Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1298

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Block írta:
2025.12.21., vas. 16:36
SoundMania írta:
2025.12.21., vas. 16:22
Block írta:
2025.12.21., vas. 16:09

A 45-ös az a 1925 körül már gyártott 2wattos trióda? Majd megkérdezem ismerőst neki milyen Hidimondok voltak, de azt hiszem a régiből a legdrágább, csak nem tudom az melyik újabb jelzésűnek lehet a szintje. Utána többet lehet sejteni.... Ha volt is nálam, amire nem emlékszem, de talán ő majd igen, akkor nagy esély lenne hogy jobb, mert akkor biztos, hogy rosszabb volt mint a vz, mivel egyik sem volt a vz közelében sem nálam és csak az Lp-k voltak még VZnél is jobbak. Majd rákérdezek emlékszik - e. Ha nem akkor meg kell várnod míg összejön a meghallgatás....
Dehogy kell megvárnom... Ez csak egy elvi kérdés volt,...és mivel az eddigi tapasztalataid szerint elfogult vagy ezzel a kábellel még csak le sem tudod írni,hogy igen ez csak akkor derülne ki,ha a "TE" rendszeredben próbálnánk ki. Az hogy ti egy másik rendszeren,egy más szobaakusztikában mit hallotok az csak nektek kiindulópont.Azt,hogy én mit hallok jobbnak otthon,.... azt egyedül csak én tudom eldönteni magamnak. 36_1_11.gif
Triódákra nem írtál semmit, pedig egy fontos eleme lett volna a történetnek és nem érzem magam elfogultnak, csak "tömörítve" írom le a tapasztalatokat amiket elég sok rendszerben szereztem vele. És látom be is veted rá a Jolly-Jokert. :) Hallgasd meg majd ha alkalmad lesz a saját környezetedben, az a biztos! Mi sem Hidimondokhoz hasonlítanánk úgysem, mert tudtommal már nincs egy sem a rendszerben. Csak azt tudom, hogy sok év meg sok és főleg drága Hidimond után, végre újra kezd tetszeni a hang.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1501

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Block írta:
2025.12.21., vas. 14:24
Én eddig úgy tudtam SoundMániától,hogy egy jó kábel mnden olyan rendszerben jót fog mutatni,ahol a rendszer alkotói egy szint felett vannak. Tehát ahol Arc és társai a komponensek,ott már villantani fog.
Ha meg a rendszer komponensei gagyik,oda ne rakd be,vagy ne csodálkozzál,hogy nem javít semmit,netán még rosszabb lesz. Oda belépő szintű kábelek kellenek,....ott Rudibá madzagjai segíthetnek.
Ilyet aligha állított SM, mert a tapasztalat messze nem az.
A Vz - ben pont az a zseniális, hogy nagyon magas szintű rendszereket is képes kiszolgálni, ezzel együtt van olyan megbocsájtó, hogy szerényebb cuccoknak sem a hibáit emeli ki, hanem belecsempészi a maga muzikalítását.
Ez a kettős tulajdonság sem az alatta, sem a felette lévő szintű AN kábeleknek nem sajátja.
Azokra inkább jellemző az, amit Te írtál.
SM évek óta mondja, hogy a Vz - t gyengébb cuccok között is érdemes használni, mert bőven "megdolgozik" az áráért.
Én is ezt tapasztaltam és kb. mindenki, akinek van.

Csúcs rendszerekbe - ha valaki megengedheti magának - az LP jobb.

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 161

Hozzászólás Szerző: Block »

SoundMania írta:
2025.12.21., vas. 16:22
Block írta:
SoundMania írta:
2025.12.21., vas. 15:46

