Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kazettás deckek

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3385

Re: Kazettás deckek

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Tudom, hogy megdrágultak a készülékek, de ezt azért mégis némileg elrugaszkodottnak érzem. Vagy nem az?
https://www.jofogas.hu/pest/Revox_B710_ ... 938305.htm
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 733

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

tamagaba írta:
2023.09.15., pén. 14:10
Állítólag ma 60 éves a kazó :rolleyes: ;peace; happybday.gif
Azt mondja az írás. Két évre rá, a Philips ingyenessé tette a technológia használatát, de kizárólagos jogot nem kapott
senki. Ez nagyban elősegítette az elterjedését.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 695
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Állítólag ma 60 éves a kazó :rolleyes: ;peace; happybday.gif
Csatolmányok
audio-cassette-7793790_1920.jpg
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2159

Hozzászólás Szerző: wittao »

Korrekt metódus.
Én is az ilyen szervizeket, szervizeseket szeretem, ahol korrektül zajlik egy felmérés, állapotról jegyzőkönyv.
Sajnos sokan eltévednek ebben az erdőben, mert mindenképpen "érintetlen", "belenyúlás mentes" új állapotú, hibátlanul működő készüléket keresnek.
Szerintem egy folyamatosan, szakszerűen karbantartott készülék sokkal többet ér. Persze a mindenféle kókánymesterek kiméljenek jeligére kell ezt érteni.
Már várom az enyémet, az mondjuk pont ilyen, folyamatosan karbantartott és használt. Ezeknek a gépeknek a használaton kívüli állásuknál nem sok nagyobb ellensége van.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Érdekes és tanulságos szerviz riport egy eladásra szánt 1000 ZXL-ről:
Így jön ki a cirka 5-7 ezer eurós hirdetési ár. De amögött legyen egy ilyen eseménytörténet. Nem bemondásra, hogy "minden jó, frissen szervizelve"

„Ügyfél aggodalma: Az egységet korábban Tom Mageras javította 2021-ben, aki kicserélte a polipropilén kondenzátorokat. Az ügyfél szerint az egység jelenleg működik, de zaj keletkezett a hangban, amely úgy tűnik, hogy a tekercsmotortól jön. A kijelző is szaggatott; érintkező CN-
21 visszahozza. Az ügyfél kicserélte az összes tápegység elektrolit egységeit, de kéri, hogy ellenőrizzék
a helyes cserékért. Az összes megmaradt elektrolit kondenzátor cseréje a teljes egységben. Néhány
lámpákat már LED-re cserélték, szeretné, ha az összes megmaradt eredeti izzólámpát kicserélnék.

Ellenőrzés: Ügyfél készülék átadása jó állapotban fa szekrény, ajtó és azimutfedél nélkül.
A működési teszt azt mutatja, hogy az egység működik, és továbbra is kalibrálja a szalagokat. Megerősített zaj jön a tekercsmotorból.
Az ellenőrzött kijelzés szaggatott. Sok zaj a forrás módban, de a szalag mód halk. A kijelző okoz néhány zaj forrás módban; a kijelződoboz megnyomásával a zaj halkabb lesz. Az ügyfél cserélte a tápegység kapacitorjait, jól vannak. A vizsgálat folytatása során az FL kijelző meghibásodott, és az összes zárószegmens a vezető szegmens mögött nem világít. Felfedezték, hogy a REC EQ kártyán két polipropilén kapacitor hiányzik, még kettő a helyén volt, de nem forrasztva. Felfedezték, hogy a transzformátortól a tápegységig tartó három váltóáramú vezeték közül kettő elkopott és
alig tart- helyben javítva. A RAMM érzékeli a számokat, de a keresés után soha nem indul el. Speciális tesztszalagra és Nakamichi-specifikus mérőműszerre van szükségük a RAMM további hibaelhárításához.

