Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló

Hozzászólás Szerző: audioline »

Ez igaz, de a készülék biztosíték pl. 0,315 A, a falitábla biztosíték 10 A, a fő pedig 20-25-x.
Ha patkolom a 0,315 A-t,attól még átmehet a készüléken 8 A, a cucc füstöl, a falitábla biztosíték meg áll,mint katyiba a gyerek...

Mitől mehet át egy készüléken hirtelen 8A? Mi okozhat ilyesmit? Tényleg érdekel.
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

Én sem szerelnék ki biztosítékot, viszont a hasonlat nem az igazi. Az autóban egyetlen biztosíték van, azt kötötte át. Az otthoni rendszerben ha a készülékét átköti még ott a kismegszakító a biztosíték táblán, aztán a következő bizti a villanyóra alatt, stb...
Ez igaz, de a készülék biztosíték pl. 0,315 A, a falitábla biztosíték 10 A, a fő pedig 20-25-x.
Ha patkolom a 0,315 A-t,attól még átmehet a készüléken 8 A, a cucc füstöl, a falitábla biztosíték meg áll,mint katyiba a gyerek...
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Ilyet - biztosítékot átkötni - NEM SZABAD LEÍRNI !

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1760

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

apám berakott egy 50 fillérest a Zsiguli biztosíték tartójába, majdnem felgyújtotta az autót. 

Én sem szerelnék ki biztosítékot, viszont a hasonlat nem az igazi. Az autóban egyetlen biztosíték van, azt kötötte át. Az otthoni rendszerben ha a készülékét átköti még ott a kismegszakító a biztosíték táblán, aztán a következő bizti a villanyóra alatt, stb...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 989

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Nem tűnt fel, hogy arra válaszolt?

De feltünt csak ez nem kicsit felelőtlenség szerintem, megpatkolni a biztosítékot huh 
"Az igazi barát szemből támad."

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

Kiiktatni a biztosítékot?

Szerintem ilyet nem szabad leírni !!!!!  Ez felelőtlenség !

Mert a "VF"-et földelésnek (földnek) nevezni az nem felelőtlenség?
Tudom, hogy mellé van írva, hogy nem helyettesíti a védőföldet, mégis a szóhasználat az adott körülmény mellett pofátlan csúsztatás és szándékos megtévesztés. (Nem téged bántalak! nem te kezdted). Tele van a világ ilyenekkel, minőséget, biztonságot jelentő szavakat nyúlnak le a gyártók, forgalmazók a nagyobb profitért...

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

1985 május 2-án (akkor vizsgáztam B-re) apám berakott egy 50 fillérest a Zsiguli biztosíték tartójába, majdnem felgyújtotta az autót. 5 év alatt 1 üvegbiztosítékot cseréltem kiment egyenirányító cső miatt. Cső pukkant, biztosíték oldott, erősítő megmaradt.
X kolléga a "legjobb biztosíték a nincs biztosíték" elvet vallva szépen leégette az erősítőjét.

Szóval azt gondolom, hogy akinek vannak elektronikai ismeretei azt csinál, amit akar - a saját felelősségére.  Viszont ne propagálja. Akinek meg nincsen, az használjon biztosítékot. 
Én általában minden további nélkül beveszek egy 1-2 éve lejárt gyógyszert, de betegemnek nem adnám és beosztottaimat sem biztatom rá.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 315

Hozzászólás Szerző: hollohazi »

Van a szekrényemben legalább 50db 5x20mm üvegcsöves bizti 50mA-tól 6A-ig. Szépen berendezkedtem, ha kell, akkor legyen. Most meg próbálok visszaemlékezni, az elmúlt 30évben hányszor kellett benne keresgélnem, de egyetlen egyre sem emlékszem. Ennyire szerencsés vagyok?
Azután eszembe jutott, 35éve foglalkozok cégen belül gépek automatikus vezérlés tervezés, építés, szervizelésével, és micsoda meglepő, a betervezett, beépített eszközöknél az utóbbi 20-25évben  üvegcsöves olvadó biztosítékkal nem találkoztam, sem periferiális eszközökben, akár 24V, akár 230V feszültség, kisebb és nagyobb teljesítmény szinten működőknél, sem vezérlő szekrénybe szerelendőknél. Pedig egy technológiai berendezésnél egy eszköz kiesése, hiba megkeresése, és gyors javítása komoly anyagi érdek, akkor miért nem pakolnak bele ilyen "pofon" egyszerű, nem is drága kisbiztiket? Na tessék gondolkozni miért?