Akkor ez most igaz lehet,vagy hülyeség,...és így látatlanban azt mondod,hogy itt is jobb lenne a Vz?
A 45-ös az a 1925 körül már gyártott 2wattos trióda? Majd megkérdezem ismerőst neki milyen Hidimondok voltak, de azt hiszem a régiből a legdrágább, csak nem tudom az melyik újabb jelzésűnek lehet a szintje. Utána többet lehet sejteni.... Ha volt is nálam, amire nem emlékszem, de talán ő majd igen, akkor nagy esély lenne hogy jobb, mert akkor biztos, hogy rosszabb volt mint a vz, mivel egyik sem volt a vz közelében sem nálam és csak az Lp-k voltak még VZnél is jobbak. Majd rákérdezek emlékszik - e. Ha nem akkor meg kell várnod míg összejön a meghallgatás....
Dehogy kell megvárnom... Ez csak egy elvi kérdés volt,...és mivel az eddigi tapasztalataid szerint elfogult vagy ezzel a kábellel még csak le sem tudod írni,hogy igen ez csak akkor derülne ki,ha a "TE" rendszeredben próbálnánk ki. Az hogy ti egy másik rendszeren,egy más szobaakusztikában mit hallotok az csak nektek kiindulópont.Azt,hogy én mit hallok jobbnak otthon,.... azt egyedül csak én tudom eldönteni magamnak. 36_1_11.gif

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:
SoundMania írta:
Block írta:
2025.12.21., vas. 14:15

Magyarul D9-est nem hallottál mellette. Az meg hogy a Meishuhoz jobban passzol egy Kondo vezeték ,mint egy réz Fraktál valahogy engem sem lep meg. De azt,hogy az én 45-ös monoblokkjaimhoz és a Zu hangfalhoz egy Kondo madzag jobb-e D9-nél,ahol mellesleg 2 D4-es kábel adja a tápot,az erősítőből pedig D8-as kábel megy a hahgfalakhoz,...csak akkor hiszem el,ha hallom egymás után ,és én is jobbnak ítélem meg.
Akkor ez most igaz lehet,vagy hülyeség,...és így látatlanban azt mondod,hogy itt is jobb lenne a Vz?

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

SoundMania írta:
Block írta:
SoundMania írta:
2025.12.21., vas. 08:08

Persze hogy nem gondolom. Ismerősnek voltak Hidimondjai
Magyarul D9-est nem hallottál mellette. Az meg hogy a Meishuhoz jobban passzol egy Kondo vezeték ,mint egy réz Fraktál valahogy engem sem lep meg. De azt,hogy az én 45-ös monoblokkjaimhoz és a Zu hangfalhoz egy Kondo madzag jobb-e D9-nél,ahol mellesleg 2 D4-es kábel adja a tápot,az erősítőből pedig D8-as kábel megy a hahgfalakhoz,...csak akkor hiszem el,ha hallom egymás után ,és én is jobbnak ítélem meg.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:
2025.12.21., vas. 14:24
Rock60 írta:
2025.12.21., vas. 14:02
Rock60 írta:
2025.12.20., szomb. 17:48

A VZ már nagyon jó, az LP még jobb és annál is van feljebb - Sootto - de az utóbbiak már nagyon a felső száz játékszerei.
Nem véletlenül szajkózza SM a VZ - t, pedig feljebb lépett már.
Nagyon jól illeszkedik bármilyen láncba, ami nem minden AN kábelről mondható el.
Vannak olyan ütőkártyái, ami miatt a legrosszabb esetben még a rendszert is érdemes hozzá hangolni, ha valami nem lenne kerek.
Csak emlékeztetőül és egy félreértés tisztázására. " Gombhoz a kabátot "

Természetesen nem arra gondoltam, hogy egy IC kedvéért dobjuk ki pl. az ARC végfokunkat, vagy a Magneplanart.
Viszont, ha véletlenül a VZ rendszerbe kerülésével nem kívánatos irányba billenne a hangzási balansz, akkor erősen sanszos, hogy az nem az Ő hibája.
Van annyira jó a kábel, hogy érdemes érte a kiegészítők variálásával megkeresni a probléma forrását.
( Készülékalátét, lemezalátét, DC dugó, vagy egy másik IC a rendszerben, stb, stb...)
Nekem ez másképp jön le. Én eddig úgy tudtam SoundMániától,hogy egy jó kábel mnden olyan rendszerben jót fog mutatni,ahol a rendszer alkotói egy szint felett vannak. Tehát ahol Arc és társai a komponensek,ott már villantani fog.
Ha meg a rendszer komponensei gagyik,oda ne rakd be,vagy ne csodálkozzál,hogy nem javít semmit,netán még rosszabb lesz. Oda belépő szintű kábelek kellenek,....ott Rudibá madzagjai segíthetnek.
Ilyet nem hallottál tőlem! Szoktam felhozni, hogy még Arcam erősítő, B@W cdm1, Rega P3 rendszerben is sokat javított egy V kábel is, de amikor Vz-vel hallgattuk, na az volt a nagyobb lépés. Mai készülék és Vz árakon nem valószínű, hogy egy azonos árú készülék többet dobna... Hangulatban pláne nem. Nem hallottam még egy kábelt sem, ami ilyen zenehallgatási kedvet tudna csinálni, az LP-ken kívül.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:
SoundMania írta:
Block írta:
2025.12.21., vas. 07:28

