Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3498

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

(az  a 'hibás' tervezés, ami tényleg forrósodott rövid dróttal, az meg jobb hangú. Tehát akkor...?)

ha ezt tényleg így van, akkor ott nagyon durva (szándékos?) tranziens áramköri hiba van. De ha a felhasználó leleményére van bízva, ha mégis rövid, szuper rövid dróttal kísérletezne egy nem NAIM hangsugárzóval (feltételezhető gyári gépkönyvi ajánlás-előírás ellenére) akkor akár tönkre is vághatja az erősítő végtranyóit.
Ettől persze még lehet szeretni a hangját, mint ahogy a csövesek torzításait is szeretjük. Például a rosszul méretezett csöves visszacsatolásoknak is szokott olyan hibája lenni, hogy üresen hagyott hangszórókimenettel durván gerjed, ami tartósan izzítja és túlvezérli a kimenő csöveket.

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: chord »

Mondtam, hogy szekta.
De a Naim esetében akkor is jobb a hosszabb drót, ti is hallanátok. Az fekete sorozat (ellentétben a Olive végfokokkal) elektromosan teljesen stabil, nincs elbaltázott/hibás tervezés, egyszerűen jobb a hang a hosszabb dróttal.
(az  a 'hibás' tervezés, ami tényleg forrósodott rövid dróttal, az meg jobb hangú. Tehát akkor...?)

Még mindig azt mondom, hogy a kábelek csak áramlástani modellezése itt nem elég; működésük magyarázat-kísérletébe célszerű belekeverni olyan kifejezéseket, mint harmonizátor meg rezonátor meg hullámjelenségek; kicsit olyan hang-kondicionálás-féle homályzónás dolgok.

Ennek híján elég lenne egy korrekt, rövid OFC sima drót is.
Én próbáltam.
Ti is.

Az Anticables is; jó üzlet lett a hiszékenység a nem hiszékenységben.

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

...de a sok paraméter együttese mikor hogyan produkál ilyen-vagy olyan hangot, de inkább zenét, melyek már nem mérhetők, na ez az, amit kevesen, vagy nagyon kevesen látnak át. Ebben van nagy jelentősége a tapasztalásnak. Ezt a tapasztalást viszont nehéz úgy előadni, leírni, hogy a többség értse, pláne hogy el is fogadja.
Remek gondolat!
.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Úgy  tudom, hogy a Naim végerősítő kapcsolás (legalábbis régebben) impulzus átvitele akkor volt csak jó, ha megfelelő rcl paraméterű kábellel használták, ez meghatározza a minimum kábelhosszt adott minőségű kábelből. Inkább nem kommentálom...
így van, egy hibát egy másik hibával kell kompenzálni ... de ezt a naimiták megint nem így fogják fel.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5197

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

a NAIM-oknál ez egy bájáratott tény, műszakilag is lehet magyarázni, habár a NAIM-ták ezt inkább ezoteriának tekintik
Úgy  tudom, hogy a Naim végerősítő kapcsolás (legalábbis régebben) impulzus átvitele akkor volt csak jó, ha megfelelő rcl paraméterű kábellel használták, ez meghatározza a minimum kábelhosszt adott minőségű kábelből. Inkább nem kommentálom...

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5197

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A kollega azt javasolta, hogy x hosszúságú drót lehet jobb, mint y hosszúságú, ahol y<x. Pl erre kérdeznék rá, hogy ez hogyan lenne lehetségges.
Például úgy, hogy a mereven rögzített hangszórókábel a hangsugárzó dobozának rezgéseit átviszi az erősítőre, ha hosszabb a hangszórókábel, akkor jobban csillapodik rajta ez a rezgés, mint ha rövidebb. Vannak olyan speciális hangszórókábelek, amiben az a slusszpoén, hogy nagyon erősen csillapodnak bennük a mechanikai rezgések. 70cm-es hangszórókábel  garantáltan rázza az erősítőt, és a mikrofónia nemcsak a csövesek problémája, hanem a félvezetősöké is, kisebb mértékben, de a visszacsatolások miatt zavaróbban. Jó példa a hűtőbordák csengése, amit némi parafa vagy gumicső dugdosással jelentősen lehet csökkenteni, ez azonnal hallatszik az erősítőkön.
Minden alkatrésznek, legyen az passzív vagy aktív, különféle torzításai vannak. Ez ugyan kis szintű, de az adott áramkörnek megfelelően összegződik. Elég nagy a szórás is az azonos gyártmányú és értékű alkatrészek között is, meg kellene mindent mérni, amihez viszont drága műszer kell, valamint ami még drágább -sok idő. 

