Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kezdő hifi - tanács kéne
Kezdő hifi - tanács kéne
Nekem két alapelvem van:
1.
Elemeket nem érdemes cserélgetni, lehetőleg rendszert kell venni.
Ha már cserélek valamit, akkor komplett rendszert, vagy több elemet együtt.
2.
Amikor már nincs akadály a zene élvezetében,
vagyis amikor úgy szól, hogy az ember leül, és több órán keresztül elégedetten hallgatja,
akkor teljesen felesleges tovább fejlesztgetni.
Minek? Kikapcsolni kikapcsol, több időm meg nincs rá akkor sem, ha fejlesztek rajta valamit.
Az a tapasztalatom, ahogy egyre jobb egy rendszer annál nagyobb a szórás a lemezek minősège között egy szint után már túl sok hibát kihallani a felvételből. Amikor ezek mennyiségét már nehéz tolerálni, akkor lesz az az érzésem , hogy sajnos nem a legjobb az a felvétel számomra. Azért a többség egészen hallgatható. Nem kell még spec kiadásnak/ felvételnek sem lenni ehhez. Szóval amikor minden jól szól a rendszeren, akkor még van rajta hova fejleszteni. Persze aztán nem kell csodálkozni ha mégis kiderül, sok otthon a nehezen hallgatható lemez.
Vagy meg kell elégedni azzal a hanggal ami van...... De ettôl még sokkal jobb rendszerek létjogosultságát sem kell megkérdôjelezni.
- SoundMania
- V.I.P.

- Értékelés: 1291
Kezdő hifi - tanács kéne
Bizony-bizony, ez pontosan így van.
Átjött egy haverom, mindenfélét hallgattunk, és azt mondta, hogy ezen mindegy mit hallgatunk, minden jól szól.
Az a tapasztalatom, ahogy egyre jobb egy rendszer annál nagyobb a szórás a lemezek minősège között egy szint után már túl sok hibát kihallani a felvételből. Amikor ezek mennyiségét már nehéz tolerálni, akkor lesz az az érzésem , hogy sajnos nem a legjobb az a felvétel számomra. Azért a többség egészen hallgatható. Nem kell még spec kiadásnak/ felvételnek sem lenni ehhez. Szóval amikor minden jól szól a rendszeren, akkor még van rajta hova fejleszteni. Persze aztán nem kell csodálkozni ha mégis kiderül, sok otthon a nehezen hallgatható lemez.
Vagy meg kell elégedni azzal a hanggal ami van...... De ettôl még sokkal jobb rendszerek létjogosultságát sem kell megkérdôjelezni.
Kezdő hifi - tanács kéne
Ha a 3-as piskóta, az a nehezebb, de ott meg a villásdugót lehet cserélni, a megoldás ugyanaz, a földet ott sem kötöd be.
A videó alapján, amit első hozzászólásomban írtam, egy ilyen adapter megoldaná a gondot elvileg: http://www.ebay.com/itm/Sony-VAIO-SVE15 ... xy4dNSqzE6 (kettes dugó, és rajta van a "négyzet a négyzetben" jel = dupla szigetelés?). Habár nem pont az én Vaio-m szériája, a feszültség és az áramerősség megegyezik az enyémmel. A saját adapter sajnos ragasztott, és a kábel feje pedig ilyen:
Lehet egyenlőre marad a szigetelőszalagos megoldás, meglátjuk mennyire időtálló. Mondjuk ha nem az, cserélni se tart sokból a szalagot.
Kezdő hifi - tanács kéne
Normál földelt a laptop külső tápjának a villásdugója? Nekem is volt ilyen gondom régen, én egy szigetelőszalaggal leragasztottam a földpontot a dugón.
Kipróbáltam, és láss csodát, működik!
Már csak annyi a kérdés, hogy ez a megoldás milyen esetben árthat a gépnek, vagy ne adj Isten, nekem. (Sajnos nem értek az elektromos dolgokhoz, azért kérdem, a válasz valószínűleg egyértelmű lenne ha csak egy kicsit is tudnám a dörgést.)