Aha,..értem. Tehát akkor te egy Townshend Fraktálon keresztül mérted le,hogy a Vz-nek nem lehet vetélytársa egy réz kábel. Magyarul D9-est nem hallottál mellette. Az meg hogy a Meishuhoz jobban passzol egy Kondo vezeték ,mint egy réz Fraktál valahogy engem sem lep meg. De azt,hogy az én 45-ös monoblokkjaimhoz és a Zu hangfalhoz egy Kondo madzag jobb-e a mostaninál,csak akkor hiszem el,ha hallom egymás után ,és én is jobbnak ítélem meg. Ez olyan,mintha én azt írtam volna,hogy próbáltam valamilyen Kondo ezüstöt,..de a D9 jobb volt.
Nem ezeket írtam! Ezeket csak te találtad ki. Nem mondtam véleményt, csak tapasztalatokat. Illetve, de annyiban mondtam véleményt, hogy nekem a Kondo ezüstökkel az akkori rendszer hangja jobban tetszett mint sok komponens cseréje után..... Ami cd, erősítő és sok sok kábel volt.... És ha összejönne végre, akkor ismét látom/hallom majd mit tudnak a Kondok ma. Függetlenül attól, hogy bármi eddigi kábel amikkel összehallgattuk sem hangminőségre, sem érzelmi hatásra nem tudta még csak megközelíteni sem őket eddig sehol ahol meghallgattuk. Hogy ez másnak mennyire jön be nem tudom. Csak azt hogy egy-egy meghallgatás után senki nem vonta kétségbe a létjogosultságukat a rendszerében. De bizonyára nekem volt eddig csak mindig szerencsém vele.

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 101

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

durvahó.gif
wasiliy888 írta:
2025.12.20., szomb. 18:16
Voyager írta:
2025.12.20., szomb. 17:51
wasiliy888 írta:
2025.12.20., szomb. 17:31
Szerintem meg a rezet egész egyszerűen azért alkalmazzák kábelként, mert a színesfémek közül az egyetlen olyan anyag, ami minden tulajdonságával megfelel ehhez, és nem az az oka, hogy annyira csúcs a vezetési képessége. És mivel nem nemesfém, azokhoz viszonyítva olcsó, és nagy mennyiségben fellelhető.
Kíváncsi vagyok mikor kezdték alkalmazni a réz kábeleket áram továbbításra, és mikor tudták azokat a pontos ellenállási értékeket megmérni, amelyeket istván01 írt, illetve belinkelt.
Nem az egyetlen anyag, de egyszerűen ez a legjobb kompromisszum. Audióban a réz azért terjedt el, mert kiszámíthatóan alacsony az ellenállása, könnyű vele dolgozni, jól forrasztható, nem problémás hosszú távon, és mindig "ugyanazt" hozza. Nem azért jó, mert "csúcsfém", hanem mert stabil.

Az ezüst papíron jobb vezető, de drága és kényesebb, az arany meg nem a vezetése miatt érdekes, hanem mert nem oxidál, ezért csatlakozóknál jó.

A lényeg az, hogy nem a végletek számítanak, hanem a megbízható, ismételhető viselkedés – ebben a réz hozza a legjobb egyensúlyt.
Hát én most pont nem az audioról beszéltem. Mert gondolom, hogy a réz, mint kábel áramtovábbításra már jóval korábban használatos volt, mint hogy az audiotechnika, mint olyan, egyáltalán létezett volna. De amikor az audioban elkezdtek elektromosságot használni, és többé már nem a kézzel felhúzós fonográf volt a high end, egyszerűen ez volt a kézenfekvő, hiszen a rezet régen használták már. Nem hinném, hogy voltak kísérletek vassal, ólommal, vagy alumíniummal. Habár régi épületeknél, ahol nagyon spóroltak, ott voltak réz és alu kábelek a falban. De hifinél szerintem soha.
A JPS Aluminata pl speciális alumínium ötvözet. És nagyon jó. "Ahogy" az ára is...