A túláram és zárlat védelem nem csupán egy ilyen 5x20mm eszközön múlik. Egy berendezés komplex elemzése, több pontjának veszély, meghibásodási valószínűségi elemzése döntheti el, hova milyen eszköz, módszer eljárás szükséges vagy elegendő, egyedi vagy több alkatrészt érintő estleges egyidejű, vagy egymásra épülő meghibásodás, és főleg túláram/zárlat esetére. Attól hogy egy tápegység trafó elé berakunk egy 2A-es biztit, az esetleg megvédi trafó totál zárlatát, de menetzárlatra nem ér semmit, a trafó utáni zárlatokra még annyit sem. Ha tápegység trafót követő DC tápokra teszünk egy-egy üvegcsövecskéket, az megvéd egy tápáramnál tartósan többszörös áram bajtól, de áramkörön belül egy egy ellenállást, tranyót stb nem védi meg. Akkor legyen minden eszköz közelében egy ilyen üvegcse?
Látható, az újabb elektronikai, de nagyobb teljesítményű eszközöknél is az a tendencia, az ilyen cserebetétes túláramvédőket nem szaporítják, hanem inkább kihagyják, a biztonság egyéb módszerei is elegendőek. Sőt van már számtalan módszer zárlattűrő eszköz kialakításra, ami lényegesen jobb megoldás mint olvadókra bízni a védelmet, az olvadók reagálási lassúságáról nem is beszélve.

Engem DIY készülékkel a rendszeremben inkább az piszkálna, hogy miért zengenek ódákat egy 2 cm-es vezeték darabról? Egy készülékben, illetve azon kívül sokszoros kábelhossz van jelen. Egy tápkábel vagy IC kábel, vagy hf kábel esetén jól halljuk az előre-vagy hátralépést, de hogy tud egy ilyen rövid "kábelszakasz" ekkora változást előidézni? Vagy inkább azt mutatja csak meg, hogy milyen potenciál van az adott készülékben valójában? Vagy ha hangilag ilyen mértékű a  negatív visszalépés akár a méregdrága high end készülékek esetében is, akkor a gyártókat miért nem érdekli ez a tény?
DIY készülék tulajdonosként viszont mekkora tuning értéke lehet? Bár tudom előre a választ: semekkora!
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő,  47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Kiiktatni a biztosítékot?

Szerintem ilyet nem szabad leírni !!!!!  Ez felelőtlenség !

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3724

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Akkor ha jól értem,arra buzditasz,itt mindenkit,hogy dobálja ki a készülékéből az odatervezett olvadóbiztositékokat,zárja rövidre kábellel vagy száz fofintossal,mert a gyártók Jeff Rowlandtól,Kondoig idióták.
Szerintem neked magyar mondat értelmezés tovább képzésre kellene járnod. Semmi ilyet nem írtam. Ha a kockázat elemzésről sincs semmi fogalmad, akkor keress ez irányú szakirodalmat. Ha készülékeidben lévő cserélhető biztiket rövidre zárod, akkor azt saját felelősségedre tegyed. A bizti magában csekély mértékű biztonság növelő módszer, a tendencia az, hogy újabban egyre kevesebb elektronikus és erősáramú, nagyobb teljesítményű készülékbe pakolnak ilyen biztiket.

Az üvegcsöves biztik ideiglenes jóminőségű vezetővel rövidre zárásával tesztelhető, mennyit számít hangzásban egy ilyen elem. 

és majd ezzel valamekkora mértékben kockáztatod a készüléked meghibásodási mértékét. Az ála  

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég

Az ilyenekről eszembe jut, hogy a szabványok elérhetősége az EU szégyene. pl: 

MSZ EN 60335-1:2013: Háztartás és hasonló jellegű villamos készülékek.

