Te szegezted nekem a kérdést egy olyan témában, amit már minden vitában résztvevő kb. 1 hete elengedett.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3176
Re: Kábelezzünk
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Vinkler
- Adminisztrátor
- Értékelés: 8923
Ez az összes kábel hossza. Egy + és egy - . Ez nem 2 eres kábel, tehát felezni kell, ráadásul 2 hangsugárzó van. Ha így nézzük, akkor egy hangsugárzóban 3 méter van. És ez egy nagymonitor. Csak jelezni szerettem volna, hogy a hangsugárzó belsejében esetenként több kábel van, mint az erősítőtől a hangsugárzóig.zoli73 írta: ↑2024.08.04., vas. 17:44Az én hangsugárzóimban oldalanként 3,8m belső kábelezés van, ez több, mint legtöbb "kívül" használatos kábelhossz. Tehát ez már nagyon nem elhanyagolható mennyiség. És akkor ez hol van még Vinkrerétől?!chord_ írta: ↑2024.08.04., vas. 16:59Jómagam hajlamos vagyok mostanában a kábelre, mint 'kondicionáló' eszközre tekinteni, amely egy adott hossz környékén éri el a hangi 'függvénymaximumát'; és ez nem a rövid hosszt jelenti, semmiképp.
Ennek az elméletnek tükrében a belső kábelek, amelyek jó esetben rövidek, gyakran centiméterekről van szó, nem vesznek részt olyan súllyal a hangi mátrixban, mint ahogyan a köztudatban, vagy a józan / konvencionális mérnöki megközelítéssel gondolnánk.

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
Mindezekkel egyetértve -

Gondoljunk néhány masszív kivitelű kábelre, valamint a hangszórók gyengécske, kis méretű csatlakozóira és a keresztváltóhoz való csatlakoztatás nehézségeire.
Tehát nem csak anyagi feltételei vannak a hangszórókábelünk dobozon belül való folytatására.
Ok, és akkor mi a helyzet a 8 - 10 centis jumper - ral ?chord_ írta: ↑2024.08.04., vas. 16:59
Jómagam hajlamos vagyok mostanában a kábelre, mint 'kondicionáló' eszközre tekinteni, amely egy adott hossz környékén éri el a hangi 'függvénymaximumát'; és ez nem a rövid hosszt jelenti, semmiképp.
Ennek az elméletnek tükrében a belső kábelek, amelyek jó esetben rövidek, gyakran centiméterekről van szó, nem vesznek részt olyan súllyal a hangi mátrixban, mint ahogyan a köztudatban, vagy a józan / konvencionális mérnöki megközelítéssel gondolnánk.
Komoly pénzekért cserélik ki sokan a gyári fémlemezeket, nem kis hangminőség javulásról beszámolva.
Állítólag rengeteget számít. Én nem tudom, a Quad csak egy pár kábelt fogad...
- zoli73
- V.I.P.
Az én hangsugárzóimban oldalanként 3,8m belső kábelezés van, ez több, mint legtöbb "kívül" használatos kábelhossz. Tehát ez már nagyon nem elhanyagolható mennyiség. És akkor ez hol van még Vinkrerétől?!chord_ írta: ↑2024.08.04., vas. 16:59Jómagam hajlamos vagyok mostanában a kábelre, mint 'kondicionáló' eszközre tekinteni, amely egy adott hossz környékén éri el a hangi 'függvénymaximumát'; és ez nem a rövid hosszt jelenti, semmiképp.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- Tctronic
- Beköltözött
- Értékelés: 2714
Ez szerintem is így van. A hangszínre, frekvencia menetre (vagy inkább mondjuk úgy az ilyen jellegű hallható részére) valóban ilyen jellegű kihatása van a hosszabb kábelnek. Ellenben a részletezőképességre, (felbontásra) levegősségre, "térhatásra" a hosszabb kábel egyértelműen negatív hatással van. Nekem a gyengém a nagyon-nagy felbontás, légies hatalmas teres közép tartomány, aminek a hosszú hangfalkábelek alapból nem kedveznek. Nálam a hangfal belső kábel is megegyezik a külső kábellel.chord_ írta: ↑2024.08.04., vas. 16:59Jómagam hajlamos vagyok mostanában a kábelre, mint 'kondicionáló' eszközre tekinteni, amely egy adott hossz környékén éri el a hangi 'függvénymaximumát'; és ez nem a rövid hosszt jelenti, semmiképp.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2734
chord_ írta: ↑2024.08.04., vas. 16:59Jómagam hajlamos vagyok mostanában a kábelre, mint 'kondicionáló' eszközre tekinteni, amely egy adott hossz környékén éri el a hangi 'függvénymaximumát'; és ez nem a rövid hosszt jelenti, semmiképp.
Ami nincs a belső jelútban, az nem változtat/ront az átvitt zenei jelek minőségén...ha nincs vezeték akkor minden paraméter jobb lehet

TJ.
- Csatolmányok
-
- Unity Coupled V-FET SE V-FET input stage.jpeg (129.3 KiB) Megtekintve 1190 alkalommal
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
- Vinkler
- Adminisztrátor
Az én hangsugárzómban összesen 12 méter belső kábel van. Az sok, vagy kevés?chord_ írta: ↑2024.08.04., vas. 16:59Jómagam hajlamos vagyok mostanában a kábelre, mint 'kondicionáló' eszközre tekinteni, amely egy adott hossz környékén éri el a hangi 'függvénymaximumát'; és ez nem a rövid hosszt jelenti, semmiképp.