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A kollega azt javasolta, hogy x hosszúságú drót lehet jobb, mint y hosszúságú, ahol y<x. Pl erre kérdeznék rá, hogy ez hogyan lenne lehetségges.
a NAIM-oknál ez egy bájáratott tény, műszakilag is lehet magyarázni, habár a NAIM-ták ezt inkább ezoteriának tekintik

Klaca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 580

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Klaca »

Nem világos, mire akarsz nem ezoterikus magyarázatot, fogalmazz egyértelműbben. Ha arra vagy kíváncsi, miért befolyásolja a zenevonatot minden passzív elem? ezt azzal egészítem ki, minden aktív elem is befolyásolja a vonatot.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Én még nem hallottam olyan szakmabelit, aki ne azt mondta volna, hogy a zenevonat útjába kerülő minden passzív elem ront a hangon. Ez kb úgy hangzik nekem, mintha azt tagadnánk, hogy a közegellenállás ront a gyorsuláson. (Persze lehet jobb érzés, hogy lobog a hajunk, de hát ugye ez más 'tészta'.) Perzse végül is a hallgató dönt, de szívesen hallanék erre valami nem ezoterikus magyarázatot is, ami más mint a 'hallgasd meg, majd meglátod'.
Nem világos, mire akarsz nem ezoterikus magyarázatot, fogalmazz egyértelműbben. Ha arra vagy kíváncsi, miért befolyásolja a zenevonatot minden passzív elem? ezt azzal egészítem ki, minden aktív elem is befolyásolja a vonatot.

Ugye van az a lejáratott fogalom, saját hanggal bír minden elem, mértéke igen változó, és soha sem önmagában, hanem a mellé-köré épülő többi elemmel csinálja amit csinál.
Természetesen a tulajdonságok 98 százaléka jól mérhető, paraméterezhető, de a sok paraméter együttese mikor hogyan produkál ilyen-vagy olyan hangot, de inkább zenét, melyek már nem mérhetők, na ez az, amit kevesen, vagy nagyon kevesen látnak át. Ebben van nagy jelentősége a tapasztalásnak. Ezt a tapasztalást viszont nehéz úgy előadni, leírni, hogy a többség értse, pláne hogy el is fogadja.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Hangszóróvezetékeknél bizonyos hossz alatt romlik a hang, ezt hidd el.
Pedig a monoblokkosok (pl. én) helyzete mennyivel jobb lenne, mert 70cm -t még a nagyon drága drótból is tudnánk venni, de sajnos ez nem javít a hangon, hanem ront.
Meg az, hogy 1m plusz vezeték ront, +1 aktív elem (az összes tápjával/drótjával/hisztijével) meg egyenesen javít, az furcsa. Pedig néha igaz, tudom.

A Naim -nél (ld.alant) a +1m összekötő (+két csati, belül forrasztások, stb.) javított a hangon, ez tény.
Ja, meg ott a hangszóróvezeték-hossz min. ajánlott az 5m; jó hang 5-20m -ig, e fölött megint romlik.
Jómagam a 2m vs. 7m különbséget erősnek hallottam nálam az utóbbi javára; mások is, persze szektatagok, ez igaz.

gyorsan tedd hozzá, ezek nem általános igazságok, saját környezeted NAIM hisztiei. Egy részük szándékos konstrukciós (erősen megkérdőjelezhető) furcsaság, másik részük ügyetlen izgágaság, főleg rugdalódzó kimenetű tranzisztoros izék igénylik a hosszú kábelek csillapítását.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kábelezzünk

Én még nem hallottam olyan szakmabelit, aki ne azt mondta volna, hogy a zenevonat útjába kerülő minden passzív elem ront a hangon. Ez kb úgy hangzik nekem, mintha azt tagadnánk, hogy a közegellenállás ront a gyorsuláson. (Persze lehet jobb érzés, hogy lobog a hajunk, de hát ugye ez más 'tészta'.) Perzse végül is a hallgató dönt, de szívesen hallanék erre valami nem ezoterikus magyarázatot is, ami más mint a 'hallgasd meg, majd meglátod'.

