alto írta: ↑2022.03.27., vas. 17:47
zoli73 írta: ↑2022.03.27., vas. 17:15
juliush írta: ↑2022.03.27., vas. 16:22
Tényleg csak nekem tűnt fel, hogy nem teljes kivezérlésre adtak meg teljesítmény-felvételt, hanem "normál hangerőre" (bármit is jelentsen az)? Az A-osztályú erősítők hatásfokát tekintve a 35W-ból 2x4-5W kihozható, ami megfelelő érzékenységű hangfalakkal simán jelenthet normál hangerőt.
Szerintem egy szóval sem állította senki, hogy 2x15W-ot hoznak ki 35W-ból A-osztályban.
A gyártó oldalán szereplő adatok alapján pedig ez jön le.
https://www.smsl-audio.com/portal/produ ... d/739.html
Az itt közölt "száraz adatok" alapján nem derül ki, hogy milyen kivezezérlésre vonatkozik.
Nem vagyok nagy szakértője, de nekem ezek a gyártó által megadott adatok, több mint feszegetik a fizika határait, vagyis elégge valótlanok.
Elvileg ez van belül:
a1amp.jpeg
a1amp2.jpeg
Lineáris táp, ebben a kategóriában viszonylag meglepő. Viszont én itt nem látok sem a D osztályra jellemző nagyfrekis trafókat, sem az A osztályra jellemző nagy hűtőbordákat. Az én 2x23W-os A osztályú Sugden A21-emnek csak a hűtőbordája akkora mint ez a kütyü, és így is tűzforró. Lehet, hogy a fejhallgató rész A osztály, de szinte kizárt hogy a hangfal terminálokra A osztály dolgozzon. A kulcs az a nagyméretű valami lehet, ami az ARM proci mellett van, de én nem tudom mi az. Valaki be tudja azonosítani?
Hangszóró kimeneti relé pl.
A kép alapján két külön analóg erősítőt tartalmaz a gépezet ( csatornánként ):
- nagyobb áramú, komplementer MOSFET végfok ( 2SJ407-2SK2381 kimenet )
- kisebb áramú, komplementer bipoláris végfok ( 2SA1930-2SC5171 kimenet)
Feltételezve a legegyszerűbb forgatókönyvet ( trükkös megoldások nélkül ), a kisebb áramú végfok a fejhallgató erősítő, a nagyobb áramú a hagyományos végerősítő a hangsugárzók hajtására.
A nagy kérdés a nyugalmi áramok szintje, amely a meghatározza, hogy A- vagy AB-osztályban működnek ezek az erősítők?
A kisebbik, a tranzisztorok disszipációs határa miatt jó eséllyel 200mA alatt, ez azt jelenti, hogy 32 Ohm terheléssel, teljes kivezérléssel már épp átesik az AB-osztályba.
Az izgalmasabb a nagyobbik végfok nyugalmi árama:
Ha feltételezzük, hogy hangszórós üzemmódban lecsökkentik/lekapcsolják a fejhallgató erősítő nyugalmi áramát, és a készülékdoboz által maximálisan eldisszipálható kb. 30W teljesítményt teljes egészében a nyugalmi áram maximalizálására fordítjuk, akkor ez kb. 0,6A nyugalmi áramot jelent csatornánként, amely 8 Ohm terhelés esetén 1,5W kimeneti teljesítményig jelent A-osztályú működést, felette AB-t. ( a netes
mérés alapján látszik, hogy a végfok tápeszültsége kb. +-12V-ra esik hangszórós üzemmódban, ebből és a feltételezett teljes disszipációból visszaszámolható a nyugalmi áram. )
Esetleg elképzelhető olyan - mivel a készülék méri a ház hőmérsékletét a használt a processzoron keresztül - hogy a nyugalmi áramot változtatják a hőmérséklet függvényében: pl. mindig az elérhető legmagasabb nyugalmi áramot állítják be az aktuális hőmérsékleti viszonyok mellett, talán 30%-os mozgásteret jelenthet még ez.
Még néhány gondolat:
- a készülékház CNC megmunkált tömör alumínium, mint bizonyos egyéb gyártóknál...
- az SMSL sokmindent
állít, pl. hogy angol Noratel toroid trafót használ ( bármilyen magas árkategóriában is használatos ) és Nichicon KG pufferkondenzátorokat, csak a drágább alkatrészek közül
Nekem eddig úgy tűnik, hogy ezek a "drága" chifit gyártók - Toppingos direkt tapasztalataimból kiindulva - nem követnek el olyan hibát, hogy az állításaik nem lennének helytállóak/számonkérhetőek. Ha az a kondenzátor elvileg Nichicon, akkor az tényleg az, ha a MELF ellenállásról azt állítják hogy Vishay gyártmány, akkor tényleg az. Pontosan értik a brand építés lényegét ( és, hogy többszörösen hátrányos helyzetből indulnak, és sokkal inkább muszáj bizonyítaniuk mint másoknak )...és a nem szabványos, de marketing szempontjából remek hatású specifikáció lehetőségét
Pl. a nagyobb áramú végfokban alkalmazott furatszerelt-, szép színes alkatrészek használata is a felületszerelt helyett marketing, mint a - a sokak számára - hangzatos "A-class" is....