Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- spendorman
- Nincs visszaút

- Értékelés: 81
Kábelezzünk
Charlie O'Brian
Te nagyon mellé látsz a dolgoknak...
ad 1 . soha nem mondtam hogy a legjobb lenne ezt a topic-ot bezárni (idézet toled: amit spendorman szerint legjobb lenne bezárni és elfelejteni)
mivel néha elég jól szórakozom :-)
ad 2. ez a kommented meg f@szság: ... Szerintem maga Spendorman is inkább "kábelbarát", mint "kábelekben nem hívő".
ha nem vetted volna én woodoo és "kábel" szkeptikus vagyok
Kábelezzünk
Annak eldöntése, hogy süt a nap, vagy be van borulva, nem nagy feladat, de vakteszttel nem lehet megállapítani.
Ez súlyos tévedés ! Megkérsz valakit, hogy vezessen ki bekötött szemmel a szabadba és fordítson a nap állása felé, persze mindezt nyáron és délben, egy óra elteltével visszavezet a fürdőszobába, leveszed a kötést a szemedről és ha úgy nézel ki mint a tini nindzsa teknőcök, akkor sütött a nap.
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5309
Kábelezzünk
Annak eldöntése, hogy süt a nap, vagy be van borulva, nem nagy feladat, de vakteszttel nem lehet megállapítani.
- charlie-obrian
- V.I.P.

- Értékelés: 366
Kábelezzünk
Szerintem maga Spendorman is inkább "kábelbarát", mint "kábelekben nem hívő".
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
Elég sokan olvasgatják ezt a topikot, amit spendorman szerint legjobb lenne bezárni és elfelejteni, többen ki vannak akadva, kérdem én, mitől? A kiugróan nagy marhaságokat senki sem állított, legfeljebb kérdezett felőle, a szkeptikusok hada meg otthon valamiért mégsem a legeslegolcsóbb kábeleket használja, (vajon végeztek-e vaktesztet otthonukban, miért nem jó nekik a kommersz cédajátszókhoz mellékelt zsineg, annak is ezerszer kisebb (tehát elhanyagolható) a torzítása a többi komponenshez képest ?) .
Már miért kéne bezáratni? Itt van élet. Akik ide írnak, azoknak a döntő többségük eleve nem "kábel abszinens" tehát helytelen ebből a topicból kiindulni, úgy is mondhatjuk, hogy torzított ez a minta.
"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)
"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
...Álságos ez a hozzáállás, amit az is mutat, hogy senki nem reagált arra a felajánlásomra, hogy akár nagy nyilvánosság előtt meg tudom mutatni két kábel közti hangzás különbséget statisztikailag is jelentős mértékben.
Én reagáltam rá. Egyébként azt gondolom, hogy súlyos vita lenne a kiértékelés körül, tehát csak rosszabb lenne a helyzet... (Mindkét nagy párt sikeresnek tartja az érvénytelen népszavazást...) Magam pl a "10 esetből 8-ban eltaláljuk, hogy melyik melyik" eredményt igen gyengének minősíteném, míg a többség valószínűleg elégedett lenne...
Komoly munka egy ilyet megszervezni.
(Magam szerveztem 2 személyes kábel vaktesztet, baráti körben, még az is fárasztó volt.)
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
... a szkeptikusok hada meg otthon valamiért mégsem a legeslegolcsóbb kábeleket használja, (vajon végeztek-e vaktesztet otthonukban, miért nem jó nekik a kommersz cédajátszókhoz mellékelt zsineg, annak is ezerszer kisebb (tehát elhanyagolható) a torzítása a többi komponenshez képest ?) .
Maga fölvetés provokatív, a válaszom az: azt maga sohasem tudhatja...
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
... no meg a statisztika, ilyen alapon csak 39-43-as méretig kellene férficipőt gyártani, az a kevés, akinek meg 46-50-es a lába, nem számít, járjon mezítláb, hiszen akkora zokni is felesleges.
Matematikailag igen szakszerűtlen hozzáállás lenne.
- fülelek
- V.I.P.

