Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1326
Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló
32A-es biztosíték van az óra után, akkor ha jól értem 6mm2-es kábelt már köthetek ide. Valamilyen konkrét kábel van amit tudtok ajánlani (tapasztalat alapján)?
Hosszu: Fapaci tápkábelt használok a végfokhoz.
Istvan01: Köszönöm a kalkulátort.
32-es biztihez 10mm2-es réz kábel kell minimum.
Kisebbet nem is fogad el a szolgáltató.
A biztosíték elosztóig ilyet kell betenni.
Utána már kisebb biztivel viheted tovább speckábellel is.
10- es kábelben sok lehetőséged nincs. Meg sztem nagy eltérések sincsenek a hangjukban.
Amiket meghallgattam előzetesen ( hálózati kábelnek megcsinálva) mind nagyon rossz hang volt. Egyik így , a másik úgy,,,,,
Kezdő jellegű kérdésem lenne:
Yamaha RN500-as erősítőt a Belkin túlfeszvédős elosztóból bedugtam egyenesen a fali aljzatba és szerintem, ha minimálisan is, de dinamikusabb lett a hang. Mivel sima villa csatlakozós, ezért felesleges is lenne ilyen túlfeszvédős elosztóba dugni?
Érdemes ezzel a túlfeszvédelem dologgal foglalkozni? Az elmúlt 10+ évben nem volt ilyen jellegű gond nálunk.
Soha semmilyen elektromos jellegű zajt nem hallok a legnagyobb csendben sem.
Ha veszek egy korrekt minőségű sima eloszót/hosszabbítót, akkor azzal működhetnek a dolgok megfelelően és amit tudok pl. erősítő dugjam be közvetlenül a fali aljzatba?
A túlfeszültség levezetős elosztók csekély mértékben emelik a hozzájuk csatlakoztatott készülékek védelmi szintjét. Azok csak akkor hatásosak ha lakás/épületben előtte ki van építve a T1 és T2 levezető fokozat is. Az elosztóba pakolt varisztorok csak súrolják a T3-as fokozatot. A hifi hangzás javításához ezeknek alig van közük. A T3 magában a pár száz voltos kis energiájú tüskék kapcsolási tranziens tüskéit leszedik, de csak azokat, amik a szinusz periódus csúcsa közelében indulnak, és persze azonos irányúak a szinusz +/- púpjával, és meghaladják az 1000V-ot eredőben.
Ha csak T3 fokozaton (készülék közelében) akarsz túlfeszültség védeni, akkor inkább az önálló, nem elosztóba épített levezetőt ajánlom, melyek valódi túlfesz impulzusnál kiégnek, melyek fő jellemzője a levezetési kA, megszólalási feszültség, max feszültség és esetleg a levezetési max impulzus energia. pl ez:
Ha érteni akarod a túlfesz levezetési módokat, akkor tanulmányozd
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1101
Kezdő jellegű kérdésem lenne:
Yamaha RN500-as erősítőt a Belkin túlfeszvédős elosztóból bedugtam egyenesen a fali aljzatba és szerintem, ha minimálisan is, de dinamikusabb lett a hang. Mivel sima villa csatlakozós, ezért felesleges is lenne ilyen túlfeszvédős elosztóba dugni?
Érdemes ezzel a túlfeszvédelem dologgal foglalkozni? Az elmúlt 10+ évben nem volt ilyen jellegű gond nálunk.
Soha semmilyen elektromos jellegű zajt nem hallok a legnagyobb csendben sem.
Ha veszek egy korrekt minőségű sima eloszót/hosszabbítót, akkor azzal működhetnek a dolgok megfelelően és amit tudok pl. erősítő dugjam be közvetlenül a fali aljzatba?
Villanyóra után közvetlenül, csak a feltett biztosítéknak megfelelő szabvány vastagságú kábelt tetethetsz!
A biztosítéktáblától már lehet eltérő méret is , persze megfelelő biztosítékkal védve.
Ha csak ilyen rövid szakaszra kell kábel, akkor javaslom a legjobbat megvenni amit a pénztárcád enged .
