Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Hálózati szűrők
-
- Újonc fórumos
- Értékelés: 1
Re: Hálózati szűrők
Köszönöm istvan01 és shany!
Közben mértem, kísérleteztem.
Az USB zajt most háttérbe szorítottam. Ez jellemzően a csöves végfoknál okoz gondot, de ő most pihen. Ha aktuális lesz, kipróbálok majd egy USB galvanikus leválasztót, illetve az új PC is segíthet az ügyön.
A félvezetős végfok toroid búgása, és némi zaj a hangsugárzókból sok próbára inspirált. Hozzáteszem, ugyanezen a hálózaton, ugyanebben a környezetben, soha semmi nem búgott, zajongott.
"Ez akkora áram szenny halmaz" ez igaz, de nem csak bentről. Leválasztottam az egész házat a kapcsoló táblánál. Villanyóra, FI- relé, egy kismegszakító, egy lengő dugalj, egy végfok bedugva, csak a hangfalak csatlakoztatva, akkor is búg a trafó.
A hálózati feszültséget 234- 247V között tudom mérni. Zajt természetesen nem tudok mérni a villamos hálózaton.
Kipróbáltam leválasztó transzformátort, többféle hálózati szűrőt, DC blokkolókat, szétválasztottam szűrővel a kapcsoló üzemű tápokat a lineáris tápoktól, de eddig nincs 100% megoldás. Sőt, volt olyan eszköz, amivel hangosabb lett- igen fázishelyes a bekötés.
Hogy csak pozitívumot említsek, az IFI DC Block állt helyt leginkább, 80- 90% zajcsökkentő eredménnyel. Viszont 100% hatást ígér, még is maradt búgás. Cserébe javaslom, hogy aki nyitott erre, próbálgasson ilyen eszközöket. Jó hatással vannak a hangra akkor is, ha egyébként hallható probléma nincs.
Mivel korábban ilyen gondjaim semmivel nem voltak, az IFI elvileg 100% DC szűrő, és nagyjából 1M Ft értékben próbálgattam szűrőket 50- 200E Ft között, így az itthoni megoldást feladtam. Kaptam még próbalehetőséget szünetmentes tápegység kipróbálására, ami teljesen leválaszt a hálózatról, de előtte 2 utat még bejárok. Tettem hibabejelentést az áramszolgáltatónál, és futok egy kört a kereskedővel/ gyártóval, mivel még garanciás a készülék.
Ha lesz fejlemény, akkor az eddigi, és az esetleges későbbi tippekért cserébe megosztom. Köszönöm!
Közben mértem, kísérleteztem.
Az USB zajt most háttérbe szorítottam. Ez jellemzően a csöves végfoknál okoz gondot, de ő most pihen. Ha aktuális lesz, kipróbálok majd egy USB galvanikus leválasztót, illetve az új PC is segíthet az ügyön.
A félvezetős végfok toroid búgása, és némi zaj a hangsugárzókból sok próbára inspirált. Hozzáteszem, ugyanezen a hálózaton, ugyanebben a környezetben, soha semmi nem búgott, zajongott.
"Ez akkora áram szenny halmaz" ez igaz, de nem csak bentről. Leválasztottam az egész házat a kapcsoló táblánál. Villanyóra, FI- relé, egy kismegszakító, egy lengő dugalj, egy végfok bedugva, csak a hangfalak csatlakoztatva, akkor is búg a trafó.
A hálózati feszültséget 234- 247V között tudom mérni. Zajt természetesen nem tudok mérni a villamos hálózaton.
Kipróbáltam leválasztó transzformátort, többféle hálózati szűrőt, DC blokkolókat, szétválasztottam szűrővel a kapcsoló üzemű tápokat a lineáris tápoktól, de eddig nincs 100% megoldás. Sőt, volt olyan eszköz, amivel hangosabb lett- igen fázishelyes a bekötés.
Hogy csak pozitívumot említsek, az IFI DC Block állt helyt leginkább, 80- 90% zajcsökkentő eredménnyel. Viszont 100% hatást ígér, még is maradt búgás. Cserébe javaslom, hogy aki nyitott erre, próbálgasson ilyen eszközöket. Jó hatással vannak a hangra akkor is, ha egyébként hallható probléma nincs.
Mivel korábban ilyen gondjaim semmivel nem voltak, az IFI elvileg 100% DC szűrő, és nagyjából 1M Ft értékben próbálgattam szűrőket 50- 200E Ft között, így az itthoni megoldást feladtam. Kaptam még próbalehetőséget szünetmentes tápegység kipróbálására, ami teljesen leválaszt a hálózatról, de előtte 2 utat még bejárok. Tettem hibabejelentést az áramszolgáltatónál, és futok egy kört a kereskedővel/ gyártóval, mivel még garanciás a készülék.