Kezdő hifi - tanács kéne
Igen, amint kihúzom a töltőt a laptopból, megszűnik a zaj.
össze van kötve belül a tápban a föld a kimenő kisfesz negatívjával, semmi értelme de sajnos így csinálják
A korrekt megoldás ha szét lehet szedni a tápot (tehát nem ragasztott összeépítés ami sajna gyakori) akkor belül a földelést meghagyni, és egészen a végén szétszedni ahol a kimenő tizen pár voltos negatívval össze van kötve.
Valószerű hogy ez nyákos megoldás, tehát nyákot elvágni lesz szükséges
De így legalább a földelés a táp részére megmarad aminek szintén nagy gyakorlati jelentősége nincs
a másik megoldás, ha átalakítod a kábelét, ha a normál 3 pólusú dugó, abból lehet szerelhetőt kapni, levágod az eredetit és a helyére szereled a szerelhetőt és ott a földet nem kötöd be.
Ha a 3-as piskóta, az a nehezebb, de ott meg a villásdugót lehet cserélni, a megoldás ugyanaz, a földet ott sem kötöd be.
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1633
Kezdő hifi - tanács kéne
Normál földelt a laptop külső tápjának a villásdugója? Nekem is volt ilyen gondom régen, én egy szigetelőszalaggal leragasztottam a földpontot a dugón.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Kezdő hifi - tanács kéne
Ha akkumulátorról megy a laptop, akkor nincs gond ugye?
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2134
Kezdő hifi - tanács kéne
Ha akkumulátorról megy a laptop, akkor nincs gond ugye?
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Kezdő hifi - tanács kéne
Sziasztok!
Földhurok témában szeretnék segítséget kérni tőletek.
Nemrég vettem egy Marantz PM-42 sztereó erősítőt, amit részben lemezjátszóval használok és tökéletesen működik.
Viszont ha laptopról szeretnék zenét hallgatni az USB-s külső hangkártyámon keresztül, RCA csatlakozóval, ( http://us.creative.com/p/sound-blaster/ ... premium-hd ) miközben a laptop töltőn van akkor a laptop és az erősítő tápegysége miatt földhurok alakul ki és nagyon zavaró alapzaj, illetve pattogás hallatszik a hangszórókból mindenféle erősítőbeállítástól függetlenül.
Több oldalt is találtam a témával kapcsolatban, de sehol sincs tökéletes megoldás pontosan leírva, a legegyszerűbb az volt, hogy ugyanazon elosztóba dugjam a laptopot és az erősítőt, de ez nem használt sajnos. A következő videó alapján ( https://www.youtube.com/watch?v=jSA2F1AwboU) vagy veszek egy Diboxot 10.000 Forint érték körül, vagy veszek egy 2 csatlakozós adaptert a laptopomhoz a meglévő helyett. Mindkét megoldás drágának tűnik nekem, és azt se szeretném, hogy a laptopomat tönkre tegyem véletlen valami olcsó utángyártott adapterrel. Találtam eBayen 1000-2000 Forintos árkategóriában RCA-s földhurok feloldó kínai kütyüket, amiket autós rendszerekhez ajánlanak, de azt se szeretném, hogy a hang minőségéből veszítsek egy ilyen közbeiktatásával.
Ha bárkinek van valami ötlete a probléma megoldására, az nagyon nagy segítség lenne.
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv,
Lóránt
Kezdő hifi - tanács kéne
Bizony-bizony, ez pontosan így van.
Átjött egy haverom, mindenfélét hallgattunk, és azt mondta, hogy ezen mindegy mit hallgatunk, minden jól szól.
Attól tartok, egy valóban jó rendszeren inkább azt kellene felfedeznünk, milyen sok jó hangú lemez van.
Kezdő hifi - tanács kéne
A második etap az, amikor az előbbi 5-10 lemezről azt érezzük, fárasztó, tolakodó, mesterkélt hangzásúak, viszont azok a lemezek, amiket korábban hátrapakoltunk, egyre többől kihallatszik a bizsergető zene, még akkor is ha a felvétel zajos, kicsit torzít, imitt amott túl- vagy alulvezérelt és mégis jó őket hallgatni. Tehát a jól beállt rendszer egyre több lemezből hoz ki egyre több zenei történést és okoz élvezetet.
