Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4322
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: revox »

chord_ írta:
2025.05.27., kedd 17:46
Nekem nagyon tanulságos volt, amikor az egyik régi Heed napon, egy viola da gambás hölgyet elhívtunk, hogy legyen kicsi élőzene. Elkövettük azt a tréfát, hogy egy lemezt (CD-t) betettünk, és egy Bach passacaglia felvezető prelűdjét meghallgattuk, bemelegítésnek, egy 20mp-et, aztán pedig ezt:

youtu.be/PuH70Fx1TOQ

Aztán leállítottuk, és megkértük Nórit, hogy játssza el igaziban.
Zsolt arca mondjuk úgy, 'meglepett' volt.
Nóri eljátszotta. Csak úgy, kapásból, fülre, úgy, hogy nem is ismerte.

Aztán a hifisek kicsit ott beszéltük, hogy mi volt, meg mi nem, meg mentek a szokásos süket szövegeink.
Aztán nagysokára megkérdeztük Nórit, hogy szerinte?, azt mondta, soha nem felejtem el, 'hogy ti tényleg nem halljátok, hogy mi volt itt a legnagyobb különbség?', hát, mondd, mi volt, azt mondta, 'a vonó, a lemezen, az egyszerűen fantasztikus volt... ha neki egyszer ilyen vonója lehetne...'
Csak pislogtam én is.
Nem azt mondta, hogy jó volt, vagy megközelítette, vagy a tónussal mi volt, vagy hogy egyáltalán hasonlított-e a hang.
Nem.
A vonó.

Szóval, minket teljesen más érdekel, mint a zenészeket, és teljesen más, mint a többi normális embert.
Nem lehet, hogy valamit kergetünk, ami lehetséges, nem is része a zenei / felvételtechnikai folyamatnak?
Jóreggelt. Minden zenész ilyen. Epp ezért nem us értenek a hifihez, ezt egy sokolból is kihallják.
De tanulságos sztori kezdő tévelygöknek ;-)
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

kaef2 írta:
2025.05.27., kedd 17:45
revox írta:
2025.05.27., kedd 17:32
chord_ írta:
2025.05.27., kedd 17:18

Nagyon is értelmes, sőt, igen lényeges szerintem.
Az egész hobbink / szenvedélyünk alapjait érinti.
dehogy értelmes, én pl magasról lexarom. a hifi ott kezdődik, hogy a kezemben van a hanganyag. az, hogy és milyen módon került rá, nem befolyásolom. De rághatjátok ezt a gittet. Csendben jegyzem meg, Feri is elég hülye dolgokat hoz fel ezzel kapcsolatosan. Az van a lemezen, amit kér a muzsikus, de ez nem befolyásolja, hogy akkor én átalakítom a rendszerem. Az igyekszik azt lejátszani,amit a muzsikus oda álmodott és megkreált a hangmérnökkel nagy egyetértésben. Ha meg szerintem xart kreáltak, nem hallgatom,aztán annyi. Nem fogok reklamálni, max nem veszek több lemezt attól a valakitől.

ez max arra jó, hogy megsimogassátok egymás kobakját, milyen ügyesek vagytok, ha azt korábban más nem tette meg

de ebben nincs több, szerintem engedd el ezt a fonalat. drótozzatok inkább, abból sose elég :cheers1:
Van abban némi furcsaság, amit írsz...

A kilencvenes évek második fele óta benne voltam pár (száz?) felvételben, de nem emlékszem olyanra, hogy zenész valamiféle hangzást kért volna a kiadvány egészére vonatkoztatva... ha kérnek valamit egyáltalán, az annyi szokott lenni, hogy egy kicsit legyenek hangosabbak, meg talán egy kis reverb jó lenne - az ő szólamuknak és esetleg vágjuk ki a pici elütést...

Mindenesetre most legalább kiderült, hogy nem nagyon van fogalmad arról, hogyan készülnek a felvételek. Lehet érdemes lenne odafigyelni egy kicsit azokra, akik tudják...
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Ezt szajkózod állandóan, hogy a zenészek kérnek pl dinamikakompressziót, hogy ütősebb legyen, amikor a mundért kell védeni. Nem árt némi következetességre is figyelni, nem csak a mindegy milyen topicba, de bedobhassak legalább napi háromszor, fotókkal megspékelve egy kisregényt, marinéni éppen, hogy csuklot a szólója előtt :rolleyes: (nyugi, van aki majd ezen röhög,ha nem is érzed viccesnek)
Amúgy pl a drótok terén odafigyelek (csakhogy visszatérjek a topic témályához), de nem az öntömjén-hazsonna után (100 felvétel) jutottam el oda, hogy kénytelen vagyok azt használni, amit.