Ha lesz fejlemény, akkor az eddigi, és az esetleges későbbi tippekért cserébe megosztom. Köszönöm!
Toroid trafó búgás:Telekinetik írta: ↑2024.05.02., csüt. 20:54Üdvözlet!
Több összetevős a kérdés, és remélem, hogy itt rátalálnak a megoldások a problémákra....
Alapvetően 3 oka lehet:
1. eredendően zajos, a gyártásból adódó, mechanikailag nem megfelelő konstrukció : nem elég szoros, feszített tekercselés, impregnálás hiánya, vasmag szerkezete, stb
Gyári készülékek esetében ezt ritkának gondolnám
2. DC komponens jelenléte a hálózaton: minél nagyobb teljesítményű egy torid trafó, annál alacsonyabb DC feszültség ( akár párszáz millivolt ) képes durva búgást okozni. Általában időben jelentősen változik a DC összetevő szintje a hálózaton, és vannak szerencsésebb és kevésbé szerencsés területek, fogyasztók
Egy "DC-blocker" megoldja ezt a problémát
3. a toroid trafók nagy része - költséghatékonysági okból - nincs eléggé túlméretezve a mai hálózathoz ( napelem, betáplálás a hálózatba, stb ). Ez azt jelenti, hogy pl. egy 230V-os feliratú, toroid trafós gyári készülék elvileg csendesen működik a valóban 230V-os ( és persze DC mentes ) hálózati feszültséggel, de esetleg már 235V-nál elkezd búgni, 240- vagy afelett pedig durván búg.
Ez megfelelő hálózati stabilizátorral, vagy - állandó túl magas hálózati feszültség esetén - megfelelő autotrafóval vagy leválasztó trafóval orvosolható ( első lépésben persze mérni kellene a hálózati feszültséget )
( nemrég volt itt fórumtag, aki nem akarta ezt megérteni )
USB kapcsolat:
Alapból az USB kábel galvanikusan összeköti a készülékeket. Amennyiben az összekötött készülékek a villamos hálózatra is csatlakoznak, akkor egy hurok jön létre, amely különböző zavarokat, vihet be a rendszerbe
Megfelelő USB isolator-ral lehet érdemes próbálkozni, ez megszakítja a galvanikus összeköttetést, a káros hurkot.
( Vannak készülékek, amelyek eleve izolált USB bemenettel rendelkeznek )
Ez akkora áram szenny halmaz, 200-250eFt-ból nem tudod jól megoldani.Telekinetik írta: ↑2024.05.02., csüt. 20:54Üdvözlet!
Több összetevős a kérdés, és remélem, hogy itt rátalálnak a megoldások a problémákra.
Tápösvény nincs, nem is lesz, csak szűrésben tudok gondolkodni. Nem is hobbiból szeretném, hangzásjavítás miatt, hanem mert szükséges. A rendszer:
- A ház tele LED, kompakt, és kapcsoló üzemű cuccokkal. Öreg villamos hálózat, részben még alu. Egy kismegszakítón több
eszköz, világítás. Egyszerű hálózati dugalj, és egy jó minőségű, kapcsoló és minden sallang nélküli elosztó a 'tápösvény'.
- Végfok, ami csak félvezetős végfok.
- Félvezetős előfok bemenetválasztóval, hangerő szabályzóval. Integrált, nem használt phonoval, beépített DAC- l, USB DAC
funkcióval. Elő- végfok 12V triggerrel összekötve.
- Dedikált DAC- 5V kapcsoló üzemű, külső táppal
- Forrás egy PC, kapcsoló üzemű táppal
- Lemezjátszó- 15V kapcsoló üzemű, külső táppal
- Dedikált phono- 18V kapcsoló üzemű, külső táppal
2 tünetem van, amit szeretnék orvosolni:
- A végfok toroid transzformátora 50Hz- l, jól hallhatóan búg, hálózati szűrő nélkül. Szűrővel nem mindig. DC problémának
gondolom, de biztos vagyok benne, hogy itt valaki tudja a megfejtést. Nekem nincs szűrőm, csak próbáltunk egyet.
Valamiféle házi gyártmány, ennyi az összes infó.
- Bárhol is kerül USB kapcsolat a PC- ből a rendszerbe, kapcsoló üzemű zaj jelentkezik a hangsugárzókból. Egy laptop Akku
üzemről nem okoz gondot, töltővel viszont az is. A dedikált, és az integrált DAC esetében is.