Egy mindenevő rendszerrel ez hogyan történhet meg? Az 5-10 lemeznek is jól kéne szólnia, nem? Hiszen mindenevő...
.
Attól tartok, egy valóban jó rendszeren inkább azt kellene felfedeznünk, milyen sok jó hangú lemez van.
Ezt hangsúlyozom én is régóta. A hifis fázis első etapja, amikor el kezdenek kitűnni a jó felvételek a nagy kazalból, kezdjük észrevenni a felvételek gyengeségeit, a jobbakat előre pakoljuk, pár hét-hónap múlva meg azt vesszük észre, csak azt a pár 5-10 lemezt hallgatjuk unos-untalan. Aztán az is kiderül, az az 5-10 lemez főleg demó-hifi-teszt lemez kategória.
A második etap az, amikor az előbbi 5-10 lemezről azt érezzük, fárasztó, tolakodó, mesterkélt hangzásúak, viszont azok a lemezek, amiket korábban hátrapakoltunk, egyre többől kihallatszik a bizsergető zene, még akkor is ha a felvétel zajos, kicsit torzít, imitt amott túl- vagy alulvezérelt és mégis jó őket hallgatni. Tehát a jól beállt rendszer egyre több lemezből hoz ki egyre több zenei történést és okoz élvezetet.
Kezdő hifi - tanács kéne
Ezt hangsúlyozom én is régóta. A hifis fázis első etapja, amikor el kezdenek kitűnni a jó felvételek a nagy kazalból, kezdjük észrevenni a felvételek gyengeségeit, a jobbakat előre pakoljuk, pár hét-hónap múlva meg azt vesszük észre, csak azt a pár 5-10 lemezt hallgatjuk unos-untalan. Aztán az is kiderül, az az 5-10 lemez főleg demó-hifi-teszt lemez kategória.
-
Vendég
Kezdő hifi - tanács kéne
Miért erősebben zenei műfaj, hangfelvétel, hangszerelés válogatósabbak a mai, főleg speciális audio rendszerek, audiofil, high-end audio?
Szerintem azért mert úgy fejlesztik őket. Hallgatással is. Hallgatják, de hogyan? Sok esetben csak bizonyos viszonylag szűk zenei műfaj, hangfelvétel körökből származó zene anyagokkal és ehhez aztán olyan technikai megoldásokat alkalmaznak ami jobban kiemeli annak a szűkebb műfajnak az erényeit. Némileg hasonlók történnek mint amikor a hifista összeválogatja a maga rendszerét. És aztán persze később pont ezek miatt szabad csak egy fajta hangfelvételekkel, zenei anyagokkal bemutatni a rendszert a haveroknak, demózni a kiállításokon. A régebbi hifiknél a fejlesztések még nem ezen a vonalon történtek, ahogy a profi audio-ban sem, meg a kommersz hifiben sem. Szerintem éppen ezért van az, hogy nagyon sok esetben azokon a specializált hangfelvételeken, zenei műfajokon ezen utóbbi holmik kevésbé szólnak látványosan, szépen. Viszont annál inkább alkalmasak sokféle zenei műfaj, hangfelvétel, hangszerelés megszólaltatására. Mert nem lettek olyan mértékben specializálva hallgatás által, technikai megoldásaikban és így hangzásukban.
Nem olyan nagy baj ez a specializálódás ám Az a helyzet, hogy ami jól szól, az mindenen jól szól, max nem felel meg valamilyen irányú extrém elvárásnak. Alapvetően, amelyik rendszer egy klasszikus nagyzenekari előadással elboldogul tisztességesen, annak nagy baja nem lehet. Más kérdés, hogy egy rockkoncert megjelenítéséhez nem biztos, hogy az lesz a legjobb, nade ott nem is feltétlen a hanghűség a legfőbb szempont.