Elvégzett munka:
Ellenőrzés után és a gép javításra várásakor a bütykös szíj elszakadt és a gép aljában feküdt.
Csere vezérműszíj. Újraforrasztott FL kijelző csatlakozó és érzékelő kártya csatlakozók,
ellenőrizve a csatlakozótüskéket – a kijelző most állandó, de még mindig hibásan működik. Az FL kijelzőegység hibaelhárításakor kiderült, hogy hibás kijelzőmeghajtó chip IC658. Chip cserélve, a kijelző már működik. Ellenőrizve a tekercsmotor zaját elnyomó kondenzátorok, földelés és feszültség, nem találtak problémát, ezért a tekercsmotort cseréltük átvizsgálva, hármas árnyékolású csere, lényegesen csillapítja az orsó motorzaját. További hibaelhárítás úgy tűnik, hogy a zaj azt jelzi, hogy az EXT NR relék rossz érintkezéssel rendelkeztek, és zajt okozhatnak, mivel nehéz megkerülni
a relék jelentősen csökkentették a zajt. Reléadaptereket készítettek és mindhárom relét kicserélték. Mindet kicserélték izzólámpákat és kék burkolatokat szereltek fel a LED-tömb fölé. Kicserélték az összes maradék elektrolitot a teljes fedélzeten, adott esetben jobb hangminőségű cserék használatával. A teljes kalibrálás az összes munka befejezése után történt. A rekord frekvenciaválasz eléri a 28 kHz-et, ami a technikus által valaha látott legmagasabb frekvencia. Játszott több szalagot átment mindkét oldalon, és minden szalagtípuson felvételt készített, hogy ne találjon hibát és
a felvételek hűek maradnak a forrásanyaghoz. A következő vizsgálati eredményeket TDK D segítségével dokumentálták, SA és MA szalagok”

Tape speed deviation/ W+F: +0.1% , <0.045% 0.05% peak WRMS(JIS)
Distortion 400 Hz @ OdB: Normal: <0.75%, CrO2: <0.55%, Metal: <0.7%
S/N ratio 400Hz, 3% THD, IHF A-Wtd RMS: w/ metal tape- 62dB (No NR), 70dB (DolbyB)
Record Frequency response @ -20dB: Normal: 20-20kHz +/-0.75 dB, 14-28kHz +/-3 dB
CrO2: 20-20kHz +/-0.75 dB, 14-27kHz +/-3 dB
Metal: 20-20kHz +/-0.75 dB, 14-28kHz +/-3 dB

Parts:
- Cam belt $5.00
- Relays and adapters
- Reel motor (customer supplied)
- Lamps
- Well illumination lamp blue filters
- CD4001 BE display driver chip (IC658)
- Electrolytic and polypropylene capacitors (206)
- Misc. greases, oils, solder, cleaners, supplies
Csatolmányok
naka_szla3.jpg
naka_szla3.jpg (106.83 KiB) Megtekintve 1274 alkalommal
naka_szla2.jpg
naka_szla1.jpg
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

new_dualcs5000 írta:
2023.08.25., pén. 10:33
sejtettem, hogy kiszúrod tama!
egy gonosz 777ES Sony művelte, a drága...
Nálam a reel motor csinált ilyet a Teac-ban (amikor nem rilezett :)

new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 248

Hozzászólás Szerző: new_dualcs5000 »

sejtettem, hogy kiszúrod tama!
egy gonosz 777ES Sony művelte, a drága...

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

new_dualcs5000 írta:
2023.08.24., csüt. 23:59
Fetrengenek? A földön? Mik?

9F708DDB-F327-4288-9555-D077D30C53BB.jpeg
A másik képen a Maxell-ből ki van pöndörödve a szalag. Jól látom?

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2657

Hozzászólás Szerző: mishow »

new_dualcs5000 írta:
2023.08.24., csüt. 15:20
Csaknem 50 éves a kicsike... nálam most a leghallgatottabb forrás.
Imádom ezeket a fekvő deckeket, a gyerekkoromat hozza vissza.
Persze akkor nekünk csak az álmodozás jutott, ma meg már nem lenne mire használni, de mindig nosztalgiával nézem, amikor ilyeneket tesztek fel :smile32:

new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Fetrengenek? A földön? Mik?
9F708DDB-F327-4288-9555-D077D30C53BB.jpeg

wittao
V.I.P.
V.I.P.

tamagaba írta:
2023.08.24., csüt. 22:25
wittao írta:
2023.08.24., csüt. 22:14
iOS alol nekem jo a kep gondolkodik.gif

Nalam ez porog mostanaban a DRAGON mellett:

IMG_8344.jpeg
Szép magnó, kva jappók ezt jól csinálták :smile53:
Ne is mondd… olyan tere van, amit meg nagyon keves magnobol hallottam csak. Sot, igazabol ezen kivul csak az Alpine kistesoja az AL-85 tudta ezt.