1000 és 1 megoldást lehet kapni, csak fogalmam sincs, hogy mit érdemes megvenni.
Semmi nem 'földelt', így leválasztó trafó is szóba jöhet? Egyedi készítésű cuccok is szóba jöhetnek, és bolti termékek is, ha vélhetően megoldást hoznak. Az egészre maximum az erősítő árának felét, 200- 250.000Ft- t gondolok költeni, de egy 10.000Ft- s megoldás sem sértő. Tényleg kell megoldás, csöves dolgokat sem lehet nálam hallgatni, pedig néha szeretnék.
A PC- t tervezem kiiktatni a rendszerből. Számítógép viszont kell. A terv egy mini PC, passzív házban, a gyári külső táp eldobásával. Ugyanitt érdeklődnék, hogy a többi, 5V- 15V- 18V tápok helyett, és a mini PC leendő tápjában ki tudna nekem ésszerű keretek között segíteni? Némi szerelés, forrasztás nem áll messze tőlem, de csak kész termékekből megy. Önálló kísérletekhez sem időm, sem megfelelő felkészültségem nincs, de megbízok a minőségi DIY dolgokban is.
Köszönöm!
Egy megoldás lenne, DAP+fej-fül hallgató. Ez mentes minden hálózati vezetéken terjedő mocsoktól.
-
- Újonc fórumos
- Értékelés: 1
Üdvözlet!
Több összetevős a kérdés, és remélem, hogy itt rátalálnak a megoldások a problémákra.
Tápösvény nincs, nem is lesz, csak szűrésben tudok gondolkodni. Nem is hobbiból szeretném, hangzásjavítás miatt, hanem mert szükséges. A rendszer:
- A ház tele LED, kompakt, és kapcsoló üzemű cuccokkal. Öreg villamos hálózat, részben még alu. Egy kismegszakítón több
eszköz, világítás. Egyszerű hálózati dugalj, és egy jó minőségű, kapcsoló és minden sallang nélküli elosztó a 'tápösvény'.
- Félvezetős előfok bemenetválasztóval, hangerő szabályzóval. Integrált, nem használt phonoval, beépített DAC- l, USB DAC
- A végfok toroid transzformátora 50Hz- l, jól hallhatóan búg, hálózati szűrő nélkül. Szűrővel nem mindig. DC problémának
gondolom, de biztos vagyok benne, hogy itt valaki tudja a megfejtést. Nekem nincs szűrőm, csak próbáltunk egyet.
- Bárhol is kerül USB kapcsolat a PC- ből a rendszerbe, kapcsoló üzemű zaj jelentkezik a hangsugárzókból. Egy laptop Akku
üzemről nem okoz gondot, töltővel viszont az is. A dedikált, és az integrált DAC esetében is.
1000 és 1 megoldást lehet kapni, csak fogalmam sincs, hogy mit érdemes megvenni.
Semmi nem 'földelt', így leválasztó trafó is szóba jöhet? Egyedi készítésű cuccok is szóba jöhetnek, és bolti termékek is, ha vélhetően megoldást hoznak. Az egészre maximum az erősítő árának felét, 200- 250.000Ft- t gondolok költeni, de egy 10.000Ft- s megoldás sem sértő. Tényleg kell megoldás, csöves dolgokat sem lehet nálam hallgatni, pedig néha szeretnék.
A PC- t tervezem kiiktatni a rendszerből. Számítógép viszont kell. A terv egy mini PC, passzív házban, a gyári külső táp eldobásával. Ugyanitt érdeklődnék, hogy a többi, 5V- 15V- 18V tápok helyett, és a mini PC leendő tápjában ki tudna nekem ésszerű keretek között segíteni? Némi szerelés, forrasztás nem áll messze tőlem, de csak kész termékekből megy. Önálló kísérletekhez sem időm, sem megfelelő felkészültségem nincs, de megbízok a minőségi DIY dolgokban is.
Köszönöm!
Köszönöm!
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2883
- Kapcsolat:
Lehet, hogy tényező lett annyira az avx külföldön (pl hifishark is), hogy késztetést éreznek ideírni. Nincs ezzel baj, az audiphilestyle-tol a diyaudioig irogat mindenki mindegyikre. Csak az se lenne baj, ha ertheto lenne es nem tunne offenzivnek. Ezt pedig a forditok nem tudjak, vagy nem mind. Szoval inkabb irjon akkor angolul. Egyaltalan nem lenne baj, ha bekeveredne a kulfoldon amugy sokkal jellemzobb pozitiv hozzaallas ide is. Jo lenne egy kicsit elorefele rugdosni a magyar valosagot es nem vissza, hatrafele.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
Ne bíztasd.
