Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Kábelezzünk
Lehet, ám itt belép a nyelvi igényesség is a szakszerűség mellett. Fokozatnak a hétköznapi nyelvben se mondunk komplettebb eszközöket. Nem véletlenül lett belőlük előfok és végfok. Egyértelmű, frappáns, rövid.
Továbbá a végfokozat szót lehet egyetlen végerősítő utolsó fokozatának is érteni, mint ahogy egy integrált erősítő végerősítő fokozatának is.
Kábelezzünk
Azt hidalható sztereó erősítőnek szokás nevezni, lévén, hogy alapból nem egy darab mono erősítő, ld. pl. McIntosh MC275. (De ezt szerintem ön pont ugyanolyan jól tudja, mint én, és csak "vizsgáztatni" akart itt nyilvánosan. De ha ennyi kell a jó húsvétjához, akkor legyen. Semmi pénzért nem rontanám el senki játékát. )
A kérdésem nem vizsgáztatás akart lenni és nem is állt szándékomban senkivel játszadozni. Az egész fejtegetésem arra vonatkozott, hogy nem szükséges megrögzötten ragaszkodni a szakzsargonhoz, ráadásul egy adott kifejezés - még ha helyes is - akár félreérthető is lehet ha nem megfelelő környezetben használjuk. De nem ragozom tovább a szót, aki akarja megérti a mondanivalóm. További sok locsolót .... őőő, akarom mondani szép húsvétot
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Kábelezzünk
gaborkától kérdezném milyen névvel illetné az olyan erősítőt amiben 2db végfok van és lehet sztereó erősítőként ill. a két csatornát hidalva, mono erősítőként is használni?
Azt hidalható sztereó erősítőnek szokás nevezni, lévén, hogy alapból nem egy darab mono erősítő, ld. pl. McIntosh MC275. (De ezt szerintem ön pont ugyanolyan jól tudja, mint én, és csak "vizsgáztatni" akart itt nyilvánosan. De ha ennyi kell a jó húsvétjához, akkor legyen. Semmi pénzért nem rontanám el senki játékát. )
.
Kábelezzünk
Én erős híve vagyok annak, hogy a szak szavakat megfelelően használjuk de csak szakmai körökön belül. Azt gondolom, hogy nem olyan szörnyű vétek ha egy laikus hangfalnak hív pl. egy klasszikus b-reflex hangdobozt hisz a köznyelvben hangfalnak, hangszórónak hívnak szinte majdnem minden hangsugárzót. Ha laikussal beszélek akkor én is keverem a hangfal és hangsugárzó kifejezéseket, nincs ebben semmilyen eretnekség.
Ami a végerősítőket illeti, gaborkától kérdezném milyen névvel illetné az olyan erősítőt amiben 2db végfok van és lehet sztereó erősítőként ill. a két csatornát hidalva, mono erősítőként is használni?
Továbbá a végfokozat szót lehet egyetlen végerősítő utolsó fokozatának is érteni, mint ahogy egy integrált erősítő végerősítő fokozatának is.
Egy szó mint száz nem gondolom, hogy ennyire komolyan bele kellene kavarodni a nyelvészkedésbe. Ha valaki egyértelműen fejezi ki magát és írja le miről beszél akkor nincs gond. Szakmán belül pedig használjuk mindig a helyes szakkifejezéseket.
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Kábelezzünk
Ez fennáll az elő-végfok párosítás esetén is, mégis előszeretettel használják azokat integrált megoldás helyett. A "hozadék" sok esetben jelentősen meghaladja a "hátrányt".
Ma már ez sem mindig egyértelmű. Az én integrált erősítőmben például két bazinagy hálózati trafó van külön az elő és végfoknak. A szeparált egységek általában akkor jobbak, ha egyébként is komolyabb technika van beleépítve.
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21
- Big
- V.I.P.
- Értékelés: 757
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Én úgy gondolom, hogy ezek az elnevezések nem az erősítők felépítéséből/milyenségéből fakadnak, hanem a hangfalak geometriai tulajdonságait vették alapul. Vegyünk két db sztereo végfokerősítőt ( és ne menjünk bele a nyelvészkedésbe, aki akarja az érti ) és 2 db hangfalat, ezt mindenki eltudja képzelni , hiszen nagyrészét nap mint nap nézzük és hallgatjuk. Természetesen azért van szükség előfok nélküli erősítőre, mert csak így kivitelezhető a jobb és bal csatornára ugyan az a jel eljuttatása az előfokról ( Y IC kábel).