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

wittao írta:

IMG_8344.jpeg
Szép magnó, kva jappók ezt jól csinálták :smile53:

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

wittao írta:

IMG_8344.jpeg
Bakk ha ráklikkelek gondolkodik.gif ez 180 fok
ha tótágast állok vissza fog jönni a sör sad.gif

wittao
V.I.P.
V.I.P.

IMG_8344.jpeg

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

new_dualcs5000 írta:

5162D50E-1D0B-4FB2-AC0D-F5BE9C9D952F.jpeg
TC177SD és itt is el van fordulva a kép, Wittao-nak igaza lehet
Holnap megnézem mit ír a hogyishiják

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

new_dualcs5000 írta:

bááá, de jól néz ki
földön fetrengenek a kazók, nagyon jó
kicsit többet lehet tudni a magnóról?

new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút

wittao
V.I.P.
V.I.P.

Jo magno, jo szalaggal, jo forrassal igencsak megdobbento minoseget kepes produkalni.

Ez az oka annak, hogy a legtobbet a felso kategorias deckek ara emelkedett. Ha valami szep allapotu, es belseje karbantartott az hosszu eveken at biztositja a kellemes zenehallgatast a tulajdonosanak. Egy kis “orsosmagnos” hangzas keveredik es sokszor udito finomsaggal kepes hatni az emberre.
A komolyabb magnoknegy jo szalagra 20-22-23kHz-ig tudnak venni anyagot, es ami sokszor gondkent jelentkezett (tompa, savhatarolt ha g), a nagy kategoria peldanyai nagyjabol ellensulyozni kepesek. Persze van, amire nincs orvossag es egyre nagyobb rendszerekben, komoly forraskeszulekek eseten elverzik.
De! Sokaknak okoztam mar meglepetest egy-egy keszulekkel, es szedtek fel az allukat a foldrol, kazetta ilyen minosegre kepes…
Ez az oka annak, hogy ujra nepszeru, mert kisebb, kezelhetobb egy nagy orsosnal, ad valami hasonlot csak kicsiben.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3385

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Szép napot mindenkinek!
Látva az eladó hifi készülékek árát, mindennek emelkedett az ára. Erre a tendenciára hellyel-közel tudom(juk) a magyarázatot, de a kazettás magnók áremelkedése szó szerint dráma, brutális.
Tudom, sokak érzelmileg is kötődnek a formátumhoz, de ezek a magnók sem fiatalabbak sem korszerűbbek nem lettek az évek múlásával. Számomra érthetetlen mi indokolja, hogy az utóbbi 1-2 évben a kazettás magnók ára a többszörösére emelkedett, holott a formátum mára már szinte értelmét vesztette. Talán csak a formátum hívőinek/fanatikusainak indokoltak ezek az elszállt árak, vagy még nekik sem, és ezek az elszállt árak nem csak a legfelső szegmensben tettenérhetők, hanem minden kategóriában.
Csak egy példa. Bő három éve, nosztalgiából és is beszereztem egy kazettás magnót, egész pontosan egy Pioneer CT-900S-t. Nem a legfelső polcos, de nem is egy belépő cucc. Akkor 60e Ft-ot fizettem érte, amit a használati értékét, praktikumát figyelembe véve kicsit sokalltam, de valahogy ráéheztem, nem hiába ezen a formátumon szocializálódtam.
Na most, egy ugyanilyen CT-900S-t kínálnak a Hifi Piacon 220e Ft-ért!
Nem tudom ez az árazás mennyire érzelmi töltetű, de a jelenlegi trendekbe illik.
Ez a Pioneer, egy elég tisztességes magnó, minden várakozásomat beváltotta, sőt felülmúlta, de kb. 4 hónap után mégis eladtam.
Eladtam, mert rájöttem, hogy semmi szükségem sincs rá. Előszedtem a kazettáimat, hallgatgattam, készítettem néhány felvételt Lp-ről, cd-ről, amiket visszahallgattam, elégedett voltam a minőségével, de igazából semmi értelme nem volt. Miért hallgassam ezt a bár kiváló, de az eredetihez képest lebutított felvételt, ráadásul csökkentett praktiku mellett. Csak azért készítsek felvételeket, hogy a magnót foglalkoztassam? Mikor ott az Lp, cd hallgatni.
Tehát nem értem, hogy mi indokolja ennek a formátumnak az ilyen kiugró mértékű áremelkedése.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 659

