Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

KLajos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 94

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: KLajos »

zoli73 írta:
2024.01.27., szomb. 17:10
Hátha valakinek megmozgatja a fantáziáját, és rámozdul, ha már témában volt a napokban.
https://mgrecords.hu/node/124827
Ma jártam náluk, és biztonság kedvéért lőttem egyet(feketében), néhány lemez kíséretében...
A héten elhoztam onnan egy klasszik rocklemezt (ha igaz a jpc-s infó, 2015-ös nyomás).
Na, ilyen pocsék (itt eredetileg rövidebb és erőteljesebb jelző volt elsőre) hangot lemezről utoljára a GZC-071-ről hallottam, amikor a kristályhangszedő sok lejátszás alatt legyalulta a magasakat.
Azt hittem, megsüketültem, szinte semmi magas nincs rajta. Kontrollként feltettem egy szintén pár éves préselésű régi rockot tartalmazó zenét. Szerencsére nem a hallásom romlott drasztikusan napok alatt, a hangszedő, erősítő, hangdoboz lánc us rendben.
Gondolom, reklamálni esélytelen, ők csak forgalmaznak. De hogy valaki ilyen förtelmesen ócska hangú lemezt kiad … 😡

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2132

Hozzászólás Szerző: Voyager »

tamagaba írta:
2024.01.27., szomb. 17:30
Voyager írta:
2024.01.27., szomb. 17:20
Mi az a record? Ezt én is megmérném. Köszi!

capture_003_27012024_154008.jpg
https://vinil.hu/product/music-pickup-test-record/
https://vinil.hu/product/clearaudio-feq ... st-record/
Jajj, de figyelmetlen voltam. Köszönöm és elnézést!
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 634
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Voyager írta:
2024.01.27., szomb. 17:20

https://vinil.hu/product/music-pickup-test-record/
https://vinil.hu/product/clearaudio-feq ... st-record/
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

tamagaba írta:
2024.01.27., szomb. 15:58
Szorri belevau az értekezésbe
Összeraktam, úgy néz ki mintha rendben lenne alapvetően. Jó, ott látszik egy kis csúszás, a Phase ablakban nem teljesen mono, de amiatt nem fogok a Dunának monni :D
Egész jó a hang, mármint nem a teszt sípolás, hanem a másik zenei tesztlemeznek a része
Mivel direktbe vettem fel a DR100-assal - nincs Riaa korrekció - bátorkodtam hozzáadni a mély tartományhoz vagy 20 dB-t és kicsit kivenni a magasból custom made by kiskacsómmal (24/192-ben vettem fel)
Kellemes, meg kell hagynom tetszik :rolleyes:
capture_003_27012024_154008.jpg (86.66 KiB) Megtekintve 1289 alkalommal
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3258

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Hátha valakinek megmozgatja a fantáziáját, és rámozdul, ha már témában volt a napokban.
https://mgrecords.hu/node/124827
Ma jártam náluk, és biztonság kedvéért lőttem egyet(feketében), néhány lemez kíséretében...
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2639

Hozzászólás Szerző: supravox »

Ez a beállítgatás izgalmas dolog.
Pld. a MoFi-t szemre szinte lehetetlen beállítani.
Annyira a hangszedő teste alatt van a tű és olyan pici a tűszár,hogy én alig látom mi van.
Van sablonom, mérlegem, azimut állító segédbigyóm oszt ennyi.
5x nézek rá 5x másképp láttam.
Feladtam elpakoltam mindent.
Lift leenged oszt lőn ZENE.
Zérus belső barázdatorzítás.
Sőt ahogy halad a tű befele egyre jobb😁
Míg MC-im voltak sose tudta semmelyik szakértő se beállítani úgy,hogy ne nyűglődjön bent az aktuális VdH Koetsu Ortofon
Tán még az Xv1t az nem torzított.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Szorri belevau az értekezésbe
Összeraktam, úgy néz ki mintha rendben lenne alapvetően. Jó, ott látszik egy kis csúszás, a Phase ablakban nem teljesen mono, de amiatt nem fogok a Dunának monni :D
Egész jó a hang, mármint nem a teszt sípolás, hanem a másik zenei tesztlemeznek a része
Mivel direktbe vettem fel a DR100-assal - nincs Riaa korrekció - bátorkodtam hozzáadni a mély tartományhoz vagy 20 dB-t és kicsit kivenni a magasból custom made by kiskacsómmal (24/192-ben vettem fel)
Kellemes, meg kell hagynom tetszik :rolleyes:
Csatolmányok
IMG_20240127_110145.jpg
IMG_20240127_105934.jpg
IMG_20240127_105335.jpg
IMG_20240127_104719.jpg
capture_004_27012024_154050.jpg
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1467