Hangszóróvezetékeknél bizonyos hossz alatt romlik a hang, ezt hidd el.
Pedig a monoblokkosok (pl. én) helyzete mennyivel jobb lenne, mert 70cm -t még a nagyon drága drótból is tudnánk venni, de sajnos ez nem javít a hangon, hanem ront.
Meg az, hogy 1m plusz vezeték ront, +1 aktív elem (az összes tápjával/drótjával/hisztijével) meg egyenesen javít, az furcsa. Pedig néha igaz, tudom.

A Naim -nél (ld.alant) a +1m összekötő (+két csati, belül forrasztások, stb.) javított a hangon, ez tény.
Ja, meg ott a hangszóróvezeték-hossz min. ajánlott az 5m; jó hang 5-20m -ig, e fölött megint romlik.
Jómagam a 2m vs. 7m különbséget erősnek hallottam nálam az utóbbi javára; mások is, persze szektatagok, ez igaz.

Klaca
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 580

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Klaca »

Meg ott az a 'rövidzárteszt', ami erősen vitatható, vagyis az a jelenség, ha kiiktatunk úgy egy kábelt, hogy valami korrekt módszerrel a kontaktusokat közvetlenül összekötjük, szerintem a hang nem lesz jobb automatikusan. 

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2110

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Nagyon érdekes téma, de ne felejtsük el, hogy hallani is tudni kell, ráadásul ezt nagyon különböző módon tesszük.

„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kábelezzünk

De milyen is lenne a 'független hifisajtó'?
Nektek spec. szükségetek lenne rá?
Pl. egy kábeltesztre?. Mihez hasonlítanák? És milyen berendezésekkel? És milyen zenékkel? Milyen szobában? És ki? pl. olyan, aki etalonnak tart egy ls3/5a hangot? ...stb...stb...

Ezen a fórumon egyetlen olyan kábelt mutassatok, ahol mindenki egyetért a hangzásbeli karakterrel vagy a hangzás/árbeli kvalitásokkal.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Egy nagyon jó írás a témában: http://www.egalizer.hu/hifi/highend/magazin.htm
"Az olvasó felelőssége

Természetesen az olvasók és a vásárlók sem bűntelenek, hiszen a fentebbi helyzet elfogadásáért ők a felelősek. Miért? Amíg az olvasók továbbra is előfizetnek a "szabályokat" követő magazinokra, megvásárolják az általuk "ajánlott" termékeket, addig nincs okuk a változtatásra. Az olvasók saját bizonytalansága és annak hiánya, hogy valaha is komolyan ellenőrizzék az újságok állításait teremtette azt a helyzetet, amit a magazinok jelenleg jól kihasználnak:
Az erő, ami lezüllesztette a magazinokat, a saját becsapott olvasóitól származik."

Nekem erről pont az jön le, mindenki bűnrészes a szarevésben. Nincs független hifisajtó, és pláne nincs elfogulaltlan hifi fogyasztó.
Mi minden kihozható a szubjektivitástól terjengő hifiből?

Tessék mondani, a művészeti ágak mindegyike mennyivel több szubjektivitással bír? Az idézetből az is következhet, nem létezik azoknál sem hiteles igazodási pont, ha meg nincs akkor úgy tudjuk elkerülni a környezetünk megvetését, ha nem gyakoroljuk, nem használjuk, nem élvezzük ... de legalábbis titokban csináljuk.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kábelezzünk

Inkább érdekesnek mondanám; valóban sok mindent érint, és gondolatébresztő.
Az egyik fő tévedése alapvető. Nevezetesen a hifimagazinokat nem azért olvassuk, hogy higgyünk nekik, hogy készülékeket vegyünk, és teljesen tisztába legyünk különböző rangsorokal, hanem szélesíteni a látókört, látni a trendeket, olvasni egy írást pl. valami ezoterikusan drága masináról, nézni a képeket,  jókat nevetni az össze nem illő párosításokon, böngészni a laborteszteket, nézni a görbéket, stb...ez akkor is élvezetes lehet, ha a saját rendszerünk építéséhez az adott olvasmánynak semmi köze, még kérdés szinten is.

