Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Pc alapú audio lejátszás

a.gabriel
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 99

Re: Pc alapú audio lejátszás

Hozzászólás Szerző: a.gabriel »

Akkor, ha jól értelmezem, és akár más olvasók is, akkor ez az alábbiak szerint is mehet?

- sima pc, amin megy a Roon core > ez átadja a jelet egy Roon bridge-nek (ami ez esetben egy audiopc)- és az tovább adja az anyagot egy Roon endpoint eszköznek.
Controllernek (vezérlőnek), meg használja valaki a Roon szoftverét

Jól gondolom?

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 870

Hozzászólás Szerző: tottyi »

juliush írta:
2024.11.13., szer. 13:30
tottyi írta:
2024.11.13., szer. 13:05
Akkor ha nekem van egy Game PC a masik szobaban azt hasznalhatnam Roon Core-nak es a mostani Audio PC-em meg lenne a Roon Bridge? Es ez a ket gepes rendszer sokkal jobb hangot eredmenyezne?
Jó eséllyel igen, de az eredmény nagymértékben függ attól, hogy az audio PC-d mennyit tud profitálni hangminőségben abból, hogy a teljes Roon Core működés számos erőforrásigényes feladatát kiszervezed egy másik gépre. Egy próbát mindenképp megér!
tottyi írta: Hol lehet olvasni errol, hogy hogyan kotom ossze a ketto gepet Roon-al?
LAN-on keresztül kell látniuk egymást, ha ez működik, simán felismeri a Roon Core az audio PC-t Roon Ready lejátszóként, és a beállítások (fogaskerék ikon a bal oldali menüsáv tetején) "Audio" menüpontjában engedélyezve kiválasztható audio zónaként.
Koszi szepen. Nezegettem a downloadot a Roon-al es ott van Roon Bridge vagy eleg csak mind a ketto gepre felinstalalnom a sima Roon-t es akkor ugy beallitani ahogy irtad?
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4145

Hozzászólás Szerző: juliush »

És nyilván nyitott kapukat döngetek vele, de ne feledkezzetek meg a Roon másik szépségéről, az önálló Roon Controller funkcióról sem, ami például Andoridos vagy iOS-s eszközre telepített Roon Remote szoftver segítségével lehetővé teszi az ugyanazon hálózaton csücsülő Roon eszközök ("zónák") teljeskörű távirányítását!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

juliush
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
2024.11.13., szer. 13:05
Akkor ha nekem van egy Game PC a masik szobaban azt hasznalhatnam Roon Core-nak es a mostani Audio PC-em meg lenne a Roon Bridge? Es ez a ket gepes rendszer sokkal jobb hangot eredmenyezne?
Jó eséllyel igen, de az eredmény nagymértékben függ attól, hogy az audio PC-d mennyit tud profitálni hangminőségben abból, hogy a teljes Roon Core működés számos erőforrásigényes feladatát kiszervezed egy másik gépre. Egy próbát mindenképp megér!
tottyi írta: Hol lehet olvasni errol, hogy hogyan kotom ossze a ketto gepet Roon-al?
LAN-on keresztül kell látniuk egymást, ha ez működik, simán felismeri a Roon Core az audio PC-t Roon Ready lejátszóként, és a beállítások (fogaskerék ikon a bal oldali menüsáv tetején) "Audio" menüpontjában engedélyezve kiválasztható audio zónaként.
Gyula 

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Akkor ha nekem van egy Game PC a masik szobaban azt hasznalhatnam Roon Core-nak es a mostani Audio PC-em meg lenne a Roon Bridge? Es ez a ket gepes rendszer sokkal jobb hangot eredmenyezne? Mert akkor hetvegen kiprobalom.
Hol lehet olvasni errol, hogy hogyan kotom ossze a ketto gepet Roon-al?
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 144

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Roon kétgépes konfig (2. felvonás)

Persze, hogy nem bírtam kivárni a hétvégét! De milyen jó, hogy nem. Kösz, kösz, kösz, kösz, hogy nem hagytátok rám a hülyeségem!