Javaslom e másnak is a drótjaimat? Ha úgy gondolja, tegye. Lehet élni nélkúle, de nem rosszak.
Jó e a Radnai drót. Jó. Jó e a Vz? Jó. Érdekel e a Dzsabé (na,ezt lehet nem jól.írtam). Nem, azt nem tudom bedugni tápdrótnak.

De elmesélem, miröl kellene szólnia a drótos topicnak. Akár a drótok szereléséröl is. Konkrét drótokról. Azok rendszerbeillesztéséröl. Miröl nem ( a Djabe mellett)? Pl, hogy a jó drót húlyeség. Nem az, de ezt belövi mindenki magának,hol húzzameg a határt. De az csak a jelenlévök szegénységi bizonyítványa, hogy érdemi beszélgetés nem alakul ki,mert aki nem ismeri a drótokat, csak mellébexzélni tud. Lehet egy kezemen meg tudom számolni, ki élt már együtt nevesebb kábelgyártó prémium rendszerével, de az egyel lentebbi polcosok tulajai is kevesen vannak,vagy csak nem szólalnak meg, de vélemény van, és elég hangos. De ami itt történik, sokat nem ad a drótokról senkinek. Ha egy idegen bedob egy kérdést, ami túlmutat a kácsás drótokon, nagy a csend.
Ha már ez így alakult, legalább, figyeljen a csapat, ha pl olyanok beszélnek,mint ELEX. De Zoli72(3?)-nek is nagyon földhözragadt gondolatai vannak. SM-nek is az ellenpóluson Cablesnak. Persze, ez csak ami hirtelen eszembejutott, de a semmitmondó elmélkedéssel csak telik az avx szervere...

Béke veletek, drótozatok, csak valahogy érdekesebben, mert így sokan csak a popcirnnal leülnek ude mozizni :cheers1:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6189

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

S talán tényleg nem lenne rossz visszatérni a kábelekhez, mert ez már megint erősen kezd off lenni (a topik címéhez viszonyítva).
Köszönet.
szerk.:még jó, hogy kértem. :smile51: :smile30:
A továbbiak az általában a hifiről topikban.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 985

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Nekem nagyon tanulságos volt, amikor az egyik régi Heed napon, egy viola da gambás hölgyet elhívtunk, hogy legyen kicsi élőzene. Elkövettük azt a tréfát, hogy egy lemezt (CD-t) betettünk, és egy Bach passacaglia felvezető prelűdjét meghallgattuk, bemelegítésnek, egy 20mp-et, aztán pedig ezt:

youtu.be/PuH70Fx1TOQ

Aztán leállítottuk, és megkértük Nórit, hogy játssza el igaziban.
Zsolt arca mondjuk úgy, 'meglepett' volt.
Nóri eljátszotta. Csak úgy, kapásból, fülre, úgy, hogy nem is ismerte.

Aztán a hifisek kicsit ott beszéltük, hogy mi volt, meg mi nem, meg mentek a szokásos süket szövegeink.
Aztán nagysokára megkérdeztük Nórit, hogy szerinte?, azt mondta, soha nem felejtem el, 'hogy ti tényleg nem halljátok, hogy mi volt itt a legnagyobb különbség?', hát, mondd, mi volt, azt mondta, 'a vonó, a lemezen, az egyszerűen fantasztikus volt... ha neki egyszer ilyen vonója lehetne...'
Csak pislogtam én is.
Nem azt mondta, hogy jó volt, vagy megközelítette, vagy a tónussal mi volt, vagy hogy egyáltalán hasonlított-e a hang.
Nem.
A vonó.

