Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

charlie-obrian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: charlie-obrian »

mer van pár éves tapasztalatom "vakteszt" kategoriában meg hasonlo hulyeségekben -volt néhány látássérült ismerősöm, mindent éppúgy ítéltek, mint a látók a kvázi vaktesztben  (a kvázi vakteszt, amikor tudjuk, hogy melyik kettő(esetleg három) kábel szerepel, de nem tudjuk, mikor melyik van csatlakoztatva)

mer vannak fizikai torvények -ez sajnos nem elegendő indok ma már, hiszen a zene nemcsak fizika, hanem lelki folyamat is, ami még nincs egzaktul definiálva. És itt van a qtya elásva...

Nonono, a vakteszt egyáltalán nem hülyeség, sőt az egyetlen esélyünk az objektívnek tekinthető eredmény elérésére. Többször próbáltam magam is.

De elegendő indok. A fizika törvényei alól senki és semmi nem kivétel, ezért fizikai törvény, ennyi.
Ha egy szimfóniát előad egy nagyzenekar a hangversenyteremben, semmi olyan hangjelenség nem keletkezik, ami ne tartozna a fizika tárgykörébe.
(Ezt fontosnak tartom hangsúlyozni. Bármiféle misztifikálásnak ellene vagyok, mint ahogy a természeti törvények degradálásának is!)
Az, hogy ennek milyen a művész színvonala, meg milyen érzéseket vált ki az emberből már egy teljesen más dolog. Az szubjektív.

"Igazán jót sajnos még nem hallottam. A mi hangszóróinknak (a Rádióban is) érdes, kemény hangjuk van. Nem adják vissza a Hi-Fi lényegét." (Varga Ferenc)

"...Hiszen ha a hangot természetes hűségében akarjuk továbbítani, akkor nem csak az alaprezgést kell továbbjuttatni, hanem az összes felhangokat is, mégpedig azzal a viszonylagos erősséggel, amivel az eredeti hangban előfordulnak. Ez roppant nehéz feladat." (Öveges József: Érdekes fizika)

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Mivel az egész audio téma az emberi érzékelésen, észlelésen alapszik (nem csak a halláson!), szerintem alapvető fontosságú lenne, hogy megismerjük magunkat (értsd: az emberi érzékelés, észlelés fiziológiai és pszichológia alapjait). Ha mindezekhez még egy kis fizikát is tanulna minden hifis és alapjaiban megértené, mi hogyan működik az akusztikában, elektronikában akkor talán ki lehetne emelni a hifit abból a mocsokból amiben jelenleg van. Ebben a kérdésben amúgy pesszimista vagyok mert a hifisták többsége hitbeli kérdést fabrikál az audiotechnikából. Az erősen hívő embereket pedig nem lehet se felvilágosítani, se tanítani, se meggyőzni. Mielőtt bárki nekem esik gyorsan megemlítem, hogy akinek nem inge ...
Véleményem szerint a Te logikáddal élve Te ugyanúgy hitkérdést csinálsz a véleményedből, amit egyébként én tiszteletben tartok, csak nem tudom, miért kell minden héten elismételni konkrétumok nélkül. Spendormannek ugyanezt a kérdést tenném fel, csak tőle nem remélek választ. A hittérítők pont ugyanezt csinálják, mint ő: sulykolnak homályos állításokat és persze minden más véleményt hülyeségként állítanak be. Egy az Isten, egy a haza! Aki nem velünk, az ellenünk! ... és hasonló baromságok.

Mennyivel látod rosszabb helyzetben a HiFit, mint az autóipart, a filmipart, a házimozi területét, a televíziózást, a mobiltelefonok piacát, vagy bármelyik szórakoztatóipari területet? Az itt említett szempontok alapján szerintem a HiFi jobb helyzetben van az átlagnál még akkor is, ha látjuk a visszásságait belülről. Az általad kijelölt út, azaz a felvilágosítás, oktatás, önképzés egy nagyon szimpatikus irány, de kérdem én: aki esténként otthon a saját házimozi rendszerén nézi a filmjeit, az mennyire ért a videotechnikához? Akik naponta vezetnek autót, azok talán betéve tudják a jármű működésének minden részletét? Az én válaszaim ezen kérdésekre nemlegesek. Bármennyire is bosszantó a tudatlanság a HiFi felhasználók körében, szerintem semmivel sem rosszabb itt a helyzet, mint bármelyik más területen, de a használati cikkek élvezeti értékére ez minimális hatással van. Annál pedig nem is tudok rosszabbat elképzelni, mint mikor valaki néhány infómorzsából épít bevehetetlennek álmodott várat és annak fellobogózott tornyából hinti a igét a tudatlan nép fejére. E fórumon is rendszeresen találkozhatunk ilyen alulművelt, de nagyon magabiztos messiásokkal, akik szerintem többet ártanak a hobbinknak, mint bárki.

Aki oktatni, valódi és értékes információkat megosztani szeretne, az nosza, csapjon bele, ne csak célozgasson rá, hogy ő ezeknek birtokában van és hogy ez lenne a megfelelő út előre. Mert különben úgy járunk, mint a vének tanácsa, akik annyira elhúzták a probléma megtárgyalását, hogy a döntés napját már egyik sem érte meg.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5288

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

És milyen igazuk van ha így gondolják!

Mivel az egész audio téma az emberi érzékelésen, észlelésen alapszik (nem csak a halláson!), szerintem alapvető fontosságú lenne, hogy megismerjük magunkat (értsd: az emberi érzékelés, észlelés fiziológiai és pszichológia alapjait). Ha mindezekhez még egy kis fizikát is tanulna minden hifis és alapjaiban megértené, mi hogyan működik az akusztikában, elektronikában akkor talán ki lehetne emelni a hifit abból a mocsokból amiben jelenleg van. Ebben a kérdésben amúgy pesszimista vagyok mert a hifisták többsége hitbeli kérdést fabrikál az audiotechnikából. Az erősen hívő embereket pedig nem lehet se felvilágosítani, se tanítani, se meggyőzni. Mielőtt bárki nekem esik gyorsan megemlítem, hogy akinek nem inge ...

Ami a hangszórók bejáratását illeti: jó néhány hangszóró járt a kezeim között az elmúlt kb. 6-7 évben, a paramétereik mérését többféle módszerrel, különböző körülmények között végeztem és minden esetben összevetettem a gyár által megadott adatokkal és mérési módszerekkel. Az a tapasztalat, hogy a gyenge minőségű hangszóróknál számít valamelyest a bejáródás, de alapvetően nem érdemes velük foglalkozni egyéb más rossz tulajdonságuk miatt. A jó minőségű hangszórók esetében feleslegesnek tartom a bejáratást mert a paramétereik egyensúlya (ez az ami számít) olyan kis mértékben változik, hogy nincs ember aki dobozba építve, bármilyen zenei anyaggal, bármilyen környezetben meghallja a változást. Egyébként a hangszórók működése közben is változnak a paramétereik, ha ez számítana és meghallanánk ezeket a változásokat akkor katyvaszt hallanánk a hangsugárzókból, nem zenét.
A hangsugárzók bejáratása után hallani vélt változások inkább pszichológiai alapon működnek, nem valós fizikai alapokon. A kábelek bejáratására ugyanez vonatkozik azzal megfejelve, hogy amíg a hangsugárzók esetében vannak mozgó alkatrészek amiknek közük lehet a bejáratási jelenséghez (de valójában nem sok) addig a kábeleknél semmiféle mozgó alkatrész nincs. A kábelek bejáratásának érzékelése tisztán pszichológiai eredetű tévedés, az ember ilyen. Mindenki ilyen, nem csak a hifisek!

Neked is sikerült kihagyni az érzelmi tényezőt, annak közvetítését a zenéből.
Saját tapasztalat: nagyon jó nevű, igen drága hangsugárzókban használt új, hibátlan 6,5" mélyhangszóró rezonanciafrekvenciája 10(!)Hz-cel lejjebb ment 50 óra járatás után, aztán ott is maradt. Legalább 100pár hangsugárzót készítettem eddig, és minden esetben jól mérhetően lejjebb ment a rezonancia 40-50 óra járatás (nagy membránkitéréssel de még a lineáris határokon belül) után. 
Persze, hogy a hangszóró paraméterei folyamatosan változnak működés közben, de a központosító pille nagyon sokat javít a helyzeten, azért nem "katyvaszt" hallunk.
Már hogy ne lenne mozgó alkatrész egy kábelben! Zenehallgatás közben fogd meg a hangszórókábel csatlakozóját, a kábelt, rezeg, de még hogy, tehát mozog, nem?? A hangsugárzó belső kábeleiről, tekercsekről és egyéb alkatrészekről nem is beszélve! Az egy másik kérdés, hogy kinek mennyire számít, mennyire hallja, vagy csak képzeli, persze, ilyen is van, de ha csak egy olyan hallgató van, aki vaktesztben mindent helyesen ítél, akkor azt mire véljük, csodálatos képességei vannak? Mitől? A fizika neki is fizika, nem? A hangszórónál tízezerszer kisebb torzítású kábelt miért hallja ki konzekvensen?
Egyébként a vakteszt nem lenne akkora hülyeség, ha igazán jól meg tudná valaki szervezni, de ez az eddig publikált eseteknél szerintem még nem sikerült. Martin Colloms próbálkozásai figyelemre méltóak, nem is olyanok a teszt eredményei, mint másfelé... 

lamalas
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 373

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: lamalas »

érdekes, spendorember és nyolckerékhajtásos uram tréfás hozzászólásai azt a benyomást keltik, hogy egész biztos hülyeség a kábel bejáratás, egyáltalán a kábeltopik jelentős hányada is, hiszen a kábelek egy bizonyos műszaki színvonal fölött (R-C-L paraméterek) nagyságrendekkel kisebb torzításúak, mint az audio fogat bármely eleme, ergo nem is hallatszhat (!), azaz kár foglalkozni evvel.És milyen igazuk van ha így gondolják! 

Ami a hangszórók bejáratását illeti: jó néhány hangszóró járt a kezeim között az elmúlt kb. 6-7 évben, a paramétereik mérését többféle módszerrel, különböző körülmények között végeztem és minden esetben összevetettem a gyár által megadott adatokkal és mérési módszerekkel. Az a tapasztalat, hogy a gyenge minőségű hangszóróknál számít valamelyest a bejáródás, de alapvetően nem érdemes velük foglalkozni egyéb más rossz tulajdonságuk miatt. A jó minőségű hangszórók esetében feleslegesnek tartom a bejáratást mert a paramétereik egyensúlya (ez az ami számít) olyan kis mértékben változik, hogy nincs ember aki dobozba építve, bármilyen zenei anyaggal, bármilyen környezetben meghallja a változást. Egyébként a hangszórók működése közben is változnak a paramétereik, ha ez számítana és meghallanánk ezeket a változásokat akkor katyvaszt hallanánk a hangsugárzókból, nem zenét.

A hangsugárzók bejáratása után hallani vélt változások inkább pszichológiai alapon működnek, nem valós fizikai alapokon. A kábelek bejáratására ugyanez vonatkozik azzal megfejelve, hogy amíg a hangsugárzók esetében vannak mozgó alkatrészek amiknek közük lehet a bejáratási jelenséghez (de valójában nem sok) addig a kábeleknél semmiféle mozgó alkatrész nincs. A kábelek bejáratásának érzékelése tisztán pszichológiai eredetű tévedés, az ember ilyen. Mindenki ilyen, nem csak a hifisek!

- hangszórók, hangsugárzók eletro-akusztikai mérése (Thiele/Small paraméterek, átvitel, torzítás, fázis, impedancia)

- aktív / passzív hangváltók, hangsugárzók tervezése, kivitelezése

- meglévő hangsugárzók vizsgálata, esetleges feljavítása

- akusztikai mérések

- esztétikus akusztikai elemek tervezése, kivitelezése

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3196

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

mer tobb a dezinformáció mint a valoság
mer van kábelgyártó haverom (olasz, márkát nem mondok). belelátok a woodoo-ba. látom az o szemétségeit is
mer van pár éves tapasztalatom "vakteszt" kategoriában meg hasonlo hulyeségekben
mer vannak fizikai torvények
mer a kábel woodoo hulyeség és dezinformácio
mer amirol sokan itt irogatnak az nem kábelezzunk kategoriába tartozik hanem hitkérdés
mer sok "bejáratás" f@szsag.

...ilyen bejáratásos dolgok exponenciálisan fokozzák azt a kozép europai (poszt kommunista) ferdehajlamot, miszerint ha valami jo cuccra nincs pénz, akkor az olcso kevésbé jó minoségu berendezés minoségének javulása SZINTE NULLA befektetéssel elérheto. vagy filléres tuninggal...

nem mondom hogy nem mukodik...

Akkor még is csak működhet?

Nekem az esik jól, hogy amit hallok/hallottam, amiről MEGGYŐZŐDTEM másoktól függetlenül, az a messzi távolból eleve tévesnek, hülyeségnek van titulálva. Aki ismer tudja, hogy márkanevekkel, hókusz pókusz markeccinggel nálam sok mindent nem lehet elérni. Mindent fülem/saját ízlésem szerint, alapos meghallgatás után ítélek...persze ebben semmi extra nincs.

Az occcó rendszerekről annyit, hogy lehetséges, hogy elcsodálkoznál azon, hogy az ide írogatóknak milyen értékű motyóik vannak, melyeken valószínűleg az említett járódási változások is jól érzékelhetőek.

Annak esélye, hogy vannak Nálad jobb füllel is megáldott egyedek, az teljesen kizárt?
.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

mer tobb a dezinformáció mint a valoság -ez speciel igaz

mer van kábelgyártó haverom (olasz, márkát nem mondok). belelátok a woodoo-ba. látom az o szemétségeit is -ez is igaz, ravasz az olasz

mer van pár éves tapasztalatom "vakteszt" kategoriában meg hasonlo hulyeségekben -volt néhány látássérült ismerősöm, mindent éppúgy ítéltek, mint a látók a kvázi vaktesztben  (a kvázi vakteszt, amikor tudjuk, hogy melyik kettő(esetleg három) kábel szerepel, de nem tudjuk, mikor melyik van csatlakoztatva)

mer vannak fizikai torvények -ez sajnos nem elegendő indok ma már, hiszen a zene nemcsak fizika, hanem lelki folyamat is, ami még nincs egzaktul definiálva. És itt van a qtya elásva...

mer a kábel woodoo hulyeség és dezinformácio -nagyobbrészt igaz

mer amirol sokan itt irogatnak az nem kábelezzunk kategoriába tartozik hanem hitkérdés -de hát hadd irogassanak

mer sok "bejáratás" f@szsag. inkább tartozik az álmodozás kategoriában. a csodára várás foleg lelki gyakorlatok kozepette mondjuk meghozza az elvárt hatást (a csoda eros hitélet mellett bekovetkezik) -Ámen!

http://www.youtube.com/watch?v=GH2-4D32azo

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 81

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: spendorman »

...Na de akkor mi a bánatos manóért kell piszkálni a többiek hülyeségnek tűnő játékát...

mer tobb a dezinformáció mint a valoság
mer van kábelgyártó haverom (olasz, márkát nem mondok). belelátok a woodoo-ba. látom az o szemétségeit is
mer van pár éves tapasztalatom "vakteszt" kategoriában meg hasonlo hulyeségekben
mer vannak fizikai torvények
mer a kábel woodoo hulyeség és dezinformácio
mer amirol sokan itt irogatnak az nem kábelezzunk kategoriába tartozik hanem hitkérdés
mer sok "bejáratás" f@szsag. inkább tartozik az álmodozás kategoriában. a csodára várás foleg lelki gyakorlatok kozepette mondjuk meghozza az elvárt hatást (a csoda eros hitélet mellett bekovetkezik)

és még sorolhatnám.

ilyen bejáratásos dolgok exponenciálisan fokozzák azt a kozép europai (poszt kommunista) ferdehajlamot, miszerint ha valami jo cuccra nincs pénz, akkor az olcso kevésbé jó minoségu berendezés minoségének javulása SZINTE NULLA befektetéssel elérheto. vagy filléres tuninggal...

nem mondom hogy nem mukodik, mert mukodik. ha valaki nagyon el akar valamit hinni, azt el is hiszi.

engedtesség meg nekem hogy lehessek szkeptikus kicsit, jó? :-) meg kicsit vicces

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

érdekes, spendorember és nyolckerékhajtásos uram tréfás hozzászólásai azt a benyomást keltik, hogy egész biztos hülyeség a kábel bejáratás, egyáltalán a kábeltopik jelentős hányada is, hiszen a kábelek egy bizonyos műszaki színvonal fölött (R-C-L paraméterek) nagyságrendekkel kisebb torzításúak, mint az audio fogat bármely eleme, ergo nem is hallatszhat (!), azaz kár foglalkozni evvel.
Ehhez képest bizonyára jó sok időt és pénzt elköltöttek már kábelügyből kifolyólag, azaz némi vizet "prédikál és bort iszik" szaga van hozzászólásaiknak.
Tudomásul kell venni, hogy még vannak olyan ködfoltok a mérés-hangminőség korrelációjában, amit nem ismerünk, vagy aki ismeri, nem nyilatkozik, mert vagy a jelenlegi mérések nem megfelelőek, és csak  ezeket ismeri el az audio mérnöki társaság, vagy nyilatkozik -közismert dolgokat vagy hülyeségnek tűnő okfejtéseket.
Akinek olyan audio fogata van, amelyik a tulajdonos szerinti tetszési indexe egy kábelcsere/bejáratás eredményeképp a mínusz sávból átlendül a plusz sávba, annak igenis sokat jelent a kábel. Akinek meg nagyon jó cucca van -mondjuk spendormannek, azt nem érdekli ez a téma, hiszen ha kicserélné az egyik összekötő kábelét egy hamára, még akkor is kellően jó maradna a hangminőség.
Na de akkor mi a bánatos manóért kell piszkálni a többiek hülyeségnek tűnő játékát?   

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Fülelek okfejtése a hangszóró bejáródásáról (mérve is kimutatható) érdekes...és hát valljuk meg, melyikünk "bejáratott" készüléke lesz újra specifikálva, ezért magam részéről kissé értelmetlennek látom ezt feszegetni.
.

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

Engem az is érdekel, hogy magában a mérőműszerben, amivel mértek, be voltak-e járatódva az alkatrészek, illetve, hogy a mérőműszer kábele bejáratott volt-e, amikor mértek vele, vagy sem. Mert gondolom, ha a Hi-Fi-nél ezek nem elhanyagolható tényezők, akkor pláne nem elhanyagolható azoknál a műszereknél, amivel a Hi-Fi készülékeket, berendezéseket mérik.

.

na ez az... a méromuszereket (etalonok), amelyekkel azokat a méromuszereket mérik, amelyekkel az audiokomponenseket mérik szintén be kel járatni :-) . az etalonok bemérését egyenesen a vatikánban végzik... A pápa kulfoldi utazása alatt (mivel kulfoldon nem tud etalont kalibrálni) rabbiképzok novendékei is végezhetik ezt az áldásos tevékenységet, amennyiben az etalon kalibrálása nem eseik szombatra. Szombaton (a pápa abszenciája miatt) csak  Chandra Mohan Jain (OSHO) végezhet mérést a szombat reggeli teljes spirituális megtisztulás után....http://www.youtube.com/watch?v=6D7rWLzloOI

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Magassugárzóknál jóval kevesebb idő kell és sokkal kisebb (időnként nulla) a különbség.
A kábelek bejáródási ideje nagyon eltérő. Pl. a vacak kábelek 200 óra után is vacakok maradnak

A vacakból tényleg soha nem lesz jó... pár napja Hosszú fórumtársal mi is fejtegettük, hiszen eleve nem egetrengető változásokról szól a dolog.

Ami az új magassugárzókkal időnként vagy pl. a dac ic-kel történik, azért érdekes. Mitől lesznek kicsit simább, finomabb hangúak pár hét/hónap után? Kb. 4 hónappal ezelött a dac-om elszállt.... A gyártó - szerintem Te is jól ismered - cserélt benne 3 db mérve is teljesen egyforma chip-et, pontosan ugyan azt a fajtát, mint ami benne volt, semmi egyebet. Mondta is, hogy kell neki néhány hét, hogy újra a régi legyen. Maximálisan igaza lett. Feleségem is hallotta kintről a konyhából. Az első napokban nyersebb volt..."több a magas" - mondta (egyébként igen jó füle van ) A lényeg, hogy mostanra (kb.4hó non stop áram alatt) lett nagyjából olyan, mint amilyen előtte volt. Érdekes tapasztalat volt számunkra.
.

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

gondolkodjunk kicsit.... ha lehet
ha az elozo elméletek valósak, akkor

a világ osszes audio cuccának mérési eredményei valótlanok vagy hibásak.

leegyszerusítem:

gyártósorrol cucc lekerul... mérés, tesztek... csomagolás... felhasználó
felhasználó... kicsomagolása... bejáratás... paraméterek megváltozása

számomra tokonszúrás

Engem az is érdekel, hogy magában a mérőműszerben, amivel mértek, be voltak-e járatódva az alkatrészek, illetve, hogy a mérőműszer kábele bejáratott volt-e, amikor mértek vele, vagy sem. Mert gondolom, ha a Hi-Fi-nél ezek nem elhanyagolható tényezők, akkor pláne nem elhanyagolható azoknál a műszereknél, amivel a Hi-Fi készülékeket, berendezéseket mérik.

.

spendorman
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kábelezzünk

gondolkodjunk kicsit.... ha lehet
ha az elozo elméletek valósak, akkor

a világ osszes audio cuccának mérési eredményei valótlanok vagy hibásak.

leegyszerusítem:

gyártósorrol cucc lekerul... mérés, tesztek... csomagolás... felhasználó
felhasználó... kicsomagolása... bejáratás... paraméterek megváltozása

számomra tokonszúrás

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11181
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Az igazán jó kábelek meg csak nagyon kicsit változnak és nem sokáig.
Azok a kábelek járódnak be hosszú ideig és nagy (érdekes, mindig pozitív) változással, amelyeket jó kábelnek hisznek.

Ebben bizony lehet igazság. Azon kábeleimet kellett sokáig járatni, amik aztán hosszabb távon nem igazán váltak be a legtöbb rendszerben.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Egy hangyányit még a bejáródásról hitetleneknek

Novicsento hangsugárzók esetében szinte egyöntetű a Hifista közösség álláspontja, hogy kell nekik "járódási idő" valódi kvalitásaik maximalizálódásához. (Szkeptikusok nyilván itt is akadnak.) Mi járódik a hangsugárzókban? Csupán a membrán perem? A magassugiban?   Ezen kívül mi a helyzet az új elektronikákkal? (pl. erősítő / Dac) A tudományos magyarázat / megértés persze itt is elég homályos...

Azt nem értem, ha bizonyos elektronikai alkatrészek - némelyik vezeték tartalommal - áram/feszültség alatt idővel tudnak valamelyest a fül számára kellemesebbé válni, akkor a villamos energiát szállító hosszúkás alakú "alkatrész", nevezzük kábelnek miért kivétel ez alól?   

Segítsetek, ha selejtes a logikám!   

A hangszóróknál a központosító pille az, aminek bejáratás kell, mert végső rugalmasságát úgy éri el. Járatlan és 50 órát (kellő membrán kitéréssel) járt mély hangszóró rezonancia frekvenciái között akár 10-15% eltérés is lehet (a bejáratottnak mindig mélyebben van a rezonanciája). Magassugárzóknál jóval kevesebb idő kell és sokkal kisebb (időnként nulla) a különbség. 
A kábelek bejáródási ideje nagyon eltérő. Pl. a vacak kábelek 200 óra után is vacakok maradnak
Az igazán jó kábelek meg csak nagyon kicsit változnak és nem sokáig.
Azok a kábelek járódnak be hosszú ideig és nagy (érdekes, mindig pozitív) változással, amelyeket jó kábelnek hisznek.

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 231

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: madibalage »

Majd írd le a tapasztalatokat...
A szinergia fontos.

Jövő7en bekerül a jelútba az új madzag és beszámolok! Az ezüstöt nyomokban sem szereti a rendszerem....

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1029

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Doky »

Már vettem egy régebbi Hydra kábelt, az lesz vágva. Volt már Fapaci ic-m és nagyon nem illett a rendszerembe...Majd írd le a tapasztalatokat...A szinergia fontos.
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Egy hangyányit még a bejáródásról hitetleneknek

Novicsento hangsugárzók esetében szinte egyöntetű a Hifista közösség álláspontja, hogy kell nekik "járódási idő" valódi kvalitásaik maximalizálódásához. (Szkeptikusok nyilván itt is akadnak.) Mi járódik a hangsugárzókban? Csupán a membrán perem? A magassugiban?   Ezen kívül mi a helyzet az új elektronikákkal? (pl. erősítő / Dac) A tudományos magyarázat / megértés persze itt is elég homályos...

Azt nem értem, ha bizonyos elektronikai alkatrészek - némelyik vezeték tartalommal - áram/feszültség alatt idővel tudnak valamelyest a fül számára kellemesebbé válni, akkor a villamos energiát szállító hosszúkás alakú "alkatrész", nevezzük kábelnek miért kivétel ez alól?   

Segítsetek, ha selejtes a logikám!   

.

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Keresd meg pl Fapacit hogy csináljon egy ilyen kábelt!
Már vettem egy régebbi Hydra kábelt, az lesz vágva. Volt már Fapaci ic-m és nagyon nem illett a rendszerembe...

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Egy tuningolt Pioneer N30-hoz kell. Az előlapján van az "A" hüvely és a vinyó háza is "A" csatis, szóval ilyen gyári kábel a mesében sincs...Mivel már volt párszor szétszedve a lejátszó, kiderült, hogy az előlapi usb csati - csak ez az egy van rajta - jó hosszú hurka káábellel megy hátra az alaplapra, ahol egy 4 tűs dugóval csatlakozik. Ezért gondoltam, hogy veszek egy jobb usb - Hydrasound/Néhai - amiről le lesz vágva a "B" csati és rá lesz forrasztva az alaplapi tűkre, a másik vége megy a vinyóba!Keresd meg pl Fapacit hogy csináljon egy ilyen kábelt!
Dune HD Smart H1.,Yamaha WXAD-10., NAD C 326BEE., Evidence Audio Siren II., ZsoltAudio StandART Two Pro., Asus K50IJ. (WD 1.5 TB, WD Pasport 250 GB)., Zimonyi Attila Forte IC., Profigold., Gotham., Lapp., Viablue X60 táp, CA. és Profigold HDMI... Samsung UE46EH6030., HiVox Alces.

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

Egy tuningolt Pioneer N30-hoz kell. Az előlapján van az "A" hüvely és a vinyó háza is "A" csatis, szóval ilyen gyári kábel a mesében sincs...Mivel már volt párszor szétszedve a lejátszó, kiderült, hogy az előlapi usb csati - csak ez az egy van rajta - jó hosszú hurka káábellel megy hátra az alaplapra, ahol egy 4 tűs dugóval csatlakozik. Ezért gondoltam, hogy veszek egy jobb usb - Hydrasound/Néhai - amiről le lesz vágva a "B" csati és rá lesz forrasztva az alaplapi tűkre, a másik vége megy a vinyóba!

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1715

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Annyi szépséghibája van a dolognak, hogy szét kell vágjam a kábelt, mert annak nem látom értelmét, hogy 10 cm-t lecserélek és az usb csatitól az alaplapi csatlakozóig ugyanaz a gagyi kábel megy..

ja hogy nem hátlapi csatlakozáshoz kell?

Doky
♥︎ R.I.P. ♥︎

Kábelezzünk

Annyi szépséghibája van a dolognak, hogy szét kell vágjam a kábelt, mert annak nem látom értelmét, hogy 10 cm-t lecserélek és az usb csatitól az alaplapi csatlakozóig ugyanaz a gagyi kábel megy..Szerintem jó is meg nem is ha szétvágod a kanócot...Mert pl tápkábel, IC kábel csere esetében sem cserélik, cseréljük a készülék belső kábeleit (főként a nem visszaállíthatóság miatt)...
Milyen médiapléjerről van szó?

madibalage
Fórumlakó
Fórumlakó

Kábelezzünk

kérj el egy kábelt próbára. 
Annyi szépséghibája van a dolognak, hogy szét kell vágjam a kábelt, mert annak nem látom értelmét, hogy 10 cm-t lecserélek és az usb csatitól az alaplapi csatlakozóig ugyanaz a gagyi kábel megy..

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1715

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: -KP- »

Felteszem a kérdést, bár úgyis ki fogom próbálni - előtte és utána is lehet ám köpködni hitetlenkedni: vinyó és médialejátszó közé (nem NAS és társai, hanem olyan médiajátszó, ami a forrás és vinyón van a flac) van-e értelme (mint minden más esetben szvsz IGEN) a tacskós gyári kábel helyére valami komolyabb usb madzagot belógatni??? Mert ugye 0ák és1ek folynak, de ha dac és pc között van, akkor hátha itt is, ha meg nem, akkor jobban fog kinézni a hájend univerzális soros busz kábel...

kérj el egy kábelt próbára. 

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”