Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: audioline »

Vinkler írta:
2022.03.18., pén. 15:08
supravox írta:
2022.03.18., pén. 14:44
Vinkler írta:
2022.03.18., pén. 10:10

Mondjuk egy csöves erősítőhöz képest… :smile29:
(Bocs, ezt nem tudtam kihagyni :D )
Azt ugye kedveljük..😀
Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy hallottam már jó csöves erősítőt is. Asszem 2x. :rolleyes:
Én meg hallottam olyan valakiről, aki 2x hallott jót! :D
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 363

Hozzászólás Szerző: shany »

Tctronic írta:
2022.03.18., pén. 16:53
Minden tranzisztoros erősítő a csövesek zeneiségét szeretné elérni és minden csöves erősítő a tranyósok dinamikáját szeretné. Még szerencse, hogy nálam megvan mindkettő. ;)
Mi az a "zeneiség" ? Torzítás ?

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2860

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Minden tranzisztoros erősítő a csövesek zeneiségét szeretné elérni és minden csöves erősítő a tranyósok dinamikáját szeretné. Még szerencse, hogy nálam megvan mindkettő. ;)
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2730

Hozzászólás Szerző: supravox »

Vinkler írta:
2022.03.18., pén. 15:08
supravox írta:
Vinkler írta:

Azt ugye kedveljük..😀
Azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy hallottam már jó csöves erősítőt is. Asszem 2x. :rolleyes:
Egyszer én is..
Ja nem az is tranyós volt
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9843

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

supravox írta:
Vinkler írta:
sutemenyx írta:
2022.03.18., pén. 10:00
Mindig csak az a kérdés, hogy mihez képest szól jól.
Azt ugye kedveljük..😀
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2730

Hozzászólás Szerző: supravox »

Vinkler írta:
sutemenyx írta:
Azt ugye kedveljük..😀
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4197

Hozzászólás Szerző: juliush »

sutemenyx írta:
Az örökké elégedetlen technokrata, akinek az audiofília folyamatos keresés, összehasonlítgatás, hajsza egy idea után, versus zene-centrikus hobbista, aki számára belátható időn belül és az egyén lehetőségeihez igazodóan racionális mértékű erőfeszítéssel/ráfordítással már elérhető egy önmagában is "jól szóló", hosszú ideig élvezetet nyújtó rendszer.
Két abszolút valid nézete ez a hobbinak, sokszor láttunk már átjárást is közöttük, bár számomra legalábbis úgy tűnik, inkább technokrata->zene-centrikus irányban.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2912
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

asebestyen írta:
2022.03.18., pén. 10:47
sutemenyx írta:
2022.03.18., pén. 10:33
Vinkler írta:

Nem biztos, de elképzelhető, hogy korlátozott ismereteid vannak a csöves erősítőkről. Persze talán nekem is a kapcsólóüzemű tápokról. Talán ezt nem is tudjuk eldönteni, de érdekes tény, hogy egy termékpalettán sokszor a teteje felé haladva felváltják a pwm tápokat analógokkal.
Először is kéne Vinklernek egy RFT hangszóróból épített üres, csillapítatlan dobozú hangsugárzó, hogy legyen egy olyan eszköze, amivel objektíve meg lehet állapítani egy erősítő minőségét. :rolleyes:
Navégre! Megjöttél te is, jóvan!
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8043

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

sutemenyx írta:
2022.03.18., pén. 10:33
Vinkler írta:
sutemenyx írta:
Nem biztos, de elképzelhető, hogy korlátozott ismereteid vannak a csöves erősítőkről. Persze talán nekem is a kapcsólóüzemű tápokról. Talán ezt nem is tudjuk eldönteni, de érdekes tény, hogy egy termékpalettán sokszor a teteje felé haladva felváltják a pwm tápokat analógokkal.
Először is kéne Vinklernek egy RFT hangszóróból épített üres, csillapítatlan dobozú hangsugárzó, hogy legyen egy olyan eszköze, amivel objektíve meg lehet állapítani egy erősítő minőségét. :rolleyes:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Vinkler írta:
sutemenyx írta:
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

sutemenyx írta:

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Tapasztalatom alapján simán elengedhetjük a csakazanalógtápjó beidegződést. Annyi, és egyre több kapcsolóüzemű tápos cucc szól tényleg jól, hogy be kell lássuk, ebből is ki lehet hozni jó végeredményt.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

“Nem számít, ha fejlett áramköri topológiákban már rég nincs ezekre szükség.”