Szóval, minket teljesen más érdekel, mint a zenészeket, és teljesen más, mint a többi normális embert.
Nem lehet, hogy valamit kergetünk, ami lehetséges, nem is része a zenei / felvételtechnikai folyamatnak?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3589

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

revox írta:
chord_ írta:
revox írta:
2025.05.27., kedd 16:57

és teljesen értelmetlen
dehogy értelmes, én pl magasról lexarom. a hifi ott kezdődik, hogy a kezemben van a hanganyag. az, hogy és milyen módon került rá, nem befolyásolom. De rághatjátok ezt a gittet. Csendben jegyzem meg, Feri is elég hülye dolgokat hoz fel ezzel kapcsolatosan. Az van a lemezen, amit kér a muzsikus, de ez nem befolyásolja, hogy akkor én átalakítom a rendszerem. Az igyekszik azt lejátszani,amit a muzsikus oda álmodott és megkreált a hangmérnökkel nagy egyetértésben. Ha meg szerintem xart kreáltak, nem hallgatom,aztán annyi. Nem fogok reklamálni, max nem veszek több lemezt attól a valakitől.

ez max arra jó, hogy megsimogassátok egymás kobakját, milyen ügyesek vagytok, ha azt korábban más nem tette meg

de ebben nincs több, szerintem engedd el ezt a fonalat. drótozzatok inkább, abból sose elég :cheers1:
Van abban némi furcsaság, amit írsz...

A kilencvenes évek második fele óta benne voltam pár (száz?) felvételben, de nem emlékszem olyanra, hogy zenész valamiféle hangzást kért volna a kiadvány egészére vonatkoztatva... ha kérnek valamit egyáltalán, az annyi szokott lenni, hogy egy kicsit legyenek hangosabbak, meg talán egy kis reverb jó lenne - az ő szólamuknak és esetleg vágjuk ki a pici elütést...

Mindenesetre most legalább kiderült, hogy nem nagyon van fogalmad arról, hogyan készülnek a felvételek. Lehet érdemes lenne odafigyelni egy kicsit azokra, akik tudják...

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10993
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

revox írta:
Az van a lemezen, amit kér a muzsikus...
Nem akarok a bennfentesség kétes fénycsóvájában csillogni, de annyit elkotyogok, hogy a muzsikusok többsége semmit nem szokott kérni a hangászoktól, max annyit, hogy ne rakjuk a mikrofont a kotta elé és a saját játéka jól értelmezhető módon kerüljön az anyagra, esetleg ha nagyon mellényúlt, akkor lécci, vegyük újra.

SoundMania írta:
2025.05.27., kedd 15:07
Akartam is kérdezni most Fapacit, hogy ha szegény júzer nem tudja mi a jó hang, ő mint "alkotó" tudja? Egyrészről honnan tudja? :) Ha tudja hogy nem jó amit alkot, akkor minek csinálja? Ha meg úgy tudja hogy jó, akkor mi miért ne akarnák meghallani, hogy az....? :)
A hifisták egy része (?) tudja (?), neki milyen hangzás tetszik, számukra az lesz a JÓ hang. Másoknak meg nem az és itt a lényeg, nincs univerzálisan JÓ HANG. Nekem speciel nincs konkrét hangzásideálom (minden tanárom és mérvadó szakember eltanácsolt tőle), mert szerintem ez a lovon fordítva ülés esete. Szemlélőként egy festménytől sem várom el, százalékosan mennyi bíbor pingment legyen rajta, ezt az alkotóra bízom. A JÓ fotó sincs definiálva annak dacára, hogy a hangfelvétel készítésnél sokkal régebbi, több száz (na jó, csak 199) éve létező ágazat.

A hangfelvételekkel kapcsolatos kérdésedre azt tudom válaszolni, hogy szakmai beszélgetések, projektindító egyeztetések közben nem nagyon szokott a JÓ jelző elhangzani, helyette vannak konkrét paraméterek, kijelölt célok, felismert problémák, jó esetben megoldási javaslatok is. Az a néhány tucat előadó, zeneszerző, muzsikus, akikkel volt szerencsém dolgozni, soha egyszer sem említették az itt sokszor citált természetes hangzást, mert az ő szempontjaik szerint ez értelmezhetetlen. (Ahogy egy terem akusztikáját JÓnak nevezni szintén értelmetlen a konkrét funkció és a célok megnevezése nélkül.) És ha náluk ez nem szerepel a hangfelvétel céljai között, akkor jönnek elő Kaef iménti gondolatai, hogy otthoni zenehallgatás közben van-e értelme ezt a bizonyos természetességet hajkurászni, vitákban érvként alkalmazni.

Míg ezt leírtam, sok béna hasonlat jutott eszembe a hasonlóan értelmetlen célkitűzésekről, de inkább nem írom le őket, már így is túldumáltam a kérdést.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Luxor Audio 2025.05.27., kedd 17:53-kor.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
revox írta:
kaef2 írta:
2025.05.27., kedd 16:46

Az alkotók szempontjából teljesen mást jelent a jó hang(zás), a jó felvétel vagy akár a jó koncert hang, mint amit audiofilként elvárunk, ráadásul ez akár műfajonként is változhat.