Akkora hang lett, óriásit nőtt minden, kristály tiszta hangok, a zenészek csak mintha itt lennének! Szuper! Most inkább zenét hallgatok, nem tudok írni többet.

bravo.gif

Köszi még egyszer Kaef, Voyager, Juliush és a többieknek is!
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

juliush
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
2024.11.12., kedd 16:15
Ha jol ertem akkor a Core NAS ugyanolyan minoseget ad a Bricasti-nak mint az optimalizalt Roon Core Audio PC?
Én a saját rendszeremben nem tapasztaltam eltérést, amiben persze az is közrejátszhat, hogy mivel ugyanazt a tartalmat streamelik, ugyanabba a RAAT protokollba csomagolva, műszakilag meg vagyok róla győződve, hogy nem is igen lehetne.
Ha csak valamilyen egyéb, a digitális-analóg átalakítást és/vagy az azt követő analóg tartománybéli feldolgozást befolyásoló egyéb fizikai hatást nem közvetítene az itthoni Cat5e hálózatom két switch közbeiktatásával, de úgy tűnik, nálam nem ez a helyzet. :D
Gyula 

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

juliush írta:
2024.11.12., kedd 16:11
Nem sok szó esett a Core NAS-on történő futtatásának lehetőségéről. Nálam bő 5 éve teszi a dolgát egy Synology DS218+ 6GB-ra bővített RAM-mal és külső SSD-re rakott Roonnal. Ez a kis Celeron procis kütyü még épp elbánik a 4400 albumos/82Ktrackes saját katalógusommal a Tidallal integrálva, de ha közben DSD128-ra konvertálok is, az már sok neki. Vagy böngészés, vagy konvertálás! :D
A végpont egy Bricasti streamer, ami USB-n és AES/EBU-n keresztül hajtja a DAC-okat. Ugyanezen a streameren, DAC-okon keresztül hangminőségben nem tudtam felfedezni különbséget a NAS-on, és a magam építette Audiophile Optimizerrel "kezelt" csendes PC-men futtatott Roon Core között.
Ha jol ertem akkor a Core NAS ugyanolyan minoseget ad a Bricasti-nak mint az optimalizalt Roon Core Audio PC?

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2112

Hozzászólás Szerző: Voyager »

juliush írta:
2024.11.12., kedd 16:11
Nem sok szó esett a Core NAS-on történő futtatásának lehetőségéről. Nálam bő 5 éve teszi a dolgát egy Synology DS218+ 6GB-ra bővített RAM-mal és külső SSD-re rakott Roonnal. Ez a kis Celeron procis kütyü még épp elbánik a 4400 albumos/82Ktrackes saját katalógusommal a Tidallal integrálva, de ha közben DSD128-ra konvertálok is, az már sok neki. Vagy böngészés, vagy konvertálás! :D
A végpont egy Bricasti streamer, ami USB-n és AES/EBU-n keresztül hajtja a DAC-okat. Ugyanezen a streameren, DAC-okon keresztül hangminőségben nem tudtam felfedezni különbséget a NAS-on, és a magam építette Audiophile Optimizerrel "kezelt" csendes PC-men futtatott Roon Core között.
Ezt ki fogom próbálni. Köszi!
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”

juliush
V.I.P.
V.I.P.

Gyula 

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2024.11.12., kedd 15:33
Most találtam egy kb egy éves cikket (2023 szeptemberi), ahol arról írnak, hogy a roon 2.0 (build1310) változik a futtatás szempontjából windows és macos alatt is. Vagyis hogy a core megszűnik a helyette alkalmazott server pedig háttérben fut.
Ez a szétválasztás gondolom, hogy az egygépes felhasználóknál is hozott hangminőségben javulást (a roon update-k, amúgy is szoktak időnként ilyet eredményezni). Ha meg van olyan optimalizáló szoftver a gépen, mint pl a fidelizer plus vagy pro, ahol be lehet állítani, hogy különítsen el egy processzormagot az audiovégrehajtásra, akkor különösen érvényesül ez. De lehet, hogy még ez esetben is jobb a kétgépes felhasználás.
Én is használom a Fidelizer Pro-t a zene PC-n. Automatikusan indul a rendszerrel "network player" profillal és az általad említett mag izolációval.

