Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 5

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Eqx »

A kábelek árát a gyártók nem hasraütésszerűen határozzák meg, hanem azokhoz az elektronikákhoz lövik be, amiket minőségileg kiszolgálnak és a legjobbat hozzák ki a rendszerből
Éppen ezért ár helyett első körben inkább azzal törődj, miket ajánlanak hozzá a gyártók, a kereskedők...

Ez több okból lenne problémás.
Konkretizálok, mert úgy egyszerűbb. A készülékeim a 80-as évek
legvégéről valók, nem kivitelezhető a forgalmazó véleményének kikérése.
Ezen felül kétkedéssel fogadom a gyártó véleméynét ha nem gyárt saját kábelt, mert akkor olyan márkát
fog javasolni, amihez valamilyen nyilvános/nem nyilvános gazdasági érdek fűzi.
Ha gyárt saját kábelt, azt azért érdemes kipróbálni, mert valószínűleg a saját termékeihez fejlesztette.
A kereskedő olyan kábelt fog javasolni, amit árul. Ez nem biztos, hogy megegyezik azzal, ami nekem a legjobb.

Rediscover music

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3004

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: earforce »

Mikor ez megtörtént, az asszony, aki nem is volt a meghallgató szobában, hanem 2 fallal arrébb olvasgatott a hálóban, átszólt: ez nagyon rossz, ezt ne vedd meg. Azt hitte kicseréltem a DAC-ot, pedig csak a kábel volt más.
:kiraly:

asszem, pont ugyanezt írta Ear a blogjában, csak ő a villásdugót fordította meg mikor a 'zasszony átszólt hogy mennyivel qrvajobb így...

hadd ne higgyem már ezt el. :foto:
SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

A kábelek árát a gyártók nem hasraütésszerűen határozzák meg, hanem azokhoz az elektronikákhoz lövik be, amiket minőségileg kiszolgálnak és a legjobbat hozzák ki a rendszerből
Éppen ezért ár helyett első körben inkább azzal törődj, miket ajánlanak hozzá a gyártók, a kereskedők...

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Szóval egy jó rendszert, egy olcsó kábel le tud rontani olyan szintre ami bizony az adott rendszert gyengébbé teszi, mint amire valójában képes...Saját tapasztalatomból kiindulva látom, h sokan a mai napig azt hiszik a kábel feljavítja a hangot...Nem javít az fel semmit, csak nem színez, nem torzít, nem vágja le a sávszéleket etc...És ez ami nagyon fontos lehet egy rendszer végső hangjának elérésénél, ezért kell a kábelt is megválogatni, beilleszteni saját rendszerünkbe.
Látod, én pont ehhez keresek támpontot és próbálnám kicsit kirángatni a kábel kérdést a misztikus ködből,
ami jelenleg így néz ki: próbálj ki mindent, amit lehet és maradjon meg, ami a legjobban tetszik. Ezt így nem lehet.
Kell lennie támpontnak, hogy merre induljon, aki 40.000Ft-ból hozta ki a CD/erősítő párost és
merre induljon, aki ugyan ezt 200.000Ft-ból oldotta meg.
anélkül, hogy az adott rendszer hibáit mutogatnák, mert minőségileg már nem azonos színvonalat képvislenek.
Ebből kifolyólag igenis kialakul egy hozzávetőleges arány a kábelek és készülékek ára között.
Pont leírtad, hogy adott rendszer hangján egy bizonyos szint alatti kábel rontani fog, egy bizonyos szint
feletti pedig nem hoz érdemi változást, mert a korlátokat már maga a rendszer adja, nem a kábel.

Rediscover music

dszabi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 20

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dszabi »

Elmesélném saját "vaktesztemet", úgy kb. 2 évvel ezelőttről. Nem kábeleket keresgéltem, hanem DAC-ot, jópár különféle típust kunyeráltam el különböző forgalmazóktól és hurcoltam haza, hallgatóztam mindenféle felállásban. Néha annyira sok féle készülék volt egyszerre nálam, hogy kénytelen voltam néha egy nagyon gyenge, Hama, párszáz forintos madzagot bekötni.

Mikor ez megtörtént, az asszony, aki nem is volt a meghallgató szobában, hanem 2 fallal arrébb olvasgatott a hálóban, átszólt: ez nagyon rossz, ezt ne vedd meg. Azt hitte kicseréltem a DAC-ot, pedig csak a kábel volt más. :kiraly:

Vendég

Kábelezzünk

Találkoztam már olyannal, hogy a teljes rendszer értékének 10%-át költsük kábelre, valahol ez 20% volt. Nem aranyszabályt várok, csak kiindulási pontot.