Ez egy nagyon messzire vezető téma.
és teljesen értelmetlen

halfnote.hu

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 985

Hozzászólás Szerző: chord_ »

revox írta:
kaef2 írta:

Az alkotók szempontjából teljesen mást jelent a jó hang(zás), a jó felvétel vagy akár a jó koncert hang, mint amit audiofilként elvárunk, ráadásul ez akár műfajonként is változhat.

és teljesen értelmetlen
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

kaef2 írta:

és teljesen értelmetlen
halfnote.hu

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
Rock60 írta:
2025.05.27., kedd 14:49
kaef2 írta:
2025.05.27., kedd 12:02

Nem irtam, hogy ne akarja az ember azt meghallani, amiket csak szeretne.

A magyarázatom arra vonatkozott, hogy ha az alkotók nem találták az általunk keresett jellemzőket fontosnak, és nem törődtek velük érdemben, úgy ahogy mi ezt szeretnénk, akkor érdemes-e ezeket, mint a zene szövedékének részeit keresni?
Rendszeresen visszatérő téma, hogy az " alkotók " olyan felfogás szerint készítik a felvételeket, amibe kódolva van - tisztelet a kivételnek - hogy nem lehet jó.

Ennek ellenére érdemes a szövedékek maradványát keresni, bízva benne, hogy végre az " alkotók " is kihúzzák egyszer a fejüket a keverőpultból, hogy észrevegyék, mik is lennének az elvárások.

/ Tudom, tudom, a hifista elvárása az smafu, bezzeg a strandhangszóró, meg az Iphon a fülessel, az a mérce.../
Nekem is kb ez jön le. Akartam is kérdezni most Fapacit, hogy ha szegény júzer nem tudja mi a jó hang, ő mint "alkotó" tudja? Egyrészről honnan tudja? :) Ha tudja hogy nem jó amit alkot, akkor minek csinálja? Ha meg úgy tudja hogy jó, akkor mi miért ne akarnák meghallani, hogy az....? :)
Most ilyen bizonytalanságba hogyan vegyek lemezeket? Vagy hogyan highyem el Chordnak a lemezmagasztalásait? Meg hogy hallja velük hohy jó a Vz vagy rossz? Mivel ez kábeles hely....

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1192

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

SoundMania írta:
Rock60 írta:
kaef2 írta:

A magyarázatom arra vonatkozott, hogy ha az alkotók nem találták az általunk keresett jellemzőket fontosnak, és nem törődtek velük érdemben, úgy ahogy mi ezt szeretnénk, akkor érdemes-e ezeket, mint a zene szövedékének részeit keresni?

Nekem is kb ez jön le. Akartam is kérdezni most Fapacit, hogy ha szegény júzer nem tudja mi a jó hang, ő mint "alkotó" tudja? Egyrészről honnan tudja? :) Ha tudja hogy nem jó amit alkot, akkor minek csinálja? Ha meg úgy tudja hogy jó, akkor mi miért ne akarnák meghallani, hogy az....? :)
Most ilyen bizonytalanságba hogyan vegyek lemezeket? Vagy hogyan highyem el Chordnak a lemezmagasztalásait? Meg hogy hallja velük hohy jó a Vz vagy rossz? Mivel ez kábeles hely....
Elnézést! Luxor Audiót.... És nem Fapacit...

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2025.05.23., pén. 08:15
SoundMania írta:
2025.05.10., szomb. 11:52

Ez lenne a jó, persze! 35 éve, meg akkori készülékekkel, meg kábelekkel még nekem is ez volt a véleményem. Neked is van még ennyi időd rájönni? :) Vagy inkább elhiszed amit mondasz? :)
Egyébként már 35 éve sem volt igaz, hogy mindegy, milyen a kábel.
1990 ?
Már bőven a VdH MC Silver interconnectem volt, az összes előtte lévő VdH lépcsőt végigjárva, nem sokkal később meg lett a Vz is...

