mishow írta: ↑2022.12.08., csüt. 14:42
TAGA TWA10b
Most játszogatok vele itthon.
Ha lesz .. időm, talán írok róla többet
Úgy adódott, hgy a mai délelőtti ügyfél lemondta, így lett egy kis időm.
Akkor Kedves Gyerekek, most a jó kis Tagáról mesélek ma nektek!
Egyszer volt, hol nem volt ... na jó nem idétlenkedek tovább
A sztori ott indult, hogy az utóbbi időben - általában nagyon kedves fórumtársakkal való levelezések után - mindenféle streamerek kipróbálására nyílt módom. Az utolsó, amiről írtam, a kis wiim kütyü volt. Azt a postot olyan sokan lájkoltátok, hogy gondoltam, szánok még a témára egy kis időt. Pedig ismerem a veszélyeit, épp elég hifibogár csípés piroslik már a bőrömön, de hát a kíváncsiság az kíváncsiság! Igazam van, vagy igazam van? (mondta Besenyő Mindigigazamvan István)

Megígérem, hü*eség innentől OFF!
Tehát TAGA TWA10b
Amikor a kis wiim-et teszteltem, már akkor szóba került, hogy a Linksys alapú streamerek családja új eszközökkel bővül, miközben a korábban nálunk itthon már ismertté vált, és kedvelt iEast kikerül a piacról. A termék és a márka létezik, de a hírek szerint sok vele a baj, így a hazai forgalmazó elengedte. Ekkor jött a wiim, a vele gyanúsan egyforma Elipson és a Taga. Ez utóbbi egy lengyel kis cég, nyilván kínai elemekből építkezik, az elektronikáival kapcsolatban (főleg a csöves erősítőkkel) elég nagy viták voltak itt a fórumon is, de ebbe most nem mennék bele.
A TWA10b streamer viszont mindenütt egyértelműen kedvező fogadtatásra talált, és nem csak az árához képest. Az egyik kedves fórumtárs is vett egyet, jókat mondott róla, és mert korábbi beszélgetéseink alapján adok a véleményére, így a legutóbbi BF alkalmával úgy döntöttem, megspendírozok egyet magamnak.
Az ára akkor 75eFt volt, most 85eFt, de egyrészt ez utóbbi sem sok, másrészt szerintem lehet még találni az óccóból ...
A csomagban egy pinduri készülék van (kb mint az iEast M20/30) egy apró kapcsoló üzemű táp és egy nagyon olcsó kinézetű usb A-C kábel.
A tápot nem akartam kibontani, a Chromecast tápját használtam hozzá, ami egyébként szerintem megegyezik az Apple kis tápjaival, csak ez szürke és guggli logo van rajta. Usb C viszont nem volt itthon, mert Almázunk, így abból a gyárit használtam.
A hang a szokásos Heed láncon keresztül szólt, egy olyan csavarral, amiről eddig nem volt szó: nálam most az Enigmákat egy Si3 hajtja, beépített v2.3 DAC kártyával, aminek csak koax bemenete van. Ide csatlakozik futóműként az Auralic Mini, FLAC Lossless beállítással.
A Tagát ugyanide kötöttem, mivel minél kevesebb eltérést akartam belevinni a tesztbe. Már a nyers Taga a bejáratás nélküli kábellel is meglepett. Barátságosan, melegen szólt, és a nyers készülékek (meg az olcsó készülékek) torzítása jelen volt, de már elsőre sem produkált komoly hibát. Az gyorsan kiderült, hogy ezt a kellemes hangzást a felső basszus kiemelésével "melegíti" fel, miközben nem megy elég mélyre, és a magasai sem az igaziak, gyorsan lekonyulnak, de amíg kitartanak, nem fárasztóak, mint más olcsó eszközök. Ami még feltűnt, hogy a közepe nagyon szép, főleg a zongora és a beszélt/énekelt emberi hang. Pedig ez utóbbi szintén kritikus tud lenni.
Pár nap járatás után úgy döntöttem, emelem a tétet (naná, elindult a bogár) és rendeltem egy TMP tápot. Tamás gyorsan küldött egy zsír újat, tehát ezt is járatni kellett. A hang tovább finomodott, nem volt wow faktor, de a mélyek lejjebb merészkedtek, a magasak feljebb, a közepe tovább simult, a csendek is csendesebbek lettek - de valami nem volt az igazi.