Igaz is, a tökéletes SINAD mérésekhez tényleg nincs.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 611

Hozzászólás Szerző: diagnet »

sutemenyx írta:
2022.03.17., csüt. 22:37

Örülök a szókifirgatásnak, de én a külső táp okán említettem meg.
A külső tápot meg az elméleted igazolásának egyik eszközeként. Mi szerint minden szar amit 2000 után gyártottak és nincs benne legalább fél kiló nemesfém, túlméretezett analóg táp, meg néhány BG kondi. Nem számít, ha fejlett áramköri topológiákban már rég nincs ezekre szükség. A konyhaasztal szélén azért csodát lehet tenni.
Persze a gagyi modern digitális közösségi média soha nem kerül elutasításra, mert itt mindig akad pár száz ember akiket vissza lehet rántani 30-50 évvel.

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Kapcsolat:

diagnet írta:
2022.03.17., csüt. 22:34
sutemenyx írta:
2022.03.17., csüt. 08:51

Tudom, hogy az a trend a Lumintól a Chordig, hogy teleszórnak mindent kapcsolouzemu tapokkal (mostmár a Marantzot is), de azért vannak gyártók, akik még hajlandóak akár külön dobozba építeni egy normális tápegységet, lásd Innuos Statement.
Elfelejtetted a szokásos netes képekkel igazolni a számodra abszolút minőség szinonimáját.
Íme az ultrahighend innuos termékcsalád egyik tagja:
statement-main-internal.jpg.jpg
- kifinomult 15 éves atomstabil laptop cd futómű integráció
- tetszőlegesen hajtogatható 40 centis audiophile sata kábelek a tökéletes zavarjelfelfogás érdekében
- hatékony kihasználtságú, szabadon bővíthető DIY kit alaplap a forrasztgatás szerelmeseinek
- innovatív molex-atx csatlakozó megoldások az egyszerűsített kontakthibakeresés érdekében
Mindössze 12.000 EUR-ért

Ezekhez képest a chord low cost FPGA architekturája tényleg gyerekjáték kategória.
https://www.youtube.com/watch?v=hCYUujl1zTM
Még szerencse, hogy a fórumokon kapni hozzá rendes tápot, különben feleslegesen engedték forgalomba.
Örülök a szókifirgatásnak, de én a külső táp okán említettem meg.

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 611

Hozzászólás Szerző: diagnet »

sutemenyx írta:
2022.03.17., csüt. 08:51

Tudom, hogy az a trend a Lumintól a Chordig, hogy teleszórnak mindent kapcsolouzemu tapokkal (mostmár a Marantzot is), de azért vannak gyártók, akik még hajlandóak akár külön dobozba építeni egy normális tápegységet, lásd Innuos Statement.
Elfelejtetted a szokásos netes képekkel igazolni a számodra abszolút minőség szinonimáját.
Íme az ultrahighend innuos termékcsalád egyik tagja:
statement-main-internal.jpg.jpg
statement-main-internal.jpg.jpg (328.16 KiB) Megtekintve 1773 alkalommal
- kifinomult 15 éves atomstabil laptop cd futómű integráció
- tetszőlegesen hajtogatható 40 centis audiophile sata kábelek a tökéletes zavarjelfelfogás elérésére
- hatékony kihasználtságú, szabadon bővíthető DIY kit alaplap a forrasztgatás szerelmeseinek
- innovatív molex-atx csatlakozó megoldások az egyszerűsített kontakthibakeresés érdekében
Mindössze 12.000 EUR-ért

Ezekhez képest a chord low cost FPGA architekturája tényleg gyerekjáték kategória.
https://www.youtube.com/watch?v=hCYUujl1zTM
Még szerencse, hogy a fórumokon kapni hozzá rendes tápot, különben feleslegesen engedték forgalomba.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1354