Magad írtál le egy józan támpontot. Azonban vannak esetek, ahol olcsó kábelekkel is jól szól a rendszer és akad, melyen >>50%-nyi odavaló kábel legalább annyit javít, mintha ennyiért készüléket cseréltünk volna és ami még fontosabb, a helyes irányba mozdul el. A DIY litze interkonnektem értéke, ha azt nézzük, használtan mennyit kell fizetni hasonló szintért, kb. 20 ezer Ft. De egyszerűen muszáj(!) bekötni még az olcsó lengyel erősitő elé is, hogy számomra hosszú távon hallgatható legyen. Ilyesmit nem igazán lehet pénzben kifejezni.

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1534

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

Ez rendben van, de azzal mindenki tisztában van, hogy (minőséget most ne nézzük) vannak IC
kábelek 300Ft-től akár 300.000Ft-ig is, adott ársávokban rengeteg versenyzővel.
A kérdésem célja az elnne, hogy támpontot nyújtson az ársáv megválasztásához.
Azon belül hallgatózni kell, ez természetes, de rengeteg időt/energiát (akár pénzt) megspórolhatunk,
ha már az elején tudjuk merre érdemes keresgélni. :kiraly:

Feltételeztem, hogy nem a több százezres árban gondolkodsz, mint ahogy nem is a 300 forintos kábellel próbálkozol. Úgy gondolom, hogy 10-30 ezres ársávban már lehet normális kábeleket kapni, ami egy "kisebb" rendszerbe is megfelelő lehet. Persze hallgatózni kell. :foto:

dszabi
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 20

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dszabi »

A kérdésem célja az elnne, hogy támpontot nyújtson az ársáv megválasztásához. Azon belül hallgatózni kell, ez természetes, de rengeteg időt/energiát (akár pénzt) megspórolhatunk,

Az a baj, hogy még egy adott ársávon belül is (mondjuk IC 10 és 15 ezer között) rengeteg különféle kábel van. Kapásból tudnék sorolni vagy egy tucat gyártót, pedig nem foglalkozom valami sokat a hifi gyártókkal. És még egy gyártónak egy ársávjában is általában van 2-3-4 alternatíva: réz, ezüstözött, 1 szál, több szál, stb.

Kiindulópont nélkül akár egy évet is rá lehetne szánni különböző meghallgatásokra, aztán 1 év után már úgysem tudnád milyen volt az a kábel 1 évvel ezelőtt és nagyjából ugyanolyan tanácstalan lennél, mint az elején.

earforce
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3004

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: earforce »

Témát váltanék és kábelekről kérdeznék. :kiraly:  
22AWG, 18AWG, 20AWG - ezek pontosan mit jelentenek a kábeleken?
Annyit már kifilóztam, hogy a vezető szál minőségére/vastagságára utalnak, de
mi mit jelent pontosan?

American Wire Gauge: a tengerentúlon használatos vezetékvastagság/keresztmetszet mértékegység. Természetesen a szigorúan vett vezetőre vonatkozik.
AWG<>mm<>mm2 konverziós tábla

AWG

SYNOLOGY|ZIDOO Z30PRO|METRUM OCTAVE NOS|MUSICAL FIDELITY F19+F22|MAGNEPLANAR 1.6|REL S3 SHO|CHORD MOJO|DAN CLARK NOIRE X

Vendég

Kábelezzünk

Többször felmerült itt, hogy egy kábelt már nem tud kiszolgálni a rendszer, ezért van rossz hangja. Talán a Soner-nél olvastam, hogy szerinte a rendszert úgy kell összeválogatni, hogy az egyes
komponensek minőségileg azonos színvonalat képviseljenek, mert akkor fognak zenélni, ellenkező esetben
inkább egymás hibáit kezdik felfedni. Én úgy érzem ez a megállapítás teljesen rendben van.
És akkor jön a kérdés: mi alapján válasszunk kábelt a rendszerhez, ha nem akarunk / nincs lehetőségünk
rengeteget hallgatózni? Számszerűsítem: milyen összegért keressen valaki IC kábelt egy
30.000Ft erősítő és 15.000Ft CD lejátszó közé? Itt most 8-10 éves készülékekről beszélek, mert azoknak
már aránylag beállt a használt piaci áruk, ráadásul már inkább a minőség határozza meg, nem a marketing.
Természetesen a DIY kábelek is játszanak, sőt!
Ez egy általános kérdés, nem konkrétan a saját rendszeremet írtam le.
Érdekelnek az arányok. Találkoztam már olyannal, hogy a teljes rendszer értékének 10%-át költsük kábelre,
valahol ez 20% volt. Nem aranyszabályt várok, csak kiindulási pontot.