Kezdő hifi - tanács kéne
Miért erősebben zenei műfaj, hangfelvétel, hangszerelés válogatósabbak a mai, főleg speciális audio rendszerek, audiofil, high-end audio?
Szerintem azért mert úgy fejlesztik őket. Hallgatással is. Hallgatják, de hogyan? Sok esetben csak bizonyos viszonylag szűk zenei műfaj, hangfelvétel körökből származó zene anyagokkal és ehhez aztán olyan technikai megoldásokat alkalmaznak ami jobban kiemeli annak a szűkebb műfajnak az erényeit. Némileg hasonlók történnek mint amikor a hifista összeválogatja a maga rendszerét. És aztán persze később pont ezek miatt szabad csak egy fajta hangfelvételekkel, zenei anyagokkal bemutatni a rendszert a haveroknak, demózni a kiállításokon. A régebbi hifiknél a fejlesztések még nem ezen a vonalon történtek, ahogy a profi audio-ban sem, meg a kommersz hifiben sem. Szerintem éppen ezért van az, hogy nagyon sok esetben azokon a specializált hangfelvételeken, zenei műfajokon ezen utóbbi holmik kevésbé szólnak látványosan, szépen. Viszont annál inkább alkalmasak sokféle zenei műfaj, hangfelvétel, hangszerelés megszólaltatására. Mert nem lettek olyan mértékben specializálva hallgatás által, technikai megoldásaikban és így hangzásukban.
- SoundMania
- V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne
Mindenevő!
Ki mit ért "mindenevő" alatt? És mire mondja, vagy miről gondolja, hogy az? Kisarkítva nagymama sokol rádiója is mindenevő volt anno. Ki mit vár el egy mindenevő rendszertől? Úgy vélem, aki 'hifistaként' (ez már eleve valami alaptól magasabb szintü elvárást sejtet) szeretne a valódira azért valamelyest hasonlító hangszer hangokat hallani az otthoni oltár előtt, az olyan rendszert épít, melynek a zenei információ átadó képessége bizony igencsak megvillantja a felvételek közötti különbségeket. Hallgatható e mind? Persze! Csak egyik jobb, mint a másik. Valakit ez szelektívitásra ösztönöz, valakit nem érdekel. 'Igények és pofonok'. Valakinek a jó OLD HiFi a nirvána. Egy kicsit tényleg mintha egyforma lenne általa minden.... Más 'audiofilkedik'. Ott is van ilyen/olyan részleg. Sokféle akusztika. Az volna a jó 'cájg', amin mindenféle kiadású konzerv zeneszülemény élethű lesz? Ugye ilyesmit senki nem gondol, mert hogy ilyen nem létezik. Akkor mi a cél? Kinek mi? Ki miért épít kommersz ölő zenegépet? Valaki olyant preferál, ami hifisen szól, nem élősen. Tetszik neki. Legyen. Nálam semmi prestige kavalkád...mégis sokféle evőnek érzem a láncom. Van 1960 körüli Fred Aster lemezem amit nagy élmény hallgatni a modernebb kor 'koronás' felvételei mellett is. És vannak olyanok - Ó & Új is vegyesen - melyeknél a minőség iránti igény kevésbé volt terítéken, és igen, hallhatóan gyengébb a megszólalás. Hallgatható? Igen. Gyengébben szól? Igen. Akkor mi a tanulság?
Ezért írtam, hogy igazuk is van meg nem is.
- SoundMania
- V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne
Hát,igen .... Ez a félig tele pohár esete....
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6467
Kezdő hifi - tanács kéne
Mindenevő!