Mondta persze a Heed főnök, mikor meséltem róluk, hogy azok sem jobbak, legfeljebb " másabbak ", mint bármelyik másik kábel - mint például ez itt - és flegmán belerúgott a sarokban heverő 1500 forintos drótba...
:noproblemo:
Kondo (AN.JP) QSSC (AN-V) 1976
van lemaradás itt-ott, ami a kábelek fontosságát, vagy nem fontosságát jelenti... De a Csengetett Mylordban néztem, hogy a telefonzsinór meg van tekerve (fonva) (nem olvastam el az elmúlt napok történéseit, csak lapozgatom, de ezen megakadt a szemem)
halfnote.hu

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
kaef2 írta:

Rendszeresen visszatérő téma, hogy az " alkotók " olyan felfogás szerint készítik a felvételeket, amibe kódolva van - tisztelet a kivételnek - hogy nem lehet jó.

Ennek ellenére érdemes a szövedékek maradványát keresni, bízva benne, hogy végre az " alkotók " is kihúzzák egyszer a fejüket a keverőpultból, hogy észrevegyék, mik is lennének az elvárások.

/ Tudom, tudom, a hifista elvárása az smafu, bezzeg a strandhangszóró, meg az Iphon a fülessel, az a mérce.../
Valószínűleg egy másik topikban, de szívesen meghallgatnám a konkrét kifogásokat egy-egy felvétel kapcsán és persze úgy általában is.

- Miért van kódolva, hogy nem lehet jó? Mnden műfajban így van?
- Mi kell ahhoz, hogy jó legyen?
- Merre találhatóak azok az elvárások, amit észre kellene venniük?
- Mik a "smafu" hifista elvárások?

Ha valaki kiváncsi rá, lehet rászánom az időt és a pár hete egy kertben felvett szóló vibrafon felvételünket "remaszterelem" egy kicsit, hogy modernebb hangzású legyen, össze lehetne hasonlítani az eredetivel.

Akit érdekel a szabadtéri nem közelmikrofonozott felvétel, innen le tudja tölteni az eredeti 352,8 kHz/24 bites filet:
https://we.tl/t-MjO99gAze0

Innen pedig a 44,1k/16 bitre konvertált verziót:
https://we.tl/t-MBjoLwPG4q

Egyikben sem volt semmilyen utómunka, mégcsak a hangosságon sem változtattunk.

Szerintem kábelteszteléshez is jól használható a felvétel, mert tele van finom, hosszan zengő felharmonikusokkal, amik keverednek a szabadtéri környezet természetes zajaival, így a jó rendszerben meggyőző valós tér jelenik meg, a kapott hangnak szépe le kell válnia a hangsugárzókról, ha minden rendben van.
IMG_7628 2.jpeg
IMG_7631 2.jpeg

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 435

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

akvapark írta:
2025.05.27., kedd 10:51
"A zene lényege legtöbb esetben a dinamikában rejlik"

Pernye András vagy 50 ezelőtti tanítása szerint, a zene 3 összetevője a "dallam, ritmus harmónia". leborulok.gif
Így igaz, ami a kottát illeti. És amin a zeneszerző meghatározza/hatja az előadás módját( dinamikáját). Hiszen el lehet játszani egy művet egy hangerőn is. És itt lép be a buliba a zenész illetve a karmester aki életre kelti a papírra vetett hangjegyeket nekünk a hallgatóságnak. Nem véletlenül vannak ezen szakmákban kiemelkedő művészek, akik egyéni előadásmódjukkal tűnnek ki.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
kaef2 írta:

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1331

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

kaef2 írta:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2025.05.27., kedd 13:44
SoundMania írta:
2025.05.27., kedd 12:57
Én meg csak azt mondom, hogy ezek csak azért fontosak, mert úgyis ott vannak a felvételen és minél több mindent meghallunk annál természetesebbé válik a hangzás. Persze csak ha ez jól csináljuk...
És lehet rossz példa, de a koncerten a hátsó sarokban nincs más, csak azt látom/hallom hogy az énekes szájából különféle hangok jönnek ki, a 10.sorban ülve már értem is a szöveg egy részét, a 3.-ban már a nagyját, otthon a teljes szöveget. És az erre való vágy szerintem nem feltétlenül rossz dolog.
Persze van aki 50 évvel hátrébb tart és elég a ritmus a dallam a harmonia....
Nagyon jó a példa, leginkább arra, hogy rámutasson, mennyire különbözik a véleményünk!
Azokat a darabokat, melyekre hivatkozol sok-sok éve szerezték zeneszerzők, az akkori sokkal kuszább akusztikai (és tegyük hozzá hallgatói attitűdbéli - lásd, előadás közbeni társasági élet, dumcsi!) körülmények közötti előadások számára.
A mai koncerttermek már sokkal fejlettebbek, akusztikailag testre szabhatók, és az artikuláció tisztasága, érthetősége, legyen szó emberi vagy hangszerhangokról közel sem olyan katasztrófálisak, mint állítottad. Legalábbis azokban az intézményekben, amelyekbe én járok rendszeresen.
Ugyanakkor a felvételeken az a természetességet mellőző gyakorlat dívik, hogy az énekesek, zenészek mikrofonokba játszanak, énekelnek, melyek jeleiből a hangmérnök állítja elő keveréssel a médiumon terjesztendő végső hangzást. Ami a fentiek miatt már nem természetes, ha az élő koncerteken uralkodó körülményeket tekintjük természetesnek.
Tehát bármilyen paradoxnak tűnik is, de az otthoni rendszer és főleg környezet a maga tökéletlen akusztikájával, picit "összemosó" hatásával a sok-sok koncertélményen nevelkedett befogadót közelebb viheti a "természetes" élményhez, mint az ilyen tapasztalatok hiányában a zenéket valamilyen technológiai közvetítéssel befogadó és megismerő egyént, akinek nem marad más fogódzkodó, mint a másik felvétel, meg a másik rendszer.
Sajnos nekem ilyen jó koncerttermek nem jutnak. Amikor felvetettem, hogy a Zegi zsinagógában nem kellene koncerteket rendezni, a zenekarvezető azt mondta hogy a legjobb akusztikájú az országban és ez amúgyis szubjektív. :)
De mondjuk amikor Pitti Katalin ott áll melletted a templomban és énekel..... Nem rossz, na! Még ma sem...

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4047

Hozzászólás Szerző: juliush »

SoundMania írta:
2025.05.27., kedd 12:57
Én meg csak azt mondom, hogy ezek csak azért fontosak, mert úgyis ott vannak a felvételen és minél több mindent meghallunk annál természetesebbé válik a hangzás. Persze csak ha ez jól csináljuk...
És lehet rossz példa, de a koncerten a hátsó sarokban nincs más, csak azt látom/hallom hogy az énekes szájából különféle hangok jönnek ki, a 10.sorban ülve már értem is a szöveg egy részét, a 3.-ban már a nagyját, otthon a teljes szöveget. És az erre való vágy szerintem nem feltétlenül rossz dolog.
Nagyon jó a példa, leginkább arra, hogy rámutasson, mennyire különbözik a véleményünk!
Azokat a darabokat, melyekre hivatkozol sok-sok éve szerezték zeneszerzők, az akkori sokkal kuszább akusztikai (és tegyük hozzá hallgatói attitűdbéli - lásd, előadás közbeni társasági élet, dumcsi!) körülmények közötti előadások számára.
A mai koncerttermek már sokkal fejlettebbek, akusztikailag testre szabhatók, és az artikuláció tisztasága, érthetősége, legyen szó emberi vagy hangszerhangokról közel sem olyan katasztrófálisak, mint állítottad. Legalábbis azokban az intézményekben, amelyekbe én járok rendszeresen.
Ugyanakkor a felvételeken az a természetességet mellőző gyakorlat dívik, hogy az énekesek, zenészek mikrofonokba játszanak, énekelnek, melyek jeleiből a hangmérnök állítja elő keveréssel a médiumon terjesztendő végső hangzást. Ami a fentiek miatt már nem természetes, ha az élő koncerteken uralkodó körülményeket tekintjük természetesnek.
Tehát bármilyen paradoxnak tűnik is, de az otthoni rendszer és főleg környezet a maga tökéletlen akusztikájával, picit "összemosó" hatásával a sok-sok koncertélményen nevelkedett befogadót közelebb viheti a "természetes" élményhez, mint az ilyen tapasztalatok hiányában a zenéket valamilyen technológiai közvetítéssel befogadó és megismerő egyént, akinek nem marad más fogódzkodó, mint a másik felvétel, meg a másik rendszer.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
SoundMania írta:
2025.05.27., kedd 10:54
kaef2 írta:
2025.05.27., kedd 10:22

Mindenki azt hall ki belőle, amihez csak kedve van. A baj akkor van, ha ezt elkezdjük elvárni a másiktól is.
Nézetem szerint ezek amiket írsz, még ha nem is cél, de ott vannak(!) a felvételeken jó esetben. Ezért szerintem nem túlzott elvárás, hogy ezeket meg is halljuk, ha a rendszer engedi. És szerintem amív ezeket nem hallod meg, addig sok mindent nem hallasz még. Hogy kinek hol van ennek a határa, nincs közöm. (mindenki úgy élvez....) A baj akkor van, ha elkezdik várni "másoktól" is, hogy ne is törekedjen ezeket meghallani, olyan rendszert összerakni amiken ezek meg is hallhatóak. Főleg ha örömet okoz.