A vertikális bi-amp-nál 1 hangfalra vonatkoztatva függőlegesen erősítünk ( egy sztereo erősítő egy hangfal, pl: jobb csatorna a mély, bal a magas szekció), ami azt vonja maga után, hogy a jobb és bal hangfalak külön erősíthetők. A horizontálisnál, pedig nézem a két hangfalat és vízszintesen a két mély illetve a két magas szekciót hajtjuk egy - egy erősítővel, itt a mély és a magas szekció külön erősíthető.
Természetesen, hogy melyik milyen eredményt hoz és kinek mi a szimpatikus azt mindenki próbálja ki saját maga.
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11028
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Ps.: Egyébként, szerény véleményem szerint a multiamplifikációnak csak aktív váltás esetén van valóban számottevő hozadéka.
.
Ebben nem, a többiben egyetértünk.
A szakma két vezér nyelve a német és az angol. Ahogy én tudom, az össze többi nyelvben, így a magyarban is számos félreértés van a szakszavak használata terén, bár angol írásokban is gyakran rosszul használják a kifejezéseket. Más kérdés, hogy az AVX-hez hasonló publikus és laikus fórumokon mennyire elvárható a szakmai és nyelvi precizitás.
- Big
- V.I.P.
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Én ezt az egész vertikális vs.horizontális biamplifikálást nem vágom...
Bocs közben visszaolvastam és pont azt jelenti, amire gondoltam. Ilyen szempontból szerintem nincs jelentősége, hogyan alakítjuk ki, bár szerintem logikusabb az egyik sztereo erősítővel a mély, a másikkal a magastartományt táplálni. De lehetne ez a megoldás akár 4db monoblokk is, akkor teljesen egyenrangú jelet kap az összes hangszóró. Én amit láttam ilyen volt, szerintem nem véletlenül...
Csak most keveredtem ide, de látom már egy páran próbáltak erre vonatkozóan jó dolgokat írni. Semmi különösebb szándékom nem volt ezzel csak inkább kiegészíteni a posztodat, hogy a bekötés módja sem mind1. Itt van a két alternatíva:
F30_Manual_V2.pdf
F30_Manual_V2-1.pdf
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
Kábelezzünk
Ps.: Egyébként, szerény véleményem szerint a multiamplifikációnak csak aktív váltás esetén van valóban számottevő hozadéka.
Ott a pont!
Sensing The Progressive Feeling...
Kábelezzünk
A téma megértéséhez javaslom a végerősítőket nem önmagukban, hanem az őket energiával ellátó tápegységekkel együtt tekinteni. Ha így teszünk, gyorsan rendet vághatunk a készülékek között, mivel nem általános, hogy a dobozban a két végfokpanelhez két önálló tápegység is tartozik. Az ideális multiamplifikált rendszerekben az erősítők egymástól független, teljes értékű egységek. Előfordul, hogy ezeket kettesével dobozolják, de ilyenkor oda szokás írni, hogy dual-mono felépítésről van szó, bár ezt is tévesen értelmezi némelyik gyártó. A közös tápegységről működő végfokozatokat multiamplifikálásra használni öszvér megoldás.
Teljes mértékben egyetértek.
Valamelyik fórumtársunk aláírásában szerepel, hogy sokan rosszul használják a "hangfal" kifejezést, és leírja, hogy mi is a különbség a hangfal, hangsugárzó és a hangszóró között. Ennek ellenére rendszeresen használják akár a zárt dobozokra is a "hangfal" megnevezést. Sőt láttam már olyat, amikor komplett, többutas hangsugárzót valaki egyszerűen "hangszóróként" aposztrofált. Valami ilyesmit látok jelen esetben a végerősítő és a végfok (végfokozat) kifejezések vonatkozásában is. A végfok -az előbbi analógiát követve- a hangszóró. Ha a végfok megkapja a tápegységet, csatlakozókat, stb-t, bedobozolásra kerül, akkor végerősítő lesz belőle. Ha egy végfokot tartalmaz a komplett végerősítő, akkor mono végerősítőről beszélünk. Ha két végfok van beépítve egy végerősítőbe, akkor sztereó végerősítőt kapunk. (Ha ezen a sztereó végerősítőn belül a két végfok külön-külön tápegységgel rendelkezik, akkor az egy dualmono erősítő, azaz, két önálló mono végerősítő van egybedobozolva.) Ha kettőnél több végfokot tartalmaz a végerősítő, akkor sok csatornás végerősítőről van szó. (Tipikus példája a sokcsatornás házimozi végerősítő, ahol egy végerősítőben 5, 7, stb végfok van beépítve.) A sztereó multiamplifikációnál két csatornáról van szó (jobb és bal csatorna), tehát kétszer annyi végfokozatra van szükség, mint ahány úton erősíteni akarunk. (Ha biamplifikálni akarunk, akkor 2x2=4, azaz négy végfokra, ha triamplifikálni, akkor 2x3=6, azaz hat végfokra.) És ennek nincs köze ahhoz, hogy ezek a végfokok mind külön végerősítőbe, vagy akár egyetlen sok csatornás végerősítőbe vannak-e beépítve, noha a legjobb megoldás valóban az, amit ön írt, azaz, hogy mono végerősítőket használjunk a multiamplifikáláshoz.