ára Nettó: 25220 Ft
Bruttó:
papírformátum esetén (5% Áfával): 26481.0 Ft
elektronikus (PDF-) formátum esetén (27% Áfával): 32029.4 Ft

olaf
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 38

Hozzászólás Szerző: olaf »

Még egy ehhez. Azon próbált-e már a tisztelt publikum gondolkozni, hogy egy 100eFt, vagy még ennek többszörösébe kerülő okostelóban miért nincs cserélhető bizti, legyen az SMD kivitelű, hogy beleférjen? Ott nem lehet zárlat? Nem lehet alkatrész meghibásodás? Nem kerülhet bele zárlatot okozó víz (már aki fürdőkádban is nyomkodja, és beleejti)? Nem jöhet ki 1-2-3Amper az aksiból? És mi van a lithium aksi durva tűzveszéllyel? (üveg)bizti meg sehol? 
Akkor ha jól értem,arra buzditasz,itt mindenkit,hogy dobálja ki a készülékéből az odatervezett olvadóbiztositékokat,zárja rövidre kábellel vagy száz fofintossal,mert a gyártók Jeff Rowlandtól,Kondoig idióták.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Van a szekrényemben legalább 50db 5x20mm üvegcsöves bizti 50mA-tól 6A-ig..
Még egy ehhez. Azon próbált-e már a tisztelt publikum gondolkozni, hogy egy 100eFt, vagy még ennek többszörösébe kerülő okostelóban miért nincs cserélhető bizti, legyen az SMD kivitelű, hogy beleférjen? Ott nem lehet zárlat? Nem lehet alkatrész meghibásodás? Nem kerülhet bele zárlatot okozó víz (már aki fürdőkádban is nyomkodja, és beleejti)? Nem jöhet ki 1-2-3Amper az aksiból? És mi van a lithium aksi durva tűzveszéllyel? (üveg)bizti meg sehol? 

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Védelem.
20-25 év leforgása alatt nekem még soha nem kellett biztit cserélnem külső tènyezők okán HiFi eszközben. Mérlegeljen és döntsön mindenki belátása szerint.

Van a szekrényemben legalább 50db 5x20mm üvegcsöves bizti 50mA-tól 6A-ig. Szépen berendezkedtem, ha kell, akkor legyen. Most meg próbálok visszaemlékezni, az elmúlt 30évben hányszor kellett benne keresgélnem, de egyetlen egyre sem emlékszem. Ennyire szerencsés vagyok?
Azután eszembe jutott, 35éve foglalkozok cégen belül gépek automatikus vezérlés tervezés, építés, szervizelésével, és micsoda meglepő, a betervezett, beépített eszközöknél az utóbbi 20-25évben  üvegcsöves olvadó biztosítékkal nem találkoztam, sem periferiális eszközökben, akár 24V, akár 230V feszültség, kisebb és nagyobb teljesítmény szinten működőknél, sem vezérlő szekrénybe szerelendőknél. Pedig egy technológiai berendezésnél egy eszköz kiesése, hiba megkeresése, és gyors javítása komoly anyagi érdek, akkor miért nem pakolnak bele ilyen "pofon" egyszerű, nem is drága kisbiztiket? Na tessék gondolkozni miért?

A túláram és zárlat védelem nem csupán egy ilyen 5x20mm eszközön múlik. Egy berendezés komplex elemzése, több pontjának veszély, meghibásodási valószínűségi elemzése döntheti el, hova milyen eszköz, módszer eljárás szükséges vagy elegendő, egyedi vagy több alkatrészt érintő estleges egyidejű, vagy egymásra épülő meghibásodás, és főleg túláram/zárlat esetére. Attól hogy egy tápegység trafó elé berakunk egy 2A-es biztit, az esetleg megvédi trafó totál zárlatát, de menetzárlatra nem ér semmit, a trafó utáni zárlatokra még annyit sem. Ha tápegység trafót követő DC tápokra teszünk egy-egy üvegcsövecskéket, az megvéd egy tápáramnál tartósan többszörös áram bajtól, de áramkörön belül egy egy ellenállást, tranyót stb nem védi meg. Akkor legyen minden eszköz közelében egy ilyen üvegcse?
Látható, az újabb elektronikai, de nagyobb teljesítményű eszközöknél is az a tendencia, az ilyen cserebetétes túláramvédőket nem szaporítják, hanem inkább kihagyják, a biztonság egyéb módszerei is elegendőek. Sőt van már számtalan módszer zárlattűrő eszköz kialakításra, ami lényegesen jobb megoldás mint olvadókra bízni a védelmet, az olvadók reagálási lassúságáról nem is beszélve.

