közel ülök az erősítőhöz, másrészt a hifista agya már csak úgy van bedrótozva, hogy ha egyszer meghallja, akkor már csak a pillanatot lesi, amikor a halk zenén keresztül ismét meg fogja hallani.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2021.05.19., szer. 20:24

Ha egyébként az erősítő hibátlan, és szép a hangja, mi problémát okoz egy, csak közelről és csendben hallható trafó zúgás?

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2880
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Nincs is annál rosszabb mint büdös rántotthúst falni a búgó erősítő mellett :D

Nincs rossz élethelyzet, csak kevés rum ;)
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
2021.05.20., csüt. 07:33
Alex_Aston írta:
2021.05.20., csüt. 06:50
Akkor ezek szerint én abba a táborba tartozom, aki a zenét élvezi, és nem azzal foglalkozik, ami egyébként nem biztos, hogy fontos.
Kitűnő szillogizmus, de tegyük teljessé: akit zavar a búgás, az nem élvezi a zenét, inkább lényegtelen dolgokkal foglalkozik.

Na de komolyabban. A zavaró hangok egy műszaki tárgynál olyanok, mint a kellemetlen szag egy ételnél: jelzik, hogy valami nincs rendben. Hogy ki, hogyan kapcsolja át az agyát negligáló üzemmódba, az az ő dolga, de általában magunkat tekintjük referenciának: aki nálunk megengedőbb, az igénytelen, aki szigorúbb, az mániákus.
Na, de amikor az étel fölé hajolsz, egész étkezés alatt érzed. Erősítő halk búgás meg jó esetben max oda hajolva hallatszik, zenélés közben egyszer sem. És míg a rossz illat a ízre is kilátással van, addig a bugas alap esetben a hangra nincs. Nem? gondolkodik.gif

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5063

Hozzászólás Szerző: pärt »

Alex_Aston írta:
2021.05.20., csüt. 06:50
Akkor ezek szerint én abba a táborba tartozom, aki a zenét élvezi, és nem azzal foglalkozik, ami egyébként nem biztos, hogy fontos.
Kitűnő szillogizmus, de tegyük teljessé: akit zavar a búgás, az nem élvezi a zenét, inkább lényegtelen dolgokkal foglalkozik.

Na de komolyabban. A zavaró hangok egy műszaki tárgynál olyanok, mint a kellemetlen szag egy ételnél: jelzik, hogy valami nincs rendben. Hogy ki, hogyan kapcsolja át az agyát negligáló üzemmódba, az az ő dolga, de általában magunkat tekintjük referenciának: aki nálunk megengedőbb, az igénytelen, aki szigorúbb, az mániákus.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
2021.05.19., szer. 23:45

Hogy engem vagy Téged idegesít-e, az lényegtelen - nem mi keressük a megoldást a problémára. Engem például idegesítene, mert egyrészt közel ülök az erősítőhöz, másrészt a hifista agya már csak úgy van bedrótozva, hogy ha egyszer meghallja, akkor már csak a pillanatot lesi, amikor a halk zenén keresztül ismét meg fogja hallani.

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Alex_Aston írta:
2021.05.19., szer. 22:59
pärt írta:
Alex_Aston írta:

Ha egyébként az erősítő hibátlan, és szép a hangja, mi problémát okoz egy, csak közelről és csendben hallható trafó zúgás?
Az égvilágon semmilyet. Végül is ki vágyik a tökéletesre, ha helyette fáradtság nélkül megkaphatja a kicsit idegesítőt?
Mi idegesít abban, ha csak ki és bekapcsoláskor hallod, amikor közvetlen az erősítőhöz hajolsz?
És emiatt minek cserélni, és pont emiatt idegeskedni, ha egyébként nincs semmi hátránya?

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
Alex_Aston írta:
vazze írta:
2021.05.19., szer. 20:20

Én is elengedtem már pár darabot trafózúgás miatt...

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Alex_Aston írta:
vazze írta:
2021.05.19., szer. 20:20

Én is elengedtem már pár darabot trafózúgás miatt...

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”