Na akkor vegyük sorra, Audirvana vs Roon:robi20064 írta: ↑2021.02.15., hétf. 10:51A "fenyevekre" termeszetesen koltoi tulzas, de jelen esetben sokkal objektivabban merheto mint egy kabel hatasa a kapott hangra. UI, UX, DSP, room correction, library management, streaming support (Tidal,Qobuz,Dezzer stb) metadata, multizone support es igy tovabb. Nem nehez egy tablazatba tenni a jelenlegi osszes lejatszaot es megnezni hogy a fentiekbol melyik mit - es milyen szinten - tamogat.
Probalhatom en szeretni az Audirvanat es az uzleti modelljet hogy 100 dollar korul lifetime licenset kapsz, ha az ami szamomra fontos csak akadozva mukodik benne (felskalazas) es valoszinutlen hogy javitva lesz. Persze hozhatok kompromisszumot es mondhatom hogy 100 usd-ert lemondok errol a funkciorol es hasznalom evekig minden tovabbi raforditas nelkul az alapokat.
- UI, UX - nem látom a problémát az Audirvanával. Azt is elérte nemrég a "muszáj változtatni a UI-on" őrület, és elsőre bosszantó volt, de végül el kellett ismernem, hogy az új UI véleményem szerint jobb lett, a Remote új UI-ja pedig sokkal jobb lett, UX szempontból főleg.
- DSP - az Audirvana is támogat vst-ket, bár nem ad beépítetteket - én a room correctionön kívül semilyen DSP-t nem igazán igényelek, de a room correction nélkül is elvagyok egyelőre
- room correction - elvileg van olyan 3rd party vst, amely használható az Audirvanában és REW-ből exportált mérési eredmények alapján szobakorrekciót végez. Más kérdés, hogy én ezt ha megszakadtam sem tudtam Mac-en beozzítani, szóval igen, itt akkor plusz pont a Roon-nak
- metaadat - a saját könyvtárhoz mindenféle metaadatot lehet szerkeszteni az Audirvanával, tömegesen is. Nem működik zökkenőmentesen a dsf-ekkel pl. Ha ez a Roon-ban jobb, akkor még egy plusz pont. Ha idevesszük a sok körítés infót is, amit a Roon ad, akkor igen, ezen a területen messze veri az Audirvanát
- multizone support - na erről semmit nem tudok az Audirvanával kapcsolatban (attól tartok, nincs benne ilyen), de egyelőre nem is igény nálam
- library management - nem látom a problémát az Audirvanával, valószínűleg ismét a további igényeim hiánya miatt
- felskálázás: nekem PCM 24/384 ill. DSD256-ig gond nélkül ment mac-en a "felskálázás", látom te DSD512-ben nyomulsz... hát igen, nagyok az igények
A fentiekhez még hozzájön, hogy Mac-en használom az Audirvanát, és szerintem nagyon becsületes a hangja. Nem találom rosszabbnak, mint a Roon-ét, bár én direkt USB-s lejátszást használok, a két-háromgépes meg "Roon ready" lejátszós dolgok nálam nem usecase-ek.
Mindezt nem azért írtam le, hogy az Audirvana jobb, csak hogy érthetővé váljon, hogy számomra miért nem indokolt a 7-szeres árkülönbség a kettő között.
A Roon egy sikeres üzleti modellt választott, nem kis marketinggel: gerjesszünk korábban nem létező piaci igényt: saját protokoll (RAAT) vs szabvány (DLNA), sikeresen el is terjesztette a hitet, hogy az előző jobb, bejöttek a "roon-ready" hardverek, többgépes elosztott koncepció (kicsit meg is ideologizálva, miért ne?), némi misztikum is, ami hozzájön az egyébként nagyszerű minőségű szoftverhez, stb... mindez eléggé ismerős számomra az MQA-hype kapcsán is. És igen, amikor előállította a piaci igényt (sikeresen, mert még nálad is már nem a jó zene az elsődleges igény, hanem a gond nélküli DSD512 konverzió
Én teljesen elismerem a roon érdemeit, viszont 100%-ban fapacival értek egyet abban (veled ellentétben), hogy szoftveres területen nincs hosszútávú megdönthetetlen monopólium. Ezt már számtalanszor igazolta a történelem, és a Roon sem lesz ezalól kivétel. Előbb-utóbb lesz mellette széleskörűbb élhető alternatíva (mint ahogy az én igényeim mellett már most is van).