Ez utóbbit nem csak a Roon-hoz érdemes használni.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3737

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

wasiliy888 írta:
2024.11.12., kedd 14:58
Jó hát van még esély, ott van a gyerek gépe a másik szobában (lehet jobb lenne, ha a pincében lenne, akkor nem hallanám, ahogy játék közben kiabál), az egy elég combos és zajos desktop pc.
Akkor egyből azzal próbálom ki, az lesz a roon core.
De ez mégis fura, hogy ha az audio pc (roon endpoint) minősége, usb kártyája, amihez a dac kapcsolódik az elsődlegesen meghatározó, miért kell mégis leválasztani erről a streamelést, adatbázis kezelést. És ha mégis le kell, miért kell hozzá csaknem erőmű?
gondolkodik.gif
Nem írtam olyat, hogy erőmű kellene, mivel nem kell.

Nálam a Roon Core szerver egy 25W TDP-s, passzív hűtésű, 4 magos Xeon CPU-s butított Ubuntu Linux szervert használó gép. Ez kb i3-as processzornak felel meg. A Roon adatbázisomban van kb 400 ezer track, nagy részük cd-nél nagyobb felbontású, 5 összesen 24 TB kapacitású USB-s SSD-n és diszken. A Roon adatbázisának archív mentése is közel 30 GB. Vagyis az átlagosnál sokkal több tracket és nagyobb adatbázist kell kezelni. Különösebb nehézség nélkül kezeli ez a ma már 6 éves gép is.

A Roon Bridge vagy egy Hifiman Serenade streamer/DAC (ebben egy két magos ARM CPU adja a Roon Bridge módot) vagy egy Fiio M15s DAP, ami wifin keresztül csatlakozik a szerverhez (ez pedig egy Android 10-es oprendszerű hordozható lejátszó).

Egy átlagos 8 portos Ciaco switchem és a Telekomos optikai routerem van. Vagyis teljesen átlagos az IT háttér is.

Egyszerre akár 2 zónára is tudok akár DSD512 file-okat is lejátszani, különösebb zavar nélkül, még akkor is, amikor a szerver gép éppen üjraindexálja az adatbázist éppen.

A két gépes lejátszás, ahogy az előző posztban is írtam, arról szól, hogy az a gép, amihez a DAC csatlakozik, ne csináljon semmit, ne kezeljen adatbázist, ne indexáljon, csak az legyen a dolga, hogy fogadja a szerverről a RAAT protokollal küldött streamet.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Most találtam egy kb egy éves cikket (2023 szeptemberi), ahol arról írnak, hogy a roon 2.0 (build1310) változik a futtatás szempontjából windows és macos alatt is. Vagyis hogy a core megszűnik a helyette alkalmazott server pedig háttérben fut.
Ez a szétválasztás gondolom, hogy az egygépes felhasználóknál is hozott hangminőségben javulást (a roon update-k, amúgy is szoktak időnként ilyet eredményezni). Ha meg van olyan optimalizáló szoftver a gépen, mint pl a fidelizer plus vagy pro, ahol be lehet állítani, hogy különítsen el egy processzormagot az audiovégrehajtásra, akkor különösen érvényesül ez. De lehet, hogy még ez esetben is jobb a kétgépes felhasználás.
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2024.11.12., kedd 14:58
Jó hát van még esély, ott van a gyerek gépe a másik szobában (lehet jobb lenne, ha a pincében lenne, akkor nem hallanám, ahogy játék közben kiabál), az egy elég combos és zajos desktop pc.
De ez mégis fura, hogy ha az audio pc (roon endpoint) minősége, usb kártyája, amihez a dac kapcsolódik az elsődlegesen meghatározó, miért kell mégis leválasztani erről a streamelést, adatbázis kezelést. És ha mégis le kell, miért kell hozzá csaknem erőmű?
gondolkodik.gif
A zenegyűjtemény (zenei fájlok) lejátszása miatt van a szerver. Egyébként ha csak streaming a feladat, akkor "erőmű" sem biztos, hogy kell a Roon Core-nak. (ez utóbbit nem próbáltam)