Ki mit ért "mindenevő" alatt? És mire mondja, vagy miről gondolja, hogy az? Kisarkítva nagymama sokol rádiója is mindenevő volt anno. Ki mit vár el egy mindenevő rendszertől? Úgy vélem, aki 'hifistaként' (ez már eleve valami alaptól magasabb szintü elvárást sejtet) szeretne a valódira azért valamelyest hasonlító hangszer hangokat hallani az otthoni oltár előtt, az olyan rendszert épít, melynek a zenei információ átadó képessége bizony igencsak megvillantja a felvételek közötti különbségeket. Hallgatható e mind? Persze! Csak egyik jobb, mint a másik. Valakit ez szelektívitásra ösztönöz, valakit nem érdekel. 'Igények és pofonok'. Valakinek a jó OLD HiFi a nirvána. Egy kicsit tényleg mintha egyforma lenne általa minden.... Más 'audiofilkedik'. Ott is van ilyen/olyan részleg. Sokféle akusztika. Az volna a jó 'cájg', amin mindenféle kiadású konzerv zeneszülemény élethű lesz? Ugye ilyesmit senki nem gondol, mert hogy ilyen nem létezik. Akkor mi a cél? Kinek mi? Ki miért épít kommersz ölő zenegépet? Valaki olyant preferál, ami hifisen szól, nem élősen. Tetszik neki. Legyen. Nálam semmi prestige kavalkád...mégis sokféle evőnek érzem a láncom. Van 1960 körüli Fred Aster lemezem amit nagy élmény hallgatni a modernebb kor 'koronás' felvételei mellett is. És vannak olyanok - Ó & Új is vegyesen - melyeknél a minőség iránti igény kevésbé volt terítéken, és igen, hallhatóan gyengébb a megszólalás. Hallgatható? Igen. Gyengébben szól? Igen. Akkor mi a tanulság?
Ha màr említed: Fred Astaire
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Kezdő hifi - tanács kéne
Mindenevő!
.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11173
- Kapcsolat:
Kezdő hifi - tanács kéne
Persze, a lemezek nem változnak. Ez a bajom. Mert egy jó rendszeren sajnos kiderül , hogy mennyi rossz hangú lemez van. Amilyen rendszereken ez nem hallatszik ott még nagy a hangzáson az elfedés. Ez lehet kellemes, de hosszú távon unalmas.
Kezdő hifi - tanács kéne
És ott a pont!
Kinőttem én már ebből. Zenét önmagáért hallgatok, most is egy 1949-es Billy Holiday felvétel forog. Szerinted audiofil felvétel?
JBL! / Crown / Harman/Kardon / Sony /AKG
- Indy
- V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne
Persze, a lemezek nem változnak. Ez a bajom. Mert egy jó rendszeren sajnos kiderül , hogy mennyi rossz hangú lemez van. Amilyen rendszereken ez nem hallatszik ott még nagy a hangzáson az elfedés. Ez lehet kellemes, de hosszú távon unalmas.
Kinőttem én már ebből. Zenét önmagáért hallgatok, most is egy 1949-es Billy Holiday felvétel forog. Szerinted audiofil felvétel?
- SoundMania
- V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne
Hát... Rendszerek jönnek mennek, de a lemezeim nem változnak. Mellesleg hallgathatatlan láncot én még nem raktam össze.
- Indy
- V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne
Csak ilyenek a lemezen az anyagok. Nagyon nagy a szórás közöttük.
Hát... Rendszerek jönnek mennek, de a lemezeim nem változnak. Mellesleg hallgathatatlan láncot én még nem raktam össze.
- SoundMania
- V.I.P.

Kezdő hifi - tanács kéne
Én éppen másképp mondanám. Nagyon sok mai, nagyon drága rendszer nem tud mindenevő lenni. A régebbi hifik, csak példaként egy hazai Orion nagy torony, egy Revox, Harman Kardon stb. torony a jobb JBL dobozokkal sokkal inkább volt zeneileg mindenevő. A mai high-end rendszerek jóval erősebben specializálódnak szélsőséges igények és hangzási elképzelések kielégítésére. Nem mellesleg sokkal több pénzekért.
Mindkettőtöknek igaza van , de mégsem. Egy rendszer attól, hogy mindent el lehet rajta hallgatni még nem mindenevő, csak lehet, hogy minden "egyformán" szól rajt. De egy másik rendszer amin az egyik felvétel úgy szól mint az álom egy másik meg hallgathatatlan , ettől még lehet "mindenevő". Csak ilyenek a lemezen az anyagok. Nagyon nagy a szórás közöttük.