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

József1960 írta:
2024.01.27., szomb. 13:21
45 év alatt kisebb megszakításokkal mindig volt lemezjátszóm. Sanyo TP1010 UM-től a Thorensekig. Lemezjátszók jöttek-mentek, de 4 dolog stabilan megmaradt: 10x-es nagyító, Ortofon 0002 tesztlemez, beállító sablon, és Degrell László könyve.
Mérőlemezem nem volt,és nem is lesz, mert nincsenek hozzá megfelelő műszereim. A beállítólemezhez nem kell műszer, csak lemezjátszó,és egy kis hozzáértés.
Ezek szerint Te is el voltál valahogy oszciloszkóp, fozgométer és mérőlemez nélkül is... :smile53:
Ezek szerint nem csak én vagyok Neandervölgyi ősember. :ohnoohnoohno:

Aztán, a hagyományos eszközeinken túl, bármilyen atompontosan állítanánk is be egy egész műszerparkkal az azimutot, egy hullámos lemez lejátszása folyamán a folyamatosan változó SRA - val együtt változik az is, nagyobb mértékben, mint amit esetleg kiküszöböltünk a műszerparkunk segítségével... sad.gif

NJ_
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 507

Hozzászólás Szerző: NJ_ »

Rock60 írta:
2024.01.27., szomb. 13:09
NJ_ írta:
2024.01.27., szomb. 12:22

Egyebkent egy erdekesseg amit egy korabbi hozzaszolasodban olvastam, de nem akarom idezgetni:

Azimuth. Akik hasznaljak jol tudjak, hogy vannak hangszedok amik kifejezetten erzekenyek az Azimuth pontossagra. Neha azert is, mert elteressel keszulnek. A miertekrol lehet beszelni, de foloslegesnek tartom. Pl. a Koetsuk. Meregdragak, es a legjobb megszolalasukhoz Azimuth pontossag szukseges.
Mi a lenyeg?
Koztudottan problemas hangszedok eseten csak olyan hangkarban erdemes gondolkodni, amin ezt eleve lehet korrigalni: pl. IT-345, FR-64s/66s, GST-801, AC-4000/4400, MAX-237, stb.

Udv., J
>
Megtisztelő, hogy ilyen tájokozottnak feltételezel a hangkarok Azimuth - állíthatóságáról, de ez az idézet NEM tőlem származik... :D :ohnoohnoohno:
„…eleve asszimetrikus hangszedőt, meg meg sem kellene vásárolni.
Az Azimuth szempontjából - többségében - állíthatatlan karok meg alapból okafogyottá teszik ezt a kérdést.”🤲
Erre reflektaltam.

Es ha Azimuth, kicsit tovabbmegyek, es megint idezet nelkul, mert mar nem talalom, ki mikor, de arrol is irtatok, hogy kell e/ erdemes e adott lemezenkent valtoztatni a VTA-t…

A VTA-t nem feltetlenul kell valtoztatni különböző „vastagságú” lemezek eseten. Lehet, de nem feltetlenul kell. Egy 9 inches hangkar esetén a kar hátulját ~4 mm-el(!) kell elmozdítani 1 fokos(!) SRA-változáshoz. A vastagságbeli különbség egyes lemezalatetek között pedig, akar a 120g-os és 180g-os lemezek között is jóval kevesebb mint 4 mm, és jóval kisebb mint 1 fok. A VTA/SRA apró változásaiból hallott/ hallhato különbségek leginkabb az Azimuth eltolódások miatt vannak, foleg az unipivot hangkaroknál az eltolt szög miatt.