Nekem nem hiányzik.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Ha fordítót használsz, akkor légyszíves írjál inkább angolul.
In case you are using translation to hungarian then rather post in english please. It would be much better.
In case you are using translation to hungarian then rather post in english please. It would be much better.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2024.03.22., pén. 22:27-kor.
Ok: szerző kérésére javítás
Ok: szerző kérésére javítás
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Külföldről írsz és fordítót használsz?
-
- Újonc fórumos
- Értékelés: 0
Az audio gd regenerative power ja jo lenne,ha nem az occo regulatorjait hasznalna. ha lenne eleg penzem ,audio gd power regeneratorokat hasznalnek lt 3045 el.sokba kerulne az biztos.de hogy jo is lenne, az tuti biztos!!!!
Scan-Speak Illuminator D3004/664000 , Scan-Speak Illuminator 18WU 8741,Lite P100 Power regenerator,Audio Gd Monoblocks,R2R Dac modules,Supermicro music server, 70 pcs MP audio Lt3045 regulators,quadro wire low resistance transformers...............
-
- Újonc fórumos
nem fog mukodni megfeleloen integralt erositoknel, csak vegerosito fokozatban, preamp regenerative power, source regenerative power
Scan-Speak Illuminator D3004/664000 , Scan-Speak Illuminator 18WU 8741,Lite P100 Power regenerator,Audio Gd Monoblocks,R2R Dac modules,Supermicro music server, 70 pcs MP audio Lt3045 regulators,quadro wire low resistance transformers...............
-
- Újonc fórumos
sokat kell forrasztani,sok nyuggel jar,sokba kerul, igen. de azutan mar soha nem akarod eladni.nekem kb 10 eve van meg.persze soha nem hitt nekem senki.
-
- Újonc fórumos
csak a regulatorok kerulnek 1000 euroba!!!megeri????meg, de nem tudod eladni, de nem is kell eladni!!!!!
-
- Újonc fórumos
egy 100 wattos pure power regenerator meg nem csinal nyarat a rendszeredben.hogy miert nem? mert a lt3045 super low noise regulators nem is olyan alacsony zajuak.ezert minimum 3tol 10 ig kotjuk oket parhuzamosan.aztan sorba 3 szor, biztos ami biztos.a vegosszeg eleg magas, de kb 1000 eurobol megall a regulatorok koltsege a teljes rendszeren.hogy mit kapunk cserebe????mindent.ha jol osztod be a savokat.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Bambula 2024.03.14., csüt. 21:06-kor.
-
- Újonc fórumos
olvasgattam a ps audio uj power plant szolo teszteket,es nem volt meggyozo,beszamoltak a javulasrol, de nem volt akkora a javulas mint amennyibe kerul.viszont a p100 ast atvette nehany kulfoldi, mert rajott hogy jo,probalta ugy feltuntetni minthogyha nem kinai lenne, pedig az,es raadasul nem is elerheto.tesztet is olvastam rola, ugy volt feltuntetve hogy ez nem kinai,pedig az volt.es ugy reklamoztak hogy ez az egyetlen regenerator ami hallhatoan mukodik is.
-
- Újonc fórumos
akit erdekel, annak leirom,eloszor a lite p100 at egy nagyon szennyezett ac kornyeken probaltam ki.preamp ra es dac ra es zene szerverre kotottem ra.sokkal jobb volt mint a tiszta supercapacitor power, mert azt is epitettem, tisztan ultracaps rol szolt , nem mint az uptone audio gagyi ultracaps je.ami fugg a tapellatastol.de ehez kellett a 4xlt3045 os szorzo, savonkent!!!ami azt jelentette hogy minimum 70 darab lt 3045 kell, de lehet ezt fokozni a csillagos egig is!!!!es ez a High end!!
-
- Újonc fórumos
Amit en szeretnek,hogy a lite p100 rol osszanak meg tapasztalatokat, mert szerintem az 500 dollar pure regenerative power , szerintem azt nagyon is tudja, sokat dolgoztam es teszteltem vele.nelkule a high end egy kalap szar.
-
- Újonc fórumos
Amirol nem sokat beszelnek, Lite audio P100, a titulusa power regenerator, 100w ot tud,es ha megfelelo kozegbe kerul, ami azt jelenti hogy utana nem gagyi regulatorokat kotnek hanem minimum egy rakas lt3045 ot, akkor .....azt nem lehet leirni szavakban.ehez kell meg egy csomo mas dizajn cucc is,amit eleg nehez megvalositani, hogy szep is legyen.