Én nem gondolom , h itt feltétlen árat kell nézni és minőségi szintet, sokkal inkább egy összeállt rendszer hangjából kihozni a legjobbat elvet követve, azt a kábelt megtalálni amivel az egész szinergiában lesz...Ez legyen akár 3 ezer ft, vagy 30 ezer, mindenki magában kell eldöntse, mi az ami még javít és mi ami már nem a rendszer hangján.Minden bizonnyal lesz majd egy olyan szint amikor már nemigen hallani semmi változást, akkor már a rendszer saját hangja lesz hallható, és nem a kábeleké...Ezért szokták azt mondani, ha egy rendszer hangja alapjaiban nem jó, azon sokat már egy kábel sem segít...Nos ennek is több oldala van, mert hallottam már rossz hangú rendszert, különböző hibákkal amik a kábelek cseréje után megszűntek, letisztultak...Szóval egy jó rendszert, egy olcsó kábel le tud rontani olyan szintre ami bizony az adott rendszert gyengébbé teszi, mint amire valójában képes...Saját tapasztalatomból kiindulva látom, h sokan a mai napig azt hiszik a kábel feljavítja a hangot...Nem javít az fel semmit, csak nem színez, nem torzít, nem vágja le a sávszéleket etc...És ez ami nagyon fontos lehet egy rendszer végső hangjának elérésénél, ezért kell a kábelt is megválogatni, beilleszteni saját rendszerünkbe.

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

És akkor jön a kérdés: mi alapján válasszunk kábelt a rendszerhez, ha nem akarunk / nincs lehetőségünk
rengeteget hallgatózni?

Pedig a hallgatózást nem kerülheted el, ha tényleg jól akarsz választani. Ár alapján pláne nem érdemes kábelt választani, főleg egy olcsóbb rendszerbe.

Ez rendben van, de azzal mindenki tisztában van, hogy (minőséget most ne nézzük) vannak IC
kábelek 300Ft-től akár 300.000Ft-ig is, adott ársávokban rengeteg versenyzővel.
A kérdésem célja az elnne, hogy támpontot nyújtson az ársáv megválasztásához.
Azon belül hallgatózni kell, ez természetes, de rengeteg időt/energiát (akár pénzt) megspórolhatunk,

Rediscover music

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1534

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

rengeteget hallgatózni?

Pedig a hallgatózást nem kerülheted el, ha tényleg jól akarsz választani. Ár alapján pláne nem érdemes kábelt választani, főleg egy olcsóbb rendszerbe.

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Többször felmerült itt, hogy egy kábelt már nem tud kiszolgálni a rendszer, ezért van rossz hangja.
Talán a Soner-nél olvastam, hogy szerinte a rendszert úgy kell összeválogatni, hogy az egyes
komponensek minőségileg azonos színvonalat képviseljenek, mert akkor fognak zenélni, ellenkező esetben
inkább egymás hibáit kezdik felfedni. Én úgy érzem ez a megállapítás teljesen rendben van.
rengeteget hallgatózni? Számszerűsítem: milyen összegért keressen valaki IC kábelt egy
30.000Ft erősítő és 15.000Ft CD lejátszó közé? Itt most 8-10 éves készülékekről beszélek, mert azoknak
már aránylag beállt a használt piaci áruk, ráadásul már inkább a minőség határozza meg, nem a marketing.
Természetesen a DIY kábelek is játszanak, sőt!
Ez egy általános kérdés, nem konkrétan a saját rendszeremet írtam le.
Érdekelnek az arányok. Találkoztam már olyannal, hogy a teljes rendszer értékének 10%-át költsük kábelre,
valahol ez 20% volt. Nem aranyszabályt várok, csak kiindulási pontot.

Rediscover music

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

mi mit jelent pontosan?

American Wire Gauge: a tengerentúlon használatos vezetékvastagság/keresztmetszet mértékegység. Természetesen a szigorúan vett vezetőre vonatkozik.

Köszönöm, ezek szerint minél alacsonyabb a szám, annál vastagabb a vezetőszál.
Azért kezdett érdekelni, mert egyes kábeleknél úgy láttam többféle AWG számmal ellátott
vezető van. Ami furcsává tette a dolgot, hogy az alcsonyabb számmal bíró vezetőt írták a mélysugárzóhoz
bikábel esetén és ezt nem értettem.