Semmiképp nem villanyboltosokat ! A vastagság meg a készülékek fogyasztásának függvénye is . Némi ( jó sok) tartalék nem árt.
32A-es biztosíték van az óra után, akkor ha jól értem 6mm2-es kábelt már köthetek ide. Valamilyen konkrét kábel van amit tudtok ajánlani (tapasztalat alapján)?
Hosszu: Fapaci tápkábelt használok a végfokhoz.
Istvan01: Köszönöm a kalkulátort.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Értékelés: 3340
- Kapcsolat:
Nekem a végfokom búg, mondjuk ha kiveszem az állványból, akkor nem hallható. Ezek szerint ez a probléma orvosolható a készülék házán belül az IEC aljzat nulla- fázis közé kötött RC eLemmel?
Röviden: nem.
Próbálj szerezni meghallgatásra egy Isotec Syncro DC leválasztó kábelt. Ha azzal csökken a búgás, akkor érdemes foglalkozni a DC leválasztással. Nem minden esetben a hálózati DC okozza a trafó búgását.
http://www.isoteksystems.com/products/p ... o3-syncro/
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5347
Nekem a végfokom búg, mondjuk ha kiveszem az állványból, akkor nem hallható. Ezek szerint ez a probléma orvosolható a készülék házán belül az IEC aljzat nulla- fázis közé kötött RC eLemmel?
Nem. Ilyet még véletlenül sem mondtam, és nem is következik a leírtakból.
A te cuccaid pont abba a kategóriába esnek, ahol az ilyen dolgok nem igazán hatásosak, de ez a ritkább esetek közé tartozik.
A dc leválasztó amúgy csak arra jó, ha zizeg a toroid hálózati trafó, akkor ne zavarjon. A zizegés nemcsak gyári trehányság következménye lehet, hanem szállítás közbeni hirtelen gyorsulás utáni nagy lassulás
egy részletesebb kábel terhelés kalkulátor:
/korábban ez már volt itt/
http://www.partnercable.hu/hu/szolgalta ... /meretezes
Villanyóra után közvetlenül, csak a feltett biztosítéknak megfelelő szabvány vastagságú kábelt tetethetsz!
A biztosítéktáblától már lehet eltérő méret is , persze megfelelő biztosítékkal védve.
Ha csak ilyen rövid szakaszra kell kábel, akkor javaslom a legjobbat megvenni amit a pénztárcád enged .
Semmiképp nem villanyboltosokat ! A vastagság meg a készülékek fogyasztásának függvénye is . Némi ( jó sok) tartalék nem árt.
nem kábel vastagság, vezető keresztmetszet. Az adott biztosító után köthet vezető terhelhetőség alu és réz minimális keresztmetszet:
A falban védőcsőben az "A csoportot" kell figyelembe venni
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1326
Esetleg valakinek valamilyen ötlet/tapasztalat?
Ilyen rövid szakaszon érdemes ugyanolyan kábelt behúzni, amilyet a készülékeid (elsősorban az erősítőd) tápellátásához egyébként is használsz - feltéve, hogy nem a gyári "PC-tápkábellel" vannak bekötve.
longkft.hu/audioblog/
Sziasztok,
Szeretnék egy villamos kábelt behúzni a hifi berendezéseimnek. Kb. 2 méter kábel kell, mert a villanyóra doboz a fal másik oldalán van (ahol a hifi cuccok vannak).
Amit olvastam erről, azok alapján azt tervezem, hogy közvetlen a villanyóra után kötném a betápot.
Milyen típusú, vastagságú kábelt ajánlotok? Szerkezet tekintetében tömör vagy sodrott kábel a jobb?
A hifi szekrényhez lengő aljzatot érdemes tenni, vagy csokival kössem be az elosztót (a hosszabbítón lévő dugó levágásával)? 1db 3 eres kábel elég vagy többet érdemes behúzni? (Csak egy fázisom van.)
Előre is köszönöm a válaszokat.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
100nF Rulez!
Ha csak annyi lenne benne!