Mit csinál ilyenkor a rendes hifista? Kábelezik. A TMP tápkábele egy pc zsinór volt, azt először egy Oehlbach Powercordra cseréltem, de azzal sok lett a mély. Utána átdugtam a Minihez használt Supra Lorad mkII-t, de azzal meg testetlen lett és hűvös (miközben ugyanez a tápkábel az Auralic tápjában pont ellenkezően működik - nem véletlenül mondjuk, hogy kábelt MUSZÁJ próbálni). Közben rájöttem, hogy még indig a cipőfűző gyári USB C-n keresztül megy a villany, így gondoltam, veszek jobbat. Direkt nem elszállt árút, és nem audiofülű kábelt, "csak" egy normális nagysebességűt - így lett egy Xiaomi Mi usb kábelem 3eFt-ért. A változás ezúttal wow lett - ezt őszintén nem gondoltam volna. Eltűntek a maradék torzítások, a hangzási ballansz a helyére került, ez már az a hang volt, amit - az előzetes tesztek alapján - gondoltam. Innen már nem tehettem meg, hogy a pc kábel helyett ne vegyek valamit ... és mert a büdzsét nem akartam irreálisan felborítani valami túl drága kábellek, így jött a fórumról egy használt Isotek Initium. Persze a táp és a kábelek már másfélszeresére emelték az induló árat, de ez most így is megleő hang. Hozzáteszem, ha nincs AB teszt folyamatosan a Minivel, akkor lehet, hogy az eredeti állapotban hagyom, bár egy Apple kapcsitáp meg egy rendes usb A-C kábel jót tesz, és az nem tétel.
Annyi csavar még volt, hogy közben megfordult nálam (tényleg csak futólag) egy Topping P50 táp, de azzal nem tudtam összejáratni, csak épp meghallgatni. Erről annyit, hogy ez is nagyon másképp szólt, mint a TMP, széthúzta a sávszéleket, az egész hifisebb lett, mindhatnám "chifisebb" - ez is egy jó hang lett, csak másképp, és innentől ez ízlés dolga.
És most az ígért csavar: a Mini maradt az Si3 DAC bemenetén, a Tagát pedig bedugtam a Heed DA optikai bemenetére. Azért abba, mert nem volt itthon másik koaxom. A DA-ban v2.1 kártya van, ami pontosan ugynarra a chipre épül, mint a v2.3 kártya, de más a panel, és ettől a hangja kicsivel melegebb, de nem annyira részletező. Plusz a DA-nak saját tápja van, és a kimenete erősített, ami mind beleszól a hangba. A Toslink kábel egy noname százéves valami, jellegzetesen "kerek" optikai kábel hang, de igazán nincs nagy hibája. Most így lett két teljesen eltérő streamer-rendszerem, amik szó szerint egymásra mutogatnak. Ha az Auralicot hallgatom, hiányzik a másik puha zeneisége, ha a Tagát, akkor meg azt hallom, hogy az Auralic mennyivel jobb hifi. Mindenben. Sávszélek, részletek, tempó, levegősség, színpadkép.
DE, ez már nem a Taga tesztjéhez tartozik, azt lezárnám annyival, hogy ez részemről egy
jó szívvel ajánlott készülék ebben az ársávban, és még fejlesztési potenciál is van benne.
Szerintem mindenképp érdemes egy lineáris táppal kipróbálni, az usb tápkábel cseréje szerintem kötelező, a többi kábel (nagy táp, lan kábel, koax, optikai) mindenkinél a maga dolga. Még annyit, hogy van saját dacja (!) ESS Sabre ha jól tudom, de ezt nem próbáltam. Ha kb az árát mégegyszer ráköltöd ezekre a kiegészítőkre, akkor az alsó-középkategóriában egészen magas szintig versenyképes - vagy hagyod így, és akkor van egy jó streamered egy budget rendszerben, akár külső dac nélkül is. Még annyi, hogy a wifije stabil, és jó hangú, a Supra CAT8 ellenében próbáltam, de nem éreztem szükségét, hogy kábelre váltsak - ez is egy olyan tétel, ami kimarad az elköltendő listából.
Hát kb ennyi. Már csak a végső tanulság maradt hátra, ami talán meglepő lesz: mivel nálam - teszik/nem tetszik - a streaming lett a fő műsorforrás, ezért sajnos azt látom, hamarosan muszáj lesz feljebb lépnem. Imádom az Auralic Minit, de a Taga bizony szembesített azzal, hogy egy bizonyos szint alatt még egy ilyen jó belépő készülék, mint a Mini, bizony kompromisszumokra készteti az embert.
Szóval megint győzött a bogár - és ez megint pénzbe fog kerülni. Ugye már értitek, miért nem akarok én tesztelni?