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

gondolkodik.gif
Dynavox X4000

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

kaef2 írta:
2024.11.12., kedd 14:03
wasiliy888 írta:
2024.11.12., kedd 13:18
juliush írta:
2024.11.12., kedd 12:58
Szia!
Valójában egyáltalán nem meglepő az eredmény, hiszen a hangminőséget pont az audio periféria (USB DAC, ha jól értelmeztem) és az azt meghajtó Roon végpont hangzásbeli képességei határozzák meg elsődlegesen. Ebből a szempontból egy laptop (praktikusan bármilyen) messze alulmarad egy speckó USB-kártyával, megfelelő ASIO driverrel operáló dedikált audio PC-n csücsülő DAC-kal szemben. Vagyis a laptop, mint Roon végpont eszköz felállással "fordítva ülsz a lovon", a "kétgépes" (valójában szerver-kliens) architektúrában épp hogy az audio PC-nek kellene ezt a funkciót betölteni és mögötte egy Roon Core-nak futnia egy másik gépen, ami elég combos a saját zenei kollekció és Tidal katalógus egységes kezeléséhez, illetve az egyéb olyan számításigényes feladatok ellátásához, mint a DSP-zés (formátumkonverzió, EQ, egyebek).
Igazad van, abban, hogy egy alapból kétgépes roon telepítésnél, milyen kellene legyen a felállás. De ha visszaolvasol még kettőt-hármat, láthatod, hogy nálam alapvetően így merült fel a kérdés, hogy egy igen gyenge notebook szolgálhat-e valami módon hangminőség javulást egy kétgépes felállásban. És magában a gyenge minősége határozta meg azt, hogy legfeljebb csak roon brigde-ként funkcionáljon. (Egyébként a dac és az usb kábel átvándorolt rá.) A munka érdemi részét nálam így is az audio pc végezte, csak lanon kiküldte a kész anyagot lejátszásra a dacnak (a notebookon át). Ez nem fordítva ülés, hanem egy kísérlet. Az meg, hogy mennyi minden játszik még szerepet a végső hangminőségben, szerintem nem olyan egyszerű, ahogyan te látod. De én kipróbáltam, és nem tetszett. Lehet neked is kísérletezni, majd megírni a saját tapasztalataidat.
Érdemes esetleg fordítva is tenni egy kísérletet, amikor a laptopon fut Roon Core és az audio PC-n van az usb-s dac.
A hangzást az a gép határozza meg, amihez az USB DAC csatlakoztatva van.
A két gépes felállás lényege, hogy az adatbáziskezelést, internetes kommunikációt ne azon a gépen végezzük, amihez a DAC van csatlakoztatva. Illetve akkor is jó, amikor valami öreg zajos ventillátoros szerver gépen futtatjuk a Roon Coret, amit eldugunk emiatt mondjuk a pincébe.
A multiroomot nem is nagyon lehet egy gépes felállásásal megcsinálni, hiszen a lényege, hogy csak egy server gép kelljen és arról tudjanak futni a Roon Bridgek a különböző helységekben.
Érdemes lesz futni egy kört az említett Fiio SR11 streamerrel is, amikor már kipróbálható lesz.
A Core feladata a zenei könyvtár kezelése, a zenei fájlok feldolgozása, és az audiojelek előkészítése a lejátszáshoz. Ez a „központi agy”, és ideális esetben egy erős számítógép.

Nálam csak ez a felállás hozott jó eredményt:
Roon Core – Erős PC (NUC + a hálózatban szerver)
Roon Bridge vagy Roon Remote – Audio PC (vagy hálózati futómű)

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

kaef2 írta:
2024.11.12., kedd 14:03

Érdemes esetleg fordítva is tenni egy kísérletet, amikor a laptopon fut Roon Core és az audio PC-n van az usb-s dac.
Ezt mindenképp meg fogom még próbálni, majd hétvégén, mert időigényesebb feladat, mint a roon bridge beállítása.
:tutiok:
Dynavox X4000

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2024.11.12., kedd 13:18
juliush írta:
wasiliy888 írta:
2024.11.12., kedd 11:07
Sziasztok!