Jómagam hajlamos vagyok mostanában a kábelre, mint 'kondicionáló' eszközre tekinteni, amely egy adott hossz környékén éri el a hangi 'függvénymaximumát'; és ez nem a rövid hosszt jelenti, semmiképp.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
- zoli73
- V.I.P.
Ha a maximumra törekszünk, akkor oda is ugyanazt a kábelt kellene használni, mint amit az erősítő és a hangsugárzók közé. Sajnos a belsőt(kábelek, hangváltó) a gyártók szeretik elspórolni, mert nincs szem előtt. Ha törekszünk a legjobbra, akkor ezekre is ugyanakkora figyelmet kellene fordítani, de sok esetben a garancia, ill. a belenyúlás mentesség elvesztése miatt, ebbe a legtöbben nem vágnak bele.
Én megléptem, mert nincs veszteni valóm, de a belső kábelezés azért még nálam sem ugyanaz, mint kívül.
- Vinkler
- Adminisztrátor
Csak halkan kérdezem, mi a helyzet a belső kábelezéssel? 

- zoli73
- V.I.P.
Nem értem miért kell ezen ennyit rugózni? Különben is én azt írtam, hogy tapasztalatom szerint. Ami azt jelenti, hogy azokkal a kábelekkel amiket bírtokoltam, vagy volt szerencsém kipróbálni, meghallgatni saját rendszeremben, azokkal ezt a tapasztalatot szereztem. Felőlem másnak lehet más a tapasztalata, én elfogadom. Én nem kiáltom ki törvényszerűnek a véleményem, senkit nem is akarok semmiről lebeszélni, vagy rá, és arra sem akarok senkit rábírni, hogy a tapasztalai alapján leszűrt véleményét másítsa meg, csak hogy egyetértsünk. Tehát mindenki úgy élvez ahogy tud.Rock60 írta: ↑2024.08.04., vas. 14:06Egyrészt nagyon gyors voltál, szerkesztettem ezt a hozzászólást két percen belűl, már nem beszélek a hifisták 99 százalékáról.juliush írta: ↑2024.08.04., vas. 13:36Az én meglátásom szerint senki sem azzal vitatkozott, hogy van-e összefüggés, hanem azzal, hogy van-e egyértelmű korreláció a vastagság és a mélyek "átvitele", "mennyisége" (?) között.
Én ilyet még nem tapasztaltam személy szerint, nálam a geometria tűnt meghatározóbbnak, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy ilyen tesztelgetéssel töltöm a szabadidőm jelentős hányadát!![]()
Másrészt szó szerint azt írta Zoli, hogy nincsen összefüggés a keresztmetszet és a mélyátvitel között.
Részemről a téma elengedve.
Egyrészt nagyon gyors voltál, szerkesztettem ezt a hozzászólást két percen belűl, már nem beszélek a hifisták 99 százalékáról.juliush írta: ↑2024.08.04., vas. 13:36Az én meglátásom szerint senki sem azzal vitatkozott, hogy van-e összefüggés, hanem azzal, hogy van-e egyértelmű korreláció a vastagság és a mélyek "átvitele", "mennyisége" (?) között.
Én ilyet még nem tapasztaltam személy szerint, nálam a geometria tűnt meghatározóbbnak, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy ilyen tesztelgetéssel töltöm a szabadidőm jelentős hányadát!![]()
Másrészt szó szerint azt írta Zoli, hogy SEMMIFÉLE összefüggés nincs a hangfalkábel keresztmetszete és a mélyátvitel között.
Talán Ő sem gondolta komolyan, van, hogy az ember rosszul fogalmaz, de ilyenkor nem kell talán kötni az ebet a karóhoz...
Senkinek nincsen " előítélete " szegény kábellel kapcsolatban. Következtetést sem kívánok levonni a keresztmetszetből.zoli73 írta: ↑2024.08.03., szomb. 18:42A jelenlegi hangfalkábelem 2x4db tömör, lapos(ribbon) vezetőeret, "huzalt" tartalmaz, ezeknek az összkeresztmetszete mindössze 2,05m². Szerintem ez jóval az átlag alatt van, mégis ez vekony "tyúkbél" nyújtja minden téren a legjobbat azok közül, amit eddig hallottam, vagy birtokoltam.
Mivel vastag, és vékony vezetőket tartalmazó kábeleket, hallottam már nagyon eltérően teljesíteni, így azt kell mondanom, hogy csak a keresztmetszetből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Csak e miatt nem szabad előítéletet tanusítani egy kábel iránt.
Azt azonban fenntartom - hasonló felépítést feltételezve - hogy van összefüggés a hangfalkábel keresztmetszete és hangja, így a mélyhangja között is.
Te, a saját, átlagostól eltérő felépítésű kábeleddel példálózhatsz ennek cáfolására, még igazad is lehet...
Lehetne. Ha a Te kábeledet, összehasonlítanánk egy ugyan olyan felépítésű, de 50% - al nagyobb összkeresztmetszetű testvérével, - remélhetőleg - kapásból hallanál különbséget közöttük, amiből összefüggéseket is megfogalmazhatnál.
Vagy azt mondanád akkor is, hogy semmiféle összefüggés nincs ?
Az én meglátásom szerint senki sem azzal vitatkozott, hogy van-e összefüggés, hanem azzal, hogy van-e egyértelmű korreláció a vastagság és a mélyek "átvitele", "mennyisége" (?) között.
Én ilyet még nem tapasztaltam személy szerint, nálam a geometria tűnt meghatározóbbnak, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy ilyen tesztelgetéssel töltöm a szabadidőm jelentős hányadát!

Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Engedelmeddel, úgy olvasom ezt a fórumot, ahogy jólesik...

- zoli73
- V.I.P.
Igen, elnézést elírtam.MrCollector írta: ↑2024.08.03., szomb. 21:56Gondolom 2,05mm² t akartál írni.zoli73 írta: ↑2024.08.03., szomb. 18:42Akkor ajálom, olvass vissza figyelmesebben, mert rajtad kívül, MINDENKI hangfalkábelről beszélt.
Ezt a "huzal" témát Te hoztad a képbe.
Tudtommal a huzal egy szigeteletlen vezetőér, ami így, ebben a formában hanfalkábelnek alkalmatlan.
A jelenlegi hangfalkábelem 2x4db tömör, lapos(ribbon) vezetőeret, "huzalt" tartalmaz, ezeknek az összkeresztmetszete mindössze 2,05m². Szerintem ez jóval az átlag alatt van, mégis ez vekony "tyúkbél" nyújtja minden téren a legjobbat azok közül, amit eddig hallottam, vagy birtokoltam.
Mivel vastag, és vékony vezetőket tartalmazó kábeleket, hallottam már nagyon eltérően teljesíteni, így azt kell mondanom, hogy csak a keresztmetszetből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Csak e miatt nem szabad előítéletet tanusítani egy kábel iránt.
-
- Beköltözött
- Értékelés: 434
Gondolom 2,05mm² t akartál írni.zoli73 írta: ↑2024.08.03., szomb. 18:42Akkor ajálom, olvass vissza figyelmesebben, mert rajtad kívül, MINDENKI hangfalkábelről beszélt.
Tudtommal a huzal egy szigeteletlen vezetőér, ami így, ebben a formában hanfalkábelnek alkalmatlan.
A jelenlegi hangfalkábelem 2x4db tömör, lapos(ribbon) vezetőeret, "huzalt" tartalmaz, ezeknek az összkeresztmetszete mindössze 2,05m². Szerintem ez jóval az átlag alatt van, mégis ez vekony "tyúkbél" nyújtja minden téren a legjobbat azok közül, amit eddig hallottam, vagy birtokoltam.
- zoli73
- V.I.P.
Akkor ajálom, olvass vissza figyelmesebben, mert rajtad kívül, MINDENKI hangfalkábelről beszélt.
https://www.muszeroldal.hu/assistance/AWG.htm
Ajánlom figyelmedbe, de szerintem tudtad is, csak nem emlékszel rá

https://www.muszeroldal.hu/assistance/AWG.htm
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”
„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”
0.2mm es és 1.2mm es átmérőjű "huzal" keresztmetszete nem számít akkor ugye?
Akkor mostmár van hangdoboz huzal is ?
0.2mm es és 1.2mm es átmérőjű "huzal" keresztmetszete nem számít akkor ugye?

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
Senki nem beszélt hangfal kábel keresztmetszetről. Huzal átmérőkről volt szó.
Van összefüggés az átmérővel, persze.
Csak mindenkinél másmilyen; tényleg ez jött le szerintem.
Csak mindenkinél másmilyen; tényleg ez jött le szerintem.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 874
Szerintem meg pont van összefüggés a kosár jelölése, és a beleburkolt testrész mérete között. Nem arról beszéltek, hogy kinek melyik tetszik, hanem valóban ellentmondó véleményekről van szó (hiány - többlet / tompa - fényes / stb).
Nem szotkam hibázni.