Szerintem nem, de ez csak rám vonatkozik, nem kell természetesen egyetérteni velem. :smile53:

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2025.05.27., kedd 12:34
Ez egy kábeles topic lenne?

Hetek, hónapok óta szó sincs a kábelekről, vagy ha igen, arról az egyről ami überf@a, de mihez képest? Egy ízléshez, rendszerhez, elváráshoz, hozzá szokáshoz.
A zene tartalmi és hangzás értelmezése folyik már réges-rég óta. Amihez a kábel egy kis százalékban meghatározó elem, viszont ebben minden hozzászóló érteni véli tudását, tapasztalatát, mert olyan sok(?) kábelt ki tudott már próbálni, és ebből egyenesen következik a tudása.
Ha kiírtják az adminok a zene értelmezésével, és hifi rendszerben történő hallgatásával kapcsolatos hsz-eket, akkor maradhat az, hogy miképpen kell egy rca - xlr kábelt megforrasztani, hogy kell-e árnyékolás egy kábelre, stb, stb. Ami nem baj persze.

Azonban, ahogy megjelenik valamiféle értékitélet (ki kit vert le, például), vagy vélemény, egyáltalán nem baj, ha kontextusba kerülnek a vélemények és látjuk ki mit gondol a zenehallgatásról és a számára megfelelő minőség mibenlétéről.

Nekem nincs bajom ezzel, de majd az adminok eldöntik, nekik van-e bajuk. Úgyis leginkább az számít.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3464

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Ez egy kábeles topic lenne?

Hetek, hónapok óta szó sincs a kábelekről, vagy ha igen, arról az egyről ami überf@a, de mihez képest? Egy ízléshez, rendszerhez, elváráshoz, hozzá szokáshoz.
A zene tartalmi és hangzás értelmezése folyik már réges-rég óta. Amihez a kábel egy kis százalékban meghatározó elem, viszont ebben minden hozzászóló érteni véli tudását, tapasztalatát, mert olyan sok(?) kábelt ki tudott már próbálni, és ebből egyenesen következik a tudása.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2025.05.27., kedd 10:54
kaef2 írta:
MrCollector írta:
2025.05.27., kedd 09:08

Nem azzal van a gond, hogy neked tetszik. Sokkal inkább mikor valaki másokat akar meggyőzni arról, hogy az a jó ami neki tetszik. Mert nála jó. Pedig lehet, hogy nem, csak ő gondolja úgy. Persze lehet neki van igaza.
Egy helyen és időben és ugyan azon rendszerben meghallgatva a különbségeknek mindenki számára egyértelműnek kell lennie.
Az meg, hogy melyik tetszik már szubjektív és több mindentől is függhet az ízléstől a hallásig (mint azt le is írtam, ha végigolvastad).
Mindenki azt hall ki belőle, amihez csak kedve van. A baj akkor van, ha ezt elkezdjük elvárni a másiktól is.
Nézetem szerint ezek amiket írsz, még ha nem is cél, de ott vannak(!) a felvételeken jó esetben. Ezért szerintem nem túlzott elvárás, hogy ezeket meg is halljuk, ha a rendszer engedi. És szerintem amív ezeket nem hallod meg, addig sok mindent nem hallasz még. Hogy kinek hol van ennek a határa, nincs közöm. (mindenki úgy élvez....) A baj akkor van, ha elkezdik várni "másoktól" is, hogy ne is törekedjen ezeket meghallani, olyan rendszert összerakni amiken ezek meg is hallhatóak. Főleg ha örömet okoz.