Egy rövidke beszámolót osztanék meg a Roon (Tidal) kétgépes próbálkozásomról. Azoknak, akik lusták tovább olvasni, röviden annyi, hogy nálam nem vált be...
Szia!
Valójában egyáltalán nem meglepő az eredmény, hiszen a hangminőséget pont az audio periféria (USB DAC, ha jól értelmeztem) és az azt meghajtó Roon végpont hangzásbeli képességei határozzák meg elsődlegesen. Ebből a szempontból egy laptop (praktikusan bármilyen) messze alulmarad egy speckó USB-kártyával, megfelelő ASIO driverrel operáló dedikált audio PC-n csücsülő DAC-kal szemben. Vagyis a laptop, mint Roon végpont eszköz felállással "fordítva ülsz a lovon", a "kétgépes" (valójában szerver-kliens) architektúrában épp hogy az audio PC-nek kellene ezt a funkciót betölteni és mögötte egy Roon Core-nak futnia egy másik gépen, ami elég combos a saját zenei kollekció és Tidal katalógus egységes kezeléséhez, illetve az egyéb olyan számításigényes feladatok ellátásához, mint a DSP-zés (formátumkonverzió, EQ, egyebek).
Igazad van, abban, hogy egy alapból kétgépes roon telepítésnél, milyen kellene legyen a felállás. De ha visszaolvasol még kettőt-hármat, láthatod, hogy nálam alapvetően így merült fel a kérdés, hogy egy igen gyenge notebook szolgálhat-e valami módon hangminőség javulást egy kétgépes felállásban. És magában a gyenge minősége határozta meg azt, hogy legfeljebb csak roon brigde-ként funkcionáljon. (Egyébként a dac és az usb kábel átvándorolt rá.) A munka érdemi részét nálam így is az audio pc végezte, csak lanon kiküldte a kész anyagot lejátszásra a dacnak (a notebookon át). Ez nem fordítva ülés, hanem egy kísérlet. Az meg, hogy mennyi minden játszik még szerepet a végső hangminőségben, szerintem nem olyan egyszerű, ahogyan te látod. De én kipróbáltam, és nem tetszett. Lehet neked is kísérletezni, majd megírni a saját tapasztalataidat.

A hangzást az a gép határozza meg, amihez az USB DAC csatlakoztatva van.

A két gépes felállás lényege, hogy az adatbáziskezelést, internetes kommunikációt ne azon a gépen végezzük, amihez a DAC van csatlakoztatva. Illetve akkor is jó, amikor valami öreg zajos ventillátoros szerver gépen futtatjuk a Roon Coret, amit eldugunk emiatt mondjuk a pincébe.

A multiroomot nem is nagyon lehet egy gépes felállásásal megcsinálni, hiszen a lényege, hogy csak egy server gép kelljen és arról tudjanak futni a Roon Bridgek a különböző helységekben.

Érdemes lesz futni egy kört az említett Fiio SR11 streamerrel is, amikor már kipróbálható lesz.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

juliush írta:
wasiliy888 írta:
Sziasztok!

Egy rövidke beszámolót osztanék meg a Roon (Tidal) kétgépes próbálkozásomról. Azoknak, akik lusták tovább olvasni, röviden annyi, hogy nálam nem vált be...
Szia!
Dynavox X4000

juliush
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
Sziasztok!

Szia!
Gyula 

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok!

Egy rövidke beszámolót osztanék meg a Roon (Tidal) kétgépes próbálkozásomról. Azoknak, akik lusták tovább olvasni, röviden annyi, hogy nálam nem vált be.

Ahogy Kaef javasolta a notebookból lett a roon bridge, az audio pc-m meg továbbra is maradt roon server, ahogyan eddig. Nem húztam új oprendszert a notebookra, használtam a 64 bites win10et (Ki érti, hogy miért ezzel árulták?), ami gyárilag rajta volt. A roon brige telepítése és beállítása nem vett túl sok időt igénybe, ezt még tegnap este megejtettem, hogy ma ne ezzel kelljen vesződnöm. Elsőre látott minden gép minden másikat. A dac a notebookon csüngött ugyanazon a ValhallA usb kábel végén, amivel eddig az audio pc-n. Így ez utóbbi dedikált usb kártyája (Bodor-féle) rendszeren kívül rekedt. Mindkét gép a hydra tuningos dlink switchemhez csatlakozott, így kommunikált a roon közöttük. A notebook egy mezei cat5 árnyékolás nélküli patch kábellel, az audio pc a ww starlight8-cal.

A hangzásban sajnos, egyértelmű visszalépés volt tapasztalható így a rendszeremben. A dinamika csökkent, nem volt eléggé testes, életszerű a hangszerek és énekesek hangja. Az egész hangzás lapos volt. Ugyanakkor a magastartományban jelentkezett egy nem túl nagy, de jól észlelhető torzítás, rárakodás.