Meg ne feledjük, hogy Salvatore mondta azt is, hogy csöveseknél, ha nem elég jó a hang, duplázd meg a teljesítményt....SE hallgatóként mit gondoljak erről...?
Meg ott az a 'rövidzárteszt', ami erősen vitatható, vagyis az a jelenség, ha kiiktatunk úgy egy kábelt, hogy valami korrekt módszerrel a kontaktusokat közvetlenül összekötjük, szerintem a hang nem lesz jobb automatikusan. 

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Ahogy mondod.
Én még negatív kicsengésű, "lehúzós" tesztet nem olvastam. 
Mindig minden, mindennel összevetve a "the Best".
Na ebbőll igazodjon ki a   hifista.

Úgy látom, hogy a tesztek egytől egyik  "fizetett hírdetés" ként kezelendőek.
( audio komponenseknél is, főleg  )

Egy nagyon jó írás a témában: http://www.egalizer.hu/hifi/highend/magazin.htm

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Ami jó az én rendszerembe. Eladott tápkábelem nélkül nincs kedvem leülni a rendszer elé hallgatózni. Hiányzik belőle az élet, dinamika...pedig csak az előérősítóból került ki az oda illő kábel.
Ennyit a kábelek fontosságáról!
.

zsozsó1
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 32

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: zsozsó1 »

nekem is fűzve vannak,semmi gond vele....(4mm-es)

Tehát akkor ha jól értem tudok 2db 4mm kábelt befogatni a Furu csatijába. Ez jó hír köszönöm.
Epson TW-9300, Screenline Othello 110" motoros vászon, LG Oled65C9, IsoTek Aquarius, Anthem P5, Emotiva XMC-1, PMC Twenty 26i,PMC Twenty 22i , HTPC, Synology 1618

ajkamici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 854

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: ajkamici »

Ahogy mondod.
Én még negatív kicsengésű, "lehúzós" tesztet nem olvastam. 
Mindig minden, mindennel összevetve a "the Best".
Na ebbőll igazodjon ki a   hifista.

Úgy látom, hogy a tesztek egytől egyik  "fizetett hírdetés" ként kezelendőek.
( audio komponenseknél is, főleg  )

A "teszteket" és azok eredményét nem szabad szentírásként kezelni. 
DCS Debussy / Aurender A100 / Leben CS600 / Harbeth M40.2 - Entreq Olympus - Shunyata Research és Radnai kábelezés

Roberto11
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 335

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Roberto11 »

Köszönöm a segítséget. Mivel fűzve lennének az aljzatok, valami más után kell néznem, mert ha már egyszer kiépítem ezt a dolgot, akkor legalább 4-es, de inkább 6-os kábelt vinnék. Ha valaki tud ilyet, kérem jelezze. Még egyszer köszönöm.  
nekem is fűzve vannak,semmi gond vele....(4mm-es)
Kép:LG 65"C3,Média:DUNE MAX VISION 4K
Proc:??:Amp:Parasound Halo A51
Front:Focal Electra1038BE,Center:Focal Electra CC1008BE,Surr.:Focal Electra SR30
Sub:JL Audio F112
Hfk.:Neotech NES-3003II,Audioqusest DB14/4
Hdmi:Audioquest Diamond,Furutech HF-X-NCF
Audioquest Wolf subkábel
Stb:IsoACOUSTICS

Lazac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 47

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Lazac »