Szerintem nem, de ez csak rám vonatkozik, nem kell természetesen egyetérteni velem. :smile53:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Luxor Audio írta:
2025.05.27., kedd 10:42
MrCollector írta:
Nem azzal van a gond, hogy neked tetszik. Sokkal inkább mikor valaki másokat akar meggyőzni arról, hogy az a jó ami neki tetszik. Mert nála jó. Pedig lehet, hogy nem, csak ő gondolja úgy. Persze lehet neki van igaza.
Úgy érzem, nem érted a mondandóm lényegét. Nem létezik abszolút, tehát mindenki szerint JÓ hangzás, amire hivatkozol. Ez egy teljesen szubjektív jellemzés és mint minden ilyet, ezt is butaság objektív értékekkel, pl. a mérési eredményekkel ütköztetni. Egy elektromos készüléknek, hangsugárzónak vannak vitathatatlan, objektív paraméterei, amiknek nincs közvetlen közük ahhoz, hogy szerinted mennyire JÓ a cucc. Ha lenne, mindenkiben ugyanaz a vélemény alakulna ki a vizsgált kütyüről, ami ugye a HiFi-ben k.b. példa nélküli.

Bár manapság cikis területnek számít, de azért a tudomány dacosan halad előre. Az elmúlt években az emberi hallás területén is tudomásunkra jutott néhány kutatási eredmény, pl. hogy nem csak az agyban létrejövő hallásélmény tér el személyenként, hanem már az agyunkba jutó érzékszervi ingerek is eltérnek mindenkinél, ez pedig gyakorlatilag stabillá teszi azt az eddig könnyen támadható, valóban kissé pongyola vélekedést, hogy mindenki mást hall. Nem tudom, mennyire érezhető ennek a súlya, pl. a hifisták belátják-e a jelentőségét, de nekem még az oktatott egyetemi akusztikai tananyagot is át kellett írnom miatta.

És ha a hallásunk különbözősége mellé odatesszük, hogy mindenkinek mások a szempontjai, más élményeket keres, másra koncentrál zenehallgatás közben (avagy úgy élvez, ahogy tud), végképp értelmetlenné válik JÓ és ROSSZ hangzás emlegetése. Persze nem akarom elvenni senki játékát, nyugodtan győzködjétek tovább egymást!
Szóval tudnál olyan embert mutatni akinek a Sokolról jobb a zene, mint egy Heed láncról?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
MrCollector írta:
Luxor Audio írta:
2025.05.27., kedd 08:59

Miért kellene engem érdekelnie, hogy mások mit gondolnak arról, amit egyedül szeretek saját céljaimra és örömömre használni? Ez az én szememben tipikus farokméregetés, aminek nyilván megvan a maga, nem feltétlenül mindenki által vágyott és igényelt funkciója.

A kábelek hasonlítgatása tipikusan és erősen szubjektív téma. Nem találsz olyan összekötőt, amiről mindenki ugyanúgy vélekedik és ennek oka nem feltétlenül a vezetők és szigetelések között, sokkal inkább a hallgató két füle között keresendő. Néhányan évek óta lankadatlanul győzködik egymást, hogy mi a JÓ, aminek nagyjából annyi értelme van, mint azt vitára bocsátani, kinek mi a kedvenc étke. Számomra ott is hasonló mértékben irreleváns a mások álláspontja.
Egy helyen és időben és ugyan azon rendszerben meghallgatva a különbségeknek mindenki számára egyértelműnek kell lennie.
Az meg, hogy melyik tetszik már szubjektív és több mindentől is függhet az ízléstől a hallásig (mint azt le is írtam, ha végigolvastad).
Megemlíteném régi vesszőparipám: a felvételeket.
Amik esetébe abszolúte semmit nem tudunk alkotóik hangminőségről vallott elképzeléseiről.
Gőzünk sincs róla, mit is akartak az alkotók a hangzással, egyáltalán akartak-e foglalkozni általunk olyan nagyon vágyott dolgokkal, mint mondjuk a "részletgazdagság", vagy a "felbontás".
Általában teljesen más a fogalmuk a dinamikáról manapság (az itt is pár hsz-szel korábabban említett mikro és makrodinamikáról is), mint, amit mi audiofilek gondolunk vagy szeretnénk hallani.

Vagyis nem, csak, hogy szubjektív minden, ahogy írod is, amit a megszólalalásról gondolunk, de még csak elképzelésünk sem nagyon lehet, mit is kellene kihallani a felvételből.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1356

Hozzászólás Szerző: akvapark »

"A zene lényege legtöbb esetben a dinamikában rejlik"

Pernye András vagy 50 ezelőtti tanítása szerint, a zene 3 összetevője a "dallam, ritmus harmónia". leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”