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Artika írta:
2025.12.21., vas. 13:09
Köszönöm.
A kábelnek utána nézek, a Discoveryre azt írták hogy merev a hangkarba, viszont előnye az, hogy végig lehet használni. A gyári ellensúlyt cseréltem, excentrikus ellensúlyt esztergáltattam magamnak.. arra is sokan esküsznek, hogy a tengely vonal alatt van a súlyozás...kipróbálom. A hangszedő Nagaoka MP-200 a hangja nagyon jó nekem. Egyelőre marad.
Ha sok pénzem lesz akkor hangkar csere :-)
SoundMania írta:
2025.12.20., szomb. 23:16
Artika írta:
2025.12.20., szomb. 22:01
Nem vészesen merev.... A legjobb kábel a Kondo ai az ezüst csatlakozóival, de a Rega karba nem érdemes beletenni. Tabriz zi-be már igen.... A Discoveryvel meg megspórolod az ic kábelt is. Az "excentrikus" ellensúly nem eskü kérdése! Annak olyannak kell/kellene lennie! Zi már speciálisan olyan.... :)

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Rock60 írta:
2025.12.21., vas. 14:02
Rock60 írta:

A VZ már nagyon jó, az LP még jobb és annál is van feljebb - Sootto - de az utóbbiak már nagyon a felső száz játékszerei.
Nagyon jól illeszkedik bármilyen láncba, ami nem minden AN kábelről mondható el.
Vannak olyan ütőkártyái, ami miatt a legrosszabb esetben még a rendszert is érdemes hozzá hangolni, ha valami nem lenne kerek.

Természetesen nem arra gondoltam, hogy egy IC kedvéért dobjuk ki pl. az ARC végfokunkat, vagy a Magneplanart.
Viszont, ha véletlenül a VZ rendszerbe kerülésével nem kívánatos irányba billenne a hangzási balansz, akkor erősen sanszos, hogy az nem az Ő hibája.
Van annyira jó a kábel, hogy érdemes érte a kiegészítők variálásával megkeresni a probléma forrását.
( Készülékalátét, lemezalátét, DC dugó, vagy egy másik IC a rendszerben, stb, stb...)
Nekem ez másképp jön le. Én eddig úgy tudtam SoundMániától,hogy egy jó kábel mnden olyan rendszerben jót fog mutatni,ahol a rendszer alkotói egy szint felett vannak. Tehát ahol Arc és társai a komponensek,ott már villantani fog.

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

SoundMania írta:
Block írta:
SoundMania írta:
2025.12.20., szomb. 17:21

Sajnos nem írtál sem árakat sem típusolat, így nehéz bármit reagálni. De a vz egy nagyon jó kábel. Egy réz volt ami a hallottak közül legjobb réz volt és a Vx-et is jócskán lekörözte, de a vz-vel az sem ért fel, a Townshend Fraktal.
Aha,..értem. Tehát akkor te egy Townshend Fraktálon keresztül mérted le,hogy a Vz-nek nem lehet vetélytársa egy réz kábel. Magyarul D9-est nem hallottál mellette. Az meg hogy a Meishuhoz jobban passzol egy Kondo vezeték ,mint egy réz Fraktál valahogy engem sem lep meg. De azt,hogy az én 45-ös monoblokkjaimhoz és a Zu hangfalhoz egy Kondo madzag jobb-e a mostaninál,csak akkor hiszem el,ha hallom egymás után ,és én is jobbnak ítélem meg. Ez olyan,mintha én azt írtam volna,hogy próbáltam valamilyen Kondo ezüstöt,..de a D9 jobb volt.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:

Artika
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Artika »