Rediscover music

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3675

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Érdekes, itt mindenki más ellenkező irányba hajt az autópályán? Valaki szóljon már nekik!
:kiraly: :foto:

Vendég

Kábelezzünk

mi mit jelent pontosan?

Vendég

Kábelezzünk

Bírjátok még? :kiraly:
A fórum hivatalos poltisztjének totyikjaiban szoktam edzeni, én ne bírnám? :foto:

BÓTAJÓZSEF
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 250

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: BÓTAJÓZSEF »

A Musical Fidelity lánchoz térvén: mennyi a keret,s miylen hangfal van a végén?
Szia!

Őrületesen beindultatok az elmúlt 2 napban, nem biztos, hogy lesz időm minden hozzászólást elolvasni, de köszönöm, hogy megpróbálsz segíteni interconnectet találni! :kiraly:

Szándékosan nem írtam a hangfalat, mert tudom hogy itt az AVX-en van egyfajta averzió velük szemben és el akartam kerülni az olyan jellegű hozzászólásokat, hogy "inkább cseréld le a hangfaladat".

Interconncetet kersek, Musical Fidelity elektronikák közé, talán a hangfal nem annyira tényező a választásban.

Egyébként jól sejtem, hogy te a Clarus vagy a 17. ker-ből? Csak mert én is kerületi vagyok...

Szabi

Szia4

Én Miskolcon lakok, tehát nem én vagyok a Clarus 17. kerületi forgalmazója.
A többit privátban, mert itt úgysem találnád meg a rengeteg hozzászólás közt.
Naim-ZU

Eqx
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Témát váltanék és kábelekről kérdeznék. :foto:

mi mit jelent pontosan?

Ezek egyszerű tények lesznek, ebbe csak nem köt bele senki. :kiraly:

Rediscover music

rewox
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: rewox »

Basszus Tomi ha azt írtad volna hogy ezen és ezen rendszeren próbáltam többféle kábelt, drágábbakat és olcsóbbakat is de szinte semmi külömbséget nem hallottam köztük ezért nem hiszek benne az ok,van akinek nincs hallása hozzá vagy rendszere,de hogy még annyi fáradságot sem veszel megcáfold magadnak azt amiben nem hiszel és csak puffogtatod itt a hülyeségeidet az már sokaknál kiveri-te a biztosítékot,és jogosan.
Kérjél meg valakit hogy mutassa meg neked egy jó rendszeren a kábelek külömbözőségeit ha már otthol nem hallod,és ezt a gyerekes vaktesztdolgot meg hagyjuk meg a bohócoknak,zenét és kábelt nem vakteszten hallgat az ember hanem hosszútávon tettszik e vagy nem alapon.

Igy igaz, mert lakva ismeri meg az ember kábeleit, és készülékeit.

Vendég

Kábelezzünk

A templomot a hitetlenek pénzéből is építik, így joguk van bemenni és hirdetni a maguk igazát is. 
...kirekesztő gondolatok...

Persze, "jogállam" van: mindenhez jogunk van, a kirekesztést kivéve... te kis toleranciabajnok! :kiraly:

A joghoz is nagyon értesz, nem vagy véletlenül jogász vagy politikus?:foto:

/Szines Géza majdnem csúnyát mondott../

nehai
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 232
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: nehai »

...Bár már igazából tudom mi volt a baj, és ez csak most jutott eszembe. :kiraly:  Csütörtökön leszakadt az aktív váltó negatív tápvezetéke a nyáktól, és ezt csütörtök este forrasztottam meg!!!! :foto:
Így a hétvégére még nem ért ösze a forrasztás, ezért nyilván nem is szólt úgy, ahogykellene.
Megvan! Pedig már kezdtem aggódni!

Vendég

Kábelezzünk

Mit fáj itt bárkinek is az, hogy egy megrögzött hipotézist próbálok bizonyítani vagy cáfolni?
Nem fájna az senkinek, viszont te egészen mást csinálsz.

Még Istenről is úgy beszélsz, mitha tudnád a tutit. Odamész egy tempomba, jól lesajnálod, éppen hogy csak ki nem röhögöd a hiveket, hogy amit tesznek, annak semmi, de semmi köze a tudományhoz. Babona az egész, hát mi más? Persze nem érdekel, csak úgy mondod. Mi ez, ha nem kötekedés? A hivek természetes reakciójára meg elkezdesz jajgatni, hogy fúúj, kirekesztők! Talán még az ombudsmant is felkeresed. No comment.