10nF, 1uF, 1uF, 100nF, 100nF, 10nF mind párhuzamosan több fokozatban.
A többi N.C.
- fülelek
- V.I.P.

Szerény tapasztalatom szerint a hálózati DC leválasztó semmilyen hangzás javítást nem okoz, csupán trafó mechanikai búgást csökkenti. Fülelek javasolta X kondikat, flancos Mundorf supreme kondikkal csináltam 4-5 példányban, hifi közeli konnektorokban, távolabb is, hatása? küszöb alatt.
A te cuccaid pont abba a kategóriába esnek, ahol az ilyen dolgok nem igazán hatásosak, de ez a ritkább esetek közé tartozik.
A dc leválasztó amúgy csak arra jó, ha zizeg a toroid hálózati trafó, akkor ne zavarjon. A zizegés nemcsak gyári trehányság következménye lehet, hanem szállítás közbeni hirtelen gyorsulás utáni nagy lassulás
- fülelek
- V.I.P.

Vannak azért gyári készülékek, amik elég korrekten meg vannak csinálva a hálózati bemenetükön.
Mindaz, amit leírtál (meg egy kicsit több is), plusz még a több fokozatú "smooth start" és a hálózati DC leválasztó is gyárilag benne van.
Jobb helyeken ezt is fontosnak tartják.
Ez mind igaz. Csak mindig elfelejted, hogy ezeket a jobb helyeken készült készülékeket (legalábbis kis hazánkban) igen kevesen tudják megfizetni.
És sajnos te is hajlamos vagy úgy gondolkozni, mint L.J, aki szerint aki ruppótlan, az ne is vágyakozzon semmi jobbra, baßßa meg, miért nem tanult többet, miért nem ügyeskedett, hát így járt, úgy kell neki.
Ha nem lennének a mindenkori hatalom közvetlen hátterében a lehetőségeket messzemenőkig kihasználó "huszárok", akkor a hígend se menne úgy.
Persze könnyű azt gondolni, biztos az irigység beszél belőlem, de aki ismer engem, az tudja, hogy nem így van.
De tovább már túl off lenne, úgyhogy nem folytatom.
100nF Rulez!
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Szerény tapasztalatom szerint a hálózati DC leválasztó semmilyen hangzás javítást nem okoz, csupán trafó mechanikai búgást csökkenti.
.... flancos Mundorf supreme kondikkal csináltam 4-5 példányban, hifi közeli konnektorokban, távolabb is, hatása? küszöb alatt.
Azért találták ki, nem?
Ja, és a hálózatból érkező nagyfrekvenciás zajok szűréséből készülék házon belül még baj nem származott.
Nyilvánvalóan készülék közeli konnektorban, távolabb meg pláne sok értelme nincs, ahogy megtapasztaltad. A nagyfrekis zajokat a készüléken kívüli kábelek szedik össze. Csöves elektronikák esetében, ha az nincs fém dobozba zárva meg pláne semmi értelme, mivel a szabadon álló csövek úgyis minden szemetet összeszednek a levegőből. Az lett volna a csoda, ha hallottál volna bármit is.
Vannak azért gyári készülékek, amik elég korrekten meg vannak csinálva a hálózati bemenetükön.
Mindaz, amit leírtál (meg egy kicsit több is), plusz még a több fokozatú "smooth start" és a hálózati DC leválasztó is gyárilag benne van.
Szerény tapasztalatom szerint a hálózati DC leválasztó semmilyen hangzás javítást nem okoz, csupán trafó mechanikai búgást csökkenti. Fülelek javasolta X kondikat, flancos Mundorf supreme kondikkal csináltam 4-5 példányban, hifi közeli konnektorokban, távolabb is, hatása? küszöb alatt.
-
LIMAR
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
két X2 kategóriájú kondenzátor, (ezek mkp alapanyagúak) az egyiket a biztosíték mögé kell forrasztani a fázis és nulla közé, a másikat pedig közvetlenül a készülék hálózati aljzatára. 47nF -100nF értékek megfelelőek, érdemes nem rövid, hanem hosszú lábú kondenzátorokat venni pl. Epcos a Lomex kft-nél. Kb. 40Ft/db.