Köszönöm.
A kábelnek utána nézek, a Discoveryre azt írták hogy merev a hangkarba, viszont előnye az, hogy végig lehet használni. A gyári ellensúlyt cseréltem, excentrikus ellensúlyt esztergáltattam magamnak.. arra is sokan esküsznek, hogy a tengely vonal alatt van a súlyozás...kipróbálom. A hangszedő Nagaoka MP-200 a hangja nagyon jó nekem. Egyelőre marad.
Ha sok pénzem lesz akkor hangkar csere :-)
SoundMania írta:
2025.12.20., szomb. 23:16
Artika írta:
Üdv.
Érdeklődnék, hogy tudnátok-e nekem ajánlani valakit aki vállalja egy Rega RB300 kar belső kábelezését? Illetve DIN es külső kábelt RCA val.
Milyen kábelt és milyen RCA és hangszedő csatikat érdemes használni?
Köszi
Wasili fórumtársnak nagyjából igaza van. Annyit lehet árnyalni a dolgot, hogy vehetsz akár Rolsan Tabriz zi kart inkább. Vagy veszel egy Rega Ania hangszedőt a Rega Rb300-ba, bármi van is most benne! Ellensúlyt nem feltétlenül kell kicserélni, a kisméretű Tungsten súly elég jó. Persze a Michel Technoweight jobb nála, de annyira megdrágul a kar vele, meg a kábelezéssel már, hogy olcsóbb és jobb megoldás egy Roksan kar, főleg ha nem akarsz hangszedőt is cserélni. Rega karhoz kötelező darab az Ania! Vagy megelégszel csak a karkábel cseréjével. Discovery kábel talán a legolcsóbb és nem olyan rossz. Annál nem is kellene vacakolni semmivel, csak olyan hosszút venni, hogy elérjen folyamatosan vezetve az erősítő bemenetéhez. Így nem kell plusz csatlakozó sem meg mindent egyszerűen meg lehet oldani. Aniával nagyon magasra ugrana a hangminőség így. Sőt még átkábelezés nélkül is....

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

wasiliy888 írta:
2025.12.20., szomb. 23:12
dixie-chicken írta:
2025.12.20., szomb. 19:44
kabáthoz gombot,vagy gombhoz kabátot :quetionmark:
Az az igazság, hogy SM valóban sokszor sarkos véleményt formál egy rendszer kábelezésével kapcsolatosan, de még általánosságban véve is. Viszont így is üdítően informatívak a hozzászólásai...
Ez igaz. :smile49:
De, hogy jön a felső idézethez SM ? :D

Azt én írtam, ha jól rémlik... gondolkodik.gif :smile49:

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Block írta:
SoundMania írta:
Block írta:
2025.12.20., szomb. 15:50
Sajnos nem írtál sem árakat sem típusolat, így nehéz bármit reagálni. De a vz egy nagyon jó kábel. Egy réz volt ami a hallottak közül legjobb réz volt és a Vx-et is jócskán lekörözte, de a vz-vel az sem ért fel, a Townshend Fraktal.
Na most már írtam árakat és írtam tipusokat is. Remélem nem gondolod azt,hogy csak a Townshend Fraktal az egyedüli jó rézkábel. Reagálhatsz ,...az sem baj,ha leszarozod a Hidiamond,vagy a Valhalla kábeleimet,....szeretem olvasni az írásaidat,mert rajtad látom,hogy sok jó kábelt próbáltál,...és a komponenseid is azon a szinten vannak,hogy hallod is a különbségeket. (bár sokan kérdezték,hogy mik azok,sosem írtad le,csak annyit,hogy jók,...én ebben biztos vagyok).
Persze hogy nem gondolom. Ismerősnek voltak Hidimondjai, de talán már egy sincs meg neki. Azt tudom, hogy akkor tetszett eddig nála legjobban a hang, amikor Kondo ezüstkábelekkel hallgattuk meg. Ott el lehetett olvadni Bidu Sayo, meg Mercedes Sosa attrakcióitól. Azóta már kicserélte az erősítőit (Mesihu volt) meg a kábeleket és cd is már talán a 2. csere után van (talán ott még AN CD2 volt, de lehet, hogy Jadis Jd1 már) és már ismét kezd jó lenni. Pedig nagyrészt rezeket használ. Ansuz A, C.... Lehet már D is van, meg Zensati drágább kábeleit.... Talán év végén még összejövünk vele hallgatózni... És a Townshend Rock, Benz Glyderrel, még mindig jobb hangot csinál mint bármi digitális amit ott hallottunk. :) (hogy ilyen szálat is vigyek bele....)