Közben észre se veszed, de folyamatosan bizonygatod saját ostobaságodat. Olyan dolgokról nyilvánitasz "tudományos" véleményt, melyekről egyrészt fogalmad nincs (Stradivarius, kábelek sajáthangja, borászat, Isten léte), másrészt nem is érdekel.

A Hithez hasolitod a ... mit is? Közben szinte fogalmad sincs, miről beszélsz. Azt gondolod, belenéztél a távcsőbe, pedig valójában előitéleted annyira elhomályositotta látásodat, hogy észre se vetted: rajta maradt a védőkupak! Ez már nem szkepticizmus, hanem vaskos előitélet.

Ha nem érdekel, soha nem fogsz utánaolvasni, hogyan dolgozott a Colloms-féle zsűri. Szigorú, egységes preferenciák alapján minden hangot számszerűen is értékeltek. Mi ebben a poén? Időnkét, évekkel később újrateszteltek régebbi dolgokat - mit tesz Isten, rendszerint egy-két százalék eltéréssel ugyanaz a szám szokott nekik kijönni. Ha egy ilyen társaság szimpla vaktesztben 6-30 százalékos minőségromlást hall egyetlen plusz kondi bekötése után, az bizony a Tudomány szerint sokkal, de sokkal több önbefolyásoló hifisták képzelgésénél. Még számos módon lehet "mérni" illetve csökkenteni az esetleges emberi befolyásolhatóság, bebeszélés, stb. faktorát. Akár vakteszt nélkül! Akinek megvan hozzá az intelligenciája, idővel képes megtanulni, miként kell hatásosan kizárni a kisördögöt. Nem olyan buta hajbókolók ám ezek a hifisták, mint a Balkánról jött "nem érdekel, dehát olyan jól esik kioktatni a birkákat" okostojások képzelik.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2250

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Basszus Tomi ha azt írtad volna hogy ezen és ezen rendszeren próbáltam többféle kábelt, drágábbakat és olcsóbbakat is de szinte semmi külömbséget nem hallottam köztük ezért nem hiszek benne az ok,van akinek nincs hallása hozzá vagy rendszere,de hogy még annyi fáradságot sem veszel megcáfold magadnak azt amiben nem hiszel és csak puffogtatod itt a hülyeségeidet az már sokaknál kiveri-te a biztosítékot,és jogosan.
Kérjél meg valakit hogy mutassa meg neked egy jó rendszeren a kábelek külömbözőségeit ha már otthol nem hallod,és ezt a gyerekes vaktesztdolgot meg hagyjuk meg a bohócoknak,zenét és kábelt nem vakteszten hallgat az ember hanem hosszútávon tettszik e vagy nem alapon.

kalmi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 850

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kalmi »

Viszont mikor kicseréltük az interkonnektet, minden helyre került...
No vicc nélkül, én is azt gondolom, hogy sokkal többet tud az orion rendszer, mint amit a kiállításon mutatott magából, viszont ez nem igazán a komponenseken múlott. A rendszer elég jó dolgokból áll. Az aktív CO-ban jó minőségű OPAMPOK vannak, a hangszórók mind kiválóak, a kábelezés CAT, ami bár "tudjuk nem a legjobb" :foto: azért mégiscsak nagy tisztaságú megfelelő keresztmettszetű rézkábel. Az erősítő is korrekt darab volt, nekem csak a kimeneti csatlakozásai tűnnek bénának, mert nem banános, hanem szorítós, az is a gagyibb fajtából.
Bizony a szoba és a beállítás ami sokkal több időt és odafigyelést igényelt volna, és ezt nem tudtuk kellő gondossággal elvégezni csütörtökön, mert egyszerűen kevés volt rá az idő. Ez nem egy egyszerű hangdoboz, amit odateszel azt vagy szól vagy nem. Minden hangszóró jelszintje egyenként szabályozható, és ezzel az adott helységhez lőhető be. No ez történt meg csak úgy nagyjából.
Bár már igazából tudom mi volt a baj, és ez csak most jutott eszembe. :kiraly:
Csütörtökön leszakadt az aktív váltó negatív tápvezetéke a nyáktól, és ezt csütörtök este forrasztottam meg!!!!
Így a hétvégére még nem ért ösze a forrasztás, ezért nyilván nem is szólt úgy, ahogykellene.
Megvan! Pedig már kezdtem aggódni!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”