SoundMania írta: ↑2026.06.23., kedd 11:55
MrCollector írta: ↑2026.06.23., kedd 09:47
Ennek a duplája az új ára. A "szerintem" elég kevés addig amíg nem ismered azt amiről szó van.
Dupla ár és még tuningolni kell? Ne röhögtess! A highend shown meghallgathattad. Bár ott még el34-esekkel volt azt hiszem.
Na, akkor tegyünk már pár dolgot tisztába a nagy kijelentések előtt:
- amit belinkeltél az egy lelkes hazai készítő kiváló készüléke, és részemről mindig minden elismerést megérdemel az a valaki, aki egy ilyen készüléket meg tud tervezni, el tud készíteni
- soha, ismétlem SOHA nem lehet egy ilyen készüléket összehasonlítani egy qualiton bejáratott nemzetközi brand, többszörös tesztgyőztes gyártó készülékéhez és annak árához! Ha lenne fogalmad a kereskedelmi láncokról, akkor sejthetnéd, hogy egy zsírpapírban csomagtartóból átcsúsztatott készülék 950.000HUF ára messze nem egyezik meg egy bejáratott márka, nemzetközi piacon FIX árazással ott lévő termékének árával, ami minimum 60% nettó felárat tartalmaz. Tehát ha a Te kedvelt hazai erősítőd 950.000-be - kerekítsük az egyszerűség kedvéért 1.000.000-ra - kerül, akkor a piaci ára ahol a konkurenseit keresni kell az olyan 2.500.000 Ft környékén van most. Nos azt beláthatod, hogy ebben az ársávban már azért BŐVEN akad más gyártótól is EL34 PP integrált erősítő. Ráadásul mindegyik nemzetközi dealer, disztribútor, szervízhálózattal. Tudod mi volt tegnap, mi van ma és mi lesz holnap. Míg ezzel szemben ez a készülék bármennyire is jó KIZÁRÓLAG veszíteni fog az árából (értékéből nem biztos), és a tulaj jó ha fél áron kalkulálhat vele a következő eladási eseménynél. Tudom tudom, ilyen kvalitású terméket az ember élete végéig tervez használni, de valahogy a hifi nem így működik, 2-3 év múlva várhatóan az apróban lenne...
- amennyire emlékszem ezeket a qualiton A20i erősítőket inkabb 6L6 és kompatibilis (KT66, 5881 stb.) csövekkel hallgatták legtöbben, mintsem KT77/EL34-gyel. Persze nem lehetetlen, hiszen kompatibilis ezzel is.
- Kondo és AN : elhiszem h. van egy kör, akiknek ezeknél jobbat nem lehet mutatni. Nos az idei bécsi shown olyan szinten leszerepelt a cucc, hogy életemben ilyen rossznak nem hallottam! Pedig el volt szórva jónéhány 100.000 EUR abban a kis szobában. Direkt végig hallgattam több számot is, mert nem hittem el, hogy ez ilyen. És eközben folyamatosan cserélődtek az emberek, senki nem maradt ott egy számnál tovább. Azután az AN szobát is meghallgattam másnap, nem is értettem.
Szóval az egy dolog, hogy neked ez ok és tetszik a kábeleikkel együtt, de messze nem volt egyértelmű bármilyen technikai értelemben vett fölény, amit realizálni lehetett ezekben a lehallgató helyiségekben. Sőt, előbb vettem volna inkább egy JBL boomboxot, a különbséget meg elnyaralom 10 éven keresztül!
- visszakanyarodva a qualiton termékekhez: saját gyártású trafókkal, saját fejlesztésű elektronikával, NOS csőkészlettel vágnak neki ennek a nem egyszerű világnak. Messzemenőkig le a kalappal a cég előtt! Hogy éppen milyen csövet tesznek be, egy ilyen volumenben gyártó cégnek meg kell néznie 100db eladott készülékhez milyen csőmennyiség érhető el a piacon: segítek, tömeggyártott csöveket tud csak behelyezni. Ez vagy NOS készlet a ruszkiktól, vagy új gyártású ruszki és/vagy szlovák jelenleg, ha a kínai vonatra nem akarnak felülni. És a tapasztalat azt mutatja, hogy a tulajdonosoknak megéri elgondolkodni alternatív csőtípusok beszerzésén, mert már a legkisebb qualitonok is azonnal mutatják az eltérő hangzást egy másik csőkészlettel. És az új/NOS oroszoknál szinte bármi jobb lesz.