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

SoundMania írta:
Block írta:
2025.12.20., szomb. 15:50
Na most már írtam árakat és írtam tipusokat is. Remélem nem gondolod azt,hogy csak a Townshend Fraktal az egyedüli jó rézkábel. Reagálhatsz ,...az sem baj,ha leszarozod a Hidiamond,vagy a Valhalla kábeleimet,....szeretem olvasni az írásaidat,mert rajtad látom,hogy sok jó kábelt próbáltál,...és a komponenseid is azon a szinten vannak,hogy hallod is a különbségeket. (bár sokan kérdezték,hogy mik azok,sosem írtad le,csak annyit,hogy jók,...én ebben biztos vagyok).

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Tctronic írta:
2025.12.20., szomb. 19:48
A kábelezés egy nagyon-nagyon megosztó dolog a hifiben. Visszaemlékezve a saját hifis pályafutásom alatt a Hifi piac és Stereo magazinon szocializálódva, már a kezdő rendszeremet is próbáltam a számomra elérhető jónak mondott kábelekkel összekötni. A kábelek kiválasztása abban az időben inkább csak az említett újságok ajánlása alapján történt nálam. Kevés hifis ismerősöm volt akkoriban a közelben, még internet is csak döcögött. Nem próbálgattam sok kábelt, akkoriban nem is volt erre nagy lehetőség, de a pár kábel ami megfordult nálam már éreztette hogy bizony van eltérés közöttük. Az első valamire való rendszerem: NAD 3020E Technics valamilyen CD B&W601 hangsugárzó is meg tudta mutatni, hogy bizony van eltérés a kábelek között. De nem éreztem hogy ég és föld csak hogy van. Ahogy lehetőségem volt komolyabb rendszereket építeni, egyre több kábelt kipróbálni egyre inkább kijött hogy hoppácska, egyre fontosabb a "jó" (vagy jobb) kábel. Mindenhol.
A jó mindenkinek mást jelent. Jelenleg azt vallom, hogy minél jobb egy rendszer, annál fontosabb a jó kábelezés.
Egy igazán jó rendszer "gyenge" kábelekkel kb átlagos szintet tud hozni véleményem szerint.

Tökéletes meglátás,...én is innen indultam. A belépő rendszerekbe a belépő kábelek is jók,...akár még "Rudibá" kábelei is.
Azután ahogy javulnak a komponensek úgy ha a kábelek is ,egyre jobban kijön a javuló hatásuk is. Én is Nad3020-al kezdtem,egy "játék cd"-vel,egy "játék lp"-vel megy egy Standart dobozzal.Ami előtte középiskolás koromban volt,azt nem is számolom ebbe az útba,Aiwa deck,Kenwood erősítő,...Unitra lemezjátszó, Orion hs anagyobbik,..Keravillos madzagokkal.
A másodiknál már jöttek VandenHul,Siltech belépő, Monster és Kimber madzagok,...és jött a feljebb lépés Pierre Lurne Mephisto,Jadis erősítő,..itt már jött a kábelnekKimber 8Tc, Harmonic Tech. hálózati ,speaker és összekötő.Azután vettem 2 LessLoss referenc-t ,...ez hozta a legnagyobb változást,ami a kábelek terén elindított egy nagy átrendetődést. Nagyot javult a hang,amikor bedugtam az erősítőbe és az elosztóba. Azután gondoltam egyet és bedugtam a CD-be meg a DAC-ba ,az erősítőbe és az elosztóba visszakerültek a régi madzagok és ekkor még nagyobb javulás lett. Szóval nálam a legnagyobb javulást a jó hálózatik hozták és nem az összekötő vagy speaker kábelek,mint sokan írták itt is,hogy fordítva elhiszik a javulást,de hálozatinál nem. Utána vettem egy HD D4-est és megtapasztaltam,hogy az eggyel alatta levő D3,ami otthon volt,és jónak hittem erősítőben és elosztóban ,az szinte rossz kábel,és azonnal eladtam.Viszont a D4 annyira jó volt,hogy az erősítőbe visszarakva a Lessloss referenc-t ,már gyengébb volt, viszint elöl meg job volt,mint a D4. Ezután szépen lassan ott "elől" mindenhol egységesen Reference lett. Összesen 4 db (cd,előfok,streamer analóg táp). Monoblock 2db D4,..másik végfok Draco,.. elosztó Auróra. Ahogy kialakult a rendes tápolás az összekötők és a speaker kábelek még magasabb szintet hoztak.Ha összeadom a komponensek árát ,akkor a kábelek ára minimum egál azzal.Szóval a belépő komponens szint felett,már középszinten is óriási javulást jelent a jó kábelezés.

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda

Artika írta:
Üdv.
Érdeklődnék, hogy tudnátok-e nekem ajánlani valakit aki vállalja egy Rega RB300 kar belső kábelezését? Illetve DIN es külső kábelt RCA val.
Köszi
Wasili fórumtársnak nagyjából igaza van. Annyit lehet árnyalni a dolgot, hogy vehetsz akár Rolsan Tabriz zi kart inkább. Vagy veszel egy Rega Ania hangszedőt a Rega Rb300-ba, bármi van is most benne! Ellensúlyt nem feltétlenül kell kicserélni, a kisméretű Tungsten súly elég jó. Persze a Michel Technoweight jobb nála, de annyira megdrágul a kar vele, meg a kábelezéssel már, hogy olcsóbb és jobb megoldás egy Roksan kar, főleg ha nem akarsz hangszedőt is cserélni. Rega karhoz kötelező darab az Ania! Vagy megelégszel csak a karkábel cseréjével. Discovery kábel talán a legolcsóbb és nem olyan rossz. Annál nem is kellene vacakolni semmivel, csak olyan hosszút venni, hogy elérjen folyamatosan vezetve az erősítő bemenetéhez. Így nem kell plusz csatlakozó sem meg mindent egyszerűen meg lehet oldani. Aniával nagyon magasra ugrana a hangminőség így. Sőt még átkábelezés nélkül is....

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 207

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

dixie-chicken írta:
2025.12.20., szomb. 19:44
kabáthoz gombot,vagy gombhoz kabátot :quetionmark:
Az az igazság, hogy SM valóban sokszor sarkos véleményt formál egy rendszer kábelezésével kapcsolatosan, de még általánosságban véve is. Viszont így is üdítően informatívak a hozzászólásai, mert legalább tudni lehet belőle, hogy a felső szegmensből milyen kábeleket érdemes meghallgatni, megvenni.
Szemben a nyersanyagok tőzsdei árfolyamával, aminek nem tudom mihez van köze. Talán a befektetőknek hasznos.

Az meg teljes tévedés, hogy platinából csak bevonat készül az audió kábeleknél. Igaz, nem sok van, amiben tiszta platina szálak vannak, vagy platina-ezüst ötvözetek, abból meg még kevesebb, illetve arany-réz ötvözet is.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 207

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Artika írta:
Üdv.
Köszi
Ez nem olyan nagy ördöngősség, kis kézügyességgel magad is meg tudod csinálni szerintem. Én nem vagyok egy különösen ügyeskezű és ezermester sem, de annak idején megcsináltam a magam RB300as hangkarom átkábelezését. Lehet, hogy nem fogod olyan gyorsan megcsinálni, mint egy igazi mester. Ami drága benne, az a munkadíj. Így pl az Origin Live litze kábelét tudom ajánlani belső kábelnek, ez észszerű áron van, ha a gyártótól rendeled. De itthon talán a Dream Audionál elérhető, ők szintén jó áron szoktak adni OL cuccokat. Lehet, hogy tudnak segíteni a beszerelésben is, amennyiben te nem vállalkoznál rá. A külső kábelt kicserélni végképp nagyon könnyű a belsőhöz képest.
Viszont még jobban jársz, ha inkább eladod a regát, és veszel egy Origin Live hangkart, ami fényévekkel jobb. Az RB300on kellene még cserélni ellensúlyt, karvégbakot és még akkor is ott van a rossz antiskating, meg az egész szerkezete egy f*s az igazat megvallva. Az OL csinált régen rá full tuningot (jó drágán) amibe beletartozott kikönnyítő furatok, plusz rezgéscsillapítás is. De ez már másik topik témája.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Artika
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Hozzászólás Szerző: Artika »

Üdv.
Köszi

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

wasiliy888 írta:
2025.12.20., szomb. 19:24
Ehhez jött valahogyan a fajlagos ellenállás, ami ugyan őrült tudományosan hangzik, de azon kívül, hogy megvezeti az idetévedő kevésbé informáltakat, semmire nem jó.
Persze az sem lenne jó, hogy ha az "idetévedő kevésbé informáltak" azt hinnék, hogy ha valaminek minél nagyobb a fajlagos ellenállása, az annál alkalmasabb vezető audiophil célra.
Hogy ne legyünk megvezetve :
Ákos ezüst/arany/platina stb. kábelének mekkora arányát teszi ki a platina ?

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3614

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Érdemes lenne helyén kezelni a nemes fémekkel jelzett kábeleket abból is, mennyi is nyers/tőzsdei, ipari tisztaságú nemesfém tőzsdei ára. pl a rézhez képest.
Ahogy most nézem, a réz kb $6-7/kg szinten mozog.
Ezüst $2,157.35/kg
Arany $139,462.43/kg
Platina $63,466.55/kg
https://www.kitco.com/price/precious-metals
Ezekből homogén audio minőségű kábelek maximum csak ezüstből készülnek, néha csilliárdos áron. Aranyból és Platinából nem készül, adalék és/vagy bevonatként van csak használva.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Tctronic írta:
2025.12.20., szomb. 19:48
De ne feledd : ha valamit cserélsz a rendszeredben, pl hangfalat, erősítőt vagy forrást az eddigi jónak hitt kábeled nem biztos hogy ugyanolyan jó lesz. ;) Szerintem :smile53:
Ahogy mondod.
Az éppen beállt egyensúly nagyon könnyen borulhat. :yingyang:
Egy DC dugó cseréje pl. két tápkábelemet menesztette.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2833

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

A kábelezés egy nagyon-nagyon megosztó dolog a hifiben. Visszaemlékezve a saját hifis pályafutásom alatt a Hifi piac és Stereo magazinon szocializálódva, már a kezdő rendszeremet is próbáltam a számomra elérhető jónak mondott kábelekkel összekötni. A kábelek kiválasztása abban az időben inkább csak az említett újságok ajánlása alapján történt nálam. Kevés hifis ismerősöm volt akkoriban a közelben, még internet is csak döcögött. Nem próbálgattam sok kábelt, akkoriban nem is volt erre nagy lehetőség, de a pár kábel ami megfordult nálam már éreztette hogy bizony van eltérés közöttük. Az első valamire való rendszerem: NAD 3020E Technics valamilyen CD B&W601 hangsugárzó is meg tudta mutatni, hogy bizony van eltérés a kábelek között. De nem éreztem hogy ég és föld csak hogy van. Ahogy lehetőségem volt komolyabb rendszereket építeni, egyre több kábelt kipróbálni egyre inkább kijött hogy hoppácska, egyre fontosabb a "jó" (vagy jobb) kábel. Mindenhol.
A jó mindenkinek mást jelent. Jelenleg azt vallom, hogy minél jobb egy rendszer, annál fontosabb a jó kábelezés.
Egy igazán jó rendszer "gyenge" kábelekkel kb átlagos szintet tud hozni véleményem szerint.

Na most hogy milyen a jó kábel? Amire a saját rendszeredben azt mondod hogy " a kv@ életbe" . És nem kell elhinni, hogy a legdrágább kábel a legjobb. De azt meg pláne nem hogy olcsón meg fogod úszni. Sok pénzt el fogsz égetni mire saját bőrödön meg fogod tudni, hogy Neked és a Rendszerednek mi a jó. De ha meglesz örömmel fogod hallgatni. Egy darabig :D Aztán jön egy pillanat amikor megint elkezdesz variálni, hogy lehet van jobb is. És ha már meguntad a sok próbálkozást mert nem találsz jobbat, akkor nyugodtan merd kimondani: igen megérkeztem, ez az én hangom.
De ne feledd : ha valamit cserélsz a rendszeredben, pl hangfalat, erősítőt vagy forrást az eddigi jónak hitt kábeled nem biztos hogy ugyanolyan jó lesz. ;) Szerintem :smile53:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”