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Vinkler írta:
2022.03.17., csüt. 16:21
mishow írta:
2022.03.17., csüt. 14:58
avl2 írta:
2022.03.17., csüt. 09:56
Rutinos "high-end" -ezők mit mondanak?
Semmit nem mondanak, mivel ilyen fórumokat nem olvasnak és pláne nem írnak (kivéve, ha ez a szakterületük).
Ők tudatos vásárlók (mint ahogy minden dolgukban tudatosak) és mivel többnyire jó döntéshozók (ami a sikerességük egyik alapja) ha kell nekik egy jó zene a lakásba, akkor elhatározzák és megveszik.
Ha hallgatni is akarják (ez nem mindig szempont) akkor kihívnak a lakásukba egy szakembert, elmondják neki (tűpontosan - lásd fent) hogy mit akarnak.
Ha megkapják, és tetszik nekik, akkor utalják az árát, ha nem akkor hozatnak másikat. Mindezt addig, amíg a kapott hangra rá nem bólintanak.
Ettől kezdve többet nem érdekli őket a dolog, beülnek elé esténként egy pohár vörösborral és a kütyüzés részükről kipipálva.
Jah, és a motyót nem az utolsó fillérjükből veszik, hanem a "konyhapénzből" ...
Ez a világ NEM a fórumozó hifisták világa, a többit @LIMAR és @alto megírták előttem.
Nagyjából igaz, de azért van pár üdítő kivétel, igaz, hogy egyik sem kívánja meggyőzni a “nagyérdeműt”. Mármint a high-endezők. És egyébként is az lenne az egészséges szerintem, ha mindenki a konyhapénzből vásárolná a motyót, így nem lesz izzadság szaga a kapott hangnak. Azért tegyük hozzá, hogy sok high-endező az életét teszi fel erre a hullámvasútra. Nem egy ilyen embert ismerek aki a macskájával lakik a a szülőktől megörökölt lakásban, ahol a motyó a lakás árt éri. Persze v@n erre is, mint mindenre ellenpélda. :smile53:
Sőt én jártam olyan házban, ahol kb. a ház árának 2x-ese volt hifi gyűjteményben (3 nagy szobányi cucc), és az ember nem is hallgatott minőségi zenét, valami Europe szerű vintage metál számmal teszteltük azt a hangfalat, amit elhoztam tőle, de az is asszem Youtube-ról szólt...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

mishow írta:
2022.03.17., csüt. 14:58
avl2 írta:
2022.03.17., csüt. 09:56
Rutinos "high-end" -ezők mit mondanak?
Semmit nem mondanak, mivel ilyen fórumokat nem olvasnak és pláne nem írnak (kivéve, ha ez a szakterületük).
Ők tudatos vásárlók (mint ahogy minden dolgukban tudatosak) és mivel többnyire jó döntéshozók (ami a sikerességük egyik alapja) ha kell nekik egy jó zene a lakásba, akkor elhatározzák és megveszik.
Ha hallgatni is akarják (ez nem mindig szempont) akkor kihívnak a lakásukba egy szakembert, elmondják neki (tűpontosan - lásd fent) hogy mit akarnak.
Ha megkapják, és tetszik nekik, akkor utalják az árát, ha nem akkor hozatnak másikat. Mindezt addig, amíg a kapott hangra rá nem bólintanak.
Ettől kezdve többet nem érdekli őket a dolog, beülnek elé esténként egy pohár vörösborral és a kütyüzés részükről kipipálva.
Jah, és a motyót nem az utolsó fillérjükből veszik, hanem a "konyhapénzből" ...
Ez a világ NEM a fórumozó hifisták világa, a többit @LIMAR és @alto megírták előttem.
Nagyjából igaz, de azért van pár üdítő kivétel, igaz, hogy egyik sem kívánja meggyőzni a “nagyérdeműt”. Mármint a high-endezők. És egyébként is az lenne az egészséges szerintem, ha mindenki a konyhapénzből vásárolná a motyót, így nem lesz izzadság szaga a kapott hangnak. Azért tegyük hozzá, hogy sok high-endező az életét teszi fel erre a hullámvasútra. Nem egy ilyen embert ismerek aki a macskájával lakik a a szülőktől megörökölt lakásban, ahol a motyó a lakás árt éri. Persze v@n erre is, mint mindenre ellenpélda. :smile53:

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2803

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Schnell type E
ha már használjuk,legyen helyesen:

SNELL

https://www.stereophile.com/floorloudsp ... index.html

lehet eszméletlenül használná vlki a google-t,de bizonytalan

;)
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,Soulnote E-1,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

denesdr írta:
2022.03.17., csüt. 15:35
cannonball írta:
2022.03.17., csüt. 15:16
Más téma.

Egy erősítő damping faktora (csillapítási hatásossága) függ-e a teljesítményétől?
Tehát egy 20 wattos erősítő 200-as dampinggal, vagy egy 200 wattos 20-as dampinggal csillapít-e jobban?
Mindig a nagyobb damping factorú csillapít jobban. De ahogy fülelek is írja, a damping factor csak a terhelési (hangsugárzó) impedancia ismeretében határozható meg.
A magas damping factor alacsony kimeneti impedanciát, míg az alacsony famping factor magas kiemeneti impedanciát jelent, mert általában 8 Ohmra szokták megadni a legtöbb, otthoni célra szánt erősítőnél.

Damping factor = hangsugárzó impedancia / erősítő kimeneti impedancia.

Ebből következik, hogyha ismerjük az erősítőnk damping factorát, akkor meghatározhatjuk belőle az erősítőnk kimeneti impedanciáját.
Igen olvastam ezt már, csak azért fogalmazódott meg a kérdés, mert egészen másképp viselkedik a mély membránja ki és bekapcsolt erősítőnél (vezérlés nélkül). Kikapcsolt erősítőnél szabadon mozog, bekapcsoltnál az erősítő erősen fogja a membránt. Ezért gondoltam, hogy egy nagyobb teljesítményű jobban fogja (csillapítja) a membrán mozgását.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1120

Hozzászólás Szerző: denesdr »

cannonball írta:
Más téma.

Egy erősítő damping faktora (csillapítási hatásossága) függ-e a teljesítményétől?
Tehát egy 20 wattos erősítő 200-as dampinggal, vagy egy 200 wattos 20-as dampinggal csillapít-e jobban?
Mindig a nagyobb damping factorú csillapít jobban. De ahogy fülelek is írja, a damping factor csak a terhelési (hangsugárzó) impedancia ismeretében határozható meg.
A magas damping factor alacsony kimeneti impedanciát, míg az alacsony famping factor magas kiemeneti impedanciát jelent, mert általában 8 Ohmra szokták megadni a legtöbb, otthoni célra szánt erősítőnél.

Damping factor = hangsugárzó impedancia / erősítő kimeneti impedancia.

Ebből következik, hogyha ismerjük az erősítőnk damping factorát, akkor meghatározhatjuk belőle az erősítőnk kimeneti impedanciáját.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

fülelek írta:
2022.03.17., csüt. 15:24
cannonball írta:
Más téma.

A csillapítási tényező a terhelő (hangsugárzó) impedancia és az erősítő kimeneti impedanciájának hányadosa, semmi köze nincs a kimeneti teljesítményhez. Lehet csinálni 1 wattos erősítőt kétezres csillapítási tényezővel, és lehet csinálni 1000 wattosat 2-es csillapítással.
Köszönöm a rövid, de tartalmas választ.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5318

Hozzászólás Szerző: fülelek »

cannonball írta:
Más téma.

A csillapítási tényező a terhelő (hangsugárzó) impedancia és az erősítő kimeneti impedanciájának hányadosa, semmi köze nincs a kimeneti teljesítményhez. Lehet csinálni 1 wattos erősítőt kétezres csillapítási tényezővel, és lehet csinálni 1000 wattosat 2-es csillapítással.

-CB-
Beköltözött
Beköltözött

Más téma.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”