Érdekes módon minden kábel teszt ugyanazon a sablon mondatokat, szóösszetételeket használja...ezzel továbbra is megkérdőjelezve bennem a kábelek valódi értékét és ehelyett olyan érzés adnak, mintha csak egy reklám szöveget olvasnék/hallanék.
Darvas úr 13 évig volt a HiFi Magazin főszerkesztője, lehet, ha tudna sem akarna másképp írni.
Had javasoljak egy költséghatékony megoldást! Fapaci árul teflon szigetelt aranyozott-ezüst huzalt is, melyekből a kábeleit készíti, méter ára 2e Ft.
Végy 4db 75 cm-es darabot (kb 6500 Ft), forrassz/tass (0-2e Ft) rá jobb minőségű 4db RCA csatlakozót (2-4eFt) és kösd az eq - erősítő közé. Hagyd járódni folyamatosan 3 napot és élvezd a végeredményt. Ha nem szeretsz dupla köröket futni, csinálj 2 pár kábelt, mivel a forrás után sem árt egy.

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 993

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: csövi »

Mit értesz "rendes" kábelen?
Talán azt, hogy nem tompa, nem harsány, nem fed el információt és nem hangsúlyoz?
No de mindezt mihez képest és mennyire? -kérdezi az örök kábelszkeptikus, vagy ahogy már hallottam -kábelszeptikus (ez olyan, mint a halogén tök!)
Eljátszom a gondolattal, hogy mondjuk van ilyen kábelem, (amúgy tényleg van) és úgy bocsájtanám áruba, hogy mindenki annyit fizet, amennyit megér neki, vajon megkapnám összességében az igazi értékét, vagy csak jóval kevesebbet? Vajon aki ilyet vesz, és eladja egyszer,  nyer rajta, vagy veszít? Hiszen nincs hivatalos ára, nincs mihez viszonyítani, ugyanakkor igen jól szól.
Elmondok egy sztorit: nemrég egy érdeklődő felhívott, azt mondta, vett használtan egy Hivox szénszálas készülék-összekötő kábelt, olcsó volt, vidékről küldték, hát megvette, meg is érkezett, de valami miatt nem szólt egyik csatorna sem, gondolta, megkérdezi tőlem, a gyártótól, mi lehet az oka? Megkaptam, megnéztem, szétszedtem, és láss csodát, a plusz szál nem volt odaforrasztva, a minusz szál pedig egész egyszerűen hiányzott. Értitek? EGY szál drót volt a kábelben, és még az sem volt beforrasztva, csak úgy spontán odaillesztették a rca dugó középponti pöcséhez.  Megáll az ész, és visszanéz! Remélem, aki ezt elkövette, három hétig egyfolytában csuklik egy jóízűt.

Ami jó az én rendszerembe.  Eladott tápkábelem nélkül nincs kedvem leülni a rendszer elé hallgatózni. Hiányzik belőle az élet, dinamika...pedig csak az előérősítóból került ki az oda illő kábel.    
Michell Engineering, SOtM sMS Neo, Devialet D200, és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

Vendég

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Érdekes módon minden kábel teszt ugyanazon a sablon mondatokat, szóösszetételeket használja...ezzel továbbra is megkérdőjelezve bennem a kábelek valódi értékét és ehelyett olyan érzés adnak, mintha csak egy reklám szöveget olvasnék/hallanék.

A "teszteket" és azok eredményét nem szabad szentírásként kezelni. Íránymutatóként alkalmasak arra, hogy saját magunk is kisérletezzünk ezekkel a dolgokkal, amennyiben késztetést érzünk a megtapasztalásra. A megtapasztalás pedig nincs ingyen. Instant megoldás a szubjektív tényezők miatt nincs.

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 705

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tollact »

Van benne valami....Épp ezért érdemes minél többfélét saját rendszerben, saját füllel megvizsgálni. Sajnos ez nem egyszerű, mert nem biztos hogy sokan kölcsönadják. A másik probléma pedig az, hogy kissé össze is kell érni a rendszernek a kábellel, tehát egyből nem fogja a maximális minőségét mutatni, csak bizonyos idő elteltével.
Szerintem ha nem akarsz rosszat magadnak és meg vagy elégedve a jelenlegi hanggal, akkor ne kezdj ebbe bele...
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”