Érdemes egy 240kOhm 1W ellenállást is venni, és a bemenetnél levő kondenzátorra párhuzamosan ráforrasztani, ez azért szükséges, hogy ha a konnektorból kihúzzuk a hálózati dugót, és megfogjuk az érintkezőit, ne érjen meglepetés, mert eléggé tud csípni, az ellenálláson tized másodperc alatt lecsökken a feszültség közel nullára.
Csak olyan végezzen ilyen átalakítást, aki gyakorlott pákász!
- fülelek
- V.I.P.

Nos, kitűnő hozzászólásokat olvashattunk biztosíték ügyben, amiből az a konzekvencia vonható le, hogy a drága, akármilyen márkájú biztosíték azoknak való, akik jó drága készülékekkel rendelkeznek, és más tuningolási lehetőséget nem mernek megtenni a garanciavesztés, vagy az eladási probléma (nem gyári állapot) bukta problémák miatt.
Tehát mi a teendő a hálózati tápok körül, ha szeretnénk tuningolni készülékünket:
-kábelek és nyák vezetések kiváltása jobb kábelekkel. A kábeleknél nem a keresztmetszet, hanem a jó anyag és szigetelés az igazán fontos, a keresztmetszet ne legyen kisebb a gyári drót keresztmetszeténél. Sokféle kábel jó lehet, Kimber, VdH, Jantzen, a teflon szigetelésűek általában kapásból tudják a szükséges átütési feszültség határt, a többinél vagy meg kell nézni adatlapon, vagy saját felelősség, esetleg szilikoncsőben vezetni.
-A tiszta csatlakozó és a tiszta biztosíték foglalat nagyon fontos. A tisztítás után célszerű valamilyen kontaktus javító kenceficével bekenni, ez többféle lehet, Caig Deoxit Gold talán a legismertebb és az egyik legjobb cucc, de AQ, VdH, Kontak, Intraclean, Silclear is szóba jöhet.
Na de mi az a 100Ft-os cucc?
két X2 kategóriájú kondenzátor, (ezek mkp alapanyagúak) az egyiket a biztosíték mögé kell forrasztani a fázis és nulla közé, a másikat pedig közvetlenül a készülék hálózati aljzatára. 47nF -100nF értékek megfelelőek, érdemes nem rövid, hanem hosszú lábú kondenzátorokat venni pl. Epcos a Lomex kft-nél. Kb. 40Ft/db.
Érdemes egy 240kOhm 1W ellenállást is venni, és a bemenetnél levő kondenzátorra párhuzamosan ráforrasztani, ez azért szükséges, hogy ha a konnektorból kihúzzuk a hálózati dugót, és megfogjuk az érintkezőit, ne érjen meglepetés, mert eléggé tud csípni, az ellenálláson tized másodperc alatt lecsökken a feszültség közel nullára.
Csak olyan végezzen ilyen átalakítást, aki gyakorlott pákász!
Sziasztok,
Szeretnék egy villamos kábelt behúzni a hifi berendezéseimnek. Kb. 2 méter kábel kell, mert a villanyóra doboz a fal másik oldalán van (ahol a hifi cuccok vannak).
Amit olvastam erről, azok alapján azt tervezem, hogy közvetlen a villanyóra után kötném a betápot.
Milyen típusú, vastagságú kábelt ajánlotok? Szerkezet tekintetében tömör vagy sodrott kábel a jobb?
A hifi szekrényhez lengő aljzatot érdemes tenni, vagy csokival kössem be az elosztót (a hosszabbítón lévő dugó levágásával)? 1db 3 eres kábel elég vagy többet érdemes behúzni? (Csak egy fázisom van.)
Előre is köszönöm a válaszokat.
Én meg türelmesen várom az általam feltett kérdésre a választ.