Alapvetően ez a roon bridge - ha jól értelmeztem a hivatalos honlapon szereplő leírást -, egy multiroom rendszer, és nem arra van, hogy a hangminőség javítását szolgálja. Valószínű, hogy olyan rendszerekben képes ezt a hatást kifejteni, ahol két egyformán audio célból nézve "gyenge" gép van. Például két általános, otthoni felhasználású notebook. Ahol már van legalább egy olyan régi audio pc, mint az enyém a plusz gép közbeiktatása nem hoz javulást a lejátszó rendszerben, sőt még ronthat is, ahogy az én példám mutatja.

Adtam esélyt a notbooknak. Kipróbáltam úgy is, hogy akksiról üzemelt, és tettem alá rezgéscsillapító eszközt. Egyik sem vált be, semmi javulás/változás nem volt észlelhető.

Egy próbát azért megért, nem volt bonyolult és nem került semmibe. Köszönöm!
Dynavox X4000

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 327

Hozzászólás Szerző: pjm »

kaef2 írta:
2024.11.11., hétf. 14:44

A Fiio új, SR11-es streamere 50 ezer forint alatti árral kiváló lehet, mint második gép. Remélem hamarosan ki tudom majd próbálni.

https://www.bartimexaudio.hu/FiiO-SR11
Ez mondjuk ha jó rendesen meg tudja bolygatni a wiiim körül a vizet, legalábbis azoknál akik futóműként használják.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2024.11.11., hétf. 10:15
Végig olvastam Kaef összefoglalását a PCs zenelejátszásról, és ha jól sikerült értelmeznem az egy gépes megoldásnál jobbnak tartja a két PCvel történőt.

A kérdésem az, hogy mindenképp tapasztalható hangzásban nyereség a két PC javára, vagy ha nagyon gyengék a gépeim, akkor nem feltétlenül, illetve lehet esetleg rosszabb is?

Ahogy az aláírásomban szerepel: Tidal/Roon és W10 van. Az audio PC egy régi 4th gen Core i5, 8GB ram, ssd, bodor usb kártyával. A másik gép egy vacak netbook szerűség, dual core 1,4GHz proci, 2GB ram, asszem 32GB háttértár amin a windows is alig fér el.

Van értelme a kétgépes roon telepítéssel kísérletezni, vagy fölösleges?
Még valami: a a vacak gépre érdemes lehet egy Ubuntu Linuxot telepíteni, és arra meg a linuxos Roon Bridget. Pénzbe egyik sem kerül. Kb 10 GB tárhelyen elfut az OS és pár MB a Roon Bridge, de akár külső USB stickről is.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2024.11.11., hétf. 10:15
Végig olvastam Kaef összefoglalását a PCs zenelejátszásról, és ha jól sikerült értelmeznem az egy gépes megoldásnál jobbnak tartja a két PCvel történőt.

A kérdésem az, hogy mindenképp tapasztalható hangzásban nyereség a két PC javára, vagy ha nagyon gyengék a gépeim, akkor nem feltétlenül, illetve lehet esetleg rosszabb is?

Ahogy az aláírásomban szerepel: Tidal/Roon és W10 van. Az audio PC egy régi 4th gen Core i5, 8GB ram, ssd, bodor usb kártyával. A másik gép egy vacak netbook szerűség, dual core 1,4GHz proci, 2GB ram, asszem 32GB háttértár amin a windows is alig fér el.

A második gép lehet akár egy Raspberry alapú is, amennyiben a Roon szoftvert használjuk, elég rajta csak egy Roon Endpoint/Bridge futtatása. Vagy egy streameré, ami tud Roon Bridge is lenni. Vagyis az egy gépeshez képest a két gépes konfig nem feltétlenül sokkal drágább, persze lehet olyan is.

Egy kisérletet megér, egy átlagos Ethernet switchet vagy routert használva, átlagos Ethernet kábelekkel is.
A Fiio új, SR11-es streamere 50 ezer forint alatti árral kiváló lehet, mint második gép. Remélem hamarosan ki tudom majd próbálni.

https://www.bartimexaudio.hu/FiiO-SR11

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Dynavox X4000

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”