"alacsony feszültségtől nem fog tönkre menni, inkább csak nem fog működni. Azonban, ha egyik fázis ennyire alacsony, akkor erősen gyanakodni kell, hogy valamelyik másik fázis jóval magasabb, mint 230V. "
Köszönöm.
Mindenesetre a lámpákon, hűtőn/mosógépen kívül (számomra érdektelenebb berendezéseken) kívül
a Hi-Fi-t/TV-t, computer-t mindent áramtalanítottam. 
Köszönöm.

Mindenesetre a lámpákon, hűtőn/mosógépen kívül (számomra érdektelenebb berendezéseken) kívül

alacsony feszültségtől nem fog tönkre menni, inkább csak nem fog működni. Azonban, ha egyik fázis ennyire alacsony, akkor erősen gyanakodni kell, hogy valamelyik másik fázis jóval magasabb, mint 230V. Ez csillagpont eltolódás oka lehet, valahol levált a PEN a földelésről, vagy csupán gyenge/nagy földelési ellenállás megemelkedett, ami nagy áram föld fele megemeli a PEN feszültségét, ezzel elmászik a csillagpont ideális 0V-ja.Bálint73 írta: ↑2023.12.02., szomb. 10:50Bakker, a régi házamnál (Budapest, de üdölőövezet) mértem már én is hasonlókat (a szolgáltató nem is tudta, ELMŰ, hogy 176V van 230V helyett)., természetesen lámpákon kívül mindent kihúztam..
Ilyen alacsony feszültségeknél tönkremehetnek dolgok.
Lehet beflesselem, de nálam jelentős a hangzás javulás..
Nyugodtabb, tisztább lett minden.
Az KÖF/középfeszültségű vezeték egyik fázisának leszakadása (jeges faágak törése által) a háromfázisú KÖF/KIF trafó primer oldaláról, szekunderén marad fázis feszültség mindhárom ágon nem egyforma szinten, de egyik sem lesz több a névlegestől. Ilyen esetben dilemma, hogy az automatika kapcsoljon le mind a három szekunder ágról, vagy maradjon így. Egyedül a háromfázisú fogyasztói berendezéseknél lehet gond, de azoknál szokásos fázis figyelő automatika erre az esetre.
Bakker, a régi házamnál (Budapest, de üdölőövezet) mértem már én is hasonlókat (a szolgáltató nem is tudta, ELMŰ, hogy 176V van 230V helyett)., természetesen lámpákon kívül mindent kihúztam..
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1724
Nálunk is gond volt emiatt (Pilisvörösvár). Hazafele jöttem amikor hívtak, hogy "áramszünet volt és csomó minden tönkrement"... kicsit be is voltam szarva, hogy ha túlfesz akkor az drága lesz, szóval amint hazaértem egyből elő a műszert és lemértem a 3 fázist: 236V/136V/75V.
Érdekes volt, hogy a sok modern 110/240Voltos cucc tökéletes ment a 136 volttal, pl. ledes lámpák, töltők, laptop, de még a seasonic pc táp is elvolt. A 75 volt viszont kevés, ami azon a fázison volt az kb. nem csinált semmit.
Ami a hang javulást illeti, én nem vettem észre változást.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5227
Ez az?
https://digitalszalon.hu/niagara-3000-t ... e_shopping
ennyiért legyen is pozitív

Egy лось nem ártana elé avagy mögé

Még a végén kiderül, hogy igazuk van a tápkábel-szkeptikusoknak, akik azt mondják, hogy az az utolsó másfél méter nem lehet hatásos, inkább húzzuk ki a drótot egyenesen Paksról.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- hollohazi
- Törzsvendég
- Értékelés: 308
A kábelkérdésben sok igazság van, én évek óta használom az ösvény végén a Schnerzinger Operatort, nem bántam meg.SoundMania írta: ↑2023.11.04., szomb. 18:15Lehet, hogy nem elég jókat hallottam, pedig voltak milliósak is, de engem a kábecsere tudott meggyőzni. Az "elosztókra" csak fintorogni tudtam. Kb ennyi részemről.nemtomm írta: ↑2023.11.04., szomb. 18:09Pedig az már nem egy belépő szint főleg használtban…. Egy jó elosztó nagyon sokat hoz és nem avul el….mindig lehet rajta mit fejleszteni..SoundMania írta: ↑2023.11.04., szomb. 17:49
400ért is nézett szűrőt. Onnan már nincs messze. Ha nem hallgatja meg soha nemtudja meg miről marad le. Szerintem ekkora lépésnél mindegy milyen rendszere van, hacsak ne valami sokkal bénább mit az elvárható. Viszont akkor meg lenne benne egy biztos pont! :)![]()
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő, 47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger