Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6354

Re: Ezoterikus, misztikus és voodooba hajló HiFi eszközök

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

asebestyen írta:
2019.12.11., szer. 16:57
Mi az a hosszanti meg keresztirányú hullám? Mihez képest? Vagy a hullám terjedési irányához képest a részecskék mozgása? Nem értem, mire gondolsz.
Fizikai emlékeim szerint, ha nem csalnak: a keresztirányú (transzverzális) hullám esetében a rezgés iránya a hullám haladási irányára nagyjából merőleges vagy legaléábbis nagy szöget zár be azzal. (pl. a tenger hullámzásánál a hullám a part felé halad, ezzel szemben a vízmolekulák erre a haladási irányra merőlegesen, fel.le mozognak). A hosszanti (longitudinális) hullámok esetében a rezgés a hullám haladásánk irányában történik. Ha jól tudom, a hanghullámok ilyenek, vagyis longitudinális hullámok.

Az elektromágneses hullámoknál kicsit nehezebb ezt elképzelni, de ettől még létez(het)nek longitudinális és transzverzális elektromágneses hullámok is.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7984

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

hollohazi írta:
2019.12.11., szer. 16:45
Ez a felvezető nem az, aminek látszik, csak egy felvezetés, nem felesleges billentyű koptatás, nem az elektroszmog a tárgya. Mért értékekkel nehéz vitatkozni, nem is fogok, de nyilván bizonyítani lehet mindennek az ellenkezőjét is.
Az energia takarékos izzók, LED rendszerek elektromágneses terére az emberi test antennaként reagál, ami stresszt okoz, a testfeszültség, a pulzusszám-variabialitás értéke nő, mértéke a világító eszköztől való távolság függvénye. Egyetlen égő képes 70V/m elektromos erőtérre, amit csak 10-15 laptop tud felülmúlni azon a helyen, abban a frekvencia sávban. Sajnos vannak rá bizonyétékok, hogy az elektromágneses sugárzás hatása a besugárzási időszakon túl is tartós , ennek a leírása sok tanulmányban megtalálható, például a Bécsi Egyetem Orvostudományi Karának ATHEM tanulmányában.
Minden modern otthoni környezetben számos úgynevezett terepi rendellenesség van. Ez olyan mágneses tereket és elektromos mezőket jelent, amelyek nem természetesek, és amelyek feltételezhetően egészségre károsak. Ezeknek az erőtér-anomáliák következménye az úgynevezett potenciális örvények, Prof. Dr. A Konstantin Meyl biológiailag ható örvénye . Meyl elmélete szerint a Hertz hullámokon kívül a longitudinális hullámok is jelen vannak az életterünkben, így a hifi szobában is. Ez a feltételezés alapvető fontosságú a hifi szempontjából, több hallható jelenség magyarázatában, mivel a hosszanti hullám eltérően viselkedik, és ehhez a hullámhoz nincs külön mérőeszköz. Meyl csak a longitudinális hullámokat tekinti biológiailag relevánsnak, a hertzi (keresztirányú) hullámok mérése szerinte nem bizonyítja a biológiailag releváns sugárzást. Ha csak kis mennyiségű sugárzást (keresztirányú hullámot) mérünk, ez nem jelenti azt, hogy a biológiailag releváns sugárzás valóban alacsony. Például a mobiltelefonoknak mind keresztirányú, mind longitudinális hullám kibocsátásúk. Ennek oka az, hogy a mobiltelefonok antennái túl rövidek a hullámhossz sugárzásához. Ezt antenna hatékonyságnak nevezzük. A keresztirányú hullám és a zaj sugárzásra kerül. A zaj, Meyl szerint a hosszanti komponens. Meyl feltételezi hogy az elemi részecskékben és azok hullám / örvény kettősségében , az elektromágneses térben, a mező zavarásakor potenciális örvények keletkeznek. Potenciális örvények mágneses mezőkben, elektromos mezőkben, de olyan felületeken is előfordulnak, ahol a permeabilitás (mágneses vezetőképesség) vagy a dielektromos vezetőképesség hirtelen megváltozik. A potenciális örvények nemcsak az antennák és vezetők környezetében fordulhatnak elő, hanem általában a közeg határain is, ha a hullám körülményei megváltoznak. Ezek lehetnek mágneses mezők vagy elektromos mezők, de olyan anyagok is, amelyek permeabilitása eltér az előző közegétől. Környezetünkben és készülékeinkben a legnagyobb probléma a permeabilitás hirtelen megváltozása. Eszközökben ezek, az áramköri lapok, valamint a házak , ezen kívül a szoba minden határfelülete, különösen a padlófűtés (víz) és az üvegtáblák, a levegőhöz képest a maguk 6-8-szor magasabb permeabilitásával . Ugyanakkor a kábeleknél az alkalmazott szigetelések képviselik a közeget, amely létrehozza a potenciális örvényt. Mint minden fejlesztő tudja, a hi-fi ideális szigetelőanyagot - levegőt - kínál. Itt nincs lehetséges örvényképződés! Ha párhuzamba állítjuk a kábelek hangi teljesítményét, jóságát a légszigetelés relatív permeabilitásával, akkor rájövünk, hogy Meyl elmélete itt találkozik a "zenei valósággal".
A hi-fi-ben már régről ismert jelenség, hogy a tökéletesen illesztett kábel / csatlakozó kombinációknál kimutatható, hogy a jellemző impedanciák megegyezése csökkenti az örvényáramot és az álló hullámokat. Jelváltozás nélkül a zene egyszerűen részletezőbb és térbelibb . Számtalan kísérlet igazolta már ezt a állítást.
Mi az a hosszanti meg keresztirányú hullám? Mihez képest? Vagy a hullám terjedési irányához képest a részecskék mozgása? Nem értem, mire gondolsz.
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 315

Hozzászólás Szerző: hollohazi »

Ez a felvezető nem az, aminek látszik, csak egy felvezetés, nem felesleges billentyű koptatás, nem az elektroszmog a tárgya. Mért értékekkel nehéz vitatkozni, nem is fogok, de nyilván bizonyítani lehet mindennek az ellenkezőjét is.
Az energia takarékos izzók, LED rendszerek elektromágneses terére az emberi test antennaként reagál, ami stresszt okoz, a testfeszültség, a pulzusszám-variabialitás értéke nő, mértéke a világító eszköztől való távolság függvénye. Egyetlen égő képes 70V/m elektromos erőtérre, amit csak 10-15 laptop tud felülmúlni azon a helyen, abban a frekvencia sávban. Sajnos vannak rá bizonyétékok, hogy az elektromágneses sugárzás hatása a besugárzási időszakon túl is tartós , ennek a leírása sok tanulmányban megtalálható, például a Bécsi Egyetem Orvostudományi Karának ATHEM tanulmányában.
Minden modern otthoni környezetben számos úgynevezett terepi rendellenesség van. Ez olyan mágneses tereket és elektromos mezőket jelent, amelyek nem természetesek, és amelyek feltételezhetően egészségre károsak. Ezeknek az erőtér-anomáliák következménye az úgynevezett potenciális örvények, Prof. Dr. A Konstantin Meyl biológiailag ható örvénye . Meyl elmélete szerint a Hertz hullámokon kívül a longitudinális hullámok is jelen vannak az életterünkben, így a hifi szobában is. Ez a feltételezés alapvető fontosságú a hifi szempontjából, több hallható jelenség magyarázatában, mivel a hosszanti hullám eltérően viselkedik, és ehhez a hullámhoz nincs külön mérőeszköz. Meyl csak a longitudinális hullámokat tekinti biológiailag relevánsnak, a hertzi (keresztirányú) hullámok mérése szerinte nem bizonyítja a biológiailag releváns sugárzást. Ha csak kis mennyiségű sugárzást (keresztirányú hullámot) mérünk, ez nem jelenti azt, hogy a biológiailag releváns sugárzás valóban alacsony. Például a mobiltelefonoknak mind keresztirányú, mind longitudinális hullám kibocsátásúk. Ennek oka az, hogy a mobiltelefonok antennái túl rövidek a hullámhossz sugárzásához. Ezt antenna hatékonyságnak nevezzük. A keresztirányú hullám és a zaj sugárzásra kerül. A zaj, Meyl szerint a hosszanti komponens. Meyl feltételezi hogy az elemi részecskékben és azok hullám / örvény kettősségében , az elektromágneses térben, a mező zavarásakor potenciális örvények keletkeznek. Potenciális örvények mágneses mezőkben, elektromos mezőkben, de olyan felületeken is előfordulnak, ahol a permeabilitás (mágneses vezetőképesség) vagy a dielektromos vezetőképesség hirtelen megváltozik. A potenciális örvények nemcsak az antennák és vezetők környezetében fordulhatnak elő, hanem általában a közeg határain is, ha a hullám körülményei megváltoznak. Ezek lehetnek mágneses mezők vagy elektromos mezők, de olyan anyagok is, amelyek permeabilitása eltér az előző közegétől. Környezetünkben és készülékeinkben a legnagyobb probléma a permeabilitás hirtelen megváltozása. Eszközökben ezek, az áramköri lapok, valamint a házak , ezen kívül a szoba minden határfelülete, különösen a padlófűtés (víz) és az üvegtáblák, a levegőhöz képest a maguk 6-8-szor magasabb permeabilitásával . Ugyanakkor a kábeleknél az alkalmazott szigetelések képviselik a közeget, amely létrehozza a potenciális örvényt. Mint minden fejlesztő tudja, a hi-fi ideális szigetelőanyagot - levegőt - kínál. Itt nincs lehetséges örvényképződés! Ha párhuzamba állítjuk a kábelek hangi teljesítményét, jóságát a légszigetelés relatív permeabilitásával, akkor rájövünk, hogy Meyl elmélete itt találkozik a "zenei valósággal".
A hi-fi-ben már régről ismert jelenség, hogy a tökéletesen illesztett kábel / csatlakozó kombinációknál kimutatható, hogy a jellemző impedanciák megegyezése csökkenti az örvényáramot és az álló hullámokat. Jelváltozás nélkül a zene egyszerűen részletezőbb és térbelibb . Számtalan kísérlet igazolta már ezt a állítást.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő,  47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger

SoXxX
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 342

Hozzászólás Szerző: SoXxX »

"The diagnoses of “electromagnetic hypersensitivity” and “multiple chemical sensitivity” are not recognized by the medical and scientific communities. "
..
"Just to give one example, a systematic review published in Psychosomatic Medicine in 2006 analyzed 31 double blind studies comparing real radiation to sham radiation. Patients couldn’t tell the difference."

"But what is not mentioned is that according to the WHO, “animal studies consistently show no increased cancer risk for long-term exposure to radiofrequency fields” and human epidemiological studies show “no consistent evidence of a causal relationship between radiofrequency exposure and any adverse health effect”. "

"The term “Dirty Electricity” is often used to describe the type of power that originates from our generation stations. Hydro electric and solar are considered to be “Green” sources of power where coal is considered to be “dirty” because of the air pollution that is created."

"“He is definitely not in it for the money.”
It is also very sad that you believe this. Of course he’s in it for the money. This filter is a simple capacitive reactance filter. You could get the same effect (none) by connecting a 20 micfoFarad motor start capacitor to your household outlet.
Did this filter cost more than $10?" (Egyébként egy darab 35$ és többet kell venni az üdvösséghez. A mérő meg 125$.)

Források:
https://sciencebasedmedicine.org/nonsen ... radiation/
https://winnipegskeptics.com/2010/09/14 ... ectricity/

A fentiek alapján azért khmm...jó nagy ostobaság.

A csodálatos felfedező szintén csodálatos "találmánya" ez is: http://waterightfilters.com/ (Egyébként egy mai technológia szerint igen elmaradott és fos hatásfokú vízszűrő, csilliárdokért.)

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég

Az otthoni hifi hallgatás valószínűleg kevesek által ismert fogalma, pedig egyik fontos szereplője lehet a hálózati úgynevezett "piszkos teljesítmény/energia". Ennek egyik összetevője és viszonylag új forrása a mai korszerű háztartás szinte összes elektromos üzemű berendezése, különös tekintettel az energia takarékos megoldásokra. A hálózati piszkos energia jelenlétének mérésére, elnyomására több cég gyárt mérőeszközöket, különböző elven működő elnyomó-, szűrő elemeket. Egyik legismertebb ilyen mérőeszköz a STETZERIZER™ elektroszmog-érzékelő. Mit mérnek pontosan a STETZERIZER™ elektroszmog-érzékelők?
Mérık a váltófeszültség átlagos magnitúdóját az idő függvényében (∆V/∆t). A mérőműszer által leolvasott ∆V/∆t mérési adatokat GS (Graham-Stetzer) egységekként definiálják (mivel nincsen elfogadott mértékegységük).
Az emberi testre gyakorolt ​​hatás intenzitásának felmérésére fejlesztette ki ezt a műszert Havas Magda egy. prof., Dr. med. Martin Graham, a Kaliforniai Egyetem nyugdíjba vonult professzora/ Berkeley USA/ és Dave Stetzer, a Stetzer Electric elnöke. Graham és Stetzer úgynevezett GS egységeket definiáltak, melyekkel nem csak a frekvencia intenzitását értékelik, hanem a növekedés sebességét - a szerkezetét. Az analízishez szükséges GS mérés alternatívája csak komplex spektrum elemzés lehetne . A háztartásban javasolt GS egységek mértékét jelenleg 30 GS egységre javasolják. A sebességfüggő Graham / Stetzer mérésnél a zseniális dolog az, hogy a magasabb frekvenciákat súlyozottabban veszik figyelembe (a frekvenciával arányosan), mint az alacsonyabbakat, így kapják meg azt eredményt , ami összhangban van az e tárgyú kutatások eredményeivel, az emberi testre, érzékszervekre gyakorolt hatással. "Dirty Power" méréséhez nem szükséges feltétlenül ez a mérőműszer. Ha egy táska-, vagy zsebrádiót a lakásban lévő aljzathoz közelítve a hang erősödik, az 30 GS egység feletti állapotot jelent, a hang intenzitása arányos lesz a GS egységek számával/középhullámon, két adó közé hangoljunk/.
Szinte minden esetben növekszik a GS mutató, ha egy hifi készüléket csatlakoztatunk a hálózathoz. Egy konkrét esetben a csatlakoztatott GS mérő ugyanabban az aljzatban 75 és 139 egységet mért /NAD 316/. A teszt elvégezhető tápegységekkel, kijelzőkkel, fényerőszabályzókkal, de hi-fi berendezésekkel is. Hasonlítsunk össze egy erősítőt , egy CD játszót vagy egy digitális hálózati lejátszót. A digitális eszközök különösen kritikus viselkedésűek lesznek....
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő,  47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég

A biztosíték csere is vudu némiképp, ugyanis azt nehezen értem, hogy a jelúton, 0.5% kábeldarab kicserélése ennyire hallható legyen. Én a végfokomnál cseréltem biztosítékot az akkor legjobbnak kikiáltottra, erre:https://highend-electronics.com/product ... ntum-fuses Nos ott sem volt egyáltalán mindegy az irány, ez benne volt a használati útmutatóban, hogy mindkét irányt meg kell próbálni. Jelentős előrelépés volt, számomra mindenképp megérte, akkor úgy éreztem, hogy a többi készüléknél is ki fogom cserélni, de ma úgy látom, hogy később, ugyanis ekkora öszzegű beruházással ma már sokkal jobb eredményt tudok elérni azokkal a módszerekkel, melyeknek ismertetéséhez hozzáfogtam ugyan, csak nagyon hosszú, még az elméleti alapoknál/hatásmechanizmus magyarázata/ sem tartok.
Az unikumos üveghatásra majd rövidesen rátérek.

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

gyongyhalas írta:
2019.12.10., kedd 14:54
Sziasztok!

Csak egy történet...
Gondoltam kipróbálom a biztosíték cserét ,,, (készülék dac on belül ) itt is olvasottak alapján...
Furutech re esett választásom. Volt egy fórumtársnak használt feleslegessé váló ,megvettem.
Beüzemelés kipróbálás ...nem sok reményt fűzve... Fárasztóbb közepek majdnem selymesség nélküli énekhang kicsit bántó is...
szóval csalódás közeli állapot visszacsere újra megszokott hang talán az agyamnak ...jobb a régi eredeti bizti...
Gondoltam ennyi..
Felhívtam fórumtársat akitől vettem a biztosítékot ....beszélgetés majd egy utolsó próbát javasolt tegyem be újra de ha nem tetszik fordítsam meg ....mármint a biztit ...Mondom miért is ? Na mindegy uccu neki....
Na itt kezdődik az elmebajom ....Kurva jó lett a hang ...mindenben jobb mint az eredeti...
Magyarázat mitől lesz 20mm es biztosíték hangja fordítva jobb ..(persze használt volt ....lehet ez a ok)
Elektromérnök fórumtársak lehet megkövezni ...Megyek beszedem a gyógyszeremet tudom itt az ideje :D :D
A biztosíték más dac nál is nagy előrelépés volt, ami csak az elme bajomat erősíti.
Talán ezért nézem ezeket az oldalakat azóta másként.
üdv
Elvileg az a eleje ahol a felirat van F-betűnel, nekem is vannak ilyen biztosítékaim bár nekem még nem tűnt fel, csak javasolták a kácsában hogy úgy használjam. Nálam mind a két irányban tökéletesen szól, bár az is lehet hogy a járatás ideje alatt áll be egy irányba. És aki tudja használja, nekem beváltak.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

istvan01 írta:
2019.12.10., kedd 15:16
gyongyhalas írta:
Sziasztok!

Csak egy történet...
Gondoltam kipróbálom a biztosíték cserét ,,, (készülék dac on belül ) itt is olvasottak alapján...
Furutech re esett választásom. Volt egy fórumtársnak használt feleslegessé váló ,megvettem.
Beüzemelés kipróbálás ...nem sok reményt fűzve... Fárasztóbb közepek majdnem selymesség nélküli énekhang kicsit bántó is...
szóval csalódás közeli állapot visszacsere újra megszokott hang talán az agyamnak ...jobb a régi eredeti bizti...
Gondoltam ennyi..
Felhívtam fórumtársat akitől vettem a biztosítékot ....beszélgetés majd egy utolsó próbát javasolt tegyem be újra de ha nem tetszik fordítsam meg ....mármint a biztit ...Mondom miért is ? Na mindegy uccu neki....
Na itt kezdődik az elmebajom ....Kurva jó lett a hang ...mindenben jobb mint az eredeti...
Magyarázat mitől lesz 20mm es biztosíték hangja fordítva jobb ..(persze használt volt ....lehet ez a ok)
Elektromérnök fórumtársak lehet megkövezni ...Megyek beszedem a gyógyszeremet tudom itt az ideje :D :D
A biztosíték más dac nál is nagy előrelépés volt, ami csak az elme bajomat erősíti.
üdv
mielőtt voodoo transzba esnél, javaslom forgasd meg még párszor oda-vissza. Feltételezem a két állás közötti difi csökken, vagy megszűnik. Ha más oka nincs a dolognak akkor az érintkező felületeket így kidörzsölöd. Ha hozzáférhető a bizti rugózó érintkezője, akkor kissé nyomd összébb csipesszel óvatosan. Aztán ha még van kedved játszani, akkor kontaktus javító masszával is kezeld le a biztit-foglalatot. Ha biztin belül nincs félvezető, akkor nincs irány függés, még annyira sem mint egy hangfalkábelnél.
Szia!

Mondataid realista alapon tökéletesek......De mindezt kipróbáltam bár nem masztáztam ....inkább csak próbáltam oda vissza.....
Ez tudom én Woodoo....Sőt azóta volt egy két dac om....A mostaniban nem cseréltem mert abba már tettek jó biztit...(ps audio perfectwave mk2 ...mk1 esről update kittel tartalmaz egy jó kis biztit...
Ez ami nekem nehezen magyarázható ......Azért amikor olvasgatok nem mindent próbálgatok .hidd el.Na megint a hit.
Érdekes ez a hifi . sokunkat bolondnak gondolnak...Iskolában kiverték volna belőlünk a kábelek ilyen olyan hangját...
30 éve a kontavil dugasznak is örültünk....Ma meg unicumos üvegeket látok sokunknál....
Üdv :smile53:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3664

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

gyongyhalas írta:
Sziasztok!

Csak egy történet...
Gondoltam ennyi..
üdv
mielőtt voodoo transzba esnél, javaslom forgasd meg még párszor oda-vissza. Feltételezem a két állás közötti difi csökken, vagy megszűnik. Ha más oka nincs a dolognak akkor az érintkező felületeket így kidörzsölöd. Ha hozzáférhető a bizti rugózó érintkezője, akkor kissé nyomd összébb csipesszel óvatosan. Aztán ha még van kedved játszani, akkor kontaktus javító masszával is kezeld le a biztit-foglalatot. Ha biztin belül nincs félvezető, akkor nincs irány függés, még annyira sem mint egy hangfalkábelnél.

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

Sziasztok!

Csak egy történet...
Gondoltam ennyi..
üdv

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég

hollohazi írta:
2019.12.09., hétf. 14:56
A motivációim keresése helyett én azokhoz szólnék, akiknek nincs tápösvényük , tápkondícionálójuk és folytatnám a szomszéd szobával. Persze ez a jelenség igaz a hifi szobára is. Ha a szobában lévő tv-k, lámpák, tápegységek, háztartási készülékek, wifi, stb. hálózathoz történő csatlakozását megvizsgáljuk egy elektromos térerő mérővel, a kétféle dugó állással, akárcsak a hifi készülékeknél két meglehetősen eltérő értéket mérhetünk. Az alacsonyabb érték mindig a helyes, az adja a jobb hangot. Természetesen ez akkor igaz, amikor a 220V-os vezetékek kapcsolatban vannak egymással.
Ha közel 2 szeres az eltérés V/m-ben a két állapot között mind a hifi készülékek, mind a többi elektromos készülék csatlakoztatása esetén ugyanabban a hálózatban, akkor nem logikus-e, hogy a helyes fázisú csatlakoztatások ugyanúgy előnyösek lesznek ez utóbbiak esetében is. Nem vagyok elektromérnök, csak gondolkozom, esetenként mérek, nyugodtan ki lehet javítani, ki is kell.
Külön fejezethez tartozik az a hatás, amit az energia takarékos világító eszközök, kapcsoló üzemű tápok, kompresszorok,villany motorok, egyéb háztartási hiradástechnikai termékek tesznek zavarkibocsátásuk, de különösen a felharmonikusok kibocsátása terén. Ezek ugyanúgy végigmennek a hálózaton és megjelenhetnek a nyitott aljzatokon akár a hálószobában, akár a hifiszobában. Két éve volt nálam egy ismeretlen/nálam a zeneszoba, a panzió része, egyfajta szolgáltatás/ fiatal zenét hallgatni és arról mesélt, hogy ő kapcsoló üzemű tápok által kibocsátott impulzosok mérésével foglalkozik milyen távolságokra jut el vezetékben és sugárzás útján. Persze minden készülék ilyen jellegű érzékenysége más és más akárcsak az azt hallgatóké. Az erre érzékenyek a hangban is sokmindent megmutatnak, a más konstrukciós elveket alkalmazó készülékek kevésbé érzékenyek, nem érdekli őket az áram minősége.

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég

istvan01 írta:
2019.12.09., hétf. 16:43
hollohazi írta:
A motivációim keresése helyett én azokhoz szólnék, akiknek nincs tápösvényük , tápkondícionálójuk és folytatnám a szomszéd szobával. Persze ez a jelenség igaz a hifi szobára is. Ha a szobában lévő tv-k, lámpák, tápegységek, háztartási készülékek, wifi, stb. hálózathoz történő csatlakozását megvizsgáljuk egy elektromos térerő mérővel, a kétféle dugó állással, akárcsak a hifi készülékeknél két meglehetősen eltérő értéket mérhetünk. Az alacsonyabb érték mindig a helyes, az adja a jobb hangot. Természetesen ez akkor igaz, amikor a 220V-os vezetékek kapcsolatban vannak egymással.
Én úgy látom nem vagyok a te embered, mert van tápösvényem és még aktív áramjavítóm is. De nekem úgy tűnik nem vagy villamos ember, mert pl Magyarországon kb 30éve 230V/50Hz a névleges hálózati feszültség. Aztán nagyon pontatlan az a meghatározás, hogy két helység villamos hálózata kapcsolatban van. Ha ki van húzva a hálózati dugó, akkor nincs kapcsolat. Ha egypólusúan van lekapcsolva, akkor van kapcsolat, ha kétpólusúan a védővezetős kábelű, akkor a védővezetőn még mindig van kapcsolat. Ha eltérő fázis van a két helység konnektoraiban, akkor is lehet kapcsolat, nulla és védővezető.
Na most ha ennyire pongyola a meghatározásod ebben, akkor már nem is kérdezem, az elektromos teret hogyan, mivel, milyen frekvencián stb méred? A mérésed miben, mértékegységben kalibrált?
V/m a mértékegység, 16-100kHz a frekvencia, a készülék régről meg van, tájékozódásra jó.
https://www.conrad.hu/hu/elektroszmog-m ... 00369.html

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

hollohazi írta:
Én úgy látom nem vagyok a te embered, mert van tápösvényem és még aktív áramjavítóm is. De nekem úgy tűnik nem vagy villamos ember, mert pl Magyarországon kb 30éve 230V/50Hz a névleges hálózati feszültség. Aztán nagyon pontatlan az a meghatározás, hogy két helység villamos hálózata kapcsolatban van. Ha ki van húzva a hálózati dugó, akkor nincs kapcsolat. Ha egypólusúan van lekapcsolva, akkor van kapcsolat, ha kétpólusúan a védővezetős kábelű, akkor a védővezetőn még mindig van kapcsolat. Ha eltérő fázis van a két helység konnektoraiban, akkor is lehet kapcsolat, nulla és védővezető.
Na most ha ennyire pongyola a meghatározásod ebben, akkor már nem is kérdezem, az elektromos teret hogyan, mivel, milyen frekvencián stb méred? A mérésed miben, mértékegységben kalibrált?

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég

mgus
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 377

Hozzászólás Szerző: mgus »

Robici írta:
2019.12.09., hétf. 14:05
cables írta:
2019.12.09., hétf. 12:10
Ezzel nagyon nem értek egyet. Nem elégedettlenség motoszkál, hanem azok az emlékek, hogy milyen jó hallani a rendszerünkön egy határozott javulást a hangzásban.
Igaz, ez tényleg lehet egy másik motiváció, csak aztán igen őszintének kell lenni magunkhoz, hogy meg tudjuk különböztetni a kettőt.
Én kütyüzök de nem voodoozok, szerintem a kettő kizárja egymást. :rolleyes:
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1241
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

cables írta:
2019.12.09., hétf. 12:10
Ezzel nagyon nem értek egyet. Nem elégedettlenség motoszkál, hanem azok az emlékek, hogy milyen jó hallani a rendszerünkön egy határozott javulást a hangzásban.
Igaz, ez tényleg lehet egy másik motiváció, csak aztán igen őszintének kell lenni magunkhoz, hogy meg tudjuk különböztetni a kettőt.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2395

Hozzászólás Szerző: cables »

Robici írta:
2019.12.08., vas. 21:53
....

Ugyanakkor azzal én is egyetértek, hogy ahol újra és újra felbukkan a javítgatási, buherálási, vuduzási kényszer, ott a háttérben elismert vagy el nem ismert módon a rendszerrel szembeni elégedetlenség motoszkál.

Ez a két dolog nem ugyanaz. Tehát nem a rosszból menekül az illető, hanem valami jobb hangot szeretne hallgatni. Ennek a "jobb hang keresésnek" fóruma az AVX, és ez a topik különösen az lenne, ha nem offolnák ilyen elánnal.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

hollohazi írta:
2019.12.09., hétf. 10:42
Szeretnék választ kapni arra a kérdésre, hogy miért érzékeljük eltérően a hálózati dugvilla állását , nem tudom, a stúdió technikában van-e ilyen? És ha igaz, akkor miért halljuk a hifi rendszer hangján azt, ha a szomszédos szobákban nem az ideálisabb állapotban /Hosszú nyomán/vannak csatlakoztatva az egyes elektromos eszközök?
Ha tőlem elfogadsz erre technikai értelmezést, akkor leírom. Nem minden készülék érzékeny erre, és persze hallgató sem biztos hogy mind meghallja az "érzékeny" készülék ebbéli viselkedését. Tehát, a készülék hálózati trafója másképpen szórja meg elektromágneses terével a környezetét, ha külső tekercsfelületen kapja fázist vagy nullát. Ebből a szempontból előnyben vannak a toroid trafósak, amik ráadásul valami árnyékoló fazékkal borítva vannak. Az is lehet eltérés, a trafón belül primer-szekunder van-e egymástól árnyékoló fóliával elválasztva.
Ebbéli eltérést mérni is lehet, pl oly módon, hogy ideiglenesen lekötjük a védőföldet egyébként védővezetős csatlakozású készülékről és mérjük a ház piciny AC feszültségét egy másik konnektorból hosszabítóval idehozott védőérintkezőhöz képest. Várható, azt fogjuk "jobbnak" hallani, amelyiknél kisebb a trafó szórt tere általi feszültséget mérünk fém burkolaton, csavarokon.
A kettős szigetelésű készüléknél illik kisebb, vagy mérhetetlen feszültséget mérni egy ilyen mérésnél. Ettől persze lehet az is érzékeny a dugó polaritásra.
/A szomszéd szobát hagyjuk, pláne hosszú értelmezésben, mert ő a kék golyó hatást lakáson kívül a szomszéd kerítésénél is hallja/

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4221

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Robici írta:
2019.12.09., hétf. 11:22
kaef2 írta:
2019.12.08., vas. 22:56
Egyszer akkor tényleg el kellene jönni egy ilyen felvételre.

Talán úgy még inkább sikerülne továbblépni (ha már a továbblépés ilyen fontos), ha átél az ember egy ilyen hangszerközeli kamara zenélési élményt. Ezt hagyományos koncerten, ahol szinpad és közönség egymástól sokkal elkülönültebben van, nem lehet átélni.
A felvétel tényleg olyan dolog ahová érdemes elmenni, de számtalan hagyományos koncert van ahol ugyanezt meg lehet tapasztalni. Épp pár hete voltam a Hubay zeneteremben (kb akkora, de lehet még kisebb méretű mint a Hunnia Records) egy vonósnégyes koncertjén. De a Bartók emlékházban is rendszeresen vannak kamarakoncertek (szintén pici terem) ahol a zenészektől karnyújtásnyira lehet ülni. Tény, hogy hifis fülnek meglepő lehet egy ilyen élmény elsőre. :-)
Csak ott ugye nem kap az ember egy nagyon puritán, DSD256 vagy szalagos felvételt és nem tud beszélgetni az előadóval és a hangmérnökökkel. :)

De igen, érdemes élő zenét hallgatni, minden lehetséges módon. Jó a javaslat.

OFF
A megfelelő topikban már megnézhető a következő két felvétel programja és időpontja is.
ON

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

kaef2 írta:
2019.12.08., vas. 22:56
Egyszer akkor tényleg el kellene jönni egy ilyen felvételre.

Talán úgy még inkább sikerülne továbblépni (ha már a továbblépés ilyen fontos), ha átél az ember egy ilyen hangszerközeli kamara zenélési élményt. Ezt hagyományos koncerten, ahol szinpad és közönség egymástól sokkal elkülönültebben van, nem lehet átélni.
A felvétel tényleg olyan dolog ahová érdemes elmenni, de számtalan hagyományos koncert van ahol ugyanezt meg lehet tapasztalni. Épp pár hete voltam a Hubay zeneteremben (kb akkora, de lehet még kisebb méretű mint a Hunnia Records) egy vonósnégyes koncertjén. De a Bartók emlékházban is rendszeresen vannak kamarakoncertek (szintén pici terem) ahol a zenészektől karnyújtásnyira lehet ülni. Tény, hogy hifis fülnek meglepő lehet egy ilyen élmény elsőre. :-)

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

hollohazi írta:
2019.12.09., hétf. 10:42
Szeretnék választ kapni arra a kérdésre, hogy miért érzékeljük eltérően a hálózati dugvilla állását , nem tudom, a stúdió technikában van-e ilyen? És ha igaz, akkor miért halljuk a hifi rendszer hangján azt, ha a szomszédos szobákban nem az ideálisabb állapotban /Hosszú nyomán/vannak csatlakoztatva az egyes elektromos eszközök?
Szerintem az ilyen kérdésekkel az a probléma, hogy a kérdezők objektíven nem igazolt jelenségre várnának objektív magyarázatot.

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 708

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

hollohazi írta:
2019.12.08., vas. 09:57
A vizes próbát senki sem csinálta meg, pedig 1 perc az egész, tehát akkor miért is vagyunk itt jelen? A választ úgyis tudja mindenki.
Én kipróbáltam. Nem tapasztaltam nagy változást. Talán Händel Vízizenéje kicsit folyékonyabban szólal meg. ;)
vízizene.JPG
vízizene.JPG (186.87 KiB) Megtekintve 1627 alkalommal
Ugyanakkor a vizet egyéb folyadékra cserélve már határozottan több az "áramlás". Az alábbi installáció szerintem hatékonyan csökkenti a "digitális hang" hátrányos jellemzőit.
keserűzene.JPG
keserűzene.JPG (177.23 KiB) Megtekintve 1627 alkalommal
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

kupecke
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1337

Hozzászólás Szerző: kupecke »

Talán mert e világon semmi sem állandó és minden változik? gondolkodik.gif

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

hollohazi írta:
2019.12.09., hétf. 08:11

Szabad térben nem igazán van térélmény, stúdióban sem sokkal több/ezt te biztosan jobban tudod nálam/, azonban a különböző felvételeken, koncert felvételeken van, különösen, ha a közönséget is bekeverik, illetve a klasszikus zenei felvételek bizonyos hányadánál ez jól érzékelhető.
Hűha, mit tesz a túlzásban vitt felvételekből való világra következtetés :ohnoohnoohno:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”