U., J
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

„Audio is filled with dangerous amateurs”
Tim de Paravicini & David Smith

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 126

Hozzászólás Szerző: József1960 »

45 év alatt kisebb megszakításokkal mindig volt lemezjátszóm. Sanyo TP1010 UM-től a Thorensekig. Lemezjátszók jöttek-mentek, de 4 dolog stabilan megmaradt: 10x-es nagyító, Ortofon 0002 tesztlemez, beállító sablon, és Degrell László könyve.
Mérőlemezem nem volt,és nem is lesz, mert nincsenek hozzá megfelelő műszereim. A beállítólemezhez nem kell műszer, csak lemezjátszó,és egy kis hozzáértés.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

NJ_ írta:
2024.01.27., szomb. 12:22

Egyebkent egy erdekesseg amit egy korabbi hozzaszolasodban olvastam, de nem akarom idezgetni:

Azimuth. Akik hasznaljak jol tudjak, hogy vannak hangszedok amik kifejezetten erzekenyek az Azimuth pontossagra. Neha azert is, mert elteressel keszulnek. A miertekrol lehet beszelni, de foloslegesnek tartom. Pl. a Koetsuk. Meregdragak, es a legjobb megszolalasukhoz Azimuth pontossag szukseges.
Mi a lenyeg?
Koztudottan problemas hangszedok eseten csak olyan hangkarban erdemes gondolkodni, amin ezt eleve lehet korrigalni: pl. IT-345, FR-64s/66s, GST-801, AC-4000/4400, MAX-237, stb.

Udv., J
>
Megtisztelő, hogy ilyen tájokozottnak feltételezel a hangkarok Azimuth - állíthatóságáról, de ez az idézet NEM tőlem származik... :D :ohnoohnoohno:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1291

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2024.01.27., szomb. 11:11
SoundMania írta:
2024.01.26., pén. 23:28

Mint ahogy a 95% a lemezeit sem mossa.... "Jó" ha legalább keféli.....
Attól hogy nem csinálják, még az a legjobb megoldás.
Elhiszem, meg amit Voyager mond azt is.
Nekem evvel csak az a problémám, hogy nem várható el minden usertől, hogy ezeket az eszközöket birtokolja - ahhoz a pár hangszedőhöz, amit birtokol analógozása során - és még használni is tudja.
Evvel gyakorlatilag ki is zártuk a felhasználó komplex hangszedő-állítgatási lehetőségeket.

Gondolom, átlagos használat mellett a tűszimetria nem változik, eleve asszimetrikus hangszedőt, meg meg sem kellene vásárolni.
Az Azimuth szempontjából - többségében - állíthatatlan karok meg alapból okafogyottá teszik ezt a kérdést.

Szerintem...Kihagytam valamit ?
Valószínűleg fordítva gondolkozunk, gondolkoztunk és fogunk. Miért nem várható el? De legalább az, hogy valakit megkérjenek rá, hogy beállítsa.... Nem írok autót, de még biciklijét sem javíttatják, állíttatják be a legtöbben. Csak a vérkemény outisok, meg néhány erre fogékonyabb, érzékenyebb túrakerékpáros. Sokan közülük saját maguk meg is csinálják. Nincs senki kizárva sem a kerékpározásból sem a beállításból, javításból. A hangszedő beállításból sem... Ez a véleményem!

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.01.27., szomb. 11:20
NJ_ írta:
2024.01.27., szomb. 10:56

A vastagon jelolt mondatreszt meg1x legyszives..

(Nem tartod feltetlenul szuksegesnek minden hangszedonel..?)