Kábelezzünk
Elég sokan olvasgatják ezt a topikot, amit spendorman szerint legjobb lenne bezárni és elfelejteni, többen ki vannak akadva, kérdem én, mitől? A kiugróan nagy marhaságokat senki sem állított, legfeljebb kérdezett felőle, a szkeptikusok hada meg otthon valamiért mégsem a legeslegolcsóbb kábeleket használja, (vajon végeztek-e vaktesztet otthonukban, miért nem jó nekik a kommersz cédajátszókhoz mellékelt zsineg, annak is ezerszer kisebb (tehát elhanyagolható) a torzítása a többi komponenshez képest ?) .
Álságos ez a hozzáállás, amit az is mutat, hogy senki nem reagált arra a felajánlásomra, hogy akár nagy nyilvánosság előtt meg tudom mutatni két kábel közti hangzás különbséget statisztikailag is jelentős mértékben.
Én ezt úgy értékelem, hogy a szkeptikus tábor sem gondolja, hogy tök mindegy a kábel kérdés, a "csak tisztességes kábel szükséges" kifejezéstől borsódzik a hátam, annyira egzakt és példamutató . A pszichológia emlegetése a fő mantra, no meg a statisztika, ilyen alapon csak 39-43-as méretig kellene férficipőt gyártani, az a kevés, akinek meg 46-50-es a lába, nem számít, járjon mezítláb, hiszen akkora zokni is felesleges.
Kábelezzünk
Ha ez ilyen egyszerű lenne ... de nem az. Arról pl. nem szokott szó esni hifi fórumokon, hogy a látásnak milyen óriási hatása van a hallásra. De nem csak a látásnak van hatása a hallásra. Saját tapasztalatból is szerintem bárki tudna különböző példákat említeni: velem már történt olyan, hogy teljesen változatlan rendszer esetén ugyanazt a felvételt egyszer gyorsabbnak, élénkebbnek hallottam, máskor sokkal lassabbnak, unalmasabbnak, tompábbnak. Ez a jelenség minden bizonnyal nem a kábelek járódásával kapcsolatos de még csak nem is CD demagnetizálással. Ez az emberrel, a mi testi, lelki állapotunkkal van összefüggésben. Az egész hifi rendszerben az ember a legbonyolultabb változó, az ember az amit a tudomány nem tud teljes mértékben megmagyarázni. Az elektroakusztika mérhető, magyarázható, nincsenek misztikus területek, homályos foltok ("Ezt azért illik nem megkérdőjelezni. ").
Persze, ez a "becsapódás" benne van a pakliban. Ezért írtam, hogy "tessék rá türelmesen időt szánni." Ez alatt min. napokra, többféle megtapasztalásra és nem percekre/pillanatokra gondoltam.
Magam részéről pl. már kerülöm az úgynevezett gyors teszteket, vakteszteket. Napokat/heteket hallgatom a vizsgált új "jövevényeket" - hacsak nem botrányosan silány alkotásról van szó, ahhoz egy perc is elég... - és utána alkotok véleményt. Olyan csodás érzékszervekkel lettünk megáldva, hogy - egy jól ismert rendszerben - a türelmes ismerkedés, többféle zenei produkcióval megszokta mutatni még az enyhe változásokat is, már ha van. Persze egy alaposan bejáratott kábel fordítva bekötését egy pillanat alatt is fel lehet ismerni bármilyen a lelki állapotunk.
.
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2160
Kábelezzünk
Ha ez ilyen egyszerű lenne ... de nem az. ...
Az egész hifi rendszerben az ember a legbonyolultabb változó, az ember az amit a tudomány nem tud teljes mértékben megmagyarázni. Az elektroakusztika mérhető, magyarázható, nincsenek misztikus területek, homályos foltok ("Ezt azért illik nem megkérdőjelezni.").....
Köszi, hogy leírtad a saját tapasztalatod és véleményed. Hasonlóképpen gondolom én is, de ennek ellenére ez sem elegendő magyarázat nekem a jelenségre. Spendorman szerint pedig, ez "SEMMI". Hozzáteszem, hogy Ő is eljutott már idáig. Elmondta többször is, hogy PSZICHO az egész.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Kábelezzünk
A dolog pofon egyszerű, hiába futunk újra és újra nagy köröket...
Az ember - fizika törvényei ide vagy oda - vagy hall, vagy nem hall dolgokat (Ezt azért illik nem megkérdőjelezni. )
...
Ha ez ilyen egyszerű lenne ... de nem az. Arról pl. nem szokott szó esni hifi fórumokon, hogy a látásnak milyen óriási hatása van a hallásra. De nem csak a látásnak van hatása a hallásra. Saját tapasztalatból is szerintem bárki tudna különböző példákat említeni: velem már történt olyan, hogy teljesen változatlan rendszer esetén ugyanazt a felvételt egyszer gyorsabbnak, élénkebbnek hallottam, máskor sokkal lassabbnak, unalmasabbnak, tompábbnak. Ez a jelenség minden bizonnyal nem a kábelek járódásával kapcsolatos de még csak nem is CD demagnetizálással. Ez az emberrel, a mi testi, lelki állapotunkkal van összefüggésben. Az egész hifi rendszerben az ember a legbonyolultabb változó, az ember az amit a tudomány nem tud teljes mértékben megmagyarázni. Az elektroakusztika mérhető, magyarázható, nincsenek misztikus területek, homályos foltok ("Ezt azért illik nem megkérdőjelezni. ").
- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)
- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése
- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása
- akusztikai mérések
- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése
Kábelezzünk
A dolog pofon egyszerű, hiába futunk újra és újra nagy köröket...
Az ember - fizika törvényei ide vagy oda - vagy hall, vagy nem hall dolgokat (Ezt azért illik nem megkérdőjelezni. )
Ha valaki nem hallja a járódást avagy a kábel irány másságát, legyen vele boldog.
Ha valaki hallja a járódást és a kábel irány másságát, az is legyen vele boldog.
Tessék mindenről meggyőződni SAJÁT FÜLEKKEL hitetlen Tamás módjára. Tessék rá türelmesen időt szánni.
Ezek után pedig magasról tenni kell mások - számunkra téves álláspontjára!
.
-
Vendég
Kábelezzünk
.
Lenni, vagy nem lenni? Az itt a kérdés, járatódik-e a kábel, vagy nem?
.
- Voyager
- V.I.P.

Kábelezzünk
.Nem csak mi kábelezünk, hanem ők is kábeleznek:
őt, ők kábeleznek csak igazán.
Jó kép...
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
-
Vendég
Kábelezzünk
.
Nem csak mi kábelezünk, hanem ők is kábeleznek:
Sőt, ők kábeleznek csak igazán.
.
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
A vaktesztekkel kapcsolatban az én véleményem az, hogy van jó néhány nehézség.
1. Kiértékelés. Sokan "10 esetből 8-at eltalált" eredményt nagyon erős eredménynek tekintenék. Én nem.
2. Eléggé fárasztó, 5-nél több ismétlés esetén már érezhetően fárad az ember, legalábbis én. Már pedig 5 ismétlés az nem elég nekem... Ideálisnak a 7-8 ismétlést tekintem...
3. Szükségképpen egy-egy meghallgatást elválaszt az idő, a hallott második hangzást szörnyű nehéz a hallott elsőhöz hasonlítani fejben. (Ez a fő gond szerintem.) Kb mintha látnánk egy lerajzolt szakaszt, majd kis idő múlva ismét látnánk egyet és meg kellene mondani, hogy melyik a hosszabb, lényegesen nehezebb, mint két egymás mellé rajzoltat összehasonlítani...
4. 3-massal összefüggésben egy (rövid) idő után az ember összezavarodik és el is fárad. Magam részéről kb az 5-dik ismétlés után kezdtem fáradni és teljesen elbizonytalanodni...
1. Kiértékelés. Sokan "10 esetből 8-at eltalált" eredményt nagyon erős eredménynek tekintenék. Én nem.
2. Eléggé fárasztó, 5-nél több ismétlés esetén már érezhetően fárad az ember, legalábbis én. Már pedig 5 ismétlés az nem elég nekem... Ideálisnak a 7-8 ismétlést tekintem...
3. Szükségképpen egy-egy meghallgatást elválaszt az idő, a hallott második hangzást szörnyű nehéz a hallott elsőhöz hasonlítani fejben. (Ez a fő gond szerintem.) Kb mintha látnánk egy lerajzolt szakaszt, majd kis idő múlva ismét látnánk egyet és meg kellene mondani, hogy melyik a hosszabb, lényegesen nehezebb, mint két egymás mellé rajzoltat összehasonlítani...
4. 3-massal összefüggésben egy (rövid) idő után az ember összezavarodik és el is fárad. Magam részéről kb az 5-dik ismétlés után kezdtem fáradni és teljesen elbizonytalanodni...
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
a válasz egyszeru:
fogd a kábeled és mérd le (már ha van lehetoséged) nyíl irányában és ellentétesen
hasonlítsd ossze a mérésési eredményeket. ha van kulonbség akkor vsz. rossz a muszered :-)
kérd meg a haverod, hogy cserélgesse osszevissza a kábelt tetszés szerint nyil irányban vagy forditva
ha nem hallasz kulonbséget, ne menj fulorvoshoz
ha hallasz de nem annak fugvényében hogy "helyes irányban" mutat a nyil (ergo nem találod el a helyes irányt) akkor
a) fogékony vagy az ezoterikus feeling-okra
ne írj bejáratásrol vagy hasonlo woodoo-rol
Én csakis a vaktesztet fogadom el, mint értékelhető törekvést (!!) az objektivitásra.
Magam részt vettem már pár vakteszten és részben szerveztem is. Cd játszó teszt, erősítő teszt és interconnect teszt. Egy mondatban leírható az eredmény: kevertük az eszközöket...
Az összes többi meghallgatás eredményét szubjektívnek tekintem! De ez nem "baj". Ez egy szubjektív műfaj, csak fontos tudni, hogy szubjektív...
- fülelek
- V.I.P.

Kábelezzünk
hogy a SEMMIROL mennyit lehet írni :-) BEXARÁS
Csak nehogy így járj
- Voyager
- V.I.P.

Kábelezzünk
a válasz egyszeru:
fogd a kábeled és mérd le...
2.5 méter hosszú a jobb meg kb. a bal is.
Egyébként, mit tudsz Te ennyit mérni? Itt régen nem a mérési eredményekről van szó, leginkább csak a hallásról, vagy hallhatóságáról? Nem is beszélve arról, hogy Te sem nem tudsz semmilyen épp ész érveket felhozni állításaidra és/vagy cáfolni azt, amivel szemben napok óta itt evezel.
- charlie-obrian
- V.I.P.

Kábelezzünk
Elvonatkoztatva minden kontextustól: a semmiről lehet a legtöbbet írni, hiszen ha már valamennyit tud az ember róla írni, attól kezdve sosem fogyhat ki a témából!
- madibalage
- Fórumlakó

- Értékelés: 231
Kábelezzünk
És még mindig igaz, hogy a legjobb, legoptimálisabb kábel is max. annyit hoz, hogy nem szól bele a többi komponens hangjába... Én is mindig cserélgetem a kábeleket, de tudom, hogy soha nem lesz tökéletes, max. kompromisszumokat kötök...
Vagy pulcsit zenehallgatás közben
- madibalage
- Fórumlakó

- Értékelés: 231
Kábelezzünk
És még mindig igaz, hogy a legjobb, legoptimálisabb kábel is max. annyit hoz, hogy nem szól bele a többi komponens hangjába... Én is mindig cserélgetem a kábeleket, de tudom, hogy soha nem lesz tökéletes, max. kompromisszumokat kötök...
- spendorman
- Nincs visszaút

- Értékelés: 81
Kábelezzünk
- fülelek
- V.I.P.

Kábelezzünk
Bocsáss meg nekem, de nem értelek. Fapacinak azt írtad, hogy neked is hasonlóak a tapasztalataid a témában, ergo van elképzelésed a "gyári" irányjelölés okáról. Mindazonáltal nekem azt írod, hogy "kóbor apácák és féltollú hifi indiánok kíváncsiságának kielégítésére". Ebből én arra következtetek, hogy te nem is vagy kíváncsi ilyenekre, csak véletlenül tapasztaltad ezt meg, vagy az általad említett csoportok valamelyikébe tartozol, és Te már kielégítetted a kíváncsiságodat. Egy dolgot még elárulhatnál nekem. Azt, hogy hogyan lehet tapasztalatokat szerezni kíváncsiság nélkül.
A gyár sem hisz az irányjelölésben, csak megnyugtatásképp jelöl,. ha úgy tetszik, marketing szempontnak tekinti, és meg szeretne felelni neki.
A hasonló tapasztalatom alapvetően arra vonatkozik, hogy ha egy jó ideig be van kötve egy kábel, majd megfordítjuk, akkor kicsit, de változik a hangzás, egy idő múlva viszont ugyanolyan lesz, mint azelőtt, a másik irányban. Emiatt nem érdemes sokat foglalkozni evvel az irány témával szerintem.
Sok mindent kipróbáltam ezügyben, pl. a hálózati kábelek dugási irányát is, ami bizonyos erősítőknél jól hallható változást okoz a sztereo tér érzékelésében, más erősítőknél meg garantáltan nulla a változás. Nem mondtam, hogy nem kell próbálkozni, aki kíváncsi, próbálkozzon, csak lehetőleg ne szórjon a környezetébe sommás ítéleteket elhamarkodottan, mert az értelmetlenül káros.