Hozzászólás Szerző: Snipi »

alto írta:
2023.08.15., kedd 13:15
tamagaba írta:
2023.08.15., kedd 10:06
Snipi írta:
2023.08.15., kedd 09:49
Pedig van értelme. A Bartók rádióból néha nagyon jó élő koncerteket lehet felvenni, mondjuk pl. újévi koncerteket, vagy a márványteremből stb.
Ők is digiben műsorszórnak. 192 asszem. Nincs már full analóg FM adás (meg felvétel)
Egész pontosan a Bartók a többi adó túlnyomó részével ellentétben nem használ veszteséges tömörítést a stúdióban, azonban a stúdió és az adótorony közötti átvitel digitális csatornán történik egy az mp3-nál kevésbé veszteségen tömörítő algoritmussal, ami így nyilván nem tekinthető full analógnak, de összességében jobb eredményt ad, mint egy 320 kb/s-os mp3 stream.
Én is így hallottam. Azért nem rossz. Erről jut eszembe : vannak régi-régi még talán 1990-es évek elejéről származó felvételeim szalagon az akkor még a Kopernicus műholdról adó (az azóta tudtommal letért a pályájáról) Klassik Radio - ról. Tudom az se analóg, de ahogy azok szóltak ... még ma is leülök attól a hangminőségtől ha néha napján felteszek egy szal(l)agot azok közül. Igaz kicsit súg-búg (nem nagyon) de ettől még nagyon-nagyon élvezem ezeket a felvételeket. Arról nem is beszélve, hogy kiváló zenék kiváló zenészek tolmácsolásában.
Az még analóg műhold adás volt (két transzpondert foglalt per adó mert egyik a bal másik a jobb) ami "szerencsére" 2014-ben (ha jól emlékszem) megszűnt. Azóta csak a "kiváló hangminőségű", bár sokkal gazdaságosabb digitális műholdas rádió adások vannak.
Pl. itt jön ki nagyon a különbség : a mai Astra 19.2E-ről adó Klassik Radio hangminősége a fasorban sincs ahhoz képest ... (meg a zenék is köcsögebbek lettek ... )

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3437
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

tamagaba írta:
Snipi írta:
Pedig van értelme. A Bartók rádióból néha nagyon jó élő koncerteket lehet felvenni, mondjuk pl. újévi koncerteket, vagy a márványteremből stb.
Ők is digiben műsorszórnak. 192 asszem. Nincs már full analóg FM adás (meg felvétel)
Egész pontosan a Bartók a többi adó túlnyomó részével ellentétben nem használ veszteséges tömörítést a stúdióban, azonban a stúdió és az adótorony közötti átvitel digitális csatornán történik egy az mp3-nál kevésbé veszteségen tömörítő algoritmussal, ami így nyilván nem tekinthető full analógnak, de összességében jobb eredményt ad, mint egy 320 kb/s-os mp3 stream.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

tamagaba írta:
Snipi írta:
Igen tudom, hogy nagy felbontású digit adnak. Attól az még nem olyan rossz szerintem.
Én pl. teljes elégedettséggel tudom őket hallgatni. Még olyan is van, hogy be is alszom rajtuk, az meg nálam már egy jó minőségi tanúsítvány. :D

new_dualcs5000
Nincs visszaút
Nincs visszaút

barátom lemezeit veszem fel... (analóg)

IMG_0418.jpeg

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Snipi írta:

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

sutemenyx írta:
2023.08.14., hétf. 21:28
new_dualcs5000 írta:
2023.08.14., hétf. 17:25
Remélem Süti kis szösszenetéből az értelmesebbek nem azt a tanulságot vonják le, szar a kazis zenehallgatás...
Mer'hogy nagyon nem. Persze nem baj ha van hozzá cuccod.
Még véletlenül se! Ezek csak nagyon kis béna deck-ek, csak leírtam a végtelenül korlátozott tapasztalatomat. Most egyébként nagyjából annyit látok, hogy a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy olyan decket sikerüljön vennie valakinek, ami még nem lett szétcseszve, elállítgatva.
Majd egy 480-as vagy 482-es Nakára azért még lehet, hogy benevezek, de igazság szerint teljesen felesleges. Analóg forrásról lenne értelme másolatot készíteni, de azt is minek?! Másnak feleslegesen veszek fel, úgysem ugyanúgy áll a deckjében grammra minden, mint az enyémben, nem fog úgy szólni. Magamnak meg minek csináljak, ha eleve a forrást is tudom hallgatni. Szóval az értelmét nem nagyon látom a saját szempontomból, de mindenképpen aranyos dolog, lehet vele időt tölteni, érdekes.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”