U., J
>
Oszciloszkóp, fozgométer, mérőlemez, meg ami még kellhet.
Ha szükséges, ha nem - a mérőlemezen kívül - hány felhasználó birtokolhatja ezeket és használja is vajon ?
Vagy, ilyen irányú segítséget vett igénybet, akár otthonában, akár elcipelve magával a lemezjátszóját ?
Koszonom! Igy ertem a szovegkornyezetet. Nem a hangszedonkenti altalanos beallitasokrol, finomhangolasrol van/volt szo, hanem a muszeres meresek esetleges szuksegessegerol.
>

Mi a lenyeg?

Udv., J
>
Basis, graham, ortofon, ikeda, fidelity research, koetsu, moon, klyne, lamm, m9500, levinson, CEC, lavry, weiss, sansui, nakamichi, furman, analysis plus silver

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

NJ_ írta:
2024.01.27., szomb. 10:56

U., J
>
Oszciloszkóp, fozgométer, mérőlemez, meg ami még kellhet.
Ha szükséges, ha nem - a mérőlemezen kívül - hány felhasználó birtokolhatja ezeket és használja is vajon ?
Vagy, ilyen irányú segítséget vett igénybet, akár otthonában, akár elcipelve magával a lemezjátszóját ?

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2024.01.26., pén. 23:28

Elhiszem, meg amit Voyager mond azt is.
Nekem evvel csak az a problémám, hogy nem várható el minden usertől, hogy ezeket az eszközöket birtokolja - ahhoz a pár hangszedőhöz, amit birtokol analógozása során - és még használni is tudja.
Evvel gyakorlatilag ki is zártuk a felhasználó komplex hangszedő-állítgatási lehetőségeket.

Gondolom, átlagos használat mellett a tűszimetria nem változik, eleve asszimetrikus hangszedőt, meg meg sem kellene vásárolni.
Az Azimuth szempontjából - többségében - állíthatatlan karok meg alapból okafogyottá teszik ezt a kérdést.

Szerintem...Kihagytam valamit ?

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.01.26., pén. 20:45
SoundMania írta:
2024.01.26., pén. 17:43

Pont ezért, mert úgysem látni a tűt... csak a hangszedő testet és a tűszárat.
Kellenének mérőlemezek, oszcilloszkóp, esetleg fozgométer. Persze ismerni kell a hangszedő adatait is. Leginkább a tűnyomóerőt. :)
Elvileg, lehet, hogy így van. gondolkodik.gif
De, ha mindez feltétlenül szükséges lenne minden hangszedőbeállításhoz, a lemezjátszó tulajok 95% - a nem lenne lemezjátszó tulaj. :ohnoohnoohno:
Az alapvetően szükséges beállításokkal sincsenek sokan tisztában.
Ja, vannak mérőlemezeim, talán egyszer használtam őket, mikor megvettem. :rolleyes:

U., J
>

NJ_
V.I.P.
V.I.P.

ELEX írta:
2024.01.26., pén. 16:47
NJ_ írta:
2024.01.26., pén. 12:22
..
Az jo, hogy a regioban jobban es jobb allapotban elerhetoek. A tengerentulon jellemzoen tobbet kell varni jo allapotu azsiai beszerzésekre. Vagy a felujitas. Na erre sokaknak prompt alternativava valt Nishikawa (RIP) TechDas termekvonala.

Az RX-5000 valoban jo konstrukcio. Ha meg kellene neveznem, hogy melyik TT gyarto volt ram legnagyobb hatassal az elmult 35 eves audio-technofil pályámra, akkor a Micro Seiki-t valasztanam. Kiemelve az RX-5000-et es az SX-8000/II-t. A MAX-237 ‘J ‘ es 282 ‘egyenes’ hangkarokkal.....
Mindegyik Micro Seiki Japánból lett behozva. Ehhez persze kell kinti nagyon szoros baráti kapcsolat, mert a jobb darabok nem tudják elhagyni Japánt. Csak a belpiacon cserélnek gazdát.

És ugyanonnan az említett Micro Seiki karokról pár kép, csak a gyönyörködés miatt.