"Lenne előbb egy kérdésem: valaki kipróbálta, hogy egy rövid vezetékkel (persze igen jó derótból) összeköti a biztosítékház két végét? És akkor az a legjobb? Vagy annál is jobb az extra minőségű biztosíték? És kicserélte a készüléken belül futó hálózati vezetékeket (nyomtatott áramkör kiváltás is)? "
Ha nincs elfogadható válasz, akkor legfeljebb pü-ben elmondom a tuningot annak, aki meg is csinálja, fotelsznoboknak nincs ingyen cirkusz:D
Ideiglenesen patkoltam biztosítékot, azaz megkerültem az olvadóbiztosítót, de utána mindig visszaállítottam az eredeti állapotot.
Kétféle kábelt forrasztottam be: teflon szigetelésű Jantzen ezüstözött rezet (http://www.hangtechnikakft.hu/regi-kate ... 25mm2-5484) és Yarbo Power kábelből (ezt a típust Fapaci forgalmazta egy időben idehaza) "kioperált" egyetlen vezetéket, ami kb. 2,5 mm ² -es sodrott vezetékekből álló OFC réz.
Nálam a Jantzen lett a nyerő, második a Yarbo.
Kb. 2 éve foglalkozok hálózati kábelekkel és az a tapasztalatom, hogy - átmérőtől függetlenül - szinte kivétel nélkül a teflon szigetelésűek a nyerők.
Továbbá kipróbáltam a Kácsa által forgalmazott Furutech biztosítékot is: semmi különös - nem szabad megvenni.
Ha valaki veszi a fáradságot és évente egyszer alaposan megtakarítja, megpucolja a csatlakozókat érintkezőket, ideértve a biztosítéktartót és az olvadóbiztosító fémrészét, akkor jobb eredményt ér el, mint például egy Furutech olvadóbiztosítóval...
Én sebbenzint vagy denaturált szeszt - mikor melyik van éppen idehaza - öntök egy tiszta, fehér rongydarabra és azzal alaposan áttörlök mindent.
Többféle módon is váltottam már ki biztosítékot készüléken belül.
- Összekötöttem a biztosítékfoglalat két végét különféle vezetékekkel (hallani közöttük a különbséget).
- "Kiváltottam", áthidaltam a nyomtatott áramkört és kicseréltem a gyári tápvezetékeket.
A második megoldás sokkal jobb, mint az első és mindkét megoldás jobb, mint az általam kipróbált biztosítékok.
Ebből következően, a régebbi készülékeimnél nem használtam biztosítékokat, mára pedig megalkudtam és elfogadtam a némileg rosszabb hangminőséget.
Egészen elfogadható,ez a válasz,elgördült az akadály.
"Lenne előbb egy kérdésem: valaki kipróbálta, hogy egy rövid vezetékkel (persze igen jó derótból) összeköti a biztosítékház két végét? És akkor az a legjobb? Vagy annál is jobb az extra minőségű biztosíték? És kicserélte a készüléken belül futó hálózati vezetékeket (nyomtatott áramkör kiváltás is)? "
Többféle módon is váltottam már ki biztosítékot készüléken belül.
- Összekötöttem a biztosítékfoglalat két végét különféle vezetékekkel (hallani közöttük a különbséget).
- "Kiváltottam", áthidaltam a nyomtatott áramkört és kicseréltem a gyári tápvezetékeket.
A második megoldás sokkal jobb, mint az első és mindkét megoldás jobb, mint az általam kipróbált biztosítékok.
Ebből következően, a régebbi készülékeimnél nem használtam biztosítékokat, mára pedig megalkudtam és elfogadtam a némileg rosszabb hangminőséget.
longkft.hu/audioblog/
Ha nincs elfogadható válasz, akkor legfeljebb pü-ben elmondom a tuningot annak, aki meg is csinálja, fotelsznoboknak nincs ingyen cirkusz:D
Rendben,akkor hagyjuk ki a fotelsznobokat ,nyugodtan küldd el a válaszod pü ben,
- fülelek
- V.I.P.

Mi meg türelmesen várjuk,a beigért 100ft os biztositék tuningot.