Off 2: Szeretem a Black Sabbathot, de az elektromos gitároknál nem hallatszik annyira a vasagság, mint az akusztikusoknál, mivel ott a pick up veszi a rezgés jelét, és az erősíti fel, az akusztikusnál viszont tisztán a húr rezgését halljuk, ezért számít minden apróság, hogy egy csont nyeregre fekszik fel a húr, milyen fából van a test, a nyak stb. Persze vannak más szempontok is, én pl. pont vékonyabbra cseréltem éppen tegnap, mert a vastagabb húrral nem tudtam egész hangot nyújtani, annyira merev volt (vagy a kezem gyenge).Aszpirin írta: ↑2022.02.15., kedd 22:39OFFviri írta: ↑2022.02.15., kedd 08:06Az a gond, vagy nem gond, de félreértés forrása lehet, hogy itt sokan nem ugyanazt értjük telt hangzás alatt.
Az én szótáramban pl. kifejezetten pozitív jelző, a sovány, vékony hang ellentéte. Semmilyen torzítást nem társítok hozzá. Mint amikor pl. egy akusztikus gitáron egy 10-es húr készlet után felkerül egy 12-es,egyszerűen húsosabb, teltebb lesz a hang, mindenféle torzítás nélkül, ilyen a hifiben is van, tapasztalatom szerint.
Érdekes ez egyébként... akusztikus gitáron acélbó tényleg 12-es húrkészlet a menő, de pl. elektromoson 9-es a teljesen általános, egy 11-es készlet már kifejezetten vastagnak tűnik, szoktatni kell az ujjakat hozzá nem kicsit. És ami a hangot illeti... Tony Iommi a sérült keze miatt 8.-as húrkészletet használt, ami kifejezetten vékony. Mármint a húrok, mert a hang... hallottál már Black Sabbath-ot? ☺︎
Kéne egy gitáros topic is :)
De hagyjuk a témát, hifitibi így is teljesen félreértette, holott én kifejezetten a hifiről beszéltem, csak azt hittem szemléletes a gitáros példa.