Van még sok egyéb szépség is a gyűjteményben. Egészen kuriózum darabok is.

HG
Gyonyoruek!😍
A ‚J’ formaju, a 9 inches 237-es ‚J’ formaju karszarral, mekkora kedvencem volt! Remek konstrukcioja, univerzialitasa.. sok hangszedo illeszteset tette lehetove. Igazi analog ‚munkaeszkoz’ (volt).

Megkerdezhetem, mik vannak meg abban a gyujtemenyben?😋

U., J>

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Egy problémát nem lehet megoldani a tudatosságnak azon a szintjén, amely magát a problémát megteremtette.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
SoundMania írta:

Kellenének mérőlemezek, oszcilloszkóp, esetleg fozgométer. Persze ismerni kell a hangszedő adatait is. Leginkább a tűnyomóerőt. :)
De, ha mindez feltétlenül szükséges lenne minden hangszedőbeállításhoz, a lemezjátszó tulajok 95% - a nem lenne lemezjátszó tulaj. :ohnoohnoohno:
Ja, vannak mérőlemezeim, talán egyszer használtam őket, mikor megvettem. :rolleyes:
Amikor valaki (már) olyan, hogy megnézi a hangszedő összes alkatrészét beszerelés előtt-után (nem felejtve a tűszimmetriát), annak elég gyorsan lefutnak a fejben azok a feladatok, amit a fent felsorolt eszközzel tervez.

(kevésbé kedvező esetben)

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
SoundMania írta:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:

Pointe
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 469
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Pointe »

andarson írta:
2024.01.25., csüt. 19:16

Régebben még lehetett kölcsönözni digitális tűmérleget a vinil.hu-tól és lehet, hogy egyéb beállító eszközöket is lehetett kölcsönözni (de megvásárolni biztosan lehet) ill. talán szakembert is lehetett kérni, beállítani lemezjátszót - kiszállással+munkadíjjal. Esetleg fuss náluk egy kört.
A Vinil.hu -nál én foglalkoztam ezekkel a dolgokkal, de május óta már nem vagyok ott.

Csinálom a saját bizniszemet, nemsokára jön a 3345.hu, de addig is el lehet érni itt és más fórumokon.

Szekeres István
06 70 771 9095

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

SoundMania írta:
2024.01.26., pén. 13:29
Rock60 írta:
2024.01.26., pén. 09:55
SoundMania írta:
2024.01.26., pén. 09:15

Darvaséknak nem volt annyira jó rendszerük, hogy valóban meghallják amit kell.
Ezek a sablonok a tűszár beállítására alkalmasak csak. A tű nem biztos, hogy ekkor már pontosan jól áll. Azt csak műszerekkel lehet jól beállítani pontosan.
Ha a tű nem áll merőlegesen a tűszárra, akkor inkább az egész hangszedő álljon csálén, csak hogy a tű merőleges legyen a lemezre ? gondolkodik.gif
Igen. De azért nem 20fok eltérésekre kell gondolni persze.
Evidens. :smile32:

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Na, megvan minden Vinil.hu-ról
Mérőlemez, tűerőmérő, sablonok, leszorító, fél kiló füstölt szalonna - ja az nem az :D
Hétvégén játék

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.01.26., pén. 17:32
SoundMania írta:
2024.01.26., pén. 13:29
Rock60 írta:
2024.01.26., pén. 09:55

Ha a tű nem áll merőlegesen a tűszárra, akkor inkább az egész hangszedő álljon csálén, csak hogy a tű merőleges legyen a lemezre ? gondolkodik.gif
Igen. De azért nem 20fok eltérésekre kell gondolni persze.
Ok, nyilván... Milyen műszerekre gondolsz ?
Nálam ott kezdődik, hogy magát a tűt csak minimum 10 - 20 szoros nagyítóval látom... :D
Van egy Azimuth beállító tükröm, beállítom a hangszedőt függőbe, és utána mit nézzek még, milyen műszerrel ?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”