Dorian
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

A kérdésre válaszóljál, légyszíves -

Nem tűnt fel, hogy arra válaszolt?
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 315

Hozzászólás Szerző: hollohazi »

Lenne előbb egy kérdésem: valaki kipróbálta, hogy egy rövid vezetékkel (persze igen jó derótból) összeköti a biztosítékház két végét? És akkor az a legjobb? Vagy annál is jobb az extra minőségű biztosíték? És kicserélte a készüléken belül futó hálózati vezetékeket (nyomtatott áramkör kiváltás is)? 
A készüléken belül futó hálózati vezetéket már 20 éve is kicseréltük, akár a tizenmilliós készülékben/ pl.Kondo Neiro/, akár az annál olcsóbban is. 
Sajna azonban a biztosítékhoz nem nyúltunk.Biztosítékot akkoriban csak a fali hálózatban cseréltünk /kismegszakítóról olvadó betétre/.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő,  47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger

teac
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: teac »

Azt szeretném kérdezni,hogy biztositékot miért tesznek elektromos készülékekbe?

Életvédelmi, és biztonsági okokból. A hálózati biztosítékot nem a hifire találták ki, és nem csak az olvadó betét a biztosíték. Az elektromos készülékek térnyerése és fejlődése, a tapasztalatok alapján létre hozta a szükséges valamit, a biztosítékot, ami alapvetően életvédelmi, tűzbiztonsági, balesetvédelmi, meg ragozhatnám, célokat szolgál. Ne csináljunk úgy, mint ha nem tudnánk !  Otthon bárki bármit megtehet, legfeljebb belehal, de kereskedelmi forgalomba kizárólag életvédelmi szempontból biztonságos készülék kerülhet, legyen az egy vasaló, vagy villanyborotva. Nincs az a hálózatról működő hivatalos kereskedelmi forgalomban engedélyezett kütyü, amiben ne lenne rövidzár , meghibásodás esetére elektromos védelem. Nem az olvadó betét a biztosíték ! Az csak egy fajtája a biztosítékoknak. Ahogy a hálózati kismegszakítók is egy fajta biztosítékok.
De mindegy, ahogy látom.

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 989

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Lenne előbb egy kérdésem: valaki kipróbálta, hogy egy rövid vezetékkel (persze igen jó derótból) összeköti a biztosítékház két végét? És akkor az a legjobb? Vagy annál is jobb az extra minőségű biztosíték? És kicserélte a készüléken belül futó hálózati vezetékeket (nyomtatott áramkör kiváltás is)?

A kérdésre válaszóljál, légyszíves -
"Az igazi barát szemből támad."

olaf
Nincs visszaút
Nincs visszaút

továbbá, egy cserélhető biztis készüléket könnyebb tuningolni, a tuningra vágyók nagy örömére, és ezért hajlandók a hifisek többet is kiadni --> gazdasági haszon.
Teszem azt, az asztali PC-ben rengeteg táp ág van, számtalan feszültséggel, és mégsem találok egyetlen cserélhető biztit sem ..

Azért,azt nehéz elképzelni,hogy az a fél marék tuning biztositék gyártó ,lepénzelte persze úgy a 20 as évek óta az audio gyártók 99 százalékát,mert hogy gazdasági haszon ebből,nekik keletkezne.

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3213

Hozzászólás Szerző: audioline »

Védelem.
20-25 év leforgása alatt nekem még soha nem kellett biztit cserélnem külső tènyezők okán HiFi eszközben. Mérlegeljen és döntsön mindenki belátása szerint.
Mac Mini I Audirvana I RME adi-2 V2 I NAD I Dynaudio I BK XLS I LG Oled I DIY

DHT1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 164
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: DHT1 »

És,a lemezmosóban miért van biztositék?
Tervezési szemlélet is meghúzodhat a háttérben...nem feltétlen anyagi haszon.
72audio.com

olaf
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Ha már itt tartunk, a porszívómban miért nincs?
Egyszerűen ,kikerülöd a választ,pedig tudod.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Ha már itt tartunk, a porszívómban miért nincs?

olaf
Nincs visszaút
Nincs visszaút

továbbá, egy cserélhető biztis készüléket könnyebb tuningolni, a tuningra vágyók nagy örömére, és ezért hajlandók a hifisek többet is kiadni --> gazdasági haszon.
Teszem azt, az asztali PC-ben rengeteg táp ág van, számtalan feszültséggel, és mégsem találok egyetlen cserélhető biztit sem ..

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”