Mindezt nem azért írtam le, mert azt gondolom, hogy ön nincs tisztában mindezzel, hanem azért, hogy egyszer végre tisztázva legyen, mint a fentebb említett fórumtársunk aláírásában a hangszóró, hangsugárzó viszonya. És persze nem táplálok hiú reményeket azzal kapcsolatban sem, hogy ezután majd a fórumon mindenki helyesen fogja használni ezeket a fogalmakat, hiszen -szintén a fenti példára hivatkozva- hiába jelenik meg sűrűn a fórumon, hogy nem minden hangsugárzó hangfal, azért úgy általánosságban simán a hangfal megnevezést használják a hangsugárzókra még az itt írogatók is.
.
Kábelezzünk
Több elektronika, több kábel.
Ez fennáll az elő-végfok párosítás esetén is, mégis előszeretettel használják azokat integrált megoldás helyett. A "hozadék" sok esetben jelentősen meghaladja a "hátrányt".
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11028
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
A téma megértéséhez javaslom a végerősítőket nem önmagukban, hanem az őket energiával ellátó tápegységekkel együtt tekinteni. Ha így teszünk, gyorsan rendet vághatunk a készülékek között, mivel nem általános, hogy a dobozban a két végfokpanelhez két önálló tápegység is tartozik. Az ideális multiamplifikált rendszerekben az erősítők egymástól független, teljes értékű egységek. Előfordul, hogy ezeket kettesével dobozolják, de ilyenkor oda szokás írni, hogy dual-mono felépítésről van szó, bár ezt is tévesen értelmezi némelyik gyártó. A közös tápegységről működő végfokozatokat multiamplifikálásra használni öszvér megoldás.
Kábelezzünk
akkor azt hogyan hívod, amikor 4db monoblokk erősítővel áll fel a sztereo biamp ?
Abban az esetben nincs értelme sem horizontális, sem vertikális biampról beszélni.
(Ennek a megkülönböztetésnek csak akkor van értelme, ha a négy végfok két-két sztereó végerősítőbe, vagy a négy végfok közül legalább kettő egy sztereó végerősítőbe együtt van beépítve. Ld, 7. oldal: http://www.musicalfidelity.com/uploads/ ... xas100.pdf )
Ps.: A vertikális biampnak akkor van értelme, ha olyan két sztereó erősítőnk van, amiben a négy végfok teljesen ugyanolyanok. A horizontális biampnál használhatunk két olyan sztereó erősítőt, amikben a végfokok nem ugyanolyanok. Pl. köthetjük a kisebb teljesítményű sztereó végerősítő két végfokát a jobb és bal csatorna magas sugárzóihoz, a nagyobb teljesítményű sztero erősítő két végfokát a jobb és bal csatorna mély-közép sugárzóihoz.
.
Kábelezzünk
Vertikális biamp:
(A képen lévő aktív váltó abból szempontból, hogy horizontális, vagy vertikális biampról van-e szó, lényegtelen, ezért figyelmen kívül hagyható.)
Horizontális biamp:
.
akkor azt hogyan hívod, amikor 4db monoblokk erősítővel áll fel a sztereo biamp ?
Kábelezzünk
Én ezt az egész vertikális vs.horizontális biamplifikálást nem vágom...
Bocs közben visszaolvastam és pont azt jelenti, amire gondoltam. Ilyen szempontból szerintem nincs jelentősége, hogyan alakítjuk ki, bár szerintem logikusabb az egyik sztereo erősítővel a mély, a másikkal a magastartományt táplálni. De lehetne ez a megoldás akár 4db monoblokk is, akkor teljesen egyenrangú jelet kap az összes hangszóró. Én amit láttam ilyen volt, szerintem nem véletlenül...
Vertikális biamp:
(A képen lévő aktív váltó abból szempontból, hogy horizontális, vagy vertikális biampról van-e szó, lényegtelen, ezért figyelmen kívül hagyható.)
Horizontális biamp:
.
Kábelezzünk
Vertikális és horizontális biamplifkiációnál* is külön kapja a "jelet" a hangsugárzó "magas és mély része".
.
Én ezt az egész vertikális vs.horizontális biamplifikálást nem vágom...Bocs közben visszaolvastam és pont azt jelenti, amire gondoltam. Ilyen szempontból szerintem nincs jelentősége, hogyan alakítjuk ki, bár szerintem logikusabb az egyik sztereo erősítővel a mély, a másikkal a magastartományt táplálni. De lehetne ez a megoldás akár 4db monoblokk is, akkor teljesen egyenrangú jelet kap az összes hangszóró. Én amit láttam ilyen volt, szerintem nem véletlenül...
Kábelezzünk
Mi a hátránya?
Több elektronika, több kábel.
Kábelezzünk
Belerokkannál anyagilag, meg amúgy se nagy értelme van, mivel mindent az erősítővel állítasz, vagy mikrofonnal kalibrálod, esetleg az adott hangfalpároknál lehet érdekes a hossz (front, surround, back-surround), tehát az azonos párba tartozóknál.
Egy 220 e körüli hangfal rendszerhez + pio vsx 811 hez milyen árkategória és minőségű hangfalkábelt ajánlatos vásárolni? Átjászó kábelekből RCA, digi RCA, optikai kábelből mit javasoltok? A front hangfalakat egy pio a 656-al is szoktam hajtani. Utóbbihoz milyen hangfal kábelt, és RCA kábelt javasoltok? Köszönöm!
- Big
- V.I.P.
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Az nem egy végfok, hanem egy sztereó erősítő, amiben a nevéből következően két végfok van. Külön egy a bal csatorna kimenetének és külön egy a jobb csatorna kimenetének.
.
Nem ez egy sztereo végfok.
- Big
- V.I.P.
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Egy végfokból egyébként sem kaphatja. Mind a vertikális, mind a horizontális biampnál négy darab végfokra van szükség, ami lehet két darab sztereó erősítő két-két azaz, összesen négy végfoka, vagy egy darab sztereó erősítő két végfoka és két darab monoblok egy-egy végfoka, ami így együtt megint csak négy. Erre az utóbbira mutat kiváló példát az alábbi pdf dokumentum 7. oldalán látható ábra:
http://www.musicalfidelity.com/uploads/ ... xas100.pdf
.
Sztereo végfok?
Kábelezzünk
A vertikálisnál egy hangfalat hajt egy végfok jobb és bal kimenete ...
Az nem egy végfok, hanem egy sztereó erősítő, amiben a nevéből következően két végfok van. Külön egy a bal csatorna kimenetének és külön egy a jobb csatorna kimenetének.
.
Kábelezzünk
Csak nem egyazon végfokból.
Egy végfokból egyébként sem kaphatja. Mind a vertikális, mind a horizontális biampnál négy darab végfokra van szükség, ami lehet két darab sztereó erősítő két-két azaz, összesen négy végfoka, vagy egy darab sztereó erősítő két végfoka és két darab monoblok egy-egy végfoka, ami így együtt megint csak négy. Erre az utóbbira mutat kiváló példát az alábbi pdf dokumentum 7. oldalán látható ábra:
http://www.musicalfidelity.com/uploads/ ... xas100.pdf
.
- Big
- V.I.P.
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
A vertikálisnál egy hangfalat hajt egy végfok jobb és bal kimenete ( magas és mély) a horizontálisnál két végfok adott kimenete (pl.: bal) hajtja az adott oldali magasat és mélyet. Természetesen igaz az állítás, hogy a mély és a magas külön jelet kap.
- Big
- V.I.P.
- Kapcsolat:
Kábelezzünk
Vertikális és horizontális biamplifkiációnál* is külön kapja a "jelet" a hangsugárzó "magas és mély része".
.
Kábelezzünk
Ez csak részben igaz, van vertikális és horizontális bi-ampolás is.
.