na, a tegnapiról csak az jutott eszembe, inkább próbálgass, már kész termékeket. nagyon sok van, a sapnyolviasz már megvan, csak kérdés, melyik a Tied :) De Szekeres Pistinek van vagy 5 féle és odaadja próbálni, melyik rendszer a legmegfelelőbb a rendszeredhez.Rock60 írta: ↑2024.01.08., hétf. 07:47Tényleg, ismerős a neve.
Ez más elven működik, mint amelyikről revox beszélt, nem ? Annál a súly dominál, itt meg - ha jól rémlik - a szerkezet a csonkba kapaszkodik és rugóerővel nyomja le a lemezt.
Gondolom, ha ilyesmit használnék, ki kellene venni a középső kis alátámasztást a lemez alól, különben nem érné el megfelelően a stabi széle a lemezt.![]()
Egyébként az Arzachel által belinkelt nehezebb, enyémnek pont duplája,így a tehetetlensége jobban érvényesül. a lemeztányérnak is ad némi plusz lendkerék-effektust és mint látod, Nála működik és ha jól emléxem, még a karja is hasonló rendszerű. de, ezt csak próbálni lehet, nincs szerintem recept.
viszont, rossz hírem, megvan a lemezjátszód fotója, csak Frank kitakarja
Ami miatt mégis érdekes ez a dolog, ahogy az egész zajlott:
A ZYX-es problémánál többen említettétek a mérőlemezt és tudom, hogy a legjobb szándékkal. Nekem nincs és sose volt, de az ismerősi körben se sokan használtak. Ennek egyszerű oka van. A lemezjátszón előforduló torzítások másként jelentkeznek. Más, ha a tűnyomás nem jó, más, ha az AS nem OK és más, ha a VTA nincs rendben, esetleg a követés. Ezek felismerés, mezei hallással nem kér nagy gyakorlatot, de kell hozzá, nem vitás. én pl alapesetben először PU-t beszerelem sablonnal, utána vízszintezek, majd mérleggel középértékre beállítom a tűnyomást, AS szemre és karmagasság is szemre (az többnyire igaz,ha a PU homlokfelülete merőleges a lemezre (esetleg az alja párhuzamos,ha az sík és elvileg vízszintet mutat. nyilván van eltérés sok), elvileg gyári ajánláson vagy, de van,ahol ettől kicsit jobban meg kell dönteni a kart(lejtsen előre). De az alapbeállítás után ezeket már füllel lehet megejteni. A Mérőlemez is nagyon jó lehet egy alaphelyzet belövésére, de utána úgyis füllel kell tovább játszani.
Na, Schröder is a vízszinttel kezdett, de amit a vízmérték már vízszintnek látott, az még közel se volt az. elővett egy bazi nagy acélgolyót, kb 25-30mm átmérővel és letette a sasszira. Na,az szépen elkezdett gurulni, amerre még a legkisebb lejtés is volt a platniban. Amikor már nem gurult sehova, elkezdte a sasszit gyengén böködni, ha az a golyó ki akarna törni, de már a súrlódás megfogja, segítsen rajta. meg is mozdult, még mindig finomítani kellett a vízszintet. amikor már semmit nem mozdult, bármit csinált,akkor jöhetett a kar (persze,az már előtte be volt szerelve, hogy a tömege a vízszintet nem befolyásolja,ha később kerül felszerelésre). Tűsablon, ez gyorsan ment, majd egy számára teljesen idegen lemezzel megközelítő értékre állítva (ahogy fent vázoltam a saját módszerem) belehallgatott. Ezt emésztette kb félpercig,majd elvőett pár kis imbuszkulcsot, csavarhúzót és tekergetni kezdte az antiskating torzíós rugójának előfeszítését és persze az ellensúlyt. Ezt még kb kétszer eljátszotta,a végén már hangyafingnyit tekerve és kész volt, kb 5-10 perc alatt egy hangszedő beállításával(vagy,csak anyninak tűnt,közben lehet repült azért az idő, de nem órákról beszélünk). Tűcserekor újra ugyanez, de képes volt, újra ránézni a vízszintre, nehogy a két PU közti tömegeltérés(vagy a lemezpakolgatás okozta esetleges elmozdulás az állványon) nem e baxta el a vízszintet.
A hibakeresés, már más tészta. Oda kellenek az egzakt adatok, vagyis nem árt. Ott már mérni kell, ez nem kérdéses. De a beállításhoz elegendő a világ legpontosabb mérőműszere: az emberi érzékelés.
Tudom,hogy ezt nagyon sokan nem így gondolják, de tt van Schröder példának, aki azért egy top hangkart tett le a világ elé. Nyilván a sajátját jól ismeri, ezek a folyamatok egy totál idegen rendszerben eltartanak akár órákat is. Saját rendszerben nálam napokig is, ha jelentős a változás, mert előbb fel kell fogni, mi is fog és mennyire változni az új szerzeménnyel, de ezek finomhangolások csak, tized, vagy századmiliméterekről szólna, vagy századgrammokról, ráadásul hátulütője, hogy pl a VTA beállítására majd minden lemeznél szükség lenne nagyfelbontás mellett, amikor "lemezvastagságban" elég komoly eltérések lehetnek, de akár évjárattól függően a vágófej szögprofiljában is. Ez csak kompromisszumok árán lehetséges egy közepes vastagságú lemezhez beállítva.
Na Rock komám, itt